Jouw BMI score

Het berekenen van je BMI is een eenvoudige manier om inzicht te krijgen in je lichaamsgewicht.

Centimeter

BMI berekenen

BMI staat voor Body Mass Index en is een veelgebruikte indicator om te beoordelen of iemand een gezond gewicht heeft in verhouding tot zijn lengte. Gebruik deze handige BMI calculator om gemakkelijk zelf je BMI berekenen. Het is wel belangrijk om in het achterhoofd te houden dat het berekenen van je BMI minder geschikt is wanneer je zwanger bent, borstvoeding geeft, heel gespierd bent of juist heel klein of lang bent.

Hoe bereken je je BMI?

Je BMI berekenen wordt gedaan aan de hand van een formule en is gebaseerd op je lengte en je gewicht. De formule is als volgt:
BMI = gewicht (in kilogram) / (lengte x lengte (in meters))
Een voorbeeld:
Je weegt 62 kilo en je bent 1,7 meter lang. Dan krijg je de volgende formule:
62 / (1,7 x 1,7) = 21,45
Je BMI is in dit geval dan 21,45. Deze score geeft een indicatie van je gewichtsstatus: ondergewicht, gezond gewicht, overgewicht of ernstig overgewicht. Meerdere factoren spelen echter een rol om te bepalen wat een gezond gewicht is, waaronder spiermassa, lichaamssamenstelling, leeftijd en geslacht.

Wat is een gezond BMI?

Voor volwassenen met een leeftijd tussen de 19 en de 69 jaar, is een BMI tussen de 18,5 en de 25 gezond.

BMI 19-69 jaarBetekenis
Lager dan 18,5ondergewicht
Vanaf 18,5 tot 25Gezond gewicht
Vanaf 25 tot 30overgewicht
30 en hogerErnstig overgewicht (obesitas)

Voor mensen boven de 70 liggen de grenzen net iets anders. Dat komt omdat bij ouderen de kans op ondervoeding groter is wanneer het BMI onder de 22 is. Daarom is de grens voor een gezond gewicht ook iets hoger, namelijk van 22 tot 28. Bekijk ook onze voedingstips om gezond ouder te worden.

BMI boven de 70 jaarBetekenis
Lager dan 22ondergewicht
Vanaf 22 to 28Gezond gewicht
Vanaf 28 tot 30overgewicht
30 en hogerErnstig overgewicht (obesitas)

Voor volwassenen met een Aziatische afkomst gelden er ook andere waardes. Dat komt omdat ze van nature een andere vetverdeling hebben. Een BMI tussen de 18.5 en 23 staat voor een gezond gewicht.

BMI Aziatische mensenBetekenis
Lager dan 18,5ondergewicht
Vanaf 18,5 tot 23Gezond gewicht
Vanaf 23 tot 27,5overgewicht
27,5 en hogerobesitas

BMI berekenen vrouw

Het berekenen van je BMI is voor vrouwen en mannen hetzelfde, maar de interpretatie van de waarden verschilt. Vrouwen hebben van nature meer vet dan mannen. Dit is niet erg, maar te veel vet kan risico’s met zich meebrengen. Daarom is het goed om je middelomtrek te meten naast je BMI.

Bekijk ook ons blog over afvallen rond de buik.

BMI berekenen man

Mannen hebben van nature meer spiermassa dan vrouwen. Spieren zijn zwaarder dan vet, dus een hoge BMI bij een man hoeft niet te betekenen dat hij overgewicht heeft. Om een nauwkeuriger beeld te krijgen van je gewicht, is het goed om ook je middelomtrek en vetpercentage te meten.

BMI en sporten

Mensen die veel sporten hebben vaak een hoge BMI, maar dat hoeft niet te betekenen dat ze overgewicht hebben. Spieren zijn namelijk zwaarder dan vet. Om te bepalen of je een gezond gewicht hebt of niet, is het belangrijk om je spiermassa en vetpercentage te meten.

Bekijk ook ons blog over de beste voeding om spiermassa op bouwen.

Gezond BMI behouden

Om een gezond BMI te behouden, is het belangrijk om regelmatig te bewegen en gezond te eten. Probeer elke dag minstens 30 minuten te bewegen, bijvoorbeeld door te wandelen.

Lees ook ons blog over afvallen door wandelen.