Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest

Waar is magnesium goed voor?

Haal jij voldoende energie uit je voeding om optimaal te functioneren tijdens je dagelijkse uitdagingen? Magnesium is absoluut een onmisbaar element hierbij. Maar waar is magnesium goed voor? Ontdek in dit artikel wat de werking van dit mineraal is en welke voordelen voor jou van toepassing zijn.

Ben je opzoek naar meer informatie rondom magnesium? Op onze categoriepagina magnesium vind je alle informatie.

Lees verder onder de afbeelding

Waar is magnesium goed voor?

Onderwerpen in dit artikel

  • De werking van magnesium
  • Hoe snel werkt magnesium?
  • Is magnesium gezond?
  • Conclusie

Ons lichaam kan magnesium niet zelf aanmaken, wat betekent dat we voor aanvulling en opname afhankelijk zijn van onze voeding. Wist je dat magnesium essentieel is voor het functioneren van honderden verschillende enzymen in ons lichaam? Dan begrijp je ook dat een ontoereikende magnesiuminname invloed heeft op het verloop van de processen waar deze enzymen bij betrokken zijn.

In dit blog vertellen we je wat de werking van magnesium is en welke gezondheidsvoordelen dit mineraal je brengt. 

De werking van magnesium

Zoals we net vertelden heeft de magnesium werking betrekking op veel verschillende processen in het lichaam. Het speelt bijvoorbeeld een belangrijke rol in de normale werking van spieren en instandhouding van normale botten. Maar waar is magnesium verder goed voor naast deze functies?

Magnesium zorgt er onder andere voor dat (voedings)stoffen in je lichaam kunnen worden omgezet in energie. Daarnaast remt het mineraal bijvoorbeeld de afgifte van acetylcholine, een neurotransmitter die de zenuwen gebruiken om spieren in werking te zetten. Door deze te remmen zorgt het mineraal voor de nodige spierontspanning. De samenwerking met calcium hierbij is cruciaal. Lees hierover meer in ons blog Calcium en magnesium: heb jij ze in balans?

Ben je een fervent sporter? Wie regelmatig sport heeft ongeveer 10 tot 20 procent meer magnesium nodig dan inactieve personen. Er gaat een hoop magnesium verloren doordat je tijdens intensieve inspanning frequent zweet, maar ook omdat je spieren veel magnesium opnemen.2 

Geen sportieve inspanning maar wel gespannen spieren ervaart je lichaam ook in periodes van stress. Feit is dat je spieren meer aanspannen waardoor ze meer magnesium nodig hebben om hun werk te kunnen doen. Magnesium is daarbij ook belangrijk voor het goed functioneren én laten ontspannen van je zenuwen: het zorgt voor de overdracht van de elektrische signalen (zenuwprikkels) die door ons lichaam moeten reizen en regelmatig overuren draaien.

Wat zijn de voordelen van magnesium?

Mocht je nog niet overtuigd zijn van het noodzakelijke belang van een magnesiumrijk dieet, dan zetten we de voordelen voor je gezondheid nog even op een rij.

De belangrijkste magnesium voordelen:

  • Botaanmaak, het behoud van sterke botten
  • Het behoud van sterke tanden
  • De gemoedstoestand
  • Het celdelingsproces
  • Het geheugen, de leerprestatie en het concentratievermogen
  • De normale eiwitsynthese
  • Een goede elektrolytenbalans
  • Behoud van een normaal energieleverend metabolisme
  • Vermindering van vermoeidheid en futloosheid
  • Normaal functioneren van spieren en zenuwen

Het goede nieuws is dat je zelf kunt zorgen voor voldoende inname van magnesium door dagelijkse inname van magnesiumrijke voedingsmiddelen zoals bladgroenten, bananen, noten, zaden en volkoren granen. Voor als je je afvraagt waar veel magnesium inzit kun je ons blog Waar zit magnesium in? 10x voeding met magnesium lezen.

Hoe snel werkt magnesium?

Ben je enthousiast geworden en ben je van plan voeding rijk aan magnesium direct aan je dieet toe te voegen? Dan is het belangrijk om te weten hoe het zit met de opname van magnesium in het lichaam. De opname van magnesium vindt plaats aan het eind van de dunne darm (het ileum). Helaas neemt je lichaam niet alle magnesium uit je voeding op, grofweg zo’n 25 tot 60%. De rest verlaat het lichaam via je ontlasting. 

Het wrange is echter dat hoe meer magnesium er in voeding zit, hoe lager het percentage is dat je lichaam opneemt. De invloed van andere vitamines en mineralen in de voeding beperkt de opname van magnesium. Dus hoe minder nutriënten je samen met magnesium inneemt, hoe beter de opname van het mineraal zelf is.  

Welk supplement is geschikt voor mij?

Check het via onze vitaminetest en kijk welke vitaminen en mineralen relevant zijn.

Doe de Vitaminetest

Magnesium: wanneer kan ik resultaat verwachten?

Hoe snel magnesium werkt verschilt per persoon. Normaal gesproken neemt je lichaam magnesium één tot twee uur na inname op. Bepaalde factoren kunnen de opname beïnvloeden, zoals een hogere leeftijd, medicijngebruik en een verminderde opname in het maagdarmstelsel. Op de vraag: ‘’Wanneer gaat magnesium werken’’, is dus geen eenduidig antwoord te geven.

Organische magnesiumverbindingen die je terugvindt in supplementen neemt het lichaam trouwens beter op dan anorganische vormen die je terugvindt in voeding. Meer hierover lees je in het blog Wanneer welke magnesium? 

Wil je meer weten over magnesiumsupplementen, en waarom het combineren van verschillende vormen voordelig kan zijn? Bekijk dan ons blog Magnesium Complex: waarom vormen combineren?

Is magnesium gezond?

Dat voldoende inname van magnesium gezond is, staat buiten kijf. Mits je de juiste dagelijks hoeveelheid binnenkrijgt én deze goed opneemt. Belangrijk om te noemen is dat magnesium de vitamine D levels in het lichaam reguleert. Het lichaam heeft magnesium nodig voor de opname en de omzetting van vitamine D3. 

Magnesium zorgt weer voor de omzetting van vitamine D naar de lichaamseigen, actieve variant. Als er onvoldoende magnesium in het lichaam aanwezig is functioneert dit proces minder goed.3 Een gouden duo dus dat het beste in elkaar naar boven haalt. Lees meer hierover in ons blog Magnesium & vitamine D: onmisbaar voor de gezondheid.

Conclusie

Nu weet je waar magnesium goed voor is. De benaming gezondheidsduizendpoot geeft het mineraal magnesium alle credits die het verdient. Gelukkig is er genoeg voeding waar magnesium in zit. Zo zorgt een adequate consumptie voor het behoud van sterke botten en tanden, de gemoedstoestand, het celdelingsproces, het geheugen, een normale eiwitsynthese en een goede elektrolytenbalans. Streef je verder naar een toereikend energieniveau, vermindering van vermoeidheid en normaal functioneren van je spieren en zenuwen? Ook dan is magnesium het veelzijdige antwoord op jouw gezondheidsperikelen! 

Advies nodig over magnesium?
Onze productadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven gratis advies op maat.
Vraag gratis advies aan
Britt

Britt

Productadviseur

Referenties
  1. Razzaque, M. S. (2018). Magnesium: are we consuming enough? Nutrients, 10(12), 1863.
  2. Córdova, A., Mielgo-Ayuso, J., Roche, E., Caballero-García, A., & Fernandez-Lázaro, D. (2019). […] magnesium […]. Nutrients, 11(8), 1927.
  3. Dai, Q. I., Zhu, X., & Manson, Et Al., J. A. E. (2018). Magnesium status […]. Published.