Vraag gratis advies aan
Doe de vitaminetest
We begrijpen dat een assortiment met zes magnesiumproducten ook problemen met zich mee kan brengen; welke moet ik nu kiezen? Voor diegenen met oplopende keuzestress hebben we daarom deze wegwijzer gemaakt.
Lees verder onder de afbeelding
Magnesiummalaat, -tauraat, -bisglycinaat en -citraat zijn organisch gebonden vormen van magnesium. Anorganische magnesiumvormen zoals magnesiumchloride, magnesiumhydroxide en magnesiumsulfaat zijn minder biologisch beschikbaar, waardoor ons lichaam ze minder goed opneemt.2,3,5
Zo heeft magnesiumsulfaat bijvoorbeeld maar een biologische beschikbaarheid van 4 procent, wat betekent dat een dosering van 200 mg magnesiumsulfaat maar voor een luttele 8 mg effectief is.2,8 Je dagelijkse voeding bevat over het algemeen anorganisch gebonden magnesium.3 Dit zijn de vormen die in de bodem voorkomen en worden opgenomen door de planten die je dagelijks eet. Voorbeelden hiervan zijn magnesiumoxide en magnesiumcarbonaat. Je lichaam neemt dus maar een klein deel op van de magnesium die je uit reguliere voeding binnenkrijgt.
De beste vormen die we kennen zijn magnesiumchelaten zoals, magnesium tauraat, magnesium malaat en magnesium bisglycinaat.3 De structuur van een aminozuurchelaat is dermate sterk dat ons maagsap de vorm niet kan splitsen.15,16 Dat komt door de aminozuren in de chelaatvorm, die als het ware werken als beschermende laag voor het magnesium.15,16 Het magnesium bisglycinaat bereikt dus als volledig element onze darmen, waar ons lichaam het waardevolle mineraal vervolgens opneemt.16 Verder zorgt het aminozuurgecheleerde karakter voor minder maag- en darmproblemen, in verhouding tot ongecheleerde magnesiumvormen.15
Magnesiumbisglycinaat is een verbinding tussen magnesium en twee (bis) moleculen van het aminozuur glycine. Je krijgt bovendien een aanzienlijke hoeveelheid glycine binnen wanneer je Magnesium 150 Bisglycinaat gebruikt.
Een magnesiumbisglycinaat verbinding die resulteert in 150 mg magnesium, bevat maar liefst 600 mg glycine.5 Bovendien hebben we 200 mg van het aminozuur l-taurine toegevoegd. Naast de synergetische werking, zorgt de aminozuurachtige stof ook voor een verbeterde magnesiumopname10.
Magnesium gebonden aan l-taurine. Onderzoek suggereert dat de binding aan l-taurine maakt dat het makkelijker wordt voor het magnesium om de bloed-hersenbarrière te passeren.1,13
Tevens het vermelden waard, de molecuulverbinding van magnesiumtauraat bevat 8% elementair magnesium. Dat lijkt misschien weinig. Maar een elementaire hoeveelheid magnesium van 60 mg uit magnesiumtauraat wordt vele malen beter opgenomen dan dezelfde hoeveelheid gebonden aan bijvoorbeeld citraat, oxide of sulfaat.1,3
De uit de citroencyclus gevormde energie noemen we ATP. Appelzuur is aanwezig in de meeste cellen van ons lichaam en vormt een belangrijk onderdeel van de ATP synthese.11,12
Bovendien suggereert onderzoek dat ons spierweefsel magnesiummalaat goed opneemt.1,13
Naast Magnesium Malaat in poedervorm bieden we het nu ook aan in tabletvorm voor ultiem gemak. Door de toevoeging van vitamine B6 aan magnesium verbetert het de opname van het mineraal. Daarnaast is magnesium gebonden aan appelzuur; de uit de citroencyclus gevormde energie noemen we ATP. Appelzuur is aanwezig in de meeste cellen van ons lichaam en vormt een belangrijk onderdeel van de ATP synthese.11,12
Bovendien suggereert onderzoek dat ons spierweefsel magnesiummalaat goed opneemt.1,13
Magnesiumcitraat is magnesium gebonden aan citroenzuur. Deze vorm heeft overlap met de variant gebonden aan appelzuur, magnesiummalaat.11,12
Het voornaamste verschil echter; magnesiumcitraat is geen gecheleerde vorm. Hierdoor is deze vorm minder stabiel in maag- en darmstelsel, wat resulteert in een verminderde opname van het magnesium. Waarom zou je deze optie dan overwegen?
Ten eerste is magnesiumcitraat een puurdere verbinding dan zijn verwante. De moleculaire eenheid magnesiumcitraat maakt namelijk 16 procent elementair magnesium, tegenover 6 procent voor zijn gecheleerde tegenhanger. Je hebt dus een grotere hoeveelheid magnesiummalaat nodig dan -citraat, om dezelfde hoeveelheid magnesium binnen te krijgen.
Verder bieden we je de Magnesium Citraat aan in tabletvorm, terwijl we de Malaat aanbieden in poedervorm. Mocht je voorkeur liggen bij suppletie in tabletvorm, dan is de citraat dus een ideaal alternatief.
Het magnesium complex is een combinatie van alle goed opneembare vormen in ons assortiment: tauraat, malaat, bisglycinaat en citraat.
Magnesium staat aan de basis van 300 biochemische processen in ons lichaam7. Een ontoereikende magnesiumhuishouding kan zich dus op talloze manieren uiten.1,13 Daarom hebben we besloten alle organische magnesiumvormen die we los aanbieden te verenigen in één supplement.
Vanaf heden heb je bij ons dus keuze uit zes magnesiumproducten. Dat lijkt overvloed, maar de wetenschap leert ons dat ieder product dat we aanbieden toch een unieke kracht heeft.
We mogen door wetgeving niet expliciet vertellen wat de toepassing is van de verschillende magnesiumvormen. Voor verdere informatie over magnesiumvormen verwijzen we je door naar een hoogwaardige orthomoleculaire bron.