Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest

Hoe herken ik het beste collageen poeder supplement?

Collageen beslaat maar liefst 30 procent van het totale aantal eiwit in ons lichaam. Het lichaam maakt de proteïne zelf aan, maar dit neemt sterk af na je 25e levensjaar.1 Dus wil jij de 30 passeren met behoud van normale structuur, elasticiteit en uiterlijk van je huid? Dan kan een supplement uitkomst bieden. Maar waar moet je nu precies op letten bij het kopen van het beste collageen poeder?

Lees verder onder de afbeelding

Hoe herken ik het beste collageen poeder supplement?

Onderwerpen in dit artikel

 • De eiwitsoort collageen
 • Waarom collageen kopen
 • Hoe herken je het beste collageen poeder?
 • 1. Vorm: gehydrolyseerd collageen (peptiden)
 • 2. Puurheid collageen poeder
 • 3. Aminozuurprofiel collageen
 • 4. Duurzaamheid
 • 5. Ondersteunende beauty nutriënten
 • Tot slot

De eiwitsoort collageen

Zoals de introductie al deed vermoeden, is collageen een eiwitsoort. Je vindt het vooral terug in de weefsels van het lichaam, waar het een belangrijke rol speelt. Het functioneert onder andere als een soort ‘frame’ voor de cellen, bijvoorbeeld in de huid.1,2 

Er bestaan verschillende types collageen, maar liefst 28 stuks. Type 1, 2 en 3 (ook wel aangeduid als I, II en III) zijn het bekendst en ook het meest voorkomend in het lichaam. Type 1 spant echter de kroon, want deze soort vind je terug in de meeste soorten weefsels. Samen met type 3 is het verantwoordelijk voor zo’n 90% van al het collageen in het lichaam.1

Wat is collageen poeder dan precies? Dit heeft te maken met de manier van winning. We extraheren collageen uit verschillende restproducten van dieren, bijvoorbeeld de huid van een rund. In eerste instantie levert deze winning gelatine op, die we verder bewerken met natuurlijke enzymen. Dit proces heet hydrolysatie en zorgt ervoor dat de lange aminozuurketens in kleinere stukjes worden opgeknipt. Hierdoor ontstaan kleinere collageenpeptiden die we als poeder innemen en die onze darmen beter opnemen.

Benieuwd welke voeding zorgt voor een natuurlijke collageenaanmaak? Lees alles hierover in ons blog 10 x voeding voor een collageen boost.

Welk supplement is geschikt voor mij?

Check het via onze vitaminetest en kijk welke vitaminen en mineralen relevant zijn.

Doe de Vitaminetest

Waarom collageen kopen

Zoals we eerder al noemden, maakt ons lichaam zelf collageen aan. Het is namelijk belangrijk voor de vorm en structuur van onze weefsels.3 Echter neemt deze productie al structureel af vanaf ons 25e levensjaar.1 Door deze afname kunnen er rimpels en fijne lijntjes ontstaan, wat we kenmerken als de eerste tekenen van huidveroudering. Een collageen supplement kan hierin ondersteuning geven, dit blijkt ook uit collageen wetenschappelijk onderzoek.4,5,6 

Werking van collageen poeder

Wat doet collageen in je lichaam? Eigenlijk heeft deze eiwitsoort uiteenlopende functies, wat vooral te maken heeft met de plek waar het zich bevindt en andere hulpnutriënten. Zo heeft vitamine C een belangrijke wisselwerking met collageen. Deze bekende vitamine is namelijk van belang voor de vorming van collageen,* wat weer samenhangt met de volgende 5 werkingen in het lichaam:

 1. Is van belang voor de huid.* 
  Helpt bij behoud van de normale structuur, elasticiteit en uiterlijk van de huid. Ook hydrateert het de huid, waardoor de huid van binnenuit mooier wordt.4,5,6,7
 2. Speelt een rol bij botaanmaak.*
  Draagt bij tot de normale collageenvorming voor de normale werking van de botten.* 
 3. Goed voor het kraakbeen.*
  Draagt bij tot de normale collageenvorming voor de normale werking van het kraakbeen.*
 4. Draagt bij aan mooie haren en nagels. 
  Uit onderzoek blijkt dat collageen helpt het haarvolume te verbeteren.8 Ook helpt het bij het behoud van normale structuur en uiterlijk van de nagels.9
 5. Voor het behoud van sterke tanden en tandvlees.*
  Vitamine C is van belang voor de vorming van collageen wat belangrijk is voor het tandvlees.*

Hoeveel collageen per dag?

Deze gunstige effecten komen naar voren uit diverse onderzoeken. Hoeveel collageen per dag er tijdens deze studies werd voorgeschreven, lag tussen de 2,5 en 15 gram.4,6,7,11 Doorgaans ging het om 10 gram per dag. Bijvoorbeeld een studie die onderzoek deed naar de specifieke effecten van collageensuppletie op de huid, verkregen positieve resultaten bij een inname van 10 gram collageenpeptiden per dag.11

Hoe herken ik het beste collageen poeder supplement?

Hoe herken je het beste collageen poeder?

Als je gaat voor een supplement, heb je keuze uit een scala aan soorten: collageen pillen, collageen tabletten, collageen crème en collageen poeder met maatschep. Maar hoe weet jij welke je moet hebben? Het grote aanbod kan namelijk ook overweldigend werken. Wij zetten de belangrijkste punten voor je op een rij, zodat jij precies weet waar je op moet letten! 

1. Vorm: gehydrolyseerd collageen (peptiden)

Allereerst: de vorm van het collageen poeder. Je wilt namelijk collageen peptiden hebben, ook wel gehydrolyseerd collageen of collageen hydrolaat genoemd. 

Waarom? Tijdens het hydrolisatieproces worden de gewonnen collageenmoleculen via enzymatische bewerking kleiner gemaakt. Dit betekent simpelweg dat er natuurlijke enzymen aan worden toegevoegd die de lange aminozuurketens opknippen in kleinere, behapbare stukken. En daar is je darm blij mee, want deze vorm neemt je lichaam makkelijker op en is daardoor beter bruikbaar.10

2. Puurheid collageen poeder

Verder is er vaak sprake van een puur collageenpercentage. Voor een zo puur mogelijk supplement moet dit cijfer zo dicht mogelijk bij de 100 zitten. In veel supplementen voegt men namelijk onnodige stoffen toe, waardoor er per dagdosering relatief minder werkzame stoffen inzitten. 

Denk bijvoorbeeld aan kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen. Dat is helemaal niet nodig! Collageen smaakt namelijk nergens naar, dus als je een maatschep poeder oplost in jouw glas water of kopje koffie, proef je er helemaal niks van. 

Staat er geen percentage vermeld op jouw collageen poeder? Dan is het supplement waarschijnlijk niet heel zuiver. Hou dat dus zeker in je achterhoofd bij het kiezen van een collageen supplement. 

Hoe herken ik het beste collageen poeder supplement?

3. Aminozuurprofiel collageen

Collageen is een eiwit, en eiwitten zijn opgebouwd uit aminozuren. Elke eiwitsoort bestaat weer uit verschillende combinaties aminozuren. Zo bestaat collageen uit maar liefst achttien soorten. Hiervan kunnen de onderlinge verhoudingen nog wel eens verschillen. Bovendien worden sommige combinaties van aminozuren weer beter opgenomen dan andere. 

Waar moet je dan op letten? Een goed beginpunt zijn de drie belangrijkste aminozuren in collageen: proline, glycine en hydroxyproline. Deze zijn verantwoordelijk voor zo’n 55 procent van het totale aantal aminozuren in collageen in ons lichaam.10 Een hoog percentage van dit trio geeft dus aan dat het over een hoogwaardig en effectief collageen supplement gaat. Hierbij is voornamelijk hydroxyproline essentieel, want dit aminozuur vind je specifiek terug in collageen en bijna niet in andere eiwitsoorten. 

Raadpleeg bij het selecteren van een collageen supplement dus ook het aminozuurprofiel. Staat er geen aminozuurprofiel op het etiket of op de website? Dan is de combinatie van aminozuren waarschijnlijk niet optimaal.

4. Duurzaamheid 

Ben je bewust van je leefstijl en vind je duurzaamheid belangrijk? Dan is dit ook zeker een puntje om mee te nemen bij het beoordelen van een collageen supplement. Bekijk bijvoorbeeld of jouw collageen poeder op een duurzame manier wordt geproduceerd. Je herkent een duurzaam collageen supplement aan het grass fed logo dat doorgaans ergens op het etiket te vinden is.  

Dit keurmerk geeft aan, zoals de naam al doet vermoeden, dat de dieren grasgevoerd zijn. Wat houdt dat in? Ten eerste dat de dieren vrij buiten kunnen lopen en ten tweede dat ze natuurlijke voeding hebben gekregen zonder kunstmatige toevoegingen.

Check ook even hoe men met de dieren omgaat: is er sprake van diervriendelijke protocollen en passende medische zorg voor de dieren? Of zijn de dieren bijvoorbeeld behandeld met hormonen, antibiotica of anabole steroïden? Dit is iets wat zich doorvertaalt naar de kwaliteit en zuiverheid van jouw collageen product.

5. Ondersteunende beauty nutriënten

Naast de kwaliteit van het collageen is de toevoeging van ondersteunende beauty nutriënten een graadmeter voor de kwaliteit van een collageensupplement. Door de wisselwerking tussen collageen en vitamine C zie je dat deze weerstandsvitamine vaak wordt toegevoegd. Daarnaast zijn er nog andere voedingsstoffen die collageen versterken in haar werking, zoals keratine, hyaluronzuur en Moldavische Drakenkop. 

Moldavische Drakenkop zorgt voor een gehydrateerde, elastische en stevige huid. Keratine, specifiek Cynatine®, is een lichaamseigen eiwit afkomstig uit schapenwol en biedt de meest biologisch beschikbare vorm van keratine. Hyaluronzuur, de belangrijkste glycosaminoglycaan in onze huid, is essentieel voor collageenrijke weefsels. Deze nutriënten komen samen in het meest complete collageen supplement: Beauté® Collageen Complex.

Voordelen product
 • Voor een stralende jonge huid
 • Maakt de huid zacht & soepel
 • Met o.a. Keratine (Cynatine® HNS), Hyaluronzuur (HyaMax®) & Moldavische Drakenkop (DracoBelle® Nu)

Tot slot

Na het lezen van dit blog ben jij gewapend met de belangrijkste aandachtspunten voor jouw zoektocht naar het beste collageen poeder. Jouw ideale supplement bestaat uit gehydrolyseerde collageen peptiden en heeft een hoge puurheid. Daarnaast heeft het een zichtbaar sterk aminozuurprofiel. 

Ook kun je de duurzaamheid van het productieproces meenemen in je overwegingen. Check vooral of er geen mogelijke hormonen, antibiotica of andere onzuivere stoffen in jouw poeder zitten. Zo kan collageen jou helpen om ook ná je 30e een stralende huid te behouden!

Advies nodig over collageen-supplementen?
Onze productadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven gratis advies op maat.
Vraag gratis advies aan
Britt

Britt

Productadviseur

**Goedgekeurde gezondheidsclaims:

 • Vitamine C is van belang voor de vorming van collageen, voor de samenstelling van sterke botten, het behoud van sterke tanden en tandvlees en voor een gunstige werking van de bloedvaten 
 • Vitamine C draagt bij aan de vorming van collageen wat van belang is voor de huid
 • Vitamine C draagt bij tot de normale collageenvorming voor de normale werking van het kraakbeen
 • Vitamine C heeft een positieve invloed op het immuunsysteem
 • Vitamine C is een antioxidant die een bijdrage levert aan het wegvangen van vrije radicalen en daarmee gezonde cellen en weefsels helpt beschermen
 • Vitamine C is belangrijk voor de huid en helpt beschermen tegen invloeden van vervuiling en zonlicht
 • Vitamine C is belangrijk voor het energiemetabolisme en ondersteunt de vermindering van vermoeidheid en moeheid
 • Vitamine D is o.a. goed voor: het calciumgehalte in het bloed, het skelet, de opname van calcium, het celdelingsproces, de weerstand, het gebit en de spieren.
 • Vitamine D verhoogt de calciumopname in de botten 
Referenties
 1. Anderson, K. L. (2020). Clinical Evidence [...] of a Collagen Peptide Nutraceutical Drink on the Skin. J Drugs Dermatol, 19, s5-s10.
 2. Mays, P. K., McANULTY, R. J., Campa, J. S., & Laurent, G. J. (1991). Age-related changes in collagen synthesis and degradation in rat tissues. Importance of degradation of newly synthesized collagen in regulating collagen production. Biochemical Journal, 276(2), 307-313.
 3. Ricard-Blum, S. (2011). The collagen family. Cold Spring Harbor perspectives in biology, 3(1), a004978. 
 4. Choi, S. Y., Ko, E. J., Lee, Y. H., Kim, B. G., Shin, H. J., Seo, D. B., ... & Kim, M. N. (2014). Effects of collagen tripeptide supplement on skin properties: A prospective, randomized, controlled study. Journal of Cosmetic and Laser Therapy, 16(3), 132-137.
 5. Borumand, M., & Sibilla, S. (2014). Daily consumption of the collagen supplement Pure Gold Collagen® [...] visible signs of aging. Clinical Interventions in Aging, 9, 1747.
 6. Inoue N, Sugihara F, Wang X. Ingestion of bioactive collagen hydrolysates enhance facial skin moisture and elasticity and reduce [...] in a randomised double-blind placebo-controlled clinical study. J Sci Food Agric. 2016 Sep;96(12):4077-81. 
 7. Bolke, L., Schlippe, G., Gerß, J., & Voss, W. (2019). A collagen supplement improves skin hydration, elasticity, roughness, and density: Results of a randomized, placebo-controlled, blind study. Nutrients, 11(10), 2494.
 8. Oesser, S. (2020). The oral intake of specific Bioactive Collagen Peptides has a [...] effect on hair thickness. International Journal on Nutraceuticals, Functional Foods and Novel Foods.
 9. Hexsel, D., Zague, V., Schunck, M., Siega, C., Camozzato, F. O., & Oesser, S. (2017). Oral supplementation with specific bioactive collagen peptides improves nail growth and reduces [...]. Journal of cosmetic dermatology, 16(4), 520-526.
 10. León-López, A., Morales-Peñaloza, A., Martínez-Juárez, V. M., Vargas-Torres, A., Zeugolis, D. I., & Aguirre-Álvarez, G. (2019). Hydrolyzed collagen—Sources and applications. Molecules, 24(22), 4031.
 11. Asserin, J., Lati, E., Shioya, T., & Prawitt, J. (2015). The effect of oral collagen peptide supplementation on skin moisture and the dermal collagen network: evidence from an ex vivo model and randomized, placebo‐controlled clinical trials. Journal of cosmetic dermatology, 14(4), 291-301.