Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest

Wat doet vitamine C voor de huid?

Rianne Tanis

Rianne

MSc. Nutrition & Health 31 aug. 2022Bijgewerkt: 20 feb. 20246 min. leestijd

Vitamine C en onze weerstand zijn nauw verbonden aan elkaar. Maar de veelzijdigheid van het nutriënt stopt daar zeker niet, want wist je dat vitamine C voor de huid ook heel belangrijk is? Maar wat is precies het belang van vitamine C voor de huid? In dit artikel lees je meer.

Meer informatie over voeding en suppletie ter ondersteuning van ons grootste orgaan vind je op ons gezondheidsdoel huid.

Lees verder onder de afbeelding

Wat doet vitamine C voor de huid?

Onderwerpen in dit artikel

 • Een korte uitleg over vitamine C
 • Vitamine C voor de huid: hoe werkt dit?
 • Waarom heb je vitamine C nodig voor de huid?
 • Welke stoffen werken samen met vitamine C voor de huid?
 • Tot slot

Een korte uitleg over vitamine C

Vitamine C is een essentiële, in wateroplosbare vitamine die veel functies in je lichaam heeft. In tegenstelling tot de meeste (gewervelde) dieren kunnen mensen zelf geen vitamine C aanmaken. Je dagelijkse behoefte moet je dus volledig via je voeding binnenkrijgen. Fijn voor ons dat vitamine C rijkelijk aanwezig is binnen een volwaardig dieet. Zo vinden we de vitamine bijvoorbeeld in citrusvruchten, kiwi’s, groene bladgroenten en paprika’s. In dit blog lees je of een teveel aan vitamine C mogelijk is.

Doordat vitamine C een in wateroplosbare vitamine is kan ons lichaam het niet opslaan. Dit betekent dat we dagelijks voldoende vitamine C via voeding of suppletie moeten binnenkrijgen om te voorkomen dat we tegen een ontoereikend vitamine C niveau aanlopen. Door de brede inzetbaarheid van het nutriënt, is het een populair supplement. We vinden vitamine C dan ook in vele vormen en combinaties, zoals gebufferde vitamine C. Benieuwd wat nu een goed vitamine C supplement maakt? Je leest het in ons blog Hoe herken ik het beste vitamine C supplement?

Vitamine C voor de huid: hoe werkt dit?

Vitamine C is één van de belangrijkste vitamines voor de huid. De vitamine wordt namelijk in hoge concentraties aangetroffen in de buitenste laag van de huid (opperhuid of epidermis) én in de binnenste laag van de huid (lederhuid of dermis).1 Je kunt je dus voorstellen dat wanneer je langere tijd te weinig van de vitamine binnenkrijgt, dit een direct gevolg kan hebben op je huid. 

Lees hier meer over hoeveel vitamine C je per dag moet innemen 

Benieuwd welk vitamine C-supplement bij jou past?

Check het via onze test en ontvang een persoonlijke aanbeveling.

Doe de Vitamine C-test

Vitamine C voor gezicht

Van de vitamine weten we dat het kan helpen bij het afweren van de eerste tekenen van veroudering. Zo helpt het de beschadigde huid herstellen, kan het de verschijning van rimpels helpen verminderen en helpt het de huid gehydrateerd te houden.*1,2,3 Dit heeft  mede te maken met het feit dat vitamine C als antioxidant werkt, hoe dit precies werkt komen we later in dit artikel op terug. 

Bovenstaande functies maakt dat vitamine C goed is in te zetten voor ons gezicht. Dit is ook de reden waarom vitamine C één van de belangrijkste ingrediënten is in veel anti-aging huidverzorgingsproducten.

Wil je weten waar vitamine C in zit? Lees ons blog Waar zit vitamine C in? De 10 rijkste fruitsoorten.

Waarom heb je vitamine C nodig voor de huid?

Naast dat vitamine C veelvuldig voorkomt in je huidcellen, heeft het daar ook veel verschillende functies. We leggen de drie belangrijkste uit.

1. Vitamine C werkt als antioxidant*

De hoeveelheid vitamine C die we terugvinden in de huid maakt dat het helpt lichaamscellen te beschermen tegen invloeden van buitenaf.*1,4 Invloeden van buitenaf, zoals UV-straling, uitlaatgassen en roken, kunnen allemaal een schadelijk effect hebben op je huid. Dit komt door het vrijkomen van vrije radicalen. Vrije radicalen zijn onstabiele moleculen die schade aanrichten aan cellen en DNA, dit noemen we oxidatieve stress. Vitamine C werkt celbeschermend waardoor het een bijdrage levert aan de bescherming van cellen tegen oxidatieve schade.* 

2. Vitamine C ondersteunt de vorming van collageen*

Collageen is een belangrijke eiwitsoort in ons lichaam, dat onder andere nodig is om de normale structuur, elasticiteit en hydratatie van de huid te behouden.*5,6 Onze lichaamseigen collageen aanmaak vermindert echter naarmate we ouder worden.7Vitamine C speelt een belangrijke rol bij de aanmaak van collageen, waardoor het onder andere een onmisbare vitamine is voor het behoud van een gezonde huid.*8

Lees meer over collageen in ons artikel Wat is collageen? Alles over deze eiwitvorm

3. Vitamine C hydrateert de huid*

Zonder voldoende vocht zal de opperhuid (bovenste huidlaag) uitdrogen, wat leidt tot een droge huid en vroegtijdige huidveroudering. Hydratatie is dan ook essentieel om je huid gezond te houden.

Onderzoek stelt dat vitamine C de huid helpt water vast te houden, het stevig en glad te houden en te voorkomen dat het overmatig vettig of droog wordt. Tijdens de studie werd ontdekt dat deelnemers die een vitamine C supplement kregen, significante verbeteringen vertoonden in de hydratatie, elasticiteit en structuur van de huid.6

Voordelen product
 • Vitamine C als goed opneembaar calcium/magnesium ascorbaat
 • Vitamine C ondersteunt het immuunsysteem
 • Hoge dosering van 711 mg vitamine C per capsule
Gebufferde Vitamine C®
Gebufferde Vitamine C® 90  vegan capsules

Welke stoffen werken samen met vitamine C voor de huid?

Hoewel vitamine C een ware krachtpatser is op veel vlakken binnen ons lichaam, werkt de vitamine niet alleen. Als het op de huid aankomt heeft de vitamine een paar essentiële samenwerkingen, waaronder: 

 • Vitamine E
  Vitamine E is een andere belangrijke antioxidant die je huid beschermt tegen oxidatieve schade.* Nadat je huid is blootgesteld aan zonlicht, neemt het vitamine E-gehalte af. Onderzoek toont aan dat vitamine C helpt bij het aanvullen van vitamine E na blootstelling aan de zon.
 • Collageen
  Zoals we al hebben benoemd staat vitamine C bekend om het feit dat het de natuurlijk collageen aanmaak stimuleert.* Eigenlijk is de collageensynthese zelfs voor een groot deel afhankelijk van vitamine C. Dit komt omdat vitamine C de essentiële cofactor (hulpstof) is voor de twee enzymen die nodig zijn voor de collageensynthese, namelijk:
  • ​​​​​Prolylhydroxylase, dat het collageenmolecuul stabiliseert
  • Lysylhydroxylase, dat zorgt voor structurele sterkte

Voordelen product
 • Voor behoud van de stevigheid en elasticiteit van de huid
 • Vitamine C is goed voor de huid en het kraakbeen
 • Zuiver gehydrolyseerde collageenpeptiden voor beste opname

Tot slot

Vitamine C is enorm veelzijdig, dat mag duidelijk zijn. Naast dat we altijd op de vitamine kunnen vertrouwen om ons immuunsysteem te ondersteunen*, doet het enorm veel voor onze algehele gezondheid. Inclusief onze huid.* Dat vitamine C voor gezicht en huid veel doet, zien we met name terug in alle verzorgingsproducten en vitamine C-serums. En hoewel het aanbrengen van vitamine C op de huid absoluut zijn sporen verdiend heeft, geldt dat logischerwijs als huidverzorging. Een gezonde huid komt altijd van binnenuit, wat je ook op je huid smeert.

*Op basis van goedgekeurde gezondheidsclaims voor vitamine C* en collageen*

Advies nodig over je huid?
Onze productadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven gratis advies op maat.
Vraag gratis advies aan
Britt

Britt

Productadviseur

Referenties
 1. Pullar, J. M., Carr, A. C., & Vissers, M. (2017). The Roles of Vitamin C in Skin Health. Nutrients, 9(8), 866.
 2. Milani, M., Hashtroody, B., Piacentini, M., & Celleno, L. (2019). [...] vitamin C: A controlled single-blind, prospective trial in women living in urbanized, high air pollution area. Clinical, Cosmetic and Investigational Dermatology, 12, 393.
 3. Kandil, S. M., Soliman, I. I., Diab, H. M., Bedair, N. I., Mahrous, M. H., & Abdou, E. M. (2022). Magnesium ascorbyl phosphate vesicular carriers for topical delivery; preparation, in-vitro and ex-vivo evaluation, factorial optimization and clinical assessment in melasma patients. Drug Delivery, 29(1), 534-547.
 4. Telang, P. S. (2013). Vitamin C in dermatology. Indian Dermatology Online Journal, 4(2), 143.
 5. Ricard-Blum, S. (2011). The Collagen Family. Cold Spring Harbor Perspectives in Biology, 3(1), a004978. 
 6. Bolke, L., Schlippe, G., Gerß, J., & Voss, W. (2019). A Collagen Supplement Improves Skin Hydration, Elasticity, Roughness, and Density: Results of a Randomized, Placebo-Controlled, Blind Study. Nutrients, 11(10), 2494.
 7. Anderson, K. L. (2020). Clinical Evidence of the Anti-Aging Effects of a Collagen Peptide Nutraceutical Drink on the Skin. J Drugs Dermatol, 19, s5-s10.
 8. Crisan, D., Roman, I., Crisan, M., Scharffetter-Kochanek, K., & Badea, R. (2015). The Role of Vitamin C [...]: an Ultrasonographic Approach. Clinical, Cosmetic and Investigational dermatology, 8, 463.
 9. Sanadi, R. M., & Deshmukh, R. S. (2020). The effect of Vitamin C on [...]. Journal of Oral and Maxillofacial Pathology: JOMFP, 24(2), 374.