Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest

Wat is de beste vitamine C? Zo herken je het!

Bij een verhoogde behoefte of ten tijde van de koudere maanden is dit immuun-ondersteunende nutriënt geen overbodige luxe.* Maar hoe weet je wat de beste vitamine C is met zoveel namen voor één nutriënt? In dit blog nemen we ze met je door!

Bekijk de vitamine C categoriepagina voor alle ins en outs over dit nutriënt.

Lees verder onder de afbeelding

Wat is de beste vitamine C? Zo herken je het!

Onderwerpen in dit artikel

 • Wanneer neem je een vitamine C supplement?
 • De ene vorm is de andere niet: hoe zit dat?
 • Onze eerste keuze: Gebufferde vitamine C
 • Tot slot: de beste vitamine C voor je weerstand is een complete immuniteitsformule*

Wanneer neem je een vitamine C supplement?

Weerstandsfavoriet vitamine C staat al sinds jaar en dag bekend als breed inzetbaar nutriënt.* Hierover schreven we onlangs in een recent verschenen blog Waar is vitamine C goed voor? In tegenstelling tot de vetoplosbare vitamines, zoals vitamine D, is vitamine C wateroplosbaar wat betekent dat ons lichaam het nutriënt niet goed opslaat. 

Het wateroplosbare karakter van deze vitamine zorgt ervoor dat alles wat je extra binnenkrijgt je lichaam verlaat via de urine. Zeker bij een verhoogde behoefte kan het een uitdaging zijn om jezelf elke dag opnieuw te voorzien van vitamine C-rijke voeding.

In dat geval biedt een supplement een mooie uitkomst voor het hanteren van optimale niveaus. Hoeveel dat precies is lees je in een eerder verschenen blog Hoeveel vitamine C moet je per dag innemen?

Benieuwd welk vitamine C-supplement bij jou past?

Check het via onze test en ontvang een persoonlijke aanbeveling.

Doe de Vitamine C-test

De ene vorm is de andere niet: hoe zit dat?

Waarom heet de ene vitamine C ascorbinezuur en spreekt men ergens anders over Ester-C of magnesium ascorbaat? De vorm van een nutriënt bepaalt de prijs, kwaliteit en het toepassingsgebied. Vaak spreken we over organische vormen, die gelijk zijn aan die voorkomen in onze voeding en synthetische (kunstmatig verkregen) vormen.

In geval van vitamine C zit er wat betreft de opneembaarheid (ook wel de biologische beschikbaarheid) weinig verschil tussen de vorm in fruit en de synthetische variant, die verreweg in de meeste supplementen zit. Waar zitten die verschillen dan wel in, en wat is de beste vitamine C?

Lees wat vitamine C kan betekenen voor de huid in ons blog Wat doet vitamine C voor de huid?

Ascorbinezuur: de natuurlijke vorm

Ascorbinezuur is de natuurlijke vorm die voorkomt in onze voeding. In supplementen betreft het echter een synthetisch verkregen variant waarbij het een geïsoleerd molecuul betreft. In theorie zijn deze twee gelijk aan elkaar. In de natuur vinden we ascorbinezuur echter samen met andere nuttige stoffen, genaamd bioflavonoïden, die de opneembaarheid bevorderen.1,2In de geïsoleerde vorm profiteer je hier dus niet van.

Mineraalascorbaat: de niet zure vorm

Ascorbinezuur heeft een vrij hoge zuurgraad. Bij hoge doseringen of een gevoelig maagdarmstelsel kan deze vorm van vitamine C ongemakken als oprispingen veroorzaken. Door ascorbinezuur te koppelen aan mineralen calcium of magnesium verlaagt de zuurgraad en is het een stuk vriendelijker voor je buik. Dit noemt men ook wel ´bufferen´, zodoende dat deze vormen bekend staan als gebufferde vitamine C. Bovendien neemt door het bufferen de biologische beschikbaarheid en dus de opneembaarheid toe.3 

Alles over dit zogenoemde bufferen lees je in ons recent verschenen blog Wat is Gebufferde Vitamine C?

Voordelen product
 • De ontzuurde vorm van vitamine C (ascorbaat)
 • Hoge dosering vitamine C per maatschep (2067 mg)
 • Goed oplosbaar in water

Natuurlijke vitamine C met bioflavonoïden

Natuurlijke vitamine C met bioflavonoïden zijn bijvoorbeeld rozenbottel extract, acerola en camu camu. Deze fruitsoorten zijn ware vitamine C-bommen met alle voordelen van de bioflavonoïden nog aanwezig. Wanneer je geen last hebt van de zuurgraad van ascorbinezuur kan dit een uitstekende optie voor je zijn. Maar voor het beste vitamine C supplement kijken we nog even verder.

Voordelen product
 • Vitamine C werkt als antioxidant en is goed voor het immuunsysteem
 • Citrus-bioflavonoïden voor betere opname vitamine C
 • Vitamine C stimuleert de aanmaak van collageen
Vitamine C 1000 mg
Vitamine C 1000 mg 90  tabletten

Ester-C®: gebonden aan threonzuur

Ester-C® is een gepatenteerde vorm op basis van het ontzuurde calciumascorbaat gebonden aan het metaboliet threonzuur. Een metaboliet is een stofwisselingsproduct, het zorgt ervoor dat vitamine C direct opgenomen wordt zonder verspillingsprocessen te doorlopen.4 Ook wijst klinisch onderzoek uit dat Ester-C® tweemaal langer in je systeem blijft dan ascorbinezuur.5

Voordelen product
 • Ester-C® is uiterst goed opneembaar
 • Mild voor de maag
 • Met rozenbottelextract en citrus-bioflavonoïden
Ester-C® 1000 mg
Ester-C® 1000 mg 90  tabletten

Kijkend naar alleen de vorm is Ester-C® absoluut de beste vitamine C. Dat betekent echter niet dat het altijd de beste weerstandsformule is. 

Onze eerste keuze: Gebufferde vitamine C

Ester-C® mag dan wel de beste vitamine C zijn, de beste formule voor je weerstand is gecombineerd met ondersteunende nutriënten.* Zo is Gebufferde vitamine C verrijkt met onder andere quercetine en L-glutathion voor een synergetisch effect. Samen zijn deze stoffen sterker dan individueel. Ook hebben we zink en koper toegevoegd, twee belangrijke sporenelementen die mede zorgen voor een goede weerstand.*

Voordelen product
 • Vitamine C als goed opneembaar calcium/magnesium ascorbaat
 • Vitamine C ondersteunt het immuunsysteem
 • Hoge dosering van 711 mg vitamine C per capsule
Gebufferde Vitamine C®
Gebufferde Vitamine C® 90  vegan capsules

Tot slot: de beste vitamine C voor je weerstand is een complete immuniteitsformule*

Zijn de herfst- en wintermaanden in aantocht en zoek je ondersteuning voor je weerstand?* Ester-C® is de beste vitamine C vorm die mild voor maag en darmen is en daardoor geschikt in hogere doseringen. Het beste weerstand supplement herken je aan de toevoeging van hoogwaardige nutriënten die de positieve effecten versterken. Samengebracht in één supplement komen ze pas echt goed tot hun recht, zoals in de complete immuniteitsformule Gebufferde Vitamine C. 

Advies nodig over de beste vitamine C?
Onze productadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven gratis advies op maat.
Vraag gratis advies aan
Britt

Britt

Productadviseur

*Goedgekeurde gezondheidsclaims:

*Goedgekeurde gezondheidsclaims:
*Vitamine C zorgt mede voor een goede weerstand.
*Vitamine C draagt bij aan extra energie bij vermoeidheid.
*Vitamine C is goed voor de leerprestaties.
*Vitamine C geeft extra weerstand bij lichamelijke inspanning.
*Vitamine C ondersteunt het immuunsysteem.
*Zink is een antioxidant.
*Zink zorgt mede voor een goede weerstand.
*Zink ondersteunt het immuunsysteem.
*Koper is een antioxidant.
*Koper draagt bij aan de normale werking van het immuunsysteem.
*Mangaan is een antioxidant.
*Mangaan, vrije radicalen vanger.
*Mangaan levert een bijdrage aan de bescherming van cellen tegen oxidatieve schade.
*Mangaan bevordert de energiestofwisseling. 

** Gezondheidsclaim in afwachting van Europese toelating

**Rozenbottel is een anti-oxidant en helpt gezonde cellen en weefsels behouden
**Rozenbottel ondersteunt het afweersysteem
**Rozenbottel ondersteunt het behoud van een normale spijsvertering, een goede blaasfunctie en is goed voor de nierfunctie en urinewegen 
**Rozenbottel ondersteunt de botten en is voor het behoud van sterke botten en gezond kraakbeen

Referenties
 1. Carr, A. C., & Vissers, M. C. (2013). Synthetic or food-derived vitamin C […]. Nutrients, 5(11), 4284–4304.
 2. Vinson, J. A., & Bose, P. (1988). Comparative bioavailability to humans of ascorbic acid alone or in a citrus extract. The American Journal of Clinical Nutrition, 48(3), 601-604.
 3. Lee, J. K., Jung, S. H., Lee, S. E., Han, J. H., Jo, E., Park, H. S., Heo, K. S., Kim, D., Park, J. S., & Myung, C. S. (2018). Alleviation of ascorbic acid-induced gastric high acidity by calcium ascorbate in vitro and in vivo. The Korean Journal of Physiology & Pharmacology: Official Journal of the Korean Physiological Society and the Korean Society of Pharmacology, 22(1), 35–42.
 4. Fay, M. J., & Verlangieri, A. J. (1991). [...] action of calcium L-threonate on ascorbic acid uptake by a human [...] cell line. Life sciences, 49(19), 1377-1381.
 5. Bush, M. J., & Verlangieri, A. J. (1987). […]. Research Communications in Chemical Pathology and Pharmacology, 57(1), 137-140.