Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest

Magnesium Tauraat: gemoedstoestand & concentratievermogen*

Magnesiumsupplementen komen in verschillende vormen met elk een eigen unieke toepassing, bijvoorbeeld voor je spieren, je gemoedstoestand of bij vermoeidheid.* Maar wat zijn redenen om te kiezen voor magnesium tauraat?

Lees meer over magnesium op onze categoriepagina Magnesium.

Lees verder onder de afbeelding

Magnesium Tauraat: gemoedstoestand & concentratievermogen*

Onderwerpen in dit artikel

 • Wat is magnesium tauraat?
 • Magnesium tauraat: wat doet het?
 • Voor hersenfunctie en gemoedstoestand*
 • Magnesium taurine & GABA?
 • Waarom magnesium tauraat met B6 (P-5-P)?
 • Verschil magnesium citraat en tauraat
 • Tot slot: 3 redenen om te kiezen voor magnesium tauraat

Magnesium kennen we als het mineraal met vele toepassingen. Naast deze vele toepassingen is het mineraal verkrijgbaar in verschillende vormen die zich in ons gestel op net een andere manier verhouden tot elkaar. In dit artikel staat Magnesium Tauraat centraal. 

Wat is magnesium tauraat?

Ons lichaam bevat zo'n 25 gram magnesium, dat betrokken is bij ruim 300 biochemische processen in het lichaam.1 Het mineraal is essentieel, wat inhoudt dat we het uit voeding moeten binnenkrijgen. Magnesium tauraat ontstaat bij het binden van het mineraal magnesium aan het aminozuur l-taurine. Het is een organische vorm die van nature ook in onze voeding voorkomt. Daartegenover staan de anorganische vormen, die over het algemeen minder goed opgenomen worden door ons lichaam.

L-taurine is een zwavelhoudende aminozuurachtige stof waarvan lang werd gezegd dat het niet-essentieel is. Echter komen gezondheidsexperts daar de afgelopen jaren vaker op terug vanwege een beperkte productie in ons lichaam die onder bepaalde omstandigheden ontoereikend blijkt.2,3

Magnesium tauraat: wat doet het?

Je lichaam neemt l-taurine goed op. De opname vindt plaats in de dunne darm via het aminozurentransportsysteem, een zeer actief transportsysteem. Gebonden aan magnesium, komt magnesium tauraat daardoor snel in je bloedsomloop terecht. Dat maakt deze combinatie uiterst geschikt voor de psychologische functies, hieronder vallen:

 • Het geheugen*
 • Het concentratievermogen*
 • De leerprestaties*
 • De gemoedstoestand*
 • Je geestelijke veerkracht*

Magnesium en l-taurine versterken elkaar, waardoor we spreken van synergie. Daarmee geniet je het maximale effect uit je magnesium tauraat supplement.

Welk supplement is geschikt voor mij?

Check het via onze vitaminetest en kijk welke vitaminen en mineralen relevant zijn.

Doe de Magnesiumtest

Voor hersenfunctie en gemoedstoestand*

We kennen magnesium van vele toepassingen. Hieronder behandelen welke rol magnesium heeft binnen de hersenfunctie en het functioneren van het geheugen.* 

De binding aan l-taurine zorgt dus voor een goede opname in de dunne darm via het aminozurentransportsysteem. Bovendien blijkt uit onderzoek dat de binding met l-taurine zorgt voor het beter passeren van de bloed-hersenbarrière.4 Deze barrière is opgemaakt uit beschermcellen en vormt de grens tussen ons bloed en hersenen.  

L-taurine heeft daarnaast een zogenoemde agonistische werking met de neurotransmitter GABA (gamma-aminoboterzuur). GABA is een remmende (inhiberende) neurotransmitter en maakt ons lichaam van nature aan. Naast remmende neurotransmitters bestaan er ook stimulerende (exciterende), zoals dopamine. Voor een evenwichtige mentale agenda is het van belang om de remmende en stimulerende neurotransmitters in balans te hebben.

Meer weten over de neurotransmitter GABA? Je leest het in ons eerder verschenen blog Wat is GABA?

De agonistische werking van  l-taurine met GABA houdt in dat het als signaalstof een receptor (ontvanger) in ons celmembraan (het omhulsel van een cel) activeert of de werkzaamheid van een enzym kan laten toenemen.5 Neurotransmitters zorgen ervoor dat onze hersenen signalen doorgeven tussen onder andere onze zenuwcellen. Ze zijn als het ware de agenda van onze gedachten waarbij ze orde en regelmaat scheppen.


Magnesium taurine & GABA? 

Naast de werking met GABA maakt de binding aan l-taurine het dus mogelijk om de bloed-hersenbarrière te passeren. Hierdoor is magnesium goed in te zetten bij geestelijk inspanning.* In tijden dat het dagelijkse leven veel vergt van onze geestelijke veerkracht, kan dit een hoger magnesiumverbruik veroorzaken.6 Magnesium is namelijk een belangrijk nutriënt voor de gemoedstoestand en geestelijke energie.* Daarnaast is het mineraal goed voor de leerprestatie en concentratie.*

Waarom magnesium tauraat met B6 (P-5-P)?

Magnesium Tauraat van Vitakruid is verrijkt met P-5-P dat staat voor pyridoxaal-5-fosfaat, of eenvoudiger: de natuurlijke vorm van vitamine B6. Onderzoek rondom vitamine B6 suggereert namelijk een betere opname van magnesium. 

Maar ook op zichzelf heeft het nutriënt veel gezondheidsvoordelen die goed aansluiten om te kiezen voor Vitakruid’s Magnesium Tauraat. Vitamine B6 ondersteunt namelijk je energieniveau, draagt bij aan extra energie bij vermoeidheid en is gunstig voor een goede geestelijke balans.*

Voordelen product
 • Magnesium is goed voor het geheugen
 • Met de natuurlijke vorm vitamine B6 (p-5-p)
 • Magnesium is o.a. goed voor gemoedstoestand & concentratievermogen
Magnesium Tauraat met P-5-P®
Magnesium Tauraat met P-5-P® 90  vegan capsules

Verschil magnesium citraat en tauraat

Naast magnesium l-tauraat kennen we ook een citraat vorm. Citraat staat voor de verbinding met citroenzuur, een organische en in principe prima opneembare vorm die vaak iets voordeliger is. 

Echter ligt de opneembaarheid van magnesium tauraat hoger en is de citraat vorm af te raden bij hogere doseringen of overgevoeligheden. Het instabiele karakter kan namelijk ongemakken veroorzaken in je maag en darmen, in tegenstelling tot een gecheleerde vorm zoals magnesium tauraat. Hierbij vormt het aminozuur l-taurine een soort schild om het mineraal waardoor het als volledig element je darmen bereikt.

Tot slot: 3 redenen om te kiezen voor magnesium tauraat

Magnesium Tauraat van Vitakruid een organische vorm gebonden aan het aminozuur l-taurine. Deze verbinding zorgt voor een verbeterde opname waaronder een eenvoudigere passage van de bloed-hersenbarrière. De gecheleerde vorm maakt het sterk genoeg om de maagsappen te weerstaan en geen buikongemakken te veroorzaken. Dit maakt deze vorm uiterst geschikt in hoge doseringen of bij overgevoeligheden. 

De verbinding met l-taurine maakt dat Magnesium Tauraat hét supplement is voor:

 1. De hersenfunctie*
 2. De gemoedstoestand* 
 3. De concentratie*
 4. Het geheugen*

Twijfel je nog of tauraat de juiste vorm is voor jou? Onze orthomoleculair therapeuten helpen je graag de juiste keuze te maken.

Advies over magnesium tauraat?
Onze productadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven gratis advies op maat.
Vraag gratis advies aan
Britt

Britt

Productadviseur

*Goedgekeurde gezondheidsclaims:

  

 • Magnesium speelt een rol bij botaanmaak en het behoud van sterke botten.
 • Magnesium is goed voor de gemoedstoestand, het celdelingsproces, het geheugen, de leerprestatie en het concentratievermogen.
 • Magnesium helpt de normale eiwitsynthese, een goede elektrolytenbalans en een normaal energieleverend metabolisme te behouden.
 • Magnesium is van belang voor sterke tanden.
 • Magnesium is goed voor de spieren en het zenuwstelsel
 • Magnesium heeft een gunstige invloed op de vermindering van vermoeidheid en futloosheid.
 • Vitamine B6 is o.a. goed voor de aanmaak van rode bloedcellen, de eiwitproductie en cysteïne aanmaak.
Referenties
 1. National Institutes of Health. (2021). Magnesium. Fact Sheet for Health Professionals. 
 2. Taurine – monograph. (2001). Alternative Medicine Review, 6(1), 78-82.
 3. Ripps, H., & Shen, W. (2012). Review: taurine: a "very essential" amino acid. Molecular Vision, 18, 2673–2686.
 4. Uysal, N., Kizildag, S., Yuce, Z., Guvendi, G., Kandis, S., Koc, B., ... & Ates, M. (2019). Timeline (bioavailability) of magnesium compounds in hours: which magnesium compound works best?. Biological Trace Element Research, 187(1), 128-136.  
 5. Horikoshi, T., Asanuma, A., Yanagisawa, K., Anzai, K., & Goto, S. (1988). Taurine and β-alanine act on both GABA and glycine receptors in Xenopus oocyte injected with mouse brain messenger RNA. Molecular Brain Research, 4(2), 97-105.
 6. Pickering, G., Mazur, A., Trousselard, M., Bienkowski, P., Yaltsewa, N., Amessou, M., Noah, L., & Pouteau, E. (2020). Magnesium Status [...] The Vicious Circle Concept Revisited. Nutrients, 12(12), 3672.