Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest

Calcium en magnesium: heb jij ze in balans?

Neem je extra magnesium, of eet je veel calciumrijke producten? Tijd om de inname van deze mineralen op elkaar af te stemmen! Calcium en magnesium zijn namelijk onlosmakelijk met elkaar verbonden, een goede verhouding is daarom van groot belang.

Alle overige informatie over deze belangrijke mineralen vind je op de categoriepagina's van calcium en magnesium.

Lees verder onder de afbeelding

Calcium en magnesium: heb jij ze in balans?

Onderwerpen in dit artikel

  • Waar zijn calcium en magnesium goed voor?
  • De wisselwerking tussen magnesium en calcium
  • Zo houd je calcium en magnesium in balans
  • Waarom magnesium slikken?
  • Calcium, magnesium én zink: waar is het goed voor?
  • Tot slot

 

Waar zijn calcium en magnesium goed voor?

Over het algemeen weet men dat calcium van belang is voor de samenstelling van de botten en magnesium voor de spieren.* Maar andersom geldt dit ook! Magnesium en calcium hebben elkaar nodig om goed te kunnen werken. Want ook calcium is van belang voor de spieren.* Het mineraal maakt de afgifte van acetylcholine mogelijk, een neurotransmitter waarmee de zenuwen je spieren in werking zetten.1

Magnesium bereikt het tegenovergestelde en is daarmee een calciumantagonist. Zo remt het mineraal de afgifte van acetylcholine wat nodig is voor spierontspanning.2 Op deze manier zijn magnesium en calcium goed voor de werking van de spieren.* Samen zijn ze ook van belang voor de samenstelling van je botten*, dragen ze bij aan de aanmaak van cellen en weefsels* en een normale energiehuishouding.*  

Welk supplement is geschikt voor mij?

Check het via onze vitaminetest en kijk welke vitaminen en mineralen relevant zijn.

Doe de Magnesiumtest
 

De wisselwerking tussen magnesium en calcium

De opname van calcium en magnesium staan in verbinding met elkaar via het parathormoon (of parathyreoïdehormoon), afkomstig uit de bijschildklieren. Dit hormoon speelt een belangrijke rol bij het herstellen van ontoereikende calciumgehaltes in het bloed door voorraden aan te spreken. Maar heb je op dat moment onvoldoende magnesium in je lijf? Dan hindert dit de afgifte van het parathormoon.2

Ditzelfde hormoon is ook betrokken bij het in evenwicht houden van je magnesiumgehalte. Zo verhoogt het de heropname in de nieren, de opname in de darmen en de vrijgave van de voorraden in de botten. Maar, heb je op dat moment teveel calcium in je systeem? Dan werk je dit effect juist tegen.2

Kortom, wil je een optimaal magnesiumniveau? Dan gaat dit niet zonder een optimaal calciumniveau en vice versa.  

Zo houd je calcium en magnesium in balans

Calcium zit in zuivelproducten, en met kaasblokjes op praktisch elke verjaardag zitten we wat dat betreft wel goed. In mindere mate haal je calcium uit graanproducten, groenten en (bron)water. Mensen die geen zuivelproducten consumeren, waaronder veganisten, riskeren dus wat sneller ontoereikende niveaus.3

Vrouwen vanaf 50 jaar en mannen vanaf 70 jaar moeten wel letten op hun calciumniveaus wanneer ze, op advies van de Gezondheidsraad, extra vitamine D nemen. Calcium en vitamine D helpen het verlies van botmineralen bij vrouwen in de menopauze te verminderen.*3 Houd daarom ook deze twee nutriënten in balans.

Voor deze specifieke groep hebben we Osta K2 & D3 Algae. Naast K2 bevat deze formule calcium, magnesium en strontium, allen uit rode alg. Hiermee is het een uitgebalanceerde formule waarbij de mix van nutriënten een fundamentele rol spelen bij botaanmaak en het behoud van sterke botten.*

Voordelen product
  • Vitamine D & K, magnesium en calcium voor het behoud van sterke botten
  • Aquamin® is een bron van o.a. calcium, magnesium & strontium
  • Calcium is goed voor de kalkhuishouding en speelt een rol bij de botaanmaak
Osta K2 & D3 Algae
Osta K2 & D3 Algae 90  tabletten
  

Waarom magnesium slikken?

Het risico op ontoereikende niveaus van magnesium is daarentegen wat groter. Zo neemt het gehalte in onze voedingsbronnen af en stijgt de behoefte bij een hogere leeftijd, tijdens (zware) fysieke inspanning en in tijden dat je wat meer vraagt van je geestelijke veerkracht.4,5,6 Houd je hier geen rekening mee dan kan zowel je magnesium als calcium niveau in de problemen komen.

Benieuwd welk magnesium supplement bij jou past? Dit beschreven we eerder in Wanneer welke magnesium? We hebben voor elke toepassing het juiste product!   

Calcium, magnesium én zink: waar is het goed voor?

Steeds vaker zie je supplementen met daarin zowel calcium, magnesium en zink. Zink is dan ook een ontzettend functioneel mineraal aangezien het van belang is bij de samenstelling van de botten, draagt bij aan de energiestofwisseling en is goed voor het celdelingsproces.*

Omdat veel mineralen zowel antagonistische (tegengestelde) als synergistische (versterkende) onderlinge samenwerkingen hebben, is een balans in de gehele mineraalhuishouding van belang.

Tot slot: balans is het sleutelwoord

Zoals dat wel vaker geldt binnen de gezondheid, staat ook in je mineraalhuishouding een goede balans centraal. Optimale niveaus van calcium en magnesium bereik je alleen door rekening te houden met hun onderlinge samenwerking. Schenk je aandacht aan het ene mineraal? Geef dan ook een beetje van je liefde aan de rest van het team.

Ga even langs je huisarts of neem contact op met een orthomoleculair specialist zodat je weet hoe het gesteld is met je mineralenbalans.

Advies nodig over calcium & magnesium?
Onze productadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven gratis advies op maat.
Vraag gratis advies aan
Britt

Britt

Productadviseur

*Goedgekeurde gezondheidsclaims:

  • Magnesium en calcium spelen een rol bij botaanmaak en het behoud van sterke botten.
  • Magnesium is van belang voor sterke tanden.
  • Magnesium en calcium zijn goed voor de spieren en het zenuwstelsel.
  • Magnesium en calcium dragen bij aan de aanmaak van cellen en weefsels en een normale energiehuishouding
  • Calcium is goed voor de kalkhuishouding, voor het behoud van sterke botten en speelt een rol bij botaanmaak.

*Op basis van goedgekeurde claims Osta K2 & D3 Algae

Referenties
  1. Jenkinso, D. H. (1957). The nature of the antagonism between calcium and magnesium ions at the neuromuscular junction. The Journal of physiology, 138(3), 434–444.
  2. Gröber, U., Schmidt, J., & Kisters, K. (2015). Magnesium in Prevention and [...]. Nutrients, 7(9), 8199–8226. 
  3. Gezondheidsraad (2018). Voedingsnormen voor vitamines en mineralen voor volwassenen. Gezondheidsraad, Nr. 2018/19, Den Haag.
  4. Nielsen, F. H. (2006). Update on the relationship between magnesium and exercise. Editors’ Bulletin, 2(1), 1–5.
  5. Barbagallo, M., Belvedere, M., & Dominguez, L. J. (2009). Magnesium homeostasis and aging. Magnesium research, 22(4), 235–246.
  6. Tarasov, E. A., Blinov, D. V., Zimovina, U. V., & Sandakova, E. A. (2015). Magnesium [...] and stress: Issues of their relationship, diagnostic tests, and [...]. Terapevticheskii arkhiv, 87(9), 114–122.
  7. Rosborg, Ingegerd. (2015). Interactions Between Different Elements – The Need for Mineral Balance?. 125-128. 10.1007/978-3-319-09593-6_8.