Deze vetzuren zijn essentieel. Essentieel betekent dat je lichaam ze niet zelf kan aanmaken en
dat je ze dus via voeding dient binnen te krijgen. EPA en DHA zijn onder andere goed voor het hart,
het gezichtsvermogen en de hersenen.*
Goed bezig ! Je bent inmiddels over de helft van de vragen.
Omega 6 beschouwen we, net als omega 3, als essentieel vetzuur. Als het lichaam er echter te veel van binnenkrijgt, kunnen ze een negatief effect hebben op de gezondheid. Een goede balans tussen omega 3- en omega 6-vetzuren is hierbij de sleutel.
Dat was alweer de laatste vraag.
We zijn nu je persoonlijke Omega 3 resultaten op een rij aan het zetten, .
Sluiten
Waarom we dit vragen…
Sluiten
Waarom we dit vragen…
Tijdens je zwangerschap en wanneer je borstvoeding geeft, is het belangrijk om je omega 3-inname
op peil te houden. Je kindje krijgt op deze manier de belangrijke vetzuren binnen.
Sluiten
Waarom we dit vragen…
Sluiten
Waarom we dit vragen…
Plantaardige bronnen (zoals chiazaad, hennepzaad en lijnzaad) bevatten het omega 3-vetzuur ALA.
Het lichaam zet gemiddeld 9% ALA om in het essentiële vetzuur EPA. Vervolgens zet het lichaam
ongeveer 3,8% om in DHA. De omzetting van ALA naar DHA en EPA verwaarloosbaar, wat adequate inname
van omega 3 als vegetariër of veganist extra belangrijk maakt.
Sluiten
Waarom we dit vragen…
Met 10 gram lijnzaad krijg je al zo'n 2 gram omega 3 binnen.
Sluiten
Waarom we dit vragen…
Sluiten
Waarom we dit vragen…
Sluiten
Waarom we dit vragen…
Omega 3 is voornamelijk te vinden in vette vis zoals haring, makreel en zalm.
Sluiten
Waarom we dit vragen…
De hete olie waar je kibbeling of lekkerbek in gebakken wordt, zorgt ervoor dat een groot deel
van de gezonde omega 3-vetzuren verloren gaat.
Sluiten
Waarom we dit vragen…
Sluiten
Waarom we dit vragen…
Sluiten
Waarom we dit vragen…
Sluiten
Waarom we dit vragen…
Sluiten
Waarom we dit vragen…
Sluiten
Waarom we dit vragen…
Sluiten
Waarom we dit vragen…
Sluiten
Waarom we dit vragen…
Sluiten
Waarom we dit vragen…
Sluiten
Waarom we dit vragen…
Sluiten
Waarom we dit vragen…
Sluiten
Waarom we dit vragen…
Sluiten
Waarom we dit vragen…
Sluiten
Waarom we dit vragen…
Sluiten
Waarom we dit vragen…
Sluiten
Waarom we dit vragen…
Als je vis in de pan bakt, wordt de vis te heet. Het gevolg hiervan is dat 70 – 85% van de omega
3-vetzuren kapot gaan.
Sluiten
Waarom we dit vragen…
Sluiten
Waarom we dit vragen…
Ondanks dat noten de plantaardige vorm van omega 3 en andere kostbare nutriënten bevatten, zijn
ze relatief hoog in omega 6-vetzuren.
Sluiten
Waarom we dit vragen…
Sluiten
Waarom we dit vragen…
Sluiten
Waarom we dit vragen…
Sluiten
Waarom we dit vragen…
De meeste notenboeren bakken hun noten in pure arachideolie omdat deze een hoog kookpunt heeft.
Arachide bevat alleen 32 gram omega 6 per 100 gram. Ook verliezen de noten dan veel vitaminen en
mineralen.
Sluiten
Waarom we dit vragen…
Sluiten
Waarom we dit vragen…
Sluiten
Waarom we dit vragen…
Zonnebloemolie bevat veel onverzadigde vetten. Dit ziet men vaak als gezond. Van het meervoudig
onverzadigd vet is het overgrote deel (56,5 per 100 gram) een omega 6-vetzuur. Soja- en sesamolie
hebben vergelijkbare uitkomsten.
Sluiten
Waarom we dit vragen…
Sluiten
Waarom we dit vragen…
Sluiten
Waarom we dit vragen…
Sluiten
Waarom we dit vragen…
Plantaardige olie (zoals zonnebloemolie) is vaak een van de basisingrediënten van vegetarisch
vlees. Deze oliën bevatten in grote mate omega 6-vetzuren.
Sluiten
Waarom we dit vragen…
Sluiten
Waarom we dit vragen…
Sluiten
Waarom we dit vragen…
Sluiten
Waarom we dit vragen…
Sluiten
Waarom we dit vragen…
Sluiten
Waarom we dit vragen…
Sluiten
Waarom we dit vragen…
Sluiten
Waarom we dit vragen…
Sluiten
Waarom we dit vragen…
Sluiten
Waarom we dit vragen…
Sluiten
Waarom we dit vragen…
Mensen (en snackbars) bakken meestal in plantaardige oliën zoals arachideolie of zonnebloemolie.
Dit zijn bronnen van omega 6.
Sluiten
Waarom we dit vragen…
Sluiten
Waarom we dit vragen…
Sluiten
Waarom we dit vragen…
Sluiten
Waarom we dit vragen…
Bewerkte voeding bevat vaak veel omega 6 en vrijwel geen omega 3. Je krijgt zo onbewust veel
omega 6 binnen.
Sluiten
Waarom we dit vragen…
Sluiten
Waarom we dit vragen…
Sluiten
Waarom we dit vragen…
Sluiten
Waarom we dit vragen…
Wist je dat uit onderzoek blijkt dat meer dan 70% van de producten in de supermarkt sterk
bewerkt zijn?
Sluiten
Waarom we dit vragen…
Sluiten
Waarom we dit vragen…
Sluiten
Waarom we dit vragen…
Vitakruid maakt gebruik van cookies.Meer informatie
Wij plaatsen functionele cookies voor een optimale gebruikservaring, analytische cookies voor
onderzoeks- en analysedoeleinden en wij en derde partijen plaatsen personalisatie en advertentie
cookies om jou relevante content en advertenties via (externe) websites te kunnen tonen. Door deze
melding te sluiten of ergens op onze website te klikken ga je hiermee akkoord. Wil je de
cookieinstellingen aanpassen of meer lezen over onze cookies, ga dan naar ons cookiebeleid