Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest
Fietsen is een populaire en toegankelijke manier om actief te blijven. Het is daarom ook een goede manier om je dagelijkse calorieverbruik te verhogen. Maar hoeveel calorieën verbrand met fietsen? In dit blog ontdek je het antwoord op deze vraag en lees je of fietsen jou kan helpen om af te vallen.
Lees verder onder de afbeelding
Fietsen is een vorm van cardio, het is namelijk een inspanning waarbij je hartslag gaat stijgen. Je beenspieren hebben namelijk voldoende zuurstof en energie nodig om actief te blijven. Omdat de intensiteit meestal niet extreem hoog is, kun je deze inspanning langdurig volhouden. Deze combinatie maakt fietsen een geschikte sport om op langere termijn flink wat calorieën te verbranden.
Uit een rapport van Harvard University blijkt dat je tussen de 240 en 693 kilocalorieën verbrandt met een half uurtje fietsen.1 Deze hoeveelheid is onder andere afhankelijk van je gewicht en de snelheid die je aanhoudt (zie tabel 1).
Tabel 1: het aantal kilocalorieën dat je verbrandt tijdens 30 minuten fietsen, met verschillende snelheden en lichaamsgewichten.1
Snelheid | 56 kg | 70 kg | 84 kg |
---|---|---|---|
19,3 - 22,4 km/u | 240 kcal | 288 kcal | 336 kcal |
22,5 - 25,6 km/u | 300 kcal | 360 kcal | 420 kcal |
25,7 - 30,6 km/u | 360 kcal | 432 kcal | 504 kcal |
> 32,2 km/u | 495 kcal | 594 kcal | 693 kcal |
Er zijn verschillende factoren die bepalen hoeveel calorieën je tijdens het fietsen daadwerkelijk verbrandt:
Iemand met een hoger gewicht verbruikt meer energie om met dezelfde snelheid te fietsen dan een lichter persoon. Dit komt doordat het meer inspanning kost om een grotere massa in beweging te houden op de fiets.
Hoe langer je fietst, hoe meer calorieën je verbrandt, omdat je spieren langdurig actief blijven. Vooral je beenspieren worden aangesproken tijdens het fietsen, terwijl de trapbeweging relatief weinig belasting op je lichaam legt. Daardoor is fietsen een geschikte sport om op een duurzame en effectieve manier je calorieverbruik te verhogen.
Eén van de belangrijkste factoren die bepaalt hoeveel calorieen je met fietsen verbrandt, is de intensiteit waarmee je fietst. Waarschijnlijk heb je gemerkt dat je hartslag stijgt en je sneller buiten adem raakt als je haast hebt tijdens het fietsen. Dit komt omdat je lichaam meer energie verbruikt wanneer je harder fietst. Oftewel, hoe hoger de intensiteit, hoe meer calorieën je tijdens het fietsen verbrandt.
De elektrische fiets is tegenwoordig enorm populair en maakt fietsen voor velen aantrekkelijker. Voor het calorieverbruik is dit echter minder gunstig, omdat de elektrische ondersteuning zorgt voor minder inspanning van jouw kant. Hierdoor ligt de intensiteit lager en verbrand je minder calorieën. Daarnaast kun je op een sportieve fiets, zoals een racefiets, veel makkelijker hogere snelheden behalen dan op een stadsfiets.
Tot slot hebben ook de omstandigheden invloed op het aantal calorieën dat je verbrandt tijdens het fietsen. Bij zowel warme als koude temperaturen moet je lichaam extra energie besteden om je temperatuur te regelen, wat de efficiëntie vermindert en het calorieverbruik verhoogt. Daarnaast mag je de effecten van de omgeving niet vergeten: fietsen tegen de wind in of bergop vergt meer inspanning, waardoor je lichaam meer energie verbruikt en je verbranding stijgt.
Wanneer je gebruikmaakt van een sporthorloge of fietscomputer kan je meestal ook inzien hoeveel calorieën je verbruikt tijdens het fietsen. Op basis van hartslag kan een schatting gemaakt worden van het aantal calorieën dat je verbrandt. Toch blijkt dat de meting van verbruikte calorieën, met behulp van sporthorloges, niet altijd even nauwkeurig is.2 Vandaar dat je het vooral als hulpmiddel kan gebruiken, met een schatting van het aantal verbrande calorieën.
Het blijkt dus dat je tot wel 700 kilocalorieën kan verbranden met een half uur fietsen, maar hoe verhoudt dit getal zich tot andere sporten? Uit een onderzoek, waarin een HIIT hardloopprogramma werd vergeleken met een HIIT fietsprogramma, kwam naar voren dat beide groepen een afname lieten zien in lichaamsgewicht en vetmassa. In een vergelijking tussen de groepen werden weinig verschillen gevonden, behalve dat de hardlopers meer buikvet verloren.3
Daarnaast lijken de waardes voor verbrande calorieën tussen zwemmen en fietsen aardig overeen te komen. Het voordeel van zowel fietsen als zwemmen, tegenover hardlopen, is dat er veel minder belasting op de gewrichten komt te staan. Dit maakt beide sporten uitermate geschikt om langdurig vol te houden, waardoor je uiteindelijk een hoog calorieverbruik kunt realiseren.
Wil je meer te weten komen over hoeveel calorieën je kan verbranden met hardlopen en zwemmen? Lees dan de volgende blogs: Afvallen met hardlopen: hoe werkt het? en Kun je afvallen met zwemmen?
Nu het duidelijk is hoeveel calorieën je ongeveer kan verbranden met fietsen, blijft er nog één vraag onbeantwoord: val je af van fietsen? Om hier een antwoord op te kunnen geven, is het belangrijk om met meerdere factoren rekening te houden. Naast sporten, is voeding ook van belang tijdens het afvallen. Een negatieve energiebalans is nodig om gewicht te verliezen, dat betekent dat je minder calorieën binnenkrijgt dan je verbruikt.
Ben je benieuwd hoeveel calorieen per dag je moet eten? Lees dan ons andere blog. Of bereken het met onze calorie calculator.
Verder speelt consistentie een grote rol. Door elke week een aantal keer te fietsen, blijft je calorieverbruik hoog. Dat bleek ook uit een onderzoek naar woon-werkverkeer per fiets: mannen verbrandden gemiddeld 3.500 kilocalorieën en vrouwen 1.900 kilocalorieën per week. Dit kwam overeen met een gemiddeld gewichtsverlies van 0,4 tot 0,6 kilo per week.4 Met andere woorden: regelmatig fietsen kan een effectieve manier zijn om af te vallen.
Ben je benieuwd of je beter cardio dan kracht kan doen om af te vallen? Bekijk dan ook deze blog: Sporten en afvallen: kies je voor cardio of kracht?
Fietsen is een toegankelijke en effectieve manier om calorieën te verbranden. Zo blijkt dat je tussen de 240 en 693 kilocalorieën verbrandt met een half uurtje fietsen. De exacte hoeveelheid is onder andere afhankelijk van je gewicht en snelheid die je aanhoudt. Tijdens het fietsen is het calorieverbruik gelijkwaardig ten opzichte van andere duursporten, zoals hardlopen en zwemmen. Door regelmatig een fietstochtje te maken, kun je op een leuke manier bijdragen aan gewichtsverlies én je conditie verbeteren. Dus: stap op de fiets en trappen maar!