Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest

Gezond afvallen: hoe doe je dat zonder honger?

Heb jij wel eens een dieet gevolgd om af te vallen? Je buik schreeuwt om alles wat verboden is en al dat groenvoer komt je keel uit. Hoe doen anderen dit toch?

Lees verder onder de afbeelding

Gezond afvallen: hoe doe je dat zonder honger?

Onderwerpen in dit artikel

 • Even voorstellen: de Healthy Sisters
 • Waarom diëten dus niet werkt
 • Wat voor methode kun je gebruiken om af te vallen?
 • Gezond eten en afvallen is mogelijk!
 • Conclusie

De meeste mensen associëren afvallen vooral met narigheid. Het eten van zogenoemd konijnenvoer op gezette tijden is soms een eenzame weg terwijl iedereen lekkere dingen eet. Overheerlijke taart op verjaardagspartijtjes en koekjes bij de koffie zijn voor jou namelijk verleden tijd. 

Deze voorbeelden zijn Najima en Rachida (Healthy Sisters) niet onbekend. Het duo heeft de nodige ervaring wanneer het om afvallen gaat. Lees snel verder om meer te weten te komen over hen!

Even voorstellen: de Healthy Sisters

Wij stellen graag aan je voor: onze ambassadeurs Najima en Rachida. Het duo is beter bekend onder de naam Healthy Sisters. Op hun platform motiveren ze samen dagelijks duizenden volgers om een gezonde lifestyle te volgen. 

Op het eerste gezicht zou je het niet zeggen, maar gezond eten en bewegen was niet altijd vanzelfsprekend voor hen. Zo is Najima nu 25 kilo lichter en is ook Rachida 30 kilo afgevallen. Je zou kunnen stellen dat ze samen een zusje kwijt zijn. Hieronder lees je hoe zij erin geslaagd zijn om normaal te eten en toch af te vallen
 

Welk supplement is geschikt voor mij?

Check het via onze vitaminetest en kijk welke vitaminen en mineralen relevant zijn.

Doe de Vitaminetest

Waarom diëten dus niét werkt

Hoe kijk jij tegen diëten aan? Misschien zie jij – net als velen met jou –  diëten als straf. Je straft jezelf omdat je wilt afvallen en legt jezelf regels op. Zo ben je gezond bezig toch? Ondanks dat het goed is dat je aan je lichaam wilt werken, werken veel diëten juist averechts. Je creëert daarmee het bekende jojo-effect.

Wat is het jojo-effect?

Dit effect zorgt ervoor dat mensen, nadat ze hun overtollige kilo’s kwijt zijn geraakt, weer op hun oude gewicht terugvallen. Soms zelfs als bonus met extra gewicht. Naast dat het natuurlijk erg zonde is van al je inspanningen om de kilo’s kwijt te raken, levert het ook mentale en lichamelijke spanning op. 

Daarnaast kun je een berg aan teleurstelling voelen omdat je niet het gewenste resultaat bereikt hebt. Afvallen met gezond en vooral lekker eten lijkt dus erg ver weg. 
 

De Healthy Sisters gaven ons een aantal redenen waarom diëten dus juist niét werkt. En die delen we hieronder graag met je:

 • Diëten wordt gezien en ervaren als een straf. Je bent te dik en moet daarvoor lijden. Een crash dieet is het antwoord op die vetrollen. Een crash dieet is een ongewoon dieetplan waarbij je extreem caloriearm eet (minder dan 1000 kilocaloriën per dag). Van een vol gevoel is dan uiteraard geen sprake. 
  Maar wees eerlijk, is dit vol te houden voor de langere termijn? Nadelige gevolgen zijn een vervelend hongergevoel tijdens het volgen van dit dieet, je lichaam gaat in ‘’spaarstand’’, weinig energie. En het vervelendste? Nadat je stopt hiermee, vliegen de kilo’s er weer aan. 
 • Bepaalde diëten schrappen voedingsstoffen. Voor een optimaal gezondheid hebben we allerlei nutriënten nodig. Zoals koolhydraten, eiwitten, vetten, vitamines en mineralen!
 • Een caloriebeperkend dieet zorgt dat je lichaam in de overlevingsstand schiet. Zodra je stopt met diëten en ‘normaal’ gaat eten, komen de kilo’s weer terug.
 • Zodra je niet snel het gewenste effect ziet, geef je het al op. Wanneer je 1 of 2 kilo afvalt, is dit waarschijnlijk niet direct te zien in de spiegel. Voor het gewenste resultaat is daarom een lange adem nodig
 • Wanneer je jezelf iets ontneemt, kan het je juist meer bezig gaan houden. Zo is het te verwachten dat wanneer je jezelf bepaalde voeding onthoudt, je de hele dag alleen aan eten denkt. Een klein voorbeeld: denk niét aan een roze olifant. Waar denk je nu aan? Onze hersenen zijn niet op deze manier geprogrammeerd. 
 • Tijdens het afvalproces kan ook stress om de hoek komen kijken. Doordat je bewust of onbewust druk erop legt, gaat het waarschijnlijk stress opleveren. 

Wat voor methode kun je gebruiken om af te vallen?

Misschien heb je ook weleens gedacht: ik wil afvallen, maar hoe dan en waar moet ik beginnen? De Healthy Sisters gebruiken een methode die je helpt kaders te stellen en je doelen te bereiken. Een goede methode die zij toepassen en met ons delen is de SMART-methode. 

SMART staat voor:

 • Specifiek = Bedenk wat je wilt bereiken met je doel. Wil je 5 kilo afvallen of een aantal centimeter van je buikomtrek verminderen?
 • Meetbaar = Hoe ga je jouw behaalde resultaten meten? Dit kan bijvoorbeeld door één keer per twee weken op de weegschaal te gaan staan of met een meetlint je buikomvang meten. Op deze manier kun je objectief je resultaten meten. 
 • Acceptabel = Is het aanvaardbaar voor jezelf? 
 • Realistisch = Dit vinden de twee zussen het belangrijkste onderdeel van de SMART-methode. Is je doel haalbaar? Is 15 kilo afvallen in 2 maanden haalbaar of leg je hiermee veel te veel druk op jezelf?
 • Tijdgebonden = Vanzelfsprekend zijn doelen rondom afvallen niet in één of twee maanden behaald. Dat hopen we stiekem allemaal, maar helaas. Dit kost tijd! Leg ook hierop jezelf geen korte tijdbestekken op. Weet dat 5 kilo afvallen in 3 weken simpelweg niet verantwoord en haalbaar is. 

Zo past 0,5 tot 1 kg per week beter bij een SMART plan. Dat is wel verantwoord afvallen én haalbaar. Daarvoor hoef je jezelf ook niet te straffen. Met lekkere en gezonde voeding afvallen is echt mogelijk en op die manier ook vol te houden. 

De SMART-methode kun je op elk gebied waar je doelen wilt bereiken toepassen. Het is een handige methode om doelen concreet te maken en daardoor beter behapbaar.


 

Gezond eten en afvallen is mogelijk!

Naast de SMART-methode hebben de zusjes wat basisafspraken die het fundament vormen voor een gezond gewicht en afvallen zonder honger. Zo werkt het voor Najima en Rachida bijvoorbeeld om zo puur en onbewerkt mogelijk te leven, zonder toegevoegde suikers. Wanneer het kan zoveel mogelijk zelf maken en wegblijven bij kant-en-klaar maaltijden. Bij een gebrek aan tijd is het handig om kennis te vergaren over hoe je etiketten van producten leest zodat je precies weet wat je binnenkrijgt. 

En volgens het duo mag je jezelf af en toe best kietelen. Ze hanteren daarin de 80-20% regel. Hierin is de 80% verantwoord inclusief gezonde snacks, en 20% kan dan prima een stukje chocola of een patatje zijn. Wanneer het grootste gedeelte van je voedingspatroon gezond is, kun je effectief afvallen en dit volhouden. Vooral in combinatie met hardlopen, krachtraining of een andere vorm van beweging werkt dit heel goed. 

De Healthy Sisters geven aan zuinig te zijn op hun lichaam en gezondheid. Waar ze eerst wilden afvallen om in een mooie jeans of jurkje te passen, is de motivatie veranderd. Ze doen het vooral om gezond te zijn, fit te blijven en daarvoor veel positiever in het leven te staan. 

Om af te vallen heb je dus andere leefgewoontes nodig, niet een dieet. Een dieet leert je niet om gezond, bewust en natuurlijk te eten.

Conclusie

Diëten en afvallen is misschien een groot thema in je leven. Gevoelsmatig kunnen die vervelende kilo’s je achtervolgen. Dit ligt vooral aan de methode die je gebruikt om je doelen te behalen. De SMART-methode kan een goede manier zijn om concrete, haalbare doelen te stellen om de kilo’s ook echt kwijt te raken. 

Daarnaast helpt een goede basis aan puur en onbewerkt eten aan een sterk fundament voor een gezond lichaam. Afvallen hoeft dus geen straf te zijn. Een duidelijk doel, de 80-20% regel en regelmatige beweging is het grootste cadeau voor jouw lichaam!

Advies nodig over gezond afvallen?
Onze productadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven gratis advies op maat.
Vraag gratis advies aan
Britt

Britt

Productadviseur