Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest

Neurotransmitters: zijn ze in balans?

Onze hersenen zijn een gecompliceerd orgaan. Mede door de ruim 100 verschillende neurotransmitters die continu in de weer zijn om verschillende processen te reguleren. En gelukkig maar, want de signaalboodschappers zorgen voor orde in onze gedachten.

Lees verder onder de afbeelding

Neurotransmitters: zijn ze in balans?

Onderwerpen in dit artikel

 • Hoe maak je neurotransmitters aan?
 • De relatie tussen neurotransmitters en voeding
 • Waarom is het belangrijk om neurotransmitters aan te vullen?
 • Hoe vul je neurotransmitters aan?
 • Stap 1: Multivitamine: aanvulling van cofactoren
 • Stap 2: Magnesium voor de gemoedstoestand*.
 • Stap 3: De Braverman test
 • Stap 4: Kies jouw aanvullend neurotransmitter product

Wat nou als jouw neurotransmitters niet helemaal goed in balans zijn? Dan kan dit invloed hebben op je gemoedstoestand. Aan de hand van een eenvoudig vier stappenplan vertellen wij je in dit blog hoe je jouw gemoedstoestand kunt ondersteunen. Want willen we niet allemaal gewoon lekker in ons vel zitten?

Hoe maak je neurotransmitters aan?

Een neurotransmitter komt voor uit aminozuren. Wat je eet heeft dus een groot effect op hoe goed de neurotransmitters hun werk kunnen doen. Neem adrenaline als voorbeeld. De omzetting van adrenaline begint bij het aminozuur l-fenylalanine, dat we uit verschillende eiwitbronnen halen. Met behulp van onder andere foliumzuur zet het lichaam dit essentiële aminozuur om in l-tyrosine. Samen met een aantal zogenoemde cofactoren zetten we l-tyrosine vervolgens via l-dopa om in dopamine. L-dopamine wordt daaropvolgend met behulp van SAMe, vitamine B12, B6 en folaat (de biologisch actieve vorm van foliumzuur) omgezet in noradrenaline en adrenaline.

Ook de omzetting van melatonine vormt een mooi voorbeeld voor de stappen die er moeten worden doorlopen: vanuit l-tryptofaan, via 5-HTP naar serotonine, om uiteindelijk melatonine te worden.

De relatie tussen neurotransmitters en voeding

Voeding staat dus aan de start van de omzetting naar neurotransmitters. Om precies te zijn: de aminozuren die we uit verschillende eiwitbronnen halen. Door alleen je eiwitinname te verbeteren ben je er alleen helaas nog niet. Het lichaam moet de neurotransmitters vanaf dit punt nog gaan aanmaken; zoals je hierboven hebt gelezen gaan hier soms tot wel zes stappen aan vooraf!

Om deze omzetting te kunnen volbrengen gebruikt het lichaam zogenoemde cofactoren: activerende vitaminen en mineralen die nodig zijn om keer op keer de stof verder om te zetten. Net zolang tot je bijvoorbeeld adrenaline hebt aangemaakt. In de schematische weergave hieronder leggen we je stap voor stap uit hoe dit proces in het lichaam verloopt:

Neurotransmitters/hormonen: oranje
Cofactoren: zwart
Naam omzettingsproces: Blauw

Neurotransmitters: zijn ze in balans?

Waarom is het belangrijk om neurotransmitters aan te vullen?

Je kunt je voorstellen dat wanneer er één punt binnen dit traject hapert, het consequenties heeft voor het verdere omzettingsproces. Om je inzicht te geven in hoe kwetsbaar je neurotransmitters daadwerkelijk zijn nemen we opnieuw adrenaline als voorbeeld.

Welk supplement is geschikt voor mij?

Check het via onze vitaminetest en kijk welke vitaminen en mineralen relevant zijn.

Doe de Vitaminetest

Wat gebeurt er bij een verhoogd adrenalineniveau?

Bij veel spanningen vraagt ons lichaam veel van het adrenalineniveau. Dit heeft tot gevolg dat er te weinig dopamine, serotonine en melatonine aangemaakt wordt, omdat de nodige cofactoren opgaan aan de productie van adrenaline. Hierdoor ontstaat een disbalans tussen activiteit en ontspanning; je raakt in een hyperactieve gefocuste staat.

Wanneer de aanmaak van adrenaline stopt, resulteert dit juist in het tegenovergestelde; je raakt inactief en voelt je futloos door het gebrek aan dopamine. Logischerwijs verloopt hierdoor ook de omzetting van serotonine, en de daaraan gekoppelde omzetting tot melatonine, langzamer.

Neurotransmitters: zijn ze in balans?

Hoe vul je neurotransmitters aan?

Zoals we al kort beschreven is het hebben van een eiwitrijk dieet alleen dus niet altijd voldoende voor een goede aanmaak van neurotransmitters. Ontzettend veel factoren kunnen de balans van deze waardevolle stofjes verstoren. Denk hierbij ook aan medicijnen, aanhoudende spanningen of emotionele gebeurtenissen. Maar wat kun je doen om je gemoedstoestand te ondersteunen? Met de volgende 4 stappen helpen we je graag op weg!

Meer informatie over neurotransmitters of heb je advies nodig over de gemoedstoestand?
Onze productadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven gratis advies op maat.
Vraag gratis advies aan
Britt

Britt

Productadviseur

Stap 1: Multivitamine: aanvulling van cofactoren

Wanneer het proces van omzetting van aminozuur naar uiteindelijke neurotransmitters niet goed lijkt te verlopen kan dit te maken hebben met eventuele ontbrekende cofactoren. Met een hoogwaardige multivitamine zorg je ervoor dat je al deze cofactoren in één klap binnenkrijgt.

Multi Dag & Nacht

De verschillende Multi Dag & Nacht formules van Vitakruid verschaffen het lichaam van elke cofactor relevant binnen het dopamine- en serotoninesysteem. Met de Multi Dag & Nacht formules merk je letterlijk dag en nacht verschil ten opzichte van andere hoog gedoseerde kwaliteitsmultivitaminen.

Voordelen product
 • Twee tabletten voor optimaal dag- en nachtritme (bioritme)
 • Meer dan 30 vitamines, mineralen, aminozuren en kruiden
 • Met passiebloemextract om rust en slaap op te wekken**
Multi Dag & Nacht®
Multi Dag & Nacht® 2 x 30  tabletten

Naast onze reguliere Multi Dag & Nacht formule hebben we een viertal andere multi’s in ons assortiment, afgestemd op jouw specifieke behoeften. De Multi Dag & Nacht Vrouw voorziet in alle noodzakelijke nutriënten voor de vrouw. De Multi Dag & Nacht Mama is een fundamentele aanvulling tijdens, voor en na de zwangerschap. De Multi Dag & Nacht Man bevat een mix van de belangrijkste vitaminen en mineralen voor de man. Multi Dag & Nacht Junior bevat alle vitaminen, mineralen en omega’s voor het kind.

Multi Dag & Nacht® Mama
Multi Dag & Nacht® Mama
2 x 30  tabletten Vanaf€ 29,90
Bekijk product
Multi Dag & Nacht® Vrouw
Multi Dag & Nacht® Vrouw
2 x 30  tabletten Vanaf€ 29,90
Bekijk product
Multi Dag & Nacht® Man
Multi Dag & Nacht® Man
2 x 30  tabletten Vanaf€ 29,90
Bekijk product
Multi Dag & Nacht® Junior
Multi Dag & Nacht® Junior
300 ml & 60 ml  combipack € 49,90
Bekijk product

Suppletieadvies bij stap 1

Om een goed beeld te krijgen van het effect van de multivitaminen, raden we aan één van de Multi Dag & Nacht varianten gedurende een periode van vier weken dagelijks te suppleren. Als je na vier weken geen merkbare verbetering ervaart dan adviseren we naast de multi ook magnesium aan te suppleren (stap 2).

Stap 2: Magnesium voor de gemoedstoestand*.

Magnesium is een mineraal dat bij vrijwel elke stap van de omzetting naar neurotransmitter betrokken is. Voor suppletie ter ondersteuning van de gemoedstoestand adviseren we Magnesium Tauraat*. Ben je daarnaast ook op zoek naar ondersteuning voor de nacht, dan raden we Magnesium Bisglycinaat aan.

Magnesium Tauraat is een combinatie van het aminozuur l-taurine en magnesium. Deze combinatie leent zich uitermate goed voor een verbetering van de gemoedstoestand, de hersenfunctie en het zenuwstelsel*. De binding aan l-taurine maakt het namelijk makkelijker voor het magnesium om de bloed-hersenbarrière te passeren. Vervolgens is ook de opname in het hersenweefsel van magnesiumtauraat beter dan andere magnesiumvormen.

Voor de nacht adviseren we je de Magnesium Bisglycinaat. De binding aan glycine maakt dat deze vorm eveneens goed de bloed-hersenbarrière passeert. Door het gecheleerde karakter is deze magnesiumvorm net zo goed opneembaar als de magnesium tauraat. Bisglycinaat vormt dus ook een uitstekende keuze voor alle toepassingen binnen de hersenfunctie*!

Magnesium Tauraat met P-5-P®
Magnesium Tauraat met P-5-P®
90  vegan capsules Vanaf€ 25,90
Bekijk product
Magnesium 150 Bisglycinaat
Magnesium 150 Bisglycinaat
90  tabletten Vanaf€ 29,90
Bekijk product

Suppletieadvies bij stap 2

Ook voor magnesium geldt om een testperiode van ruim vier weken aan te houden. Gedurende deze periode blijf je dus ook dagelijks één van de Multi Dag & Nacht varianten suppleren. Merk je na een periode van acht weken nog geen significante verbetering? Ga dan verder met stap 3.

Stap 3: De Braverman test

Je zit acht weken in het proces, maar je hebt nog niet het gewenste resultaat bereikt? Dan is het tijd om aan de hand van een uitgebreide test erachter te komen komen welke neurotransmitter je zou kunnen aanvullen. Je kunt de Braverman test hier terugvinden.

Wij adviseren de test altijd te doen onder begeleiding van een orthomoleculair therapeut. Zoek je een goede orthomoleculair therapeut bij jou in de buurt? Kijk hier voor een orthomoleculair therapeut in jouw omgeving.

Wat vertelt de Braverman Test mij?

 • De test geeft inzicht in verzwakkingen binnen het neurologisch systeem.
 • Door vragen te beantwoorden die ingaan op specifieke kenmerken kan via de test een mogelijke disbalans aan het licht komen.
 • Jouw antwoorden geven patronen weer van gedrag, gevoelens en gedachten.
 • De Braverman test vertelt je meer over de neurotransmitters dopamine, acetylcholine, GABA en serotonine.

Stap 4: Kies jouw aanvullend neurotransmitter product

Inmiddels heb je samen met een orthomoleculair therapeut inzicht gekregen in je persoonlijk neurotransmitterprofiel. Aan de hand van de testresultaten heb je nu een goed beeld welke aspecten van jouw gemoedstoestand wel ondersteuning kunnen gebruiken. Hieronder noemen we de belangrijkste ondersteunende producten. 

Saffraan & Suntheanine ®

Voordelen product
 • Saffraan werkt onspannend**
 • Affron® is beste saffraan wereldwijd
 • Groene thee extract helpt fris en alert te blijven**
Saffraan & L-Theanine
Saffraan & L-Theanine 30  vegan capsules

Helpt ontspanning ondersteunen**

Uit onderzoek blijkt dat saffraan bijdraagt tot de geestelijke balans en helpt ontspanning te ondersteunen**. Daarnaast toont ook de wetenschap aan dat het kruid een significant effect heeft op je geestelijke balans1, 3, 4, 28**.

We maken we gebruik van het gepatenteerde hoogwaardige extract Affron®, een uniek natuurlijk saffraan extract dat is gestandaardiseerd op 3,5 procent lepticrosalides. Deze stoffen brengen de werkzaamheid van saffraan te weeg en zijn weer onder te verdelen in safranal, crocine en picrocrocine25.

Suntheanine®

Bovendien maken we in deze formule gebruik van het beste l-theanine extract wereldwijd verkrijgbaar: Suntheanine®. Het l-theanine extract heeft maar liefst twee awards in de wacht gesleept (Food Ingredient Research Award en Best New Product of 2000). Met Affron® en Suntheanine® combineren we de twee best verkrijgbare extracten van saffraan en l-theanine wereldwijd.

5-HTP 100 mg

Voordelen product
 • Hoog geconcentreerd Griffonia simplicifolia extract (95%)
 • Natuurlijk gewonnen uit het Griffoniaplantje
 • 5-HTP is de voorloperstof van serotonine
5-HTP 100mg
5-HTP 100mg 60  vegan capsules

Voorloperstof van serotonine

5-HTP is de reeds omgezette vorm van tryptofaan en voorloperstof van serotonine. Het probleem van tryptofaan is echter dat er een continue strijd woedt met andere aminozuren. Tryptofaan moet hierdoor strijden met aminozuren als leucine, valine, tyrosine en isoleucine. In de praktijk betekent dit dat tryptofaan gemiddeld maar voor 1/5 kan worden omgezet in serotonine15.

Het product 5-HTP 100 mg bevat een uniek hoog geconcentreerd Griffonia simplicifolia extract met maar liefst 95 procent aan de werkzame stof 5-Hydroxytryptofaan (5-HTP). De Griffonia struik is een plantsoort die in de natuur veel voorkomt in Centraal- en West Afrika. De zaden van dit gewas bevatten een rijkdom aan het essentiële aminozuur 5-HTP.

Rhodiola extract 500 mg 3% Rosavin

Voordelen product
 • Hoogwaardig extract met 3% rosavin en 1% salidroside
 • Rhodiola helpt bij het aanpassen aan emotionele stress**
 • Rhodiola is gunstig bij slaapproblemen en verbetert de gemoedstoestand**

Voor een gunstig effect op de slaapfunctie**

Rhodiola heeft een gunsitige invloed op de slaapfunctie en draagt bij tot normale mentale prestaties**. Bovendien draagt het bij een de normale weerstand tegen stress en zorgt mede voor het goed functioneren van het zenuwstelsel**. Het Rhodiolaplantje komt oorspronkelijk voor in koude, bergachtige gebieden van noordelijk Amerika, Noordoost Europa en Noord-Azië. In deze geografische gebieden, worden de wortels (als adaptogeen) traditioneel gebruikt voor het goed functioneren van het zenuwstelsel**.

Ons hoog gestandaardiseerde rhodiola extract bevat een hoog percentage van de nutriënten, rosavin (3 procent) en salidroside (1 procent). Dit zijn de werkzame bestanddelen waaraan we gezondheidsbevorderende effecten toeschrijven **.

GABA Plus

Voordelen product
 • 250 mg zuiver opneembaar GABA
 • Directe opname via het mondslijmvlies door smelttablet
 • Vitamine B1 (thiamine) is goed voor het concentratievermogen
GABA Plus
GABA Plus 90  smelttabletten

Complex voor de gemoedstoestand*

Met het vorderen van de leeftijd maakt ons lichaam steeds minder aan van bepaalde stoffen. Een voorbeeld van zo’n stof is GABA, ook bekend als gamma-aminoboterzuur. Naarmate we ouder worden produceren we steeds kleinere hoeveelheden van dit nutriënt. Suppletie met GABA kan in deze omstandigheden uitkomst bieden. GABA Plus bevat 250 mg zuiver opneembaar gamma-aminoboterzuur en onderscheidt zich bovendien door de toevoeging van magnesiumtauraat en vitamine B1 (thiamine), broeders voor de gemoedstoestand*.

GABA wordt gevormd uit het aminozuur L-glutamine, een proces dat zich alleen niet zonder moeite voltrekt. Voor de omzetting van glutamine naar GABA behoeft het lichaam namelijk zogenoemde cofactoren. Deze activerende nutriënten zorgen ervoor dat ons lichaam glutamine daadwerkelijk in GABA omzet. Voor deze mutatie gebruikt het lichaam onder andere thiamine (vitamine B1), magnesium en l-taurine. Nutriënten die ruimschoots in de GABA formule vertegenwoordigd zijn.

Mucuna pruriens

Voordelen product
 • Mucuna pruriens is de rijkste natuurlijke bron van L-Dopa
 • Hoogwaardig extract van minimaal 25% L-Dopa
 • Mucuna pruriens is goed voor het geheugen**
Mucuna pruriens
Mucuna pruriens 60  vegan capsules

Natuurlijke bron van L-dopa

L-Dopa is de directe voorloperstof van dopamine, de neurotransmitter die onder meer vrijkomt bij het eten van vlees, vis, eieren, melkproducten, avocado, noten, zaden en peulvruchten. Verder kan het doen van bepaalde activiteiten, zoals seks of sport, zorgen voor een verhoogde dopamineactiviteit.

Desalniettemin is dopamine een van de kwetsbaarste neurotransmitters; spanningen en slaaptekort zijn vaak boosdoeners van een verstoorde balans. Daarnaast zorgen alcohol, nicotine, cafeïne, suiker en verschillende soorten drugs voor een korte opleving van de neurotransmitter. Keerzijde; in de dagen na het gebruik van stimulerende middelen daalt de dopamineactiviteit, waardoor ontoereikende niveaus ontstaan. In verschillende situaties kan suppletie met Mucuna pruriens dus van toegevoegde waarde zijn.

De fluweelboon bevat tussen de 3,1 en 6,7% l-dopa en is daarmee zelfs de rijkste bron van levodopa bekend. Toch moet je heel veel van de vrucht eten wil je enig effect ondervinden van de l-dopa. Daarom bevat onze Mucuna pruriens een extract, waarin de werkzame stoffen van de fluweelboon in hoge getalen aanwezig zijn.

*Goedgekeurde gezondheidsclaims:

 • Magnesium speelt een rol bij botaanmaak en het behoud van sterke botten
 • Magnesium is goed voor de gemoedstoestand, het celdelingsproces, het geheugen, de leerprestatie en het concentratievermogen
 • Magnesium helpt de normale eiwitsynthese, een goede elektrolytenbalans en een normaal energieleverend metabolisme te behouden
 • Magnesium is van belang voor sterke tanden
 • Magnesium is goed voor de spieren en het zenuwstelsel
 • Magnesium is goed bij vermoeidheid en moeheid
 • Vitamine B1 (thiamine) draagt bij aan een energieleverend metabolisme
 • Vitamine B1 (thiamine) is goed voor het hart
 • Vitamine B1 (thiamine) is goed voor de gemoedstoestand, de leerprestatie, het concentratievermogen en het geheugen
 • Vitamine B1 (thiamine) ondersteunt de normale werking van het zenuwstelsel

**Gezondheidsclaims in afwachting van Europese toelating:

 • Saffraan is goed voor de geestelijke balans en werkt ontspannend
 • Saffraan ondersteunt de normale mensturatie en helpt bij ongemakken rondom de menstruatie
 • Saffraan is goed voor de werking van de spieren
 • Rhodiola is goed voor de bloedcirculatie en het hart 
 • Rhodiola draagt bij aan de normale weerstand tegen stress en zorgt mede voor het goed functioneren van het zenuwstelsel 
 • Rhodiola heeft een gunstige invloed op de slaapfunctie 
 • Rhodiola heeft een gunstige invloed op het uithoudingsvermogen 
 • Rhodiola is een anti-oxidant en is goed voor een normale darmfunctie 
 • Rhodiola is goed voor het geheugen en draagt bij tot normale mentale prestaties 
 • Mucuna pruriens draagt bij aan het functioneren van het geheugen 
 • Mucuna pruriens is een anti-oxidant, ondersteunt het immuunsysteem en is goed voor het energieniveau
 • Mucuna pruriens draagt bij aan het behoud van een gezonde bloedsuikerspiegel
 • Mucuna pruriens ondersteunt de vrouwelijke functie en draagt bij aan een normale menstruatie
 • Mucuna pruriens ondersteunt spieropbouw en spierkracht
 • Mucuna pruriens draagt bij aan de mannelijke potentie en is goed voor het libido

Advies nodig over neurotransmitters of je gemoedstoestand?
Onze productadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven gratis advies op maat.
Vraag gratis advies aan
Britt

Britt

Productadviseur

 

Referenties
 1. Agha-Hosseini, M., Kashani, L., Aleyaseen, A., Ghoreishi, A., Rahmanpour, H. A. L. E. H., Zarrinara, A. R., & Akhondzadeh, S. (2008). Crocus sativus L.(saffron) in the treatment of [...]: a double-blind, randomised and placebo-controlled trial. BJOG: An International Journal of Obstetrics & Gynaecology, 115(4), 515-519.
 2. Ahumada, F., Trincado, M. A., Arellano, J. A., Hancke, J., & Wikman, G. (1991). Effect of certain adaptogenic plant extracts on drug-induced [...] in female and male mice. Phytotherapy Research, 5(1), 29-31.
 3. Akhondzadeh, S., Fallah-Pour, H., Afkham, K., Jamshidi, A. H., & Khalighi-Cigaroudi, F. (2004). Comparison of Crocus sativus L. and imipramine in the treatment of mild to moderate [...]: a pilot double-blind randomized trial [ISRCTN45683816]. BMC complementary and alternative [...], 4(1), 12.
 4. Akhondzadeh, S., Tahmaceb-Pour, N., Noorbala, A. A., Amini, H., Fallah-Pour, H., Jamshidi, A. H., & Khani, M. (2005). Crocus sativus L. in the treatment of mild to moderate [...]: a double-blind, randomized and placebo-controlled trial. Phytotherapy Research, 19(2), 148-151.
 5. Birdsall, T. C. (1998). 5-Hydroxytryptophan: a clinically-eff ective serotonin precursor. Alternative [...] review: a journal of clinical therapeutic, 3(4), 271-280.
 6. Bocharov, E. V., Ivanova-Smolenskaya, I. A., Poleshchuk, V. V., Kucheryanu, V. G., Il’enko, V. A., & Bocharova, O. A. (2010). Therapeutic efficacy of the neuroprotective plant adaptogen in [...]. Bulletin of experimental biology and medicine, 149(6), 682-684.
 7. Bondy, S. J., Rehm, J., Ashley, M. J., & Walsh, G. (1999). Low-risk drinking guidelines: the scientific evidence. Canadian journal of public health, 90(4), 264.
 8. Carr, G. V., & Lucki, I. (2011). The role of serotonin receptor subtypes in treating [...]: a review of animal studies. Psychopharmacology, 213(2-3), 265-287.
 9. Chen, Q. G., Zeng, Y. S., Tang, J. Y., Qin, Y. J., Chen, S. J., & Zhong, Z. Q. (2008). Effects of Rhodiola rosea on body weight and intake of sucrose and water in [...] rats induced by chronic mild stress. Zhong xi yi jie he xue bao= Journal of Chinese integrative [...], 6(9), 952-955.
 10. Chen, Q. G., Zeng, Y. S., Qu, Z. Q., Tang, J. Y., Qin, Y. J., Chung, P., ... & Hägg, U. (2009). The effects of Rhodiola rosea extract on 5-HT level, cell proliferation and quantity of neurons at cerebral hippocampus of [...] rats. Phytomedicine, 16(9), 830-838.
 11. Cohen Kadosh, K., Krause, B., King, A. J., Near, J., & Cohen Kadosh, R. (2015). Linking GABA and glutamate levels to cognitive skill acquisition during development. Human brain mapping, 36(11), 4334-4345.
 12. De Souza, M. C., Walker, A. F., Robinson, P. A., & Bolland, K. (2000). A synergistic eff ect of a daily supplement for 1 month of 200 mg magnesium plus 50 mg vitamin B6 for the relief of [...]: a randomized, double-blind, crossover study. Journal of women’s health & gender-based medicine, 9(2), 131-139.
 13. 1Van Diermen, D., Marston, A., Bravo, J., Reist, M., Carrupt, P. A., & Hostettmann, K. (2009). Monoamine oxidase inhibition by Rhodiola rosea L. roots. Journal of ethnopharmacology, 122(2), 397-401.
 14. Ettehadi, H., Mojabi, S. N., Ranjbaran, M., Shams, J., Sahraei, H., Hedayati, M., & Asefi , F. (2013). Aqueous extract of saffron (Crocus sativus) increases brain dopamine and glutamate concentrations in rats. Journal of Behavioral and Brain Science, 3(03), 315.
 15. Fernstrom, J. D. (2013). Large neutral amino acids: dietary eff ects on brain neurochemistry and function. Amino acids, 45(3), 419-430.
 16. Hosseinzadeh, H., Ziaee, T., & Sadeghi, A. (2008). The effect of saffron, Crocus sativus stigma, extract and its constituents, safranal and crocin on sexual behaviors in normal male rats. Phyto[...], 15(6-7), 491-495.
 17. Jeste, D. V., Caligiuri, M. P., Paulsen, J. S., Heaton, R. K., Lacro, J. P., Harris, M. J., ... & McAdams, L. A. (1995). Risk of [...] in older patients: a prospective longitudinal study of 266 outpatients. Archives of general psychiatry, 52(9), 756-765.
 18. Johnston, G. A. (2015). Flavonoid nutraceuticals and ionotropic receptors for the inhibitory neurotransmitter GABA. Neurochemistry international, 89, 120-125.
 19. Juneja, L. R., Chu, D. C., Okubo, T., Nagato, Y., & Yokogoshi, H. (1999). L-theanine - a unique amino acid of green tea and its relaxation effect in humans. Trends in Food Science & Technology, 10(6-7), 199-204.
 20. Juneja, L. R., Kapoor, M. P., Okubo, T., & Rao, T. (Eds.). (2013). Green tea polyphenols: nutraceuticals of modern life. CRC Press.
 21. Kimura, R., & Murata, T. (1971). Influence of alkylamides of glutamic acid and related compounds on the central nervous system. I. Central [...] of theanine. Chemical and Pharmaceutical Bulletin, 19(6), 1257-1261.
 22. Kobayashi, K., Nagato, Y., Aoi, N., Juneja, L. R., Kim, M., Yamamoto, T., & Sugimoto, S. (1998). Effects of L-theanine on the release of alpha-brain waves in human volunteers. Journal of the Agricultural Chemical Society of Japan (Japan).
 23. Kucinskaite, A., Briedis, V., & Savickas, A. (2004). Experimental analysis of therapeutic properties of Rhodiola rosea L. and its possible application in [...]. [...] (Kaunas, Lithuania), 40(7), 614-619.
 24. Laud, C., & Arendt, J. (1981). Melatonin and biorhythms. In Melatonin: Current Status and Perspectives (pp. 177-182).
 25. Lopresti, A. L., & Drummond, P. D. (2017). Efficacy of curcumin, and a saffron/curcumin combination for the treatment of major [...]: A randomised, double-blind, placebo-controlled study. Journal of affective [...], 207, 188-196.
 26. Lyon, M. R., Kapoor, M. P., & Juneja, L. R. (2011). The effects of L-theanine (Suntheanine®) on objective sleep quality in boys with [...]: a randomized, double-blind, placebocontrolled clinical trial. Alternative medicine review, 16(4), 348.
 27. Mason, R. (2001). 200 mg of Zen: L-theanine boosts alpha waves, promotes alert relaxation. Alternative & Complementary Therapies, 7(2), 91-95.
 28. Noorbala, A. A., Akhondzadeh, S., Tahmacebi-Pour, N., & Jamshidi, A. H. (2005). Hydro-alcoholic extract of Crocus sativus L. versus fluoxetine in the treatment of mild to moderate [...]: a double-blind, randomized pilot trial. Journal of ethnopharmacology, 97(2), 281-284.
 29. Panossian, A., & Wagner, H. (2005). Stimulating effect of adaptogens: an overview with particular reference to their efficacy following single dose administration. Phytotherapy Research, 19(10), 819-838.
 30. Schaff er, S., Takahashi, K., & Azuma, J. (2000). Role of osmoregulation in the actions of taurine. Amino Acids, 19(3-4), 527-46.
 31. Schuette, S. A., Lashner, B. A., & Janghorbani, M. (1994). Bioavailability of magnesium diglycinate vs magnesium oxide in patients with [...]. Journal of Parenteral and Enteral Nutrition, 18(5), 430-435.
 32. Shaw, K. A., Turner, J., & Del Mar, C. (2002). Tryptophan and 5-Hydroxytryptophan for [...]. The cochrane library.
 33. Walls, A. B., Waagepetersen, H. S., Bak, L. K., Schousboe, A., & Sonnewald, U. (2015). The glutamine - glutamate/GABA cycle: Function, regional differences in glutamate and GABA production and effects of interference with GABA metabolism. Neurochemical research, 40(2), 402-409.
 34. Whyte, M. P., Mahuren, J. D., Vrabel, L. A., & Coburn, S. P. (1985). Markedly increased circulating pyridoxal- 5’-phosphate levels in [...]. Alkaline phosphatase acts in vitamin B6 metabolism. The Journal of clinical investigation, 76(2), 752-756.
 35. Zhang, L., Yu, H., Sun, Y., Lin, X., Chen, B., Tan, C., ... & Wang, Z. (2007). Protective effects of salidroside on hydrogen peroxide-induced apoptosis in SH-SY5Y human neuroblastoma cells. European journal of pharmacology, 564(1-3), 18-25.