Calorieën berekenen met de calorie calculator

Wil je jouw gezondheid ondersteunen, afvallen of spiermassa opbouwen? Het begint allemaal met een goed uitgebalanceerd dieet. Door je caloriebehoefte te berekenen, weet je hoeveel calorieën je moet nemen om af te vallen.

Jaar
kg
Centimeter
Vetpercentage
Aantal keer
Minuten

Hoeveel calorieën heb je per dag nodig?

Wil je jouw gezondheid ondersteunen, afvallen of spiermassa opbouwen? Het begint allemaal met een goed uitgebalanceerd dieet. Door je caloriebehoefte te berekenen, weet je hoeveel calorieën je moet nemen om af te vallen.

Hoeveel calorieën heb je per dag nodig?

'Hoeveel calorieën heb ik nodig?' en 'Hoeveel calorieën mag ik eten?' zijn complexe vragen. De antwoorden hangen af van verschillende factoren. Om een goede inschatting van je caloriebehoefte te maken, moet je rekening houden met:

  • Gewicht: je lichaamsmassa is een belangrijke factor voor het berekenen van je caloriebehoefte, omdat elke lichaamscel energie verbruikt.
  • Lengte: samen met je gewicht geeft je lengte informatie over je lichaamssamenstelling.
  • Leeftijd: naarmate je ouder wordt, worden je cellen minder actief en verbruik je minder energie.
  • Geslacht: mannen hebben over het algemeen meer spierweefsel en verbruiken daardoor gemiddeld 25% meer energie dan vrouwen.
  • Activiteitsniveau: ongeveer 70% van de energie wordt gebruikt voor basisfuncties van het lichaam, terwijl 30% wordt bepaald door beweging en fysieke activiteit.

Bekijk ook ons blog Hoeveel calorieën per dag is geschikt voor mij?

Hoe werkt het berekenen van calorieën?

Om te weten hoeveel calorieën je per dag verbruikt, kan je onze handige calorie calculator gebruiken. Vul jouw geslacht, leeftijd, lengte, gewicht en activiteitsniveau in en je krijgt een zo compleet mogelijke schatting van jouw calorieverbruik. Bovendien krijg je persoonlijk advies over jouw aanbevolen calorie-inname in functie van jouw dieet doel.

Formule om je caloriebehoefte te berekenen

De calorieën die je lichaam dagelijks nodig heeft om goed te functioneren wordt aangeduid als de energiebehoefte. Deze behoefte aan energie kan worden berekend door je basaal metabolisme te vermenigvuldigen met je PAL-waarde.

Het basaal metabolisme (BMR) is het verbruik van energie wanneer het lichaam in rust is. Denk hierbij aan lichamelijke processen zoals ademen, hartslag en lichaamstemperatuur. Je basaal metabolisme is goed voor ongeveer twee derde van je totale energieverbruik en is afhankelijk van je leeftijd, lengte en gewicht.

Voor je basaal metabolisme gebruik je een handige rekentool of bereken het zelf met de volgende formule:

Mannen: 88.362 + 13.397 x gewicht in kg + 4.799 x lengte in cm - 5.677 x leeftijd

Vrouwen: 447.593 + 9.247 x gewicht in kg + 3.098 x lengte in cm - 4.330 x leeftijd

PAL waarde

PAL staat voor Physical Acitivity Level, ook wel de mate van je lichamelijke activiteit. Dit is niet nauwkeurig te meten, maar je doet een inschatting. Over het algemeen kun je de volgende PAL-waarden aanhouden:

ActiviteitsniveauOmschrijvingFactor
Licht actiefZittend werk en daarnaast het uitvoeren van lichte huishoudelijke taken (afwas doen) en lichte activiteiten, zoals yoga.1,4
Matig actiefZittend werk en daarnaast het uitvoeren van matige huishoudelijke taken (stofzuigen) en activiteiten als wandelen of rustig fietsen.1,6
ActiefZittend werk en daarnaast het uitvoeren van matige huishoudelijke taken en intensieve activiteiten als zwemmen, hardlopen of voetballen.1,8
Zeer actiefZeer inspannend werk (in de bouw of als verpleegkundige) of als je een zeer actieve vrijetijdsbesteding hebt zoals het trainen voor een marathon.2

Calorie behoefte berekenen afvallen

Wil je afvallen, dan moet je minder calorieën eten dan je dagelijkse behoefte. Een persoonlijke schatting van je caloriebehoefte is daarin belangrijk. Met onze calorie calculator krijg je inzicht in hoeveel calorieën je nodig hebt.

Een vermindering van ongeveer 500 calorieën per dag kan leiden tot een gewichtsverlies van 0,5-1 kilo per week. Het is cruciaal om niet minder dan 1200 calorieën per dag te consumeren om tekorten te voorkomen. In combinatie met je calorie behoefte, kun je jouw calorie tekort berekenen.

Minder calorieën per dagVerwacht gewichtsverlies per week (kg)
2500.25
5000.5
7500.75
10001.0
12501.25
15001.5

Bekijk ook ons blogs over Afvallen zonder sporten, Afvallen door wandelen, Afvallen met hardlopen, Afvallen rond de buik, Snel afvallen en Afvallen in de overgang.

Hoeveel calorieën heeft een vrouw per dag nodig?

Voor vrouwen wordt over het algemeen een richtlijn van ongeveer 2.000 calorieën per dag gehanteerd. Deze aanbeveling kan echter variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals leeftijd en het niveau van fysieke activiteit.

Vrouwen die actiever zijn hebben een hogere caloriebehoefte, terwijl vrouwen die graag gewicht willen verliezen juist minder calorieën nodig hebben. Het is daarom belangrijk om een persoonlijke benadering te hanteren bij het bepalen van de caloriebehoefte van een vrouw. Hierbij is het belangrijk om rekening te houden met haar specifieke doelen en levensstijl.

Tijdens de zwangerschap en bij het geven van borstvoeding stijgt de behoefte aan energie. In de laatste drie maanden van de zwangerschap neemt deze behoefte toe met ongeveer 300 tot 400 calorieën, terwijl bij het geven van borstvoeding het lichaam ongeveer 300 tot 500 extra calorieën per dag nodig heeft.

Hoeveel calorieën heeft een man per dag nodig?

Over het algemeen hebben mannen een hogere caloriebehoefte dan vrouwen, hoofdzakelijk vanwege hun grotere spiermassa, lengte en doorgaans verhoogt metabolisme. Een algemene richtlijn stelt de dagelijkse calorie-inname voor mannen op ongeveer 2.500 calorieën per dag.

Net als bij vrouwen, kan de aanbevolen hoeveelheid calorieën voor mannen variëren afhankelijk van individuele factoren zoals leeftijd, gewicht, lengte en activiteitsniveau. Mannen die regelmatig sporten of fysiek actief werk verrichten, kunnen een hogere caloriebehoefte hebben. Het is daarom ook altijd belangrijk om rekening te houden met de doelen van de man en zijn levensstijl.

Lees ook ons blog over gezond afvallen.