Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest
Een collageen boost die je middels voeding teweeg brengt. Klinkt als té mooi om waar te zijn? De realiteit wijst echter uit dat je met gerichte voeding de lichaamseigen aanmaak van collageen stimuleert.
Lees verder onder de afbeelding
De lichaamseigen aanmaak van collageen laat zich omschrijven als een netwerk aan moleculen verantwoordelijk voor de stevigheid en structuur van onze weefsels. De hoofdmoot binnen dit web aan moleculen bestaat uit het meest voorkomende eiwit in ons lichaam: collageen. De bekendste varianten duidt men als type I, II en III die we ook terugvinden in ons lichaam. In dit artikel lees je met welke voeding je er hoogstpersoonlijk voor zorgt dat je lichaamseigen collageenproductie tot stand komt.
Ons lichaam is opgebouwd uit cellen die weer zijn opgebouwd uit moleculen. Gedurende onze lichamelijke ontwikkeling en groei – die voltooid is rond het 25e levensjaar – vindt er continue collageen afgifte plaats in ons lichaam. Deze afgifte vormt als het ware het skelet voor cellen en weefsels, zoals voor het grootste orgaan van het lichaam: de huid.1
Collageen is hierbinnen dus het meest voorkomende eiwit; dertig procent van het eiwit in ons gestel stamt er van af.2 Het vormt het basismolecuul voor al het bindweefsel in het lichaam en is daarmee verantwoordelijk voor de stevigheid en de kwaliteit van je aangezicht.3
Het oververtegenwoordigde eiwit vinden we naast de huid dus terug in diverse soorten weefsels zoals pezen, kraakbeen, spieren en bloedvaten, van zowel mens als dier. Behoren beenderen, geraamten en karkassen tot de restanten van een avondje vlees verorberen? In plaats van dit in de afvalbak te lozen trek je hier een collageenrijke bouillon van.
De aanmaak van collageen gebeurt uit eigen beweging door ons inventieve en multifunctionele lichaam. Keerzijde is echter dat dit proces al vanaf je 25e begint te stagneren.4
Verschillende keuzes die je leven van kleur voorzien of die je wellicht ter ontspanning essentieel acht voor een goed bestaan, zijn van invloed op de collageenproductie. Factoren die ervoor zorgen dat collageen in je lichaam afneemt zijn onder andere:
Met aanpassingen in je levensstijl kan je de collageenproductie op de lange termijn ondersteunen. Hierin staat voeding centraal.
Wanneer eiwitrijke voeding via onze mondholte aan de reis door het spijsverteringskanaal begint staan er vele enzymreacties op haar te wachten. Het spijsverteringskanaal is namelijk verantwoordelijk voor het opsplitsen van de eiwitten in aminozuren. Langs de darmhaarvaten en de poortader bewegen de aminozuren vervolgens naar de lever.5
Gezien de eiwitsynthese uit aminozuren voornamelijk in de lichaamscellen plaatsvindt is er een groot deel van de aminozuren dat de lever onveranderd weer verlaat.6 Dit proces stelt het lichaam in staat om de benodigde voedingstoffen op te nemen, denk hierbij aan nutriënten zoals vitamine A en omega 3. We hebben een lijstje samengesteld van de voedingsmiddelen die de grootste rol kunnen hebben in jouw natuurlijke collageen boost:
Chiazaden bevatten veel omega 3 vetzuren waardoor het goed inzetbaar is voor onder andere het hydrateren en het verzachten van de huid. Per 100 gram bevat het maar liefst 17,5 gram omega 3 vetzuren. Regelmatig wat chiazaad aan je kwark of yoghurt toevoegen is voor de lichaamseigen collageen productie een goed idee.
Lijnzaad beschikt over vele vezels en omega 3 vetzuren waar ons lichaam baat bij heeft. Zo bevat het zaad van vlas per 100 gram ruim 20 gram omega 3. Daarnaast voeg je het vrij eenvoudig toe aan je salade, yoghurt of zelfs smoothie.
In walnoten vind je meervoudig en onverzadigde vetzuren die verantwoordelijk zijn voor de vitaliteit van je huid. Ook zitten ze bordervol vitamine E; het nutriënt dat de aanmaak van nieuwe huidcellen en collageen stimuleert.7
Naast vitamine A bevat lever ook koper. Deze essentiële micronutriënten beschermen en ondersteunen de synthese van collageen.8
Levertraan maakt men van de lever van kabeljauw en is rijk aan onder andere vitamine A en D. Daarnaast bevat het in verhouding veel omega 3 vetzuren: 890 mg per 5 ml levertraan.
Haring kennen we als een vette vissoort en bevat daarom ook veel omega 3 vetzuren. Deze vetzuren beschermen de huidcellen en bieden steun aan de structuur.9 Jezelf trakteren op een harinkje met uitjes en zuur kan dus zeker geen kwaad.
De sardine is een kleine vissoort die relatief weinig metalen bevat. Per portie leveren ze ongeveer 2 gram omega 3 vetzuren per 100 gram. In deze vissoort vinden we daarnaast ook de nutriënten calcium en vitamine D, beide goed voor de gezondheid van de botten.10
Zalm bevat ongeveer 90 mg omega 3 vetzuren per 100 gram. Wikkel je zalm in folie en laat het ongeveer een kwartier garen in de oven bij een lage temperatuur (ca. 140 graden). Bij een te hoge temperatuur bestaat de kans dat de vis droog en taai uit de oven komt en de vetzuurwaarden verlagen.
100 gram gestoomde makreel bevat 4,6 gram omega 3. Maar makreel is pas echt een uitblinker op de hoeveelheid eiwitten; de essentiële bouwstoffen voor de productie van collageen. Makreel bezit maar liefst 24 gram eiwit per 100 gram.
Naast kip en varkensvlees, bevat ook rundvlees veel collageen en eiwitten. Op z’n tijd vlees toevoegen aan je voedingspatroon is dus geen slecht idee voor je lichaamseigen collageenproductie.
Naast je voeding in voldoende gevarieerde mate voorzien van bovenstaande etenswaren kan ook het vermijden van bepaalde middelen zorgen voor een collageen boost die je gelaat ten goede komt.
Vooral koolhydraten en suikers zijn hierbij de boosdoeners die kunnen zorgen voor de afbraak van collageen. Voorbeelden zijn:
In plaats daarvan ruim je deze voedingsmiddelen in voor de eiwitknallers in eerder genoemde dierlijke en plantaardige voeding, plus natuurlijk de overvloed aan mineralen in groenten en fruit.
Naast het belang van vitamine C voor de huid heeft het een hechte band met collageen.11 Vitamine C helpt namelijk de vorming van collageen om zo de huid te versterken.8 Waar ons lichaam zelf geen vitamine C kan aanmaken zijn we dus volledig aangewezen op voeding om in onze weerstandsfavoriet te voorzien.
Een collageen boost realiseer je door bewust met je voeding om te gaan en kwade omgevingsfactoren zoveel mogelijk te weren. Als meest voorkomende eiwit in ons lichaam is collageen essentieel voor het bindweefsel en daarmee de stevigheid en uiterlijke eigenschappen van de huid. Koolhydraten en suikers zijn boosdoeners die je voor collageenproductie het liefst vermijdt.
Eiwitrijke voeding met vitamine A en omega 3 kan je lichaam daarentegen na je 25e juist goed gebruiken. Ook onze weerstandsfavoriet vitamine C heeft door de hechte band met collageen een meerwaarde binnen je voedingspatroon. Met deze wegwijzer in je achterhoofd zal dus naast je gezondheid, ook je uiterlijke vertoon een spiegel zijn van je weloverwogen voedingspatroon.