Vitakruid
Vitakruid
Vraag gratis advies aan!
Doe de vitaminetest

6 manieren om GABA op een natuurlijke manier aan te vullen

6 manieren om GABA op een natuurlijke manier aan te vullen

GABA, of gamma-aminoboterzuur, is een aminozuur dat onze hersenen van nature aanmaken. Tussen de 100 miljard neuronen van ons buitengewoon complexe brein bevindt zich een webachtig netwerk van informatiedragers die bekend staan als "neurotransmitters". 

GABA is één van deze belangrijke neurotransmitters. De grote rol van GABA is het remmen of blokkeren van bepaalde signalen in de hersenen en het centrale zenuwstelsel. We noemen GABA dan ook wel een inhiberende neurotransmitter. Deze remmende functie heeft een breed scala aan kalmerende effecten op lichaam en geest. Ongezonde voeding, stress, drugs, medicijnen, maar ook verouderen, maakt dat we op den duur steeds minder van gamma-aminoboterzuur aanmaken. Gelukkig hebben we zelf alle tools in handen om de neurotransmitter op een natuurlijke manier aan te vullen.

Lees meer over de werking van de verschillende neurotransmitters en hoe je de aanmaak hiervan kunt ondersteunen.

Inhoudsopgave

  • Voeding
  • Kruiden
  • Dankbaarheid
  • Doe yoga of krijg een massage
  • Mediteer
  • Rustgevende deuntjes


Voeding

GABA zit onder andere in de natuurlijke voedselbronnen zoals (blad)groenten, soja- en tuinbonen, noten, zaden, tomaten en eieren. Daarnaast is het toevoegen van meer gezonde bacteriën aan je dieet is een relatief makkelijke manier om de GABA-productie te ondersteunen. Studies tonen aan dat gefermenteerd voedsel zoals miso, kimchi en tempeh kan resulteren in de directe productie van GABA. De microbiota in deze voedingsmiddelen hebben daarnaast ook het potentieel de algehele darmgezondheid te verbeteren. Zo verminderen ze ontstekingen, verminderen ze de darmpermeabiliteit (lekkende darm) en het verbeteren ze de communicatie tussen darm en hersenen. Win-win dus! 

Meer lezen


Menu
Sluiten
Avatar
Kom je er niet uit?

Vraag gratis advies op maat aan van onze orthomoleculair therapeuten of doe de vitaminetest!

Vraag gratis advies aan!
Doe de vitaminetest