Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest

Wat is collageen? Alles over deze eiwitvorm

Collageen: geroemd en een veelbeschreven fundament. En niet zonder reden! Het is de grootaandeelhouder van eiwitten die ons lichaam als een flexibel netwerk ondersteunt en zo zorgt voor het behoud van de elasticiteit van de huid. Genoeg reden om je in dit artikel uit te leggen wat collageen precies is.

Lees meer over hoe je ons grootste orgaan middels voeding, leefstijl en suppletie kan ondersteunen op ons gezondheidsdoel huid

Lees verder onder de afbeelding

Wat is collageen? Alles over deze eiwitvorm

Onderwerpen in dit artikel

 • Wat is collageen?
 • Wat voor types collageen zijn er?
 • Wat doet collageen peptide (type 1)
 • Tot slot

Collageen kun je ‘de lijm die je lichaam bij elkaar houdt’ noemen. Je vindt deze fundamentele bouwsteen namelijk zo’n beetje overal in je lichaam: in botten, de huid, spieren en pezen. Wat het daar precies doet? Eigenlijk houdt het alles bij elkaar en zorgt het voor een geheel.

Wat is collageen?

De naam komt van het Griekse kólla, wat lijm betekent. De toevoeging verwijst naar het woord produceren. Dit produceren van lijm verwijst naar oude tijden: door pezen en huid van dieren te koken werd de vrijkomende collageen als lijm gebruikt. Het is kort gezegd een bouwsteen. Het bevat een uniek aminozuur profiel dat zorgt voor het behoud van elasticiteit en een normale structuur van je huid.1

Je lichaam bestaat uit moleculen en moleculaire ketens. Deze ketens vormen cellen en tussen alle cellen in bestaat er ruimte wat is gevuld met een extracellulaire matrix. Dit netwerk van moleculen biedt stevigheid en structuur aan weefsels. In de ruimte tussen die cellen worden bouwstenen gemaakt door fibroblasten. Collageen is de bouwstof die wordt aangemaakt in de bovengenoemde matrix. Zo vormt het de basismolecuul voor al het bindweefsel in het lichaam. Zonder deze stof zouden de bindweefsels alleen uit een soort gel bestaan.1,2 

Welk supplement is geschikt voor mij?

Check het via onze vitaminetest en kijk welke vitaminen en mineralen relevant zijn.

Doe de Vitaminetest

Wat voor types collageen zijn er?

Er zijn veel verschillende typen bekend, maar 90% bestaat uit collageen type 1. De resterende 10% wordt verdeeld over de overige typen.3 Wat zijn de meest relevante en belangrijke typen?

 • Type 1: collageen type 1  is veruit het best vertegenwoordigd in ons lichaam. Het is het hoofdbestanddeel van onze botten, maar is ook terug te vinden in onze huid, pezen en organen en door ons hele vaatstelsel.4
 • Type 2: collageen type 2 vinden we terug in elastisch kraakbeen.
 • Type 3: collageen type 3 zorgt voor structuur van onze spieren, organen en aderen.

Tot en met je 25e jaar loopt je interne eiwitfabriek gesmeerd. Maar wanneer je ouder wordt, neemt de collageen productie helaas steeds verder af. Dan kan het zijn dat er minder van dit nutriënt in je lijf aanwezig is dan je eigenlijk zou willen en daar ga je de effecten van merken. Benieuwd naar het beste supplement op dit gebied? Je leest het in ons blog Hoe herken ik het beste collageen poeder supplement.

Gelukkig kun je bij het bovengenoemde proces je lichaam ondersteunen. Een voedingspatroon met voldoende groente en fruit is een gezonde basis. Deze nutriënten voorzien je lichaam van vele vitamines en mineralen, maar niet van collageen. Je kunt deze eiwitbron wel op andere manieren binnenkrijgen:

 • Bottenbouillon, vis-, koeien-, kippen- en varkensvlees zijn in theorie collageen voedingsbronnen. Dat betekent dat je een klein beetje kunt opnemen als je deze voedingswaren consumeert. Echter is dit eiwit op deze manier erg lastig op te nemen voor je lichaam. 
 • Je kan je lichaam stimuleren om meer collageen aan te maken door te zorgen dat je lichaam voldoende heeft aan vitamine C, proline (een aminozuur uit ei), glycine (een aminozuur uit onder andere vis en vlees) en silicium. Dit is dus geen directe manier om er meer van binnen te krijgen, maar het ondersteunt het natuurlijk proces van je lichaam om het zelf aan te maken.5,6
 • Er bestaan collageen supplementen. Een collageen supplement bevat grote hoeveelheden van deze stof en kan beter door het lichaam worden opgenomen, omdat je lichaam het niet eerst hoeft af te breken. De beste keuze voor een optimale opname door het lichaam is zogenaamde gehydroliseerd collageen. Deze kun je als poeder aan een drank of maaltijd toevoegen. Daarnaast bestaat er ook een vegan alternatief voor collageen

Lees meer over voeding en collageen in 10X voeding voor een collageen boost.


Wat doet collageen peptide (type 1)?

Laten we het collageenproces nog even toelichten aan de hand van de basis van onze huid. De huid bestaat uit drie lagen:

 • epidermis (opperhuid)
 • dermis (lederhuid)
 • onderhuids weefsel (ook wel bindweefsellaag genoemd)

Deze lagen hebben als functie dat de huid water en elektrolyten in het lichaam kan vasthouden. Specifiek de tweede laag is samengesteld uit bloedvaten, vet, zenuwen, elastine en collageenvezels. Deze vezels en elastine geven de huid en het haar elasticiteit. 

Voordelen product
 • Maakt de huid zachter, gladder en soepeler
 • Natuurlijke huidverjonging
 • Vitamine C draagt bij aan de collageenvorming, wat de huid verstevigt

Zoals eerder genoemd produceert de (leder)huid na ons 25e levensjaar elk jaar 1% minder collageen. Dit is het natuurlijke verouderingsproces wat we ook wel kennen als intrinsieke veroudering. Vanaf je veertiger jaren is collageen aanzienlijk verminderd, wat betekent dat de genoemde vezels breken en daardoor hun elasticiteit verliezen.

Kun je de natuur een handje helpen tijdens dit proces? Ja! Door het suppleren van een collageen eiwit (wat je terugvindt in collageenpoeder) ondersteun je de lederhuid bij de aanmaak. Hierdoor verminderen de zichtbare tekenen van het ouder worden. De combinatie met vitamine C is hierbij essentieel. De weerstandsvitamine draagt namelijk bij aan de vorming van collageen, wat van belang is voor de huid.*

Voordelen product
 • Maakt de huid zachter, gladder en soepeler
 • Natuurlijke huidverjonging
 • Gebruiksgemak door tabletvorm

Tot slot

Collageen is met zijn unieke aminozuur structuur één van de belangrijkste eiwitvormen in ons lichaam. Je vindt het terug in verschillende soorten weefsels waarbij ons lichaam – als collageenfabriek – deze weefsels voortdurend voorziet van bouwstoffen. Het ontstaan van fijne lijntjes en rimpels is een onvermijdelijk resultaat van een teruglopende aanmaak hiervan. Een collageen poeder supplement met toegevoegde vitamine C kan dan ondersteuning bieden. Ben je 25+? Dan is de intrinsieke veroudering gestart en is er dus werk aan de winkel!

Advies nodig over collageen?
Onze productadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven gratis advies op maat.
Vraag gratis advies aan
Britt

Britt

Productadviseur

Referenties
 1. Kim DU, Chung HC, Choi J, Sakai Y, Lee BY. (2018). Oral Intake of Low-Molecular-Weight Collagen Peptide […]. Nutrients, 10(7).
 2. Bolke, L, Schlippe, G, Gerss, J.  (2019). A Collagen Supplement […]. Nutrients. 
 3. Diegelmann, R. F. (2003). Analysis of collagen […]. 349-358. 
 4. Sibilla S, Godfrey M, Brewer S, Budh-Raja A, Genovese L. (2015). An overview of the […]: Scientific Background and Clinical Studies. The Open Nutraceuticals Journal, 8, 29-42. 
 5. Lis DM, Baar K. (2019). […] Vitamin C-Enriched Collagen […]. International Journal of Sport Nutrition and […], 29(5), 526-531.
 6. León-López, A., Morales-Peñaloza, A., Martínez-Juárez, V. M., Vargas-Torres, A., Zeugolis, D. I., & Aguirre-Álvarez, G. (2019). […]. Molecules, 24(22), 4031.