Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest

Wat is een GABA supplement?

Janneke Lindhout

Janneke

Research & Development 18 jun. 2021Bijgewerkt: 11 mei 20236 min. leestijd

We hebben het supplement GABA Plus in ons assortiment, dat onder meer goed is voor de gemoedstoestand en het concentratievermogen.* Maar voordat we ingaan op dit mooie product, slaan wij eerst onze biologieboeken open om de definitie van GABA uit te leggen. Want weet jij eigenlijk al wat deze zogenoemde neurotransmitter precies is?

Meer lezen? Bekijk ons gezondheidsdoel Gemoedstoestand.

Lees verder onder de afbeelding

Wat is een GABA supplement?

Onderwerpen in dit artikel

 • Wat is GABA?
 • Balans neurotransmitters
 • GABA als neurotransmitter
 • GABA receptoren
 • Is een GABA supplement gevaarlijk? 
 • GABA supplement: wel innemen?

Wat is GABA?

GABA staat voor Gamma-aminoboterzuur en is een remmende (inhiberende) neurotransmitter dat ons lichaam van nature aanmaakt. Omdat we het zelf kunnen aanmaken verstaan we GABA onder een niet-essentieel aminozuur. Het aminozuur glutamine zorgt er uiteindelijk voor dat GABA wordt gevormd. Dit gaat alleen niet zonder slag of stoot; voor deze mutatie zijn er meerdere cofactoren nodig. Neurotransmitters zorgen ervoor dat onze hersenen signalen kunnen doorgeven tussen de zenuw-of spiercellen.1 Het zijn als het ware de boodschappers die orde in onze gedachten creëren

Balans neurotransmitters 

De bekendste neurotransmitters zijn GABA, dopamine, acetylcholine en serotonine. Het is echter niet vanzelfsprekend dat deze neurotransmitters altijd in balans zijn. Meerdere cofactoren zijn nodig om deze boodschappers aan te maken.

De eerste stap is daarentegen vanzelfsprekend. Het begint altijd bij de voeding, want uit eiwitrijke voeding haalt ons lichaam de benodigde aminozuren en andere nutriënten, ofwel cofactoren. Bij GABA is dit bijvoorbeeld het aminozuur glutamine en heeft het de cofactoren magnesium en mangaan nodig om tot glutamaat te komen. Deze neurotransmitter heeft weer magnesium, vitamine B6, vitamine C en zink nodig tot de vorming van GABA.

Wanneer een van deze cofactoren te weinig beschikbaar is, beperkt het de omzetting van de neurotransmitter. Wil je erachter komen welke neurotransmitter jij kunt aanvullen? Via de Braverman test kun je hier meer te weten overkomen. We adviseren dit wel om het onder begeleiding van een orthomoleculair therapeut uit te voeren. Hier kun je een orthomoleculair therapeut in jouw omgeving zoeken.

GABA als neurotransmitter

Om hier nog dieper op in te gaan: er bestaan stimulerende (exciterende) en remmende (inhiberende) neurotransmitters. Deze twee houden elkaar in balans; wanneer de ene neuron overactief is zal de andere neuron in activiteit minderen. GABA verstaan we onder een remmende neurotransmitter. De tegengestelde neurotransmitter van Gamma-aminoboterzuur is glutamaat. Ook volgens een recente studie hebben deze twee neurotransmitters het meeste invloed op elkaar.2

Wat is een GABA supplement?

GABA receptoren 

De aanwezigheid van GABA receptoren zorgen voor een versterking van GABA neurotransmitters. Een receptor is een eiwit in de celmembraan, cytoplasma of celkern dat zich aan een molecuul kan binden.3 Wanneer GABA wordt afgegeven in het lichaam, reageren de receptoren hierop. Deze receptoren zijn onder te verdelen in subtypes GABAa en GABAb.4

Zo, laten we deze informatie even bezinken. GABA heeft dus nog best een ingewikkelde rol binnen ons lichaam.

Is een GABA supplement gevaarlijk?

Of GABA suppleren gevaarlijk is? Nee, dat is het zeker niet! Het kan juist uitkomst bieden wanneer je neurotransmitterhuishouding een duwtje in de goede richting kan gebruiken. Houd je wel aan de aanbevolen dosering en let erop dat het een kwalitatief goed supplement is. Goede supplementen bevatten ook vitamine B1; de benodigde cofactor die ons lichaam nodig heeft voor de omzetting van GABA.

Voordelen product
 • Goed voor het concentratievermogen*
 • Directe opname via het mondslijmvlies door smelttablet
 • Goed voor de gemoedstoestand*
GABA Plus
GABA Plus 180  smelttabletten

We raden je wel aan GABA Plus niet langdurig te gebruiken. Al is er geen wetenschappelijk bewijs voor gewenning van het lichaam bij GABA suppletie, je kunt beter het zekere voor het onzekere nemen in onze beleving. Daarom adviseren we GABA supplementen eerst 4-5 maanden in te nemen en dan een break nemen van ongeveer 2 weken. Hiermee sluit je het gevaar van gewenning volledig uit.

GABA supplement: wel innemen?

Denk je dat je GABA niveau niet optimaal is? Onderzoek eerst goed of dit een geschikt supplement voor je kan zijn. De Bravermanstest is bijvoorbeeld een ideaal instrument om je op weg te helpen. Wil je liever je GABA niveau aanvullen via de voeding of door zelfs yoga te beoefenen? Klik hier om meer over deze onderwerpen te lezen. 

Zo, ben je weer up to date op neurotransmittergebied? Wie weet kun je iemands kennis over deze veelzijdige neurotransmitter opfrissen. Voel je vrij om dit blog te delen op Instagram of Facebook!

Welk supplement is geschikt voor mij?

Check het via onze vitaminetest en kijk welke vitaminen en mineralen relevant zijn.

Doe de Vitaminetest

*Op basis van goedgekeurde gezondheidsclaims van GABA Plus.

 

Referenties
 1. Neurotransmitters. (z.d.). Vitakruid.
 2. Peek AL, Rebbeck T, Puts NA, Watson J, Aguila MR, Leaver AM. Brain GABA and glutamate levels across [...] conditions: A systematic literature review and meta-analysis of 1H-MRS studies using the MRS-Q quality assessment tool. Neuroimage. 2020 Apr 15;210:116532.
 3. Conrad Stöppler, M. (z.d.). Medical Definition of Receptor. Medicinenet. 
 4. Sigel, E. (2012). Structure, Function, and Modulation of GABAA Receptors. Journey of Biological Chemistry. Published.