Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest

Magnesium innemen voor het slapen? Goed idee!

Janneke Lindhout

Janneke

R&D Officer 10 feb. 2022Bijgewerkt: 12 sep. 20236 min. leestijd

We liggen een derde van ons leven op één oor.1 Heb jij alle schapen wel geteld en ben je nog steeds aan het plafond staren? Ruil je schaapjes in voor magnesium en je bent zo onder zeil.

Meer informatie? Bekijk ons gezondheidsdoel Nachtrust & ontspanning.

    Lees verder onder de afbeelding

    Magnesium innemen voor het slapen? Goed idee!

    Iedereen heeft wel eens een slechte nacht. Bij sommige mensen is het echter problematisch. Zij moeten het vredige gevoel van een goede nachtrust ontberen. Ontdek in dit artikel hoe het mineraal magnesium je weg naar dromeland versnelt. Wist je bijvoorbeeld dat meer dan de helft van de mensen behoefte heeft aan extra magnesium?2 We vertellen je welke variant uitkomst biedt voor de wakkere mens onder ons!

    Magnesium: een onmisbaar mineraal

    Ons lichaam bestaat voor ongeveer 25 procent uit magnesium. De helft daarvan bevindt zich in het skelet, de andere helft in de cellen van organen en weefsel.3  Magnesium is dus een essentieel mineraal en speelt een actieve rol in meer dan 300 processen in ons lichaam. Het mineraal heeft een belangrijke rol bij de prikkeloverdracht tussen (zenuw)cellen.* Verder is het goed in de ondersteuning van de hersenfunctie* en kennen we het mineraal van de rol bij het behoud van sterke botten* en het normaal functioneren van spieren en zenuwen.*4

    Niet genoeg magnesium in je systeem

    Lig je lekker onder de wol maar schrik je in de nacht wakker van je kuitspieren die een eigen plan trekken? Of heb je het gevoel dat je uit bed valt, maar niets blijkt minder waar? Dan is het tijd om je te verdiepen in het verrijken van je magnesiumbehoefte.

    Het is niet gek dat veel mensen in deze tijd van overmatige prikkelvoorziening weerslag op hun gemoedstoestand ervaren. Onze zintuigen worden overvoerd met blauw licht van beeldschermen, werkdruk lijkt een dag- en nachtbesteding en het consistente draaiboek van je gezinsleven werkt uitputtend. En deze stroom aan informatie moet ons brein continue verwerken! In dit blog lees je 10 tips die je kunnen helpen om beter met je gemoed om te gaan.

    Wanneer je het gevoel hebt alle ballen tegelijk in lucht te houden gebruikt het lichaam veel magnesium.5 Hoe lager het magnesiumgehalte in je cellen, hoe gevoeliger je bent voor vermoeidheid en futloosheid.* De vicieuze cirkel is rond. Je lichaam en je geest hebben de nachtelijke rust nodig om van de dagelijkse uitdagingen te herstellen. Maar wanneer je de belangrijke schakel magnesium mist in je systeem om je lijf voor te bereiden op de nacht, ligt plafondstaren in het verschiet. 

    Magnesium voor nachtbrakers

    Een circadiaans ritme is een biologische klok waarvan de cyclus ongeveer één dag duurt (Latijn: circa = rond, dies = dag). Je noemt dit ook wel een 24-uursritme. Binnen deze tijd zijn we overdag actief en in de nacht passief. Zeker de rust van de nacht is een fascinerende noodzaak van het lijf.

    Melatonine en magnesium onafscheidelijk

    Tegen de avond maakt je lichaam zich klaar om in te dommelen. Het stofje dat in dit natuurlijke ritme een belangrijke rol speelt is het hormoon melatonine. Melatonine maakt het lichaam aan onder invloed van licht in de pijnappelklier en helpt bij het sneller in slaap vallen.* Dit is een klein, erwtvormig kliertje in het midden van je hersenen. Via je ogen vangt deze klier lichtsignalen op. Wanneer de schemering invalt, gaat de productie van melatonine omhoog. 

    Wanneer je magnesiumgehalte ontoereikend is, kan de melatonineproductie snel verstoord raken. Aangezien magnesium gunstig is voor een goede geestelijke balans* is het belangrijk voldoende van dit micronutriënt binnen te krijgen.7

    Voeding rijk aan magnesium

    Magnesium zit van nature in onze voeding. Planten nemen het uit de bodem op, waardoor het bijvoorbeeld in onze groenten belandt. Denk hierbij aan groene bladgroenten, bananen, appels, amandelen, volkorenbrood, rauwe cacao, spirulina, chlorella, pitten, zaden, groene kruiden, kip, orgaanvlees en zuivel. Gemiddeld neem je slechts 4 procent magnesium op uit je voeding. Deze opname gebeurt vooral in de dunne darm.8


    Magnesium innemen voor het slapen? Goed idee!

    Welke magnesium voor de nacht

    Als je gevarieerd en gezond eet, zou je denken dat je genoeg magnesium binnenkrijgt. Dit is gedeeltelijk waar, maar naast gezonde voeding gaat het juist ook om de kwaliteit van magnesium in je voeding én de opname door je lichaam. 

    De vorm van magnesium in voeding is anorganisch. Anorganische vormen hebben een lage biologische beschikbaarheid, waardoor ons lichaam het magnesium uit reguliere voeding slecht opneemt. Aangezien magnesium een veelomvattende rol speelt in je lichaam, is het verstandig om magnesium als supplement dagelijks in te nemen wanneer je biologische nachtklok te wensen overlaat.3 

    De beste vormen voor de nacht die we kennen zijn magnesiumtauraat en magnesiumbisglycinaat. Deze vormen hebben een hoge biologische beschikbaarheid, wat betekent dat het lichaam ze het beste opneemt. Daarbij is het waardevol om te vermelden dat beide chelaatvormen zijn. De aminozuren in deze chelaatvormen leggen een beschermend laagje over het magnesium waardoor het mineraal veilig de darmen bereikt en zo beter wordt opgenomen.9 Wil je meer weten over de verschillende soorten magnesium? In het blog wanneer welke magnesium bespreken we welk product voor jou van toepassing is.

    Wil je zien welke supplementen voor jou geschikt zijn?

    Check het via onze vitaminetest en kijk welke vitaminen en mineralen relevant zijn.

    Doe de Magnesiumtest

    Magnesium tauraat voor het slapen?

    Magnesiumtauraat is een combi van l-taurine (een aminozuur) met magnesium en is een biologisch beschikbare en organisch gebonden vorm van magnesium. De binding aan l-taurine maakt het makkelijker voor het magnesium om de bloed-hersenbarrière te passeren.

    Zo neemt het hersenweefsel deze combinatie beter op dan andere vormen van magnesium en leent het zich goed voor een verbetering van de gemoedstoestand, de hersenfunctie en het zenuwstelsel.*9

    Voordelen product
    • Voor de hersenfunctie*
    • Met de natuurlijke vorm vitamine B6 (p-5-p)
    • Goed voor gemoedstoestand, geheugen en concentratievermogen*
    Magnesium Tauraat met P-5-P®
    Magnesium Tauraat met P-5-P® 90  vegan capsules

    Magnesium tauraat of bisglycinaat innemen voor het slapen?

    Magnesiumbisglycinaat is een verbinding tussen magnesium en twee (bis) moleculen van het aminozuur glycine. Een waardevolle aanvulling bij behoefte aan geestelijke balans, met name in relatie tot nachtelijke rust.* De binding aan glycine maakt dat magnesiumbisglycinaat goed de bloed-hersenbarrière passeert. Dit maakt deze vorm van magnesium een uitstekende keuze voor alle toepassingen binnen de hersenfunctie.*10

    Voordelen product
    • Beste magnesiumvorm voor een goede geestelijke balans*
    • L-taurine toegevoegd voor betere opname magnesium
    • Magnesiumvorm met hoge opneembaarheid

    Magnesium wanneer innemen?

    Wanneer neem je magnesiumtauraat en -bisglycinaat in voor het beste resultaat? De beste tijd is ´s avonds voordat je gaat slapen. Dan kan je lichaam het mineraal het beste verwerken. Daarbij helpt een avondritueel om je lichaam en geest ontspannen, maar ook voor te bereiden op het nachtelijke deel van je biologische ritme. Dim het licht in huis, steek kaarsen aan en vermijd het turen naar het beeldscherm van je telefoon, laptop en televisie. Zorg ervoor dat je minimaal 8 uur per nacht in bed doorbrengt. Je lichaam en geest zullen je dankbaar zijn! 

    De beste vormen voor de nacht zijn dus magnesiumtauraat en magnesiumbisglycinaat. Maar ons advies is om bisglycinaat in te nemen voor het slapen, vanwege de verbinding tussen magnesium en twee (bis) moleculen van het aminozuur glycine.

    Tot slot

    Magnesium: een onmiskenbare spil in meer dan 300 processen in ons lichaam. Deze duizendpoot slurpen we op bij het managen van onze dagelijkse uitdagingen. Met een ontoereikend magnesiumgehalte als gevolg. Voorzie jij het plafond van een langdurige inspectie bij het naar bed gaan? Met magnesiumtauraat en magnesiumbisglysinaat in de avond verhelp je dit. Trakteer je lichaam daarbij op voeding rijk aan magnesium en voeg een ontspannen avondritueel toe. Zo stap je in een gespreid bedje! 

    Advies nodig over magnesium?
    Onze productadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven gratis advies op maat.
    Vraag gratis advies aan
    Iris

    Iris

    Educational Officer

    *Goedgekeurde gezondheidsclaims:

      

    • Magnesium speelt een rol bij botaanmaak en het behoud van sterke botten.
    • Magnesium is goed voor de gemoedstoestand, het celdelingsproces, het geheugen, de leerprestatie en het concentratievermogen.
    • Magnesium helpt de normale eiwitsynthese, een goede elektrolytenbalans en een normaal energieleverend metabolisme te behouden.
    • Magnesium is van belang voor sterke tanden.
    • Magnesium is goed voor de spieren en het zenuwstelsel.
    • Magnesium heeft een gunstige invloed op de vermindering van vermoeidheid en futloosheid.
    • Vitamine B6 is o.a. goed voor de aanmaak van rode bloedcellen, de eiwitproductie en cysteïne aanmaak. 
    Referenties
    1. Hersenstichting. (2022). Slaap en je hersenen.
    2. Uwitonze, A. Razzaque, M. (2018). Role of Magnesium in Vitamin D Activation and Function. The Journal of the American [...] Association; 118 (3): 181
    3. National Institutes of Health. (2021). Magnesium. Fact Sheet for Health Professionals.
    4. MAGNESIUM: Overview, Uses, Side Effects, Precautions, Interactions, Dosing and Reviews. (z.d.). WebMD.
    5. Pickering, G. Mazur, A. Trousselard, M. (2020). Magnesium Status and [...]: The Vicious Circle Concept Revisited. National Library of [...].
    6. Farhud, D., & Aryan, Z. (2018). Circadian rhythm, lifestyle and health: a narrative review. Iranian journal of public health, 47(8), 1068.
    7. Durlach, J. (2002). Biorhythms and possible central regulation of magnesium status, [....] and chronopathological forms of magnesium depletion. National Library of [...]. 
    8. Firoz M, Graber M. (2001). Bioavailability of US commercial magnesium preparations. Magnesium Research, 14(4), 257-262.  
    9. Uysal N, Kizildag S, Yuce Z, Guvendi G, Kandis S, Koc B, Karakilic A, Camsari UM, Ates M. (2019). Timeline (Bioavailability) of Magnesium Compounds in Hours: Which Magnesium Compound Works Best? Biological Trace Element Research,187(1), 128-136.
    10. The Effects of Magnesium Supplementation on [...]—A Systematic Review. (2017). Nutrients, 9(5), 429.