Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest
Visceraal vet is het vet dat je niet kunt zien of voelen, maar wel grote invloed heeft op je gezondheid. In deze blog lees je wat visceraal vet precies is, waarom het ongezond kan zijn en hoe je het kunt verminderen.
Lees verder onder de afbeelding
Visceraal vet is het vet dat diep in je buikholte zit, rond je inwendige organen zoals je lever, darmen, alvleesklier en nieren. Dit type vet kun je niet voelen of vastpakken, omdat het veel dieper in je lichaam zit. Dit is anders dan bij onderhuids vet, dat vlak onder de huid ligt en wel zichtbaar en voelbaar is, bijvoorbeeld als een vetrolletje.
Een beetje visceraal vet is normaal en helpt je organen beschermen. Maar als je er te veel van hebt, duwt het je buikwand naar buiten. Je buik ziet er dan hard en opgezwollen uit.
Visceraal vet is veel actiever dan gewoon vet onder je huid. Zo is het betrokken bij de productie van hormonen en andere stoffen die betrokken zijn bij verschillende lichaamsprocessen, zoals het immuunsysteem en de stofwisseling. Wanneer je te veel visceraal hebt, kunnen deze processen verstoord raken.
Ten eerste kan visceraal vet je bloeddruk en cholesterol verhogen. Op de lange termijn kan dit verschillende complicaties met zich mee brengen.
Ook je organen kunnen flink last hebben van visceraal vet. Wanneer er veel visceraal vet rondom je lever, maag, darmen of nieren zit, ontstaat er een mechanische druk. Door deze druk van het vet, kunnen deze organen hun functie minder goed uitvoeren. Hiernaast kan visceraal vet ook invloed hebben op slaapproblemen. Door de druk op de luchtpijp ga je makkelijker snurken en word je vaker wakker zonder dat je het misschien doorhebt.
Visceraal vet meten is niet zo eenvoudig als gewoon op de weegschaal stappen: het zit immers diep in je buik. Hoewel er eenvoudige manieren zijn om een praktische indicatie te krijgen van je visceraal vet, zoals een middelomtrekmeting, zijn die niet 100% nauwkeurig. De meest nauwkeurige manier om je viscerale vetwaarde te meten is met een CT-scan of MRI-scan, maar die zijn prijzig en meestal alleen mogelijk als je arts het nodig vindt. Deze scans geven wel een perfect beeld van hoeveel vet er precies rond je organen zit.
Moderne weegschalen beweren ook visceraal vet te kunnen meten via bioelectrische impedantie (BIA). Ze sturen een zwak stroompje door je lichaam om je lichaamsamenstelling te schatten. Het probleem is dat deze methode nogal wisselvallig is. Heb je net gegeten, is je vochtbalans anders dan normaal of zijn je voeten koud? Dan klopt de meting vaak niet. Je kunt ze natuurlijk wel gebruiken om veranderingen bij te houden.
Visceraal vet lijkt misschien onverslaanbaar omdat je het niet kunt zien of voelen. Maar met de juiste aanpak verdwijnt het vaak sneller dan onderhuids vet. Hier zijn acht manieren om je visceraal vet te verminderen.
Suiker, vooral fructose, zorgt ervoor dat je lever overuren draait. Als je te veel binnenkrijgt, zet je lever dit suiker om in vet dat zich vervolgens rond je organen ophoopt. Schrap daarom frisdranken, snoep, koekjes en andere suikerrijke producten uit je dagelijkse voeding. Ook bewerkte voeding zoals chips, kant-en-klaarmaaltijden en fast food zitten vol suiker en ongezonde vetten.
Vezelrijke voeding draagt bij aan een langer verzadigd gevoel. Daardoor eet je minder snel te veel, wat helpt om vetopslag rond de organen te beperken. Oplosbare vezels lijken extra effectief te zijn omdat ze water opzuigen en een soort gel vormen in je darmen. Hierdoor neemt je lichaam voedingsstoffen langzamer op en blijft je bloedsuiker stabiel.
Beweging is ook een effectieve manier om visceraal vet kwijt te raken. Wandelen, fietsen, zwemmen of hardlopen verbrandt direct calorieën en helpt je het vet kwijt te raken. Daarnaast is krachttraining ook belangrijk omdat het spiermassa opbouwt, waardoor je stofwisseling in de hogere versnelling komt en je zelfs in rust meer calorieën verbrandt.
Stress zorgt voor meer cortisol in je lichaam. Visceraal vet is gevoelig voor de effecten van cortisol, waardoor lichaam bij stress sneller visceraal vet opslaat. Des te belangrijker is het om manieren te vinden om te ontspannen: meditatie, yoga, wandelen in de natuur, of gewoon tijd doorbrengen met dingen die je leuk vindt. Ook even bewust diep ademhalen of een warm bad kan al erg helpen.
Te weinig slaap brengt je hormonen in de war, wat kan zorgen voor meer buikvet. Slaap je minder dan 6 uur per nacht? Dan kan je meer visceraal vet hebben dan wanneer je 7-8 uur slaapt. Zorg voor goede slaapgewoonten: ga op vaste tijden naar bed, houd je slaapkamer koel en donker en leg je telefoon een uur voor bedtijd weg.
Heb je moeite met in slaap vallen? Bekijk dan ook deze tips.
Alcohol zit vol lege calorieën en stimuleert de opbouw van visceraal vet. Daarnaast verstoort het ook je slaap en hormonen, wat het verminderen van je visceraal vet nog lastiger maakt. Je hoeft niet helemaal te stoppen, maar houd het wel in de gaten. Voor vrouwen wordt maximaal één glas per dag aanbevolen, voor mannen maximaal twee glazen.
Eiwitten dragen bij tot de instandhouding van de spiermassa en zorgen ervoor dat je langer vol zit. Je lichaam gebruikt ook meer energie om eiwitten te verteren dan bij koolhydraten of vetten, waardoor je zelfs tijdens het eten al extra calorieën verbrandt. Dit zijn allemaal gunstige aspecten die je kunnen helpen bij het verlagen van visceraal vet. Magere vlees, vis, eieren, zuivel, peulvruchten en noten zijn goede bronnen van eiwit.
Heb je al eens van intervalvasten of intermittent fasting gehoord? Je eet dan tussen bepaalde tijdstippen en vast de rest van de tijd. Populaire methodes zijn 16:8 (16 uur vasten, 8 uur eten) of 5:2 (5 dagen normaal eten, 2 dagen weinig calorieën). Veel mensen merken dat het helpt bij hun vetverbranding.
Als man slaat je lichaam van nature meer visceraal vet op dan als vrouw. Dit heeft te maken met je hormonen zoals testosteron. Het voordeel is wel dat je ook sneller kunt afvallen rond de buik dan vrouwen.
Als vrouw sla je meestal meer vet op rond je heupen en dijen, en minder in je buik. Dit verandert na de menopauze, wanneer je oestrogeen afneemt. Dan krijg je meer de neiging om vet rond je middel op te slaan. Tijdens de zwangerschap is het natuurlijk ook normaal dat je tijdelijk meer buikvet hebt.
Visceraal vet is misschien onzichtbaar, maar het heeft een grote impact op je gezondheid. De oplossing ligt gelukkig in je eigen handen. Door gezonder te eten, vaker te bewegen, genoeg te slapen en stress te verminderen kun je je visceraal vet effectief aanpakken. Misschien begin je met het vervangen van je frisdrank door water, ga je vaker wandelen of zorg je voor een beter slaapritme. Elke bewuste keuze brengt je dichter bij minder visceraal vet én een gezonder lichaam!