Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest

Magnesium & vitamine D: onmisbaar voor de gezondheid

Magnesium en vitamine D: essentieel voor een goede gezondheid. Maar wisten jullie ook dat de een niet zonder de ander kan? Indien je niveau van beide nutriënten op peil is werken ze als duo tenslotte goed voor je gemoedstoestand.* Wil je graag meer weten over dit koningspaartje binnen je gestel? Lees dan verder!

Alle verdere informatie over dit belangrijke duo vind je op onze categoriepagina's magnesium en vitamine D.

Lees verder onder de afbeelding

Magnesium & vitamine D: onmisbaar voor de gezondheid

Onderwerpen in dit artikel

 • Vormen van magnesium
 • Combinatie van magnesium met vitamine D
 • Werking van Magnesium
 • Werking van Vitamine D
 • En hoe vullen deze stoffen elkaar aan?
 • RelaxComplex: bij stress-situaties en vermoeidheid*
 • Tot slot

Vormen van magnesium

Magnesium is een mineraal waar we nooit over uitgeleerd zijn. Ook niet zo gek, aangezien deze stof bij veel processen in ons lichaam betrokken is.1 Magnesium vinden we onder andere in deze voedingsmiddelen:

 • Graanproducten
 • Groente
 • Noten
 • Melkproducten

Magnesium kent twee vormen: de organische vorm, die ons lichaam goed opneemt door de hoge biologische beschikbaarheid. Ook wel de actieve vorm, die in tegenstelling tot zijn anorganische tegenhanger direct beschikbaar voor het lichaam is.

Magnesiummalaat, magnesiumtauraat en magnesiumbisglycinaat zijn echter de varianten die ons lichaam het best opneemt. Naast organisch zijn deze vormen ook aminozuurgecheleerd. Dat houdt in dat magnesium is gebonden aan een aminozuur, zoals l-taurine. De binding is dan zo sterk dat ons lichaamssap het niet kan splitsen.2 Hierdoor bereikt het element in zijn geheel de dunne darm.

We zeiden net al dat dit wondermineraal bij veel processen in ons lichaam is betrokken.1 Magnesium ondersteunt onder andere de normale werking van het zenuwstelsel en is goed voor het concentratiegeheugen en de gemoedstoestand.* Daarnaast draagt het mineraal bij aan geestelijke veerkracht.*

Benieuwd welk magnesiumsupplement bij jou past?

Check het via onze test en ontvang een persoonlijke aanbeveling.

Doe de Magnesiumtest

Vanwege zijn veelzijdigheid hebben we al veel boeiende blogs over de gezondheidsduizendpoot geschreven:

 • De link tussen magnesium en sportieve activiteiten:
  • Naast de gemoedstoestand is magnesium ook goed voor de spieren.* Bovendien heb je een hogere magnesiumbehoefte wanneer je aan sport doet. Onze Magnesium Malaat is dan de beste keuze!
 • Magnesiumrijke voeding:
  • Magnesium bevindt zich onder andere veel in groene bladgroenten, pure chocola, noten en peulvruchten.
 • Is het mogelijk om teveel magnesium in te nemen? 
  • Het is mogelijk om een overschot van magnesium binnen te krijgen, maar gelukkig kun je dit tijdig signaleren. Dit hoeft overigens ook niet meteen schadelijk te zijn, mits je geen nier- of hartproblemen hebt. 

Kortom, genoeg leesvoer mocht je interesse rond magnesium gewekt zijn!

Magnesium & vitamine D: onmisbaar voor de gezondheid

Combinatie van magnesium met vitamine D

Dat brengt ons bij de combinatie vitamine D en magnesium. Vitamine D noemen we ook wel de zonnevitamine en kunnen we zelf aanmaken indien – het woord zegt het al – zonlicht onze huid bereikt. Daarnaast bevindt deze vitamine zich in de volgende voedingsmiddelen:3

 • Vette vis (bijvoorbeeld zalm en makreel)
 • Eieren
 • Vlees (bijvoorbeeld rundertartaar en varkenslap)
 • Halvarine, margarine en bak- en braadproducten

Benieuwd welke eetwaar nog meer rijk zijn aan de vitamine? We schreven er al een blog over:

 • Welke voedingsmiddelen bevatten vitamine D? 
  • Bekende paddenstoelen als shiitake, portobello en witte champignons bevatten vitamine D. Daarnaast bevindt het zich ook in vette vis en halvarine, margarine en bak- en braadproducten!

Nu horen we je denken: maar wat is dan precies de link tussen magnesium en vitamine D? We verhelderen het voor je.

Advies nodig over magnesium en/of vitamine D?
Onze productadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven gratis advies op maat.
Vraag gratis advies aan
Britt

Britt

Productadviseur

Werking van Magnesium

De veelzijdige werking vinden we terug in meer dan 300 biochemische processen binnen ons gestel1. Hierom is het van belang om je magnesiumniveau op peil te houden. Moeilijker dan je denkt, want je neemt maar 20 tot 60% magnesium uit de voeding op (anorganische vormen). Hoe minder nutriënten je samen met magnesium inneemt, hoe beter dit mineraal zelf wordt opgenomen. Anders bindt het met andere nutriënten, wat de opname vermoeilijkt. Suppletie kan hierbij een uitkomst bieden om je niveau extra te verhogen (organische vormen).

Werking van Vitamine D 

Deze zonnevitamine is officieel geen vitamine, maar een hormoonachtige stof die ons lichaam zelf kan aanmaken. Vitamines staan er namelijk om bekend dat je ze alleen uit voeding kunt halen. Dat geldt dus niet voor vitamine D!

De zonnevitamine is een van de belangrijkste nutriënten voor onze algehele gezondheid. Het draagt onder andere bij tot de normale opname van calcium en fosfor.* Daarnaast ondersteunt het hormoon ons immuunsysteem, een normale spierwerking en heeft het een gunstige invloed op het celdelingsproces.*

Hier in Nederland dienen we overigens goed te letten op onze vitamine D inname. Onbewust verhinderen we namelijk de aanmaak van vitamine D door het gebruik van zonnebrandcrème en het dragen van bedekkende kleding. En laten we dan niet beginnen over het grijze wolkendek dat Nederland voor een groot deel van het jaar bedekt.

En hoe vullen deze stoffen elkaar aan?

Van beide nutriënten is het dus cruciaal dat je lichaam van de juiste hoeveelheid is voorzien. Een onderzoek in 2018 toonde aan dat magnesium vitamine D levels in het lichaam reguleert. Hierdoor heeft het een essentiële rol in de synthese en metabolisme van vitamine D. Heb je een laag vitamine D gehalte? Dan helpt magnesium deze te verhogen. Ervaar je juist een hoge vitamine D gehalte? Ook dan helpt magnesium deze te verlagen.4,5 

Een onderzoek gepubliceerd in BMC Medicine vult deze resultaten aan. Volgens dit onderzoek zou een hogere magnesium inname zorgen voor een verlaagde kans op scheve vitamine D huishoudingen of insufficiëntie.6 Overigens zorgt vitamine D ook voor een betere opname van magnesium.7 Als dat geen teamwork van nutriënten is!

Magnesium & vitamine D: onmisbaar voor de gezondheid

RelaxComplex: bij stress-situaties en vermoeidheid*

In de huidige maatschappij is het gebruikelijk dat we 40 uur per week werken, vroeg in de weer zijn voor onze kinderen én daarnaast ons sociaalleven onderhouden. Af en toe een beetje te veel van het goeie misschien? Onze nieuwe formule RelaxComplex is speciaal ontwikkeld als ondersteuning bij stress-situaties en vermoeidheid.*  

Aan welke nutriënten hangen we deze toepassing? Allereerst bevat RelaxComplex magnesiumtauraat; deze is aminozuurgecheleerd en dus direct beschikbaar voor het lichaam. Dit is tevens de vorm die het beste de hersenbloed-barrière passeert.2

Daarnaast bevat dit supplement vitamine D3, welke beter opneembaar is dan vitamine D2. We vertelden al dat deze nutriënten hand in hand opereren.4 Om deze reden kan vitamine D uiteraard niet achterblijven in de RelaxComplex formule! 

Wanneer je denkt dat dit alles is hebben we nog een kers op de taart. In ons RelaxComplex-recept hebben we ook vitamine B6 en folaat toegevoegd. De combinatie van magnesium met vitamine B12 zorgt overigens ook voor een dubbele werking op het verminderen van vermoeidheid.* 

Voordelen product
 • Folaat helpt bij stress-situaties en vermoeidheid
 • Magnesiumtauraat voor de hersenfunctie
 • Magnesium en vitamine B12 werken samen bij futloosheid en vermoeidheid
RelaxComplex®
RelaxComplex® 90  tabletten

Tot slot 

Door gezond en veelzijdig te eten voorzien we ons lichaam in grote mate van de juiste nutriënten. Kom je niet aan je dagelijkse magnesium en vitamine D inname? Dan kan suppletie uitkomst bieden. Het brengt tenslotte gezondheidsvoordelen met zich mee als je eigen voorraadje van deze stoffen op pijl is.

Zoek je een totaal complex van nutriënten bij vermoeidheid en stress-situaties?* Dan biedt de combinatie van magnesium, vitamine D en B12 in RelaxComplex uitkomst. Deadline? Huilende kinderen? Zeurende echtgenoot? Jij hebt de controle!

Twijfel je over je magnesium en vitamine D huishouding? Onze orthomoleculaire therapeuten helpen je graag.

*Goedgekeurde gezondheidsclaims van RelaxComplex.

 

Referenties
 1. Voedingscentrum. (z.d.-d). Magnesium.
 2. Uysal N, Kizildag S, Yuce Z, Guvendi G, Kandis S, Koc B, Karakilic A, Camsari UM, Ates M. (2019). Timeline (Bioavailability) of Magnesium Compounds in Hours: Which Magnesium Compound Works Best? Biological Trace Element Research, 187(1), 128-136. 
 3. Voedingscentrum. (z.d.-f). Vitamine D.
 4. Dai, Q. I., Zhu, X., & Manson, Et Al., J. A. E. (2018). Magnesium status and [...] vitamin D status [...]: results from a randomized trial. Published. 
 5. Stuart, D. (2021, 14 oktober). Magnesium [...] vitamin D status. Vanderbilt University.
 6. Deng, X. (2013, 27 augustus). Magnesium, vitamin D status and [...]: results from US National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) 2001 to 2006 and NHANES III. BMC Medicine. 
 7. Stuart, D. (2021). Magnesium [...] vitamin D status. Vanderbilt University.