Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest

6 manieren om GABA op een natuurlijke manier aan te vullen

GABA, of gamma-aminoboterzuur, is een aminozuur dat onze hersenen van nature aanmaken. Tussen de 100 miljard neuronen van ons buitengewoon complexe brein bevindt zich een webachtig netwerk van informatiedragers die bekend staan als "neurotransmitters".

Meer informatie? Bekijk onze categoriepagina Neurotransmitters.

Lees verder onder de afbeelding

6 manieren om GABA op een natuurlijke manier aan te vullen

Onderwerpen in dit artikel

 • Voeding
 • Kruiden
 • Dankbaarheid
 • Doe yoga of krijg een massage
 • Mediteer
 • Rustgevende deuntjes

GABA is één van deze belangrijke neurotransmitters. De grote rol van GABA is het remmen of blokkeren van bepaalde signalen in de hersenen en het centrale zenuwstelsel. We noemen GABA dan ook wel een inhiberende neurotransmitter. Deze remmende functie heeft een breed scala aan kalmerende effecten op lichaam en geest. Ongezonde voeding, stress, drugs, medicijnen, maar ook verouderen, maakt dat we op den duur steeds minder van gamma-aminoboterzuur aanmaken. Gelukkig hebben we zelf alle tools in handen om de neurotransmitter op een natuurlijke manier aan te vullen.

Lees meer over de werking van de verschillende neurotransmitters en hoe je de aanmaak hiervan kunt ondersteunen.

Voeding

GABA zit onder andere in de natuurlijke voedselbronnen zoals (blad)groenten, soja- en tuinbonen, noten, zaden, tomaten en eieren. Daarnaast is het toevoegen van meer gezonde bacteriën aan je dieet is een relatief makkelijke manier om de GABA-productie te ondersteunen. Studies tonen aan dat gefermenteerd voedsel zoals miso, kimchi en tempeh kan resulteren in de directe productie van GABA.6  De microbiota in deze voedingsmiddelen hebben daarnaast ook het potentieel de algehele darmgezondheid te verbeteren. Zo verminderen ze ontstekingen, verminderen ze de darmpermeabiliteit (lekkende darm) en het verbeteren ze de communicatie tussen darm en hersenen. Win-win dus!

6 manieren om GABA op een natuurlijke manier aan te vullen

Kruiden

Er zijn veel natuurlijk voorkomende bronnen van GABA, afgezien van de eetbare varianten. Neem bijvoorbeeld valeriaanwortel. Valeriaan wordt al eeuwenlang gebruikt als natuurlijke slaap- en ontspanningsversterker, maar ook is aangetoond dat het GABA verhoogt. Kava kava is een andere populaire behandeling voor angst, waarvan is aangetoond dat het een sterk kalmerend effect heeft. Studies tonen aan dat Kava kava ervoor zorgt dat mensen zich meer ontspannen en sociaal voelen, omdat het zich bindt aan GABA-receptoren en een kalmerend effect heeft.1

Nader onderzoek bevestigt dat botanische anxiolytica (kruiden die angst behandelen) GABA-receptoren stimuleren.2  In het bijzonder bleken sint-janskruid en ginkgo biloba de effecten van psychiatrische stoornissen – waaronder angst – te verminderen. "In dit opzicht kan angst worden beheerst zonder de harde bijwerkingen van geneesmiddelen, en zonder veranderingen in de levensstijl", schrijven de auteurs van het onderzoek. Citroenmelisse, ashwagandha en jasmijn werden ook genoemd als aanvullende GABA-versterkers.

Welk supplement is geschikt voor mij?

Check het via onze vitaminetest en kijk welke vitaminen en mineralen relevant zijn.

Doe de Vitaminetest

Dankbaarheid

Een relatief simpele manier om je humeur te verbeteren en angst te verminderen; door dagelijks vijf dingen op te schrijven waar je dankbaar voor bent. Klein of groot. Onderzoek suggereert dat het focussen op dankbaarheid helpt om je autonome zenuwstelsel te kalmeren. 

6 manieren om GABA op een natuurlijke manier aan te vullen

Doe yoga of krijg een massage

Het beoefenen van yoga en het ondergaan van massages kan meer doen dan je fysieke gestel verbeteren. Klinische studies geven aan dat beide gunstig zijn voor het verbeteren van de stemming en het omgaan met stress. Massage kan het stresshormoon cortisol verlagen en tegelijkertijd de neurotransmitters dopamine en serotonine, die samenwerken met GABA, verhogen. Yoga kan GABA in de hersenen zelfs verhogen en tegelijkertijd angstige gevoelens en algehele stemming verbeteren.3,4

Mediteer

Mensen die regelmatig mediteren melden over het algemeen een kalmte en gevoel van welzijn wanneer ze het diepe bewustzijn bezoeken, een soort mentale vakantie. Meditatie kun je daarnaast zien als een vorm van aandachtstraining. De oefening omvat aanhoudende aandacht, bewustzijn van je gedachten en gewaarwordingen en het in gedachten houden om gefocust te blijven.

Vanuit de neurowetenschap is er veel aandacht voor de effecten van meditatie op onze fysieke en mentale gezondheid. Verschillende onderzoeken naar mindfulness-meditatie lieten veranderingen in de hersenstructuur zien. Deze veranderingen werden bij nieuwe mediteerders al na acht weken waargenomen; een groter volume grijze massa in de linker hippocampus, en een afname in grootte van de amygdala. Langdurige beoefenaars vertoonden ook een grotere hoeveelheid grijze massa in vergelijking met niet-mediteerders van dezelfde leeftijd, wat hen mogelijk kan helpen op oudere leeftijd. Naarmate we ouder worden, verliest onder andere onze frontale cortex volume, maar bij de oudere mediteerders waren bepaalde gebieden beter bewaard gebleven.

Een andere studie vergeleek de effecten van één uur meditatie met één uur televisie kijken. De resultaten toonden een significante toename van GABA bij de mediteerders in vergelijking met die van de tv-kijkers.5

6 manieren om GABA op een natuurlijke manier aan te vullen

Rustgevende deuntjes

Luisteren naar rustgevende muziek kan helpen bij het verlichten van stress door de biochemische stressverlagers in de hersenen te activeren. Door een toename van het dopaminegehalte kan muziek ook de stemming verbeteren, energie stimuleren en helpen bij focus en concentratie.

Tot slot

Het is wel duidelijk dat GABA een belangrijke rol speelt bij het verbeteren van de stemming en het laten ontspannen van lichaam en geest. Gelukkig bieden veranderingen in leefstijl en voeding tal van manieren om de aanmaak van GABA op een natuurlijke manier te stimuleren. Vermoed je dat jouw neurotransmitters niet goed in balans zijn? Lees dan het volgende blog of neem contact op met onze therapeuten voor een persoonlijk advies.

 

Referenties
 1. Jussofie A, Schmiz A, Hiemke C. Kavapyrone enriched extract from Piper methysticum as modulator of the GABA binding site in different regions of rat brain. Psychopharmacology (Berl). 1994 Dec;116(4):469-74.
 2. Alramadhan E, Hanna MS, Hanna MS, Goldstein TA, Avila SM, Weeks BS. Dietary and botanical anxiolytics. Med Sci Monit. 2012;18(4):RA40-RA48. 
 3. Streeter CC, Whitfield TH, Owen L, Rein T, Karri SK, Yakhkind A, Perlmutter R, Prescot A, Renshaw PF, Ciraulo DA, Jensen JE. Effects of yoga versus walking on mood [...], and brain GABA levels: a randomized controlled MRS study. J Altern Complement Med. 2010 Nov;16(11):1145-52.
 4. Streeter CC, Jensen JE, Perlmutter RM, Cabral HJ, Tian H, Terhune DB, Ciraulo DA, Renshaw PF. Yoga Asana sessions increase brain GABA levels: a pilot study. J Altern Complement Med. 2007 May;13(4):419-26.
 5. Crissa L. Guglietti, Zafiris J. Daskalakis, Natasha Radhu, Paul B. Fitzgerald, Paul Ritvo, Meditation-Related Increases in GABAB Modulated Cortical Inhibition, Brain stimulation, Volume 6, Issue 3, 2013, Pages 397-402, ISSN 1935-861X
 6. Selhub, E. M., Logan, A. C., & Bested, A. C. (2014). Fermented foods, microbiota, and mental health: ancient practice meets nutritional psychiatry. Journal of physiological anthropology, 33(1), 1-12.