Vitakruid
Gratis verzending boven €40
Werkdagen voor 16:00 besteld, morgen in huis
Vitakruid
sluiten
Vraag gratis advies aan!
Doe de vitaminetest

Neurotransmitters: zijn ze in balans?

Neurotransmitters: zijn ze in balans?

Onze hersenen zijn een gecompliceerd orgaan. Mede door de ruim 100 verschillende neurotransmitters die continu in de weer zijn om verschillende processen te reguleren. En gelukkig maar, want de signaal boodschappers zorgen voor orde in onze gedachten. 

Maar wat nou als jouw neurotransmitters niet helemaal goed in balans zijn? Dan kan dit invloed hebben op je gemoedstoestand. Aan de hand van een eenvoudig vier stappenplan vertellen wij je in dit blog hoe je jouw gemoedstoestand kunt ondersteunen. Want willen we niet allemaal gewoon lekker in ons vel zitten?

Inhoudsopgave

 • Hoe maak je neurotransmitters aan?
 • De relatie tussen neurotransmitters en voeding
 • Waarom is het belangrijk om neurotransmitters aan te vullen?
 • Hoe vul je neurotransmitters aan?
 • Stap 1: Multivitamine: aanvulling van cofactoren
 • Stap 2: Magnesium voor de gemoedstoestand*.
 • Stap 3: De Braverman test
 • Stap 4: Kies jouw aanvullend neurotransmitter product

Hoe maak je neurotransmitters aan?

Een neurotransmitter komt voor uit aminozuren. Wat je eet heeft dus een groot effect op hoe goed de neurotransmitters hun werk kunnen doen. Neem adrenaline als voorbeeld. De omzetting van adrenaline begint bij het aminozuur l-fenylalanine, dat we uit verschillende eiwitbronnen halen. Met behulp van onder andere foliumzuur zet het lichaam dit essentiële aminozuur om in l-tyrosine. Samen met een aantal zogenoemde cofactoren zetten we l-tyrosine vervolgens via l-dopa om in dopamine. L-dopamine wordt daaropvolgend met behulp van SAMe, B12, B6 en folaat (de biologisch actieve vorm van foliumzuur) omgezet in noradrenaline en adrenaline.

Ook de omzetting van melatonine vormt een mooi voorbeeld voor de stappen die er moeten worden doorlopen: vanuit l-tryptofaan, via 5-HTP naar serotonine, om uiteindelijk melatonine te worden.

De relatie tussen neurotransmitters en voeding

Voeding staat dus aan de start van de omzetting naar neurotransmitters. Om precies te zijn: de aminozuren die we uit verschillende eiwitbronnen halen. Door alleen je eiwitinname te verbeteren ben je er alleen helaas nog niet. Het lichaam moet de neurotransmitters vanaf dit punt nog gaan aanmaken; zoals je hierboven hebt gelezen gaan hier soms tot wel zes stappen aan vooraf!

Om deze omzetting te kunnen volbrengen gebruikt het lichaam zogenoemde cofactoren: activerende vitaminen en mineralen die nodig zijn om keer op keer de stof verder om te zetten. Net zolang tot je bijvoorbeeld adrenaline hebt aangemaakt. In de schematische weergave hieronder leggen we je stap voor stap uit hoe dit proces in het lichaam verloopt:

Neurotransmitters/hormonen: oranje
Cofactoren: zwart
Naam omzettingsproces: BlauwWaarom is het belangrijk om neurotransmitters aan te vullen?

Je kunt je voorstellen dat wanneer er één punt binnen dit traject hapert, het consequenties heeft voor het verdere omzettingsproces. Om je inzicht te geven in hoe kwetsbaar je neurotransmitters daadwerkelijk zijn nemen we opnieuw adrenaline als voorbeeld.

Welk magnesiumsupplement bij jou past?

Check het met onze Magnesiumtest en ontdek welk supplement bij jouw situatie past.

Doe de Magnesiumtest
Vitaminetest

Wat gebeurt er bij een verhoogd adrenalineniveau?

Bij veel spanningen vraagt ons lichaam veel van het adrenalineniveau. Dit heeft tot gevolg dat er te weinig dopamine, serotonine en melatonine aangemaakt wordt, omdat de nodige cofactoren opgaan aan de productie van adrenaline. Hierdoor ontstaat een disbalans tussen activiteit en ontspanning; je raakt in een hyperactieve gefocuste staat.

Wanneer de aanmaak van adrenaline stopt, resulteert dit juist in het tegenovergestelde; je raakt inactief en voelt je futloos door het gebrek aan dopamine. Logischerwijs verloopt hierdoor ook de omzetting van serotonine, en de daaraan gekoppelde omzetting tot melatonine, langzamer.Hoe vul je neurotransmitters aan?

Zoals we al kort beschreven is het hebben van een eiwitrijk dieet alleen dus niet altijd voldoende voor een goede aanmaak van neurotransmitters. Ontzettend veel factoren kunnen de balans van deze waardevolle stofjes verstoren. Denk hierbij ook aan medicijnen, aanhoudende spanningen of emotionele gebeurtenissen. Maar wat kun je doen om je gemoedstoestand te ondersteunen? Met de volgende 4 stappen helpen we je graag op weg!

Meer informatie over neurotransmitters of heb je advies nodig over de gemoedstoestand?

Onze orthomoleculair therapeuten beantwoorden graag al jouw vragen en geven gratis advies op maat.

Vraag gratis advies aan!
Avatar

Merel

Orthomoleculair Therapeut

Stap 1: Multivitamine: aanvulling van cofactoren

Wanneer het proces van omzetting van aminozuur naar uiteindelijke neurotransmitters niet goed lijkt te verlopen kan dit te maken hebben met eventuele ontbrekende cofactoren. Met een hoogwaardige multivitamine zorg je ervoor dat je al deze cofactoren in één klap binnenkrijgt.

Multi Dag & Nacht

De verschillende Multi Dag & Nacht formules van Vitakruid verschaffen het lichaam van elke cofactor relevant binnen het dopamine- en serotoninesysteem. Met de Multi Dag & Nacht formules merk je letterlijk dag en nacht verschil ten opzichte van andere hoog gedoseerde kwaliteitsmultivitaminen.

De voordelen van product
 • Twee tabletten voor optimaal dag- en nachritme (bioritme)
 • Meer dan 30 vitamines, mineralen, aminozuren en kruiden
 • Met passiebloemextract om rust en slaap op te wekken**
 • Compleet vitamine B-complex voor het energieniveau*
 • Ruime doseringen vitamine C, ijzer, selenium en zink voor de weerstand*
 • Calcium en vitamine D voor de spieren en botten*
 • Mariadistel voor de lever en galblaas**
Multi Dag & Nacht
2 x 30  tabletten (ovaal)
Vanaf€ 28,90
Bekijk product

Naast onze reguliere Multi Dag & Nacht formule hebben we een viertal andere multi’s in ons assortiment, afgestemd op jouw specifieke behoeften. De Multi Dag & Nacht Vrouw voorziet in alle noodzakelijke nutriënten voor de vrouw. De Multi Dag & Nacht Mama is een fundamentele aanvulling tijdens, voor en na de zwangerschap. De Multi Dag & Nacht Man bevat een mix van de belangrijkste vitaminen en mineralen voor de man. Multi Dag & Nacht Junior bevat alle vitaminen, mineralen en omega’s voor het kind.

Multi Dag & Nacht Mama
Multi Dag & Nacht Mama
2 x 30  tabletten (ovaal)
Vanaf€ 30,90
Bekijk product
Multi Dag & Nacht Vrouw
Multi Dag & Nacht Vrouw
2 x 30  tabletten (ovaal)
Vanaf€ 29,90
Bekijk product
Multi Dag & Nacht Man
Multi Dag & Nacht Man
2 x 30  tabletten (ovaal)
Vanaf€ 29,90
Bekijk product
Multi Dag & Nacht Junior
Multi Dag & Nacht Junior
300 ml & 60 ml  combipack
€ 49,90
Bekijk product

Suppletieadvies bij stap 1

Om een goed beeld te krijgen van het effect van de multivitaminen, raden we aan één van de Multi Dag & Nacht varianten gedurende een periode van vier weken dagelijks te suppleren. Als je na vier weken geen merkbare verbetering ervaart dan adviseren we naast de multi ook magnesium aan te suppleren (stap 2).

Stap 2: Magnesium voor de gemoedstoestand*.

Magnesium is een mineraal dat bij vrijwel elke stap van de omzetting naar neurotransmitter betrokken is. Voor suppletie ter ondersteuning van de gemoedstoestand adviseren we Magnesium Tauraat*. Ben je daarnaast ook op zoek naar ondersteuning voor de nacht, dan raden we Magnesium Bisglycinaat aan.

Magnesium Tauraat is een combinatie van het aminozuur l-taurine en magnesium. Deze combinatie leent zich uitermate goed voor een verbetering van de gemoedstoestand, de hersenfunctie en het zenuwstelsel*. De binding aan l-taurine maakt het namelijk makkelijker voor het magnesium om de bloed-hersenbarrière te passeren. Vervolgens is ook de opname in het hersenweefsel van magnesiumtauraat beter dan andere magnesiumvormen.

Voor de nacht adviseren we je de Magnesium Bisglycinaat. De binding aan glycine maakt dat deze vorm eveneens goed de bloed-hersenbarrière passeert. Door het gecheleerde karakter is deze magnesiumvorm net zo goed opneembaar als de magnesium tauraat. Bisglycinaat vormt dus ook een uitstekende keuze voor alle toepassingen binnen de hersenfunctie*!

Magnesium Tauraat met P-5-P
Magnesium Tauraat met P-5-P
100  vegan capsules
Vanaf€ 26,90
Bekijk product
Magnesium 150 Bisglycinaat
Magnesium 150 Bisglycinaat
60  tabletten (ovaal)
Vanaf€ 18,90
Bekijk product

Suppletieadvies bij stap 2

Ook voor magnesium geldt om een testperiode van ruim vier weken aan te houden. Gedurende deze periode blijf je dus ook dagelijks één van de Multi Dag & Nacht varianten suppleren. Merk je na een periode van acht weken nog geen significante verbetering? Ga dan verder met stap 3.

Stap 3: De Braverman test

Je zit acht weken in het proces, maar je hebt nog niet het gewenste resultaat bereikt? Dan is het tijd om aan de hand van een uitgebreide test erachter te komen komen welke neurotransmitter je zou kunnen aanvullen. Je kunt de Braverman test hier terugvinden.
Wij adviseren de test altijd te doen onder begeleiding van een orthomoleculair therapeut. Zoek je een goede orthomoleculair therapeut bij jou in de buurt? Kijk hier voor een orthomoleculair therapeut in jouw omgeving.

Wat vertelt de Braverman Test mij?

 • De test geeft inzicht in verzwakkingen binnen het neurologisch systeem.
 • Door vragen te beantwoorden die ingaan op specifieke kenmerken kan via de test een mogelijke disbalans aan het licht komen.
 • Jouw antwoorden geven patronen weer van gedrag, gevoelens en gedachten.
 • De Braverman test vertelt je meer over de neurotransmitters dopamine, acetylcholine, GABA en serotonine.

Stap 4: Kies jouw aanvullend neurotransmitter product

Inmiddels heb je samen met een orthomoleculair therapeut inzicht gekregen in je persoonlijk neurotransmitterprofiel. Aan de hand van de testresultaten heb je nu een goed beeld welke aspecten van jouw gemoedstoestand wel ondersteuning kunnen gebruiken. Hieronder noemen we de belangrijkste ondersteunende producten. 

Saffraan & Suntheanine ®

De voordelen van product
 • Helpt ontspanning ondersteunen**
 • Suntheanine® is meermaals in de prijzen gevallen
 • Affron® is beste saffraan wereldwijd
 • Ultieme synergetische combinatie
 • L-theanine is een voorloperstof van GABA
 • Wetenschappelijk onderbouwde doseringen
 • Het alternatief voor Sint Janskruid
Saffraan & Suntheanine®
30  vegan capsules
€ 23,90
Bekijk product

Helpt ontspanning ondersteunen**

Uit onderzoek blijkt dat saffraan bijdraagt tot de geestelijke balans en helpt ontspanning te ondersteunen**. Daarnaast toont ook de wetenschap aan dat het kruid een significant effect heeft op je geestelijke balans1, 3, 4, 28**.

We maken we gebruik van het gepatenteerde hoogwaardige extract Affron®, een uniek natuurlijk saffraan extract dat is gestandaardiseerd op 3,5 procent lepticrosalides. Deze stoffen brengen de werkzaamheid van saffraan te weeg en zijn weer onder te verdelen in safranal, crocine en picrocrocine25.

Suntheanine®

Bovendien maken we in deze formule gebruik van het beste l-theanine extract wereldwijd verkrijgbaar: Suntheanine®. Het l-theanine extract heeft maar liefst twee awards in de wacht gesleept (Food Ingredient Research Award en Best New Product of 2000). Met Affron® en Suntheanine® combineren we de twee best verkrijgbare extracten van saffraan en l-theanine wereldwijd.

5-HTP 100 mg

De voordelen van product
 • Hoog geconcentreerd Griffonia simplicifolia extract (95%)
 • Natuurlijk gewonnen uit het Griffoniaplantje
 • 5-HTP is de voorloperstof van serotonine
 • Hoge dosering van de werkzame stof 5-HTP (100 mg)
 • Efficiënter dan l-tryptofaan; je lichaam hoeft het niet meer om te zetten
5-HTP 100mg
60  vegan capsules
€ 25,90
Bekijk product

Voorloperstof van serotonine

5-HTP is de reeds omgezette vorm van tryptofaan en voorloperstof van serotonine. Het probleem van tryptofaan is echter dat er een continue strijd woedt met andere aminozuren. Tryptofaan moet hierdoor strijden met aminozuren als leucine, valine, tyrosine en isoleucine. In de praktijk betekent dit dat tryptofaan gemiddeld maar voor 1/5 kan worden omgezet in serotonine15.

Het product 5-HTP 100 mg bevat een uniek hoog geconcentreerd Griffonia simplicifolia extract met maar liefst 95 procent aan de werkzame stof 5-Hydroxytryptofaan (5-HTP). De Griffonia struik is een plantsoort die in de natuur veel voorkomt in Centraal- en West Afrika. De zaden van dit gewas bevatten een rijkdom aan het essentiële aminozuur 5-HTP.

Rhodiola extract 500 mg 3% Rosavin

De voordelen van product
 • Hoogwaardig extract met 3% rosavin en 1% salidroside
 • Gunstig bij slaapproblemen en verbetert de gemoedstoestand**
 • Helpt bij het aanpassen aan emotionele stress**
 • Hoge dosering van het Rhodiola extract (500 mg)
 • Beste keuze voor een natuurlijke neurotransmitterregulatie
Rhodiola extract 500 mg 3% Rosavin
60  vegan capsules
€ 29,90
Bekijk product

Voor een gunstig effect op de slaapfunctie**

Rhodiola heeft een gunsitige invloed op de slaapfunctie en draagt bij tot normale mentale prestaties**. Bovendien draagt het bij een de normale weerstand tegen stress en zorgt mede voor het goed functioneren van het zenuwstelsel**. Het Rhodiolaplantje komt oorspronkelijk voor in koude, bergachtige gebieden van noordelijk Amerika, Noordoost Europa en Noord-Azië. In deze geografische gebieden, worden de wortels (als adaptogeen) traditioneel gebruikt voor het goed functioneren van het zenuwstelsel**.

Ons hoog gestandaardiseerde rhodiola extract bevat een hoog percentage van de nutriënten, rosavin (3 procent) en salidroside (1 procent). Dit zijn de werkzame bestanddelen waaraan we gezondheidsbevorderende effecten toeschrijven **.

GABA Plus

De voordelen van product
 • Goed voor het concentratievermogen*
 • Directe opname via het mondslijmvlies door smelttablet
 • Goed voor de gemoedstoestand*
 • Magnesiumtauraat en vitamine B1 maken GABA effectiever
 • Door smelttablet lagere dosering nodig
 • Het alternatief voor valeriaan of efficiënter opneembaar dan valeriaan
GABA Plus
90  smelttabletten (ovaal)
Vanaf€ 24,90
Bekijk product

Complex voor de gemoedstoestand*

Met het vorderen van de leeftijd maakt ons lichaam steeds minder aan van bepaalde stoffen. Een voorbeeld van zo’n stof is GABA, ook bekend als gamma-aminoboterzuur. Naarmate we ouder worden produceren we steeds kleinere hoeveelheden van dit nutriënt. Suppletie met GABA kan in deze omstandigheden uitkomst bieden. GABA Plus bevat 250 mg zuiver opneembaar gamma-aminoboterzuur en onderscheidt zich bovendien door de toevoeging van magnesiumtauraat en vitamine B1 (thiamine), broeders voor de gemoedstoestand*.

GABA wordt gevormd uit het aminozuur L-glutamine, een proces dat zich alleen niet zonder moeite voltrekt. Voor de omzetting van glutamine naar GABA behoeft het lichaam namelijk zogenoemde cofactoren. Deze activerende nutriënten zorgen ervoor dat ons lichaam glutamine daadwerkelijk in GABA omzet. Voor deze mutatie gebruikt het lichaam onder andere thiamine (vitamine B1), magnesium en l-taurine. Nutriënten die ruimschoots in de GABA formule vertegenwoordigd zijn.

Mucuna pruriens

De voordelen van product
 • Mucuna is de rijkste natuurlijke bron van l-dopa**
 • Hoogwaardig extract van minimaal 20% l-dopa
 • Goed voor het geheugen**
 • Ondersteunt de mannelijke vruchtbaarheid**
 • Hoge dosering van 500 mg per capsule
 • L-Dopa is de voorloperstof van dopamine**
 • Draagt bij aan het behoud van van de cognitieve functie naarmate we ouder worden**
Mucuna pruriens
60  vegan capsules
€ 19,90
Bekijk product

Natuurlijke bron van L-dopa

L-Dopa is de directe voorloperstof van dopamine, de neurotransmitter die onder meer vrijkomt bij het eten van vlees, vis, eieren, melkproducten, avocado, noten, zaden en peulvruchten. Verder kan het doen van bepaalde activiteiten, zoals seks of sport, zorgen voor een verhoogde dopamineactiviteit.

Desalniettemin is dopamine een van de kwetsbaarste neurotransmitters; spanningen en slaaptekort zijn vaak boosdoeners van een verstoorde balans. Daarnaast zorgen alcohol, nicotine, cafeïne, suiker en verschillende soorten drugs voor een korte opleving van de neurotransmitter. Keerzijde; in de dagen na het gebruik van stimulerende middelen daalt de dopamineactiviteit, waardoor ontoereikende niveaus ontstaan. In verschillende situaties kan suppletie met Mucuna pruriens dus van toegevoegde waarde zijn.

De fluweelboon bevat tussen de 3,1 en 6,7% l-dopa en is daarmee zelfs de rijkste bron van levodopa bekend. Toch moet je heel veel van de vrucht eten wil je enig effect ondervinden van de l-dopa. Daarom bevat onze Mucuna pruriens een extract, waarin de werkzame stoffen van de fluweelboon in hoge getalen aanwezig zijn.

*Goedgekeurde gezondheidsclaims:

 • Magnesium speelt een rol bij botaanmaak en het behoud van sterke botten
 • Magnesium is goed voor de gemoedstoestand, het celdelingsproces, het geheugen, de leerprestatie en het concentratievermogen
 • Magnesium helpt de normale eiwitsynthese, een goede elektrolytenbalans en een normaal energieleverend metabolisme te behouden
 • Magnesium is van belang voor sterke tanden
 • Magnesium is goed voor de spieren en het zenuwstelsel
 • Magnesium is goed bij vermoeidheid en moeheid
 • Vitamine B1 (thiamine) draagt bij aan een energieleverend metabolisme
 • Vitamine B1 (thiamine) is goed voor het hart
 • Vitamine B1 (thiamine) is goed voor de gemoedstoestand, de leerprestatie, het concentratievermogen en het geheugen
 • Vitamine B1 (thiamine) ondersteunt de normale werking van het zenuwstelsel**Gezondheidsclaims in afwachting van Europese toelating:

 • Saffraan is goed voor de geestelijke balans en werkt ontspannend
 • Saffraan ondersteunt de normale mensturatie en helpt bij ongemakken rondom de menstruatie
 • Saffraan is goed voor de werking van de spieren
 • Rhodiola is goed voor de bloedcirculatie en het hart 
 • Rhodiola draagt bij aan de normale weerstand tegen stress en zorgt mede voor het goed functioneren van het zenuwstelsel 
 • Rhodiola heeft een gunstige invloed op de slaapfunctie 
 • Rhodiola heeft een gunstige invloed op het uithoudingsvermogen 
 • Rhodiola is een anti-oxidant en is goed voor een normale darmfunctie 
 • Rhodiola is goed voor het geheugen en draagt bij tot normale mentale prestaties 
 • Mucuna pruriens draagt bij aan het functioneren van het geheugen 
 • Mucuna pruriens is een anti-oxidant, ondersteunt het immuunsysteem en is goed voor het energieniveau
 • Mucuna pruriens draagt bij aan het behoud van een gezonde bloedsuikerspiegel
 • Mucuna pruriens ondersteunt de vrouwelijke functie en draagt bij aan een normale menstruatie
 • Mucuna pruriens ondersteunt spieropbouw en spierkracht
 • Mucuna pruriens draagt bij aan de mannelijke potentie en is goed voor het libido

Referenties

 1. Agha-Hosseini, M., Kashani, L., Aleyaseen, A., Ghoreishi, A., Rahmanpour, H. A. L. E. H., Zarrinara, A. R., & Akhondzadeh, S. (2008). Crocus sativus L.(saff ron) in the treatment of premenstrual syndrome: a double-blind, randomised and placebo-controlled trial. BJOG: An International Journal of Obstetrics & Gynaecology, 115(4), 515-519.
 2. Ahumada, F., Trincado, M. A., Arellano, J. A., Hancke, J., & Wikman, G. (1991). Eff ect of certain adaptogenic plant extracts on drug-induced narcosis in female and male mice. Phytotherapy Research, 5(1), 29-31.
 3. Akhondzadeh, S., Fallah-Pour, H., Afkham, K., Jamshidi, A. H., & Khalighi-Cigaroudi, F. (2004). Comparison of Crocus sativus L. and imipramine in the treatment of mild to moderate depression: a pilot double-blind randomized trial [ISRCTN45683816]. BMC complementary and alternative medicine, 4(1), 12.
 4. Akhondzadeh, S., Tahmaceb-Pour, N., Noorbala, A. A., Amini, H., Fallah-Pour, H., Jamshidi, A. H., & Khani, M. (2005). Crocus sativus L. in the treatment of mild to moderate depression: a double-blind, randomized and placebo-controlled trial. Phytotherapy Research, 19(2), 148-151.
 5. Birdsall, T. C. (1998). 5-Hydroxytryptophan: a clinically-eff ective serotonin precursor. Alternative medicine review: a journal of clinical therapeutic, 3(4), 271-280.
 6. Bocharov, E. V., Ivanova-Smolenskaya, I. A., Poleshchuk, V. V., Kucheryanu, V. G., Il’enko, V. A., & Bocharova, O. A. (2010). Therapeutic effi cacy of the neuroprotective plant adaptogen in neurodegenerative disease (Parkinson’s disease as an example). Bulletin of experimental biology and medicine, 149(6), 682-684.
 7. Bondy, S. J., Rehm, J., Ashley, M. J., & Walsh, G. (1999). Low-risk drinking guidelines: the scientific evidence. Canadian journal of public health, 90(4), 264.
 8. Carr, G. V., & Lucki, I. (2011). The role of serotonin receptor subtypes in treating depression: a review of animal studies. Psychopharmacology, 213(2-3), 265-287.
 9. Chen, Q. G., Zeng, Y. S., Tang, J. Y., Qin, Y. J., Chen, S. J., & Zhong, Z. Q. (2008). Eff ects of Rhodiola rosea on body weight and intake of sucrose and water in depressive rats induced by chronic mild stress. Zhong xi yi jie he xue bao= Journal of Chinese integrative medicine, 6(9), 952-955.
 10. Chen, Q. G., Zeng, Y. S., Qu, Z. Q., Tang, J. Y., Qin, Y. J., Chung, P., ... & Hägg, U. (2009). The eff ects of Rhodiola rosea extract on 5-HT level, cell proliferation and quantity of neurons at cerebral hippocampus of depressive rats. Phytomedicine, 16(9), 830-838.
 11. Cohen Kadosh, K., Krause, B., King, A. J., Near, J., & Cohen Kadosh, R. (2015). Linking GABA and glutamate levels to cognitive skill acquisition during development. Human brain mapping, 36(11), 4334-4345.
 12. De Souza, M. C., Walker, A. F., Robinson, P. A., & Bolland, K. (2000). A synergistic eff ect of a daily supplement for 1 month of 200 mg magnesium plus 50 mg vitamin B6 for the relief of anxiety-related premenstrual symptoms: a randomized, double-blind, crossover study. Journal of women’s health & gender-based medicine, 9(2), 131-139.
 13. 1Van Diermen, D., Marston, A., Bravo, J., Reist, M., Carrupt, P. A., & Hostettmann, K. (2009). Monoamine oxidase inhibition by Rhodiola rosea L. roots. Journal of ethnopharmacology, 122(2), 397-401.
 14. Ettehadi, H., Mojabi, S. N., Ranjbaran, M., Shams, J., Sahraei, H., Hedayati, M., & Asefi , F. (2013). Aqueous extract of saff ron (Crocus sativus) increases brain dopamine and glutamate concentrations in rats. Journal of Behavioral and Brain Science, 3(03), 315.
 15. Fernstrom, J. D. (2013). Large neutral amino acids: dietary eff ects on brain neurochemistry and function. Amino acids, 45(3), 419-430.
 16. Hosseinzadeh, H., Ziaee, T., & Sadeghi, A. (2008). The eff ect of saff ron, Crocus sativus stigma, extract and its constituents, safranal and crocin on sexual behaviors in normal male rats. Phytomedicine, 15(6-7), 491-495.
 17. Jeste, D. V., Caligiuri, M. P., Paulsen, J. S., Heaton, R. K., Lacro, J. P., Harris, M. J., ... & McAdams, L. A. (1995). Risk of tardive dyskinesia in older patients: a prospective longitudinal study of 266 outpatients. Archives of general psychiatry, 52(9), 756-765.
 18. Johnston, G. A. (2015). Flavonoid nutraceuticals and ionotropic receptors for the inhibitory neurotransmitter GABA. Neurochemistry international, 89, 120-125.
 19. Juneja, L. R., Chu, D. C., Okubo, T., Nagato, Y., & Yokogoshi, H. (1999). L-theanine - a unique amino acid of green tea and its relaxation eff ect in humans. Trends in Food Science & Technology, 10(6-7), 199-204.
 20. Juneja, L. R., Kapoor, M. P., Okubo, T., & Rao, T. (Eds.). (2013). Green tea polyphenols: nutraceuticals of modern life. CRC Press.
 21. Kimura, R., & Murata, T. (1971). Infl uence of alkylamides of glutamic acid and related compounds on the central nervous system. I. Central depressant eff ect of theanine. Chemical and Pharmaceutical Bulletin, 19(6), 1257-1261.
 22. Kobayashi, K., Nagato, Y., Aoi, N., Juneja, L. R., Kim, M., Yamamoto, T., & Sugimoto, S. (1998). Effects of L-theanine on the release of alpha-brain waves in human volunteers. Journal of the Agricultural Chemical Society of Japan (Japan).
 23. Kucinskaite, A., Briedis, V., & Savickas, A. (2004). Experimental analysis of therapeutic properties of Rhodiola rosea L. and its possible application in medicine. Medicina (Kaunas, Lithuania), 40(7), 614-619.
 24. Laud, C., & Arendt, J. (1981). Melatonin and biorhythms. In Melatonin: Current Status and Perspectives (pp. 177-182).
 25. Lopresti, A. L., & Drummond, P. D. (2017). Effi cacy of curcumin, and a saff ron/curcumin combination for the treatment of major depression: A randomised, double-blind, placebo-controlled study. Journal of aff ective disorders, 207, 188-196.
 26. Lyon, M. R., Kapoor, M. P., & Juneja, L. R. (2011). The eff ects of L-theanine (Suntheanine®) on objective sleep quality in boys with attention defi cit hyperactivity disorder (ADHD): a randomized, double-blind, placebocontrolled clinical trial. Alternative medicine review, 16(4), 348.
 27. Mason, R. (2001). 200 mg of Zen: L-theanine boosts alpha waves, promotes alert relaxation. Alternative & Complementary Therapies, 7(2), 91-95.
 28. Noorbala, A. A., Akhondzadeh, S., Tahmacebi-Pour, N., & Jamshidi, A. H. (2005). Hydro-alcoholic extract of Crocus sativus L. versus fl uoxetine in the treatment of mild to moderate depression: a double-blind, randomized pilot trial. Journal of ethnopharmacology, 97(2), 281-284.
 29. Panossian, A., & Wagner, H. (2005). Stimulating eff ect of adaptogens: an overview with particular reference to their effi cacy following single dose administration. Phytotherapy Research, 19(10), 819-838.
 30. Schaff er, S., Takahashi, K., & Azuma, J. (2000). Role of osmoregulation in the actions of taurine. Amino Acids, 19(3-4), 527-46.
 31. Schuette, S. A., Lashner, B. A., & Janghorbani, M. (1994). Bioavailability of magnesium diglycinate vs magnesium oxide in patients with ileal resection. Journal of Parenteral and Enteral Nutrition, 18(5), 430-435.
 32. Shaw, K. A., Turner, J., & Del Mar, C. (2002). Tryptophan and 5-Hydroxytryptophan for depression. The cochrane library.
 33. Walls, A. B., Waagepetersen, H. S., Bak, L. K., Schousboe, A., & Sonnewald, U. (2015). The glutamine - glutamate/GABA cycle: Function, regional diff erences in glutamate and GABA production and eff ects of interference with GABA metabolism. Neurochemical research, 40(2), 402-409.
 34. Whyte, M. P., Mahuren, J. D., Vrabel, L. A., & Coburn, S. P. (1985). Markedly increased circulating pyridoxal- 5’-phosphate levels in hypophosphatasia. Alkaline phosphatase acts in vitamin B6 metabolism. The Journal of clinical investigation, 76(2), 752-756.
 35. Zhang, L., Yu, H., Sun, Y., Lin, X., Chen, B., Tan, C., ... & Wang, Z. (2007). Protective eff ects of salidroside on hydrogen peroxide-induced apoptosis in SH-SY5Y human neuroblastoma cells. European journal of pharmacology, 564(1-3), 18-25.

 


menu
Sluiten
Avatar
Kom je er niet uit?

Vraag gratis advies op maat aan van onze orthomoleculair therapeuten of doe de vitaminetest!

Vraag gratis advies aan!
Doe de vitaminetest