Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest

Vegan collageen: bestaat het?

Arabella van de Laarschot

Arabella

MSc. Human Movement Sciences 30 mrt. 2023Bijgewerkt: 20 feb. 20247 min. leestijd

Collageen is booming! Overal zie je het voorbij komen. Poeder, drankjes, beautyproducten en supplementen. Ook voor de vegan community verschijnen steeds meer producten die een collageen boost beweren te geven. Maar bestaat vegan collageen eigenlijk wel? Collageen is toch afkomstig van dieren? We zochten het uit en laten zien hoe je het kaf van het koren scheidt.

Lees verder onder de afbeelding

Vegan collageen: bestaat het?

Onderwerpen in dit artikel

 • Collageen: wat is het ook alweer?
 • Bestaat vegan collageen eigenlijk wel?
 • Vegan Collageen Builder
 • Tot slot: een volwaardig alternatief voor dierlijk collageen

Collageen: wat is het ook alweer?

Collageen omvat ongeveer een derde van het totale lichaamseiwit en is daarmee het meest voorkomende eiwit in het lichaam. We vinden collageen voornamelijk terug in het bindweefsel waar het zorgt voor structuur, stevigheid en elasticiteit. Het is dan ook niet gek dat collageen afgeleid is van het Griekse woord kolla, dat lijm betekent.

Collageensoorten

Collageen is opgebouwd uit verschillende bouwstenen (aminozuren) in specifieke verhoudingen. Er zijn hierdoor 28 verschillende types collageen te onderscheiden. Type 1 collageen komt het meest voor in het lichaam ­– 90 procent van de totale hoeveelheid – en is dan ook te vinden in alle bindweefsels. De overige types collageen zijn meer gespecialiseerd. Zo zit type 2 bijvoorbeeld voornamelijk in het kraakbeen en type 4 in de huidlagen.

Aanmaak van collageen

Het lichaam is in staat om zelf collageen aan te maken met de juiste bouwstenen. Helaas vertraagt deze collageenproductie al vanaf ons 25e levensjaar. Bovendien neemt de hoeveelheid natuurlijk collageen af door factoren zoals stress, roken, suiker en Uv-straling uit zonlicht. Dit proces is te herkennen aan de tekenen van huidveroudering: de gevreesde fijne lijntjes of rimpels.

Bronnen van collageen

Naast mensen maken ook dieren zelf collageen aan. Hierdoor is het mogelijk om de hoeveelheid collageen in ons lichaam aan te vullen via onze voeding. Maar ook bij dieren geldt dat het eiwit voornamelijk terug te vinden is in de bindweefsels. Denk hierbij aan de botten, pezen, huiden, schubben, graatjes en gewrichten van de dieren. Niet direct onderdelen van het dier die we tegenwoordig nog vaak op ons bord terugzien.

Om toch het lichaam een collageen boost te geven kunnen supplementen uitkomst bieden. De meest gebruikte bronnen voor collageen supplementen zijn:

 • Runderen: de huid en botten van runderen worden gebruikt. Rundercollageen bevat voornamelijk type 1 en type 3 collageen.
 • Vissen: de huid, botjes en graatjes van vissen worden gebruikt. Viscollageen bevat voornamelijk type 1 collageen en is een optie voor mensen die geen vlees eten.
 • Eierschaalmembraan: het dunne vlies aan de binnenkant van een eierschaal wordt gebruikt. Deze vorm bevat type 1, type 5 en type 10 collageen. Eierschaalmembraan is een optie voor ovo-vegetariërs.

Bestaat vegan collageen eigenlijk wel?

Collageen wordt aangemaakt door dieren en mensen, maar helaas niet door planten. Een vegan variant van collageen bestaat officieel dus niet. Maar niet getreurd! Er zijn gelukkig verschillende manieren waarop we een collageen boost kunnen bewerkstelligen zonder daarbij gebruik te maken van dierlijke producten.

1. Bouwstoffen leveren

De wezenlijke bouwstoffen van collageen zijn aminozuren, waarvan hydroxyproline, glycine en proline de belangrijkste zijn. Aminozuren zijn niet alleen in dierlijke producten maar ook in plantaardige voeding te vinden. Het is wel van belang dat je veel verschillende soorten en voldoende van deze plantaardige voedingsmiddelen consumeert.

2. Hulpstoffen leveren

Voor de omzetting van aminozuren in collageen zijn ook hulpstoffen nodig. De belangrijkste partner in crime van collageen is vitamine C. Deze vitamine is namelijk van belang voor de vorming van collageen.* Vitamine C is daarmee belangrijk voor de huid, bloedvaten, het kraakbeen, gebit en de samenstelling van de botten.* Een collageensupplement mét vitamine C is dan ook een absolute must!

Als waar schoonheidssupplement krijgt collageen vaak ook nog hulp van andere nutriënten bij de verzorging van de huid van binnenuit. Denk hierbij aan biotine, zink, vitamine A, vitamine B2 en vitamine B3. Maar ook andere beauty nutriënten die goed zijn voor huid, haar en nagels worden vaak toegevoegd aan een plantaardig collageen product, zoals hyaluronzuur, vitamine E, silicium en selenium.

Vegan collageen producten

Er bestaan tegenwoordig al verschillende vegan collageen producten die op deze principes inhaken. Zowel de hulp- als bouwstoffen voor collageen zijn te verkrijgen uit plantaardige producten. Nadeel is dat deze nutriënten niet altijd in de juiste hoeveelheid en samenstelling toegevoegd zijn. Het liefste wil je het profiel van menselijk collageen zo veel mogelijk nabootsen. Hiervoor heb je de juiste combinatie van aminozuren nodig. Vitamines en mineralen spelen als hulpstoffen een aanvullende rol bij de collageenaanmaak uit aminozuren.

Vegan Collageen Builder

In onze zoektocht naar een hoogwaardig plantaardig alternatief voor traditioneel dierlijk collageen hebben we rekening gehouden met al deze punten. Veganisten en vegetariërs hoeven wat ons betreft niet in te leveren op kwaliteit en resultaten.

Voordelen product
 • Voor behoud van de stevigheid en elasticiteit van de huid
 • VeCollal® verhoogt collageenproductie met 135%
 • Voedt de huid van binnenuit

Best geteste collageen tabletten

Ten eerste hebben we gekozen voor het gepatenteerde VeCollal®. Dit is een hoogwaardige plantaardige formule gebaseerd op meer dan 70 wetenschappelijke onderzoeken en daarmee zijn dit de beste geteste collageen tabletten. VeCollal® heeft exact hetzelfde aminozuurprofiel als humaan type 1 collageen (zie figuur 1). Dit type collageen is goed voor maar liefst 90 procent van de totale hoeveelheid collageen in het lichaam. Het lichaam herkent VeCollal® daarmee gemakkelijk en neemt het goed op.

Figuur 1: vergelijking van de meest prominente aminozuren binnen menselijk collageen. De exacte samenstelling van VeCollal® kunnen we niet vrijgeven in verband met geheimhoudingsplicht.

Het is aangetoond dat VeCollal® de collageenaanmaak met 135 procent verhoogt (zie figuur 2). Bovendien laten onderzoeken met VeCollal® overeenkomende resultaten zien voor het uiterlijk van de huid als bij vergelijkbare onderzoeken met dierlijk collageen.

Figuur 2: toename lichaamseigen collageenaanmaak door VeCollal®

De juiste hulpkrachten

Maar met de juiste bouwstenen ben je er nog niet. Deze stenen hebben namelijk hulptroepen nodig om in elkaar gezet te worden. Daarom hebben we in de eerste plaats gekozen voor de toevoeging van vitamine C: dé nummer 1 partner voor collageen.

Daarnaast zijn er nog twee andere belangrijke nutriënten die een ondersteunende rol hebben in onze Vegan Collageen Builder: vitamine D en zink. Zo speelt zink een rol bij het opbouwen van lichaamseiwit, ondersteunt het herstellend vermogen van de huid en is goed voor haar en nagels.*

Collageen en vitamine D zijn ook goede partners. Collageen is het belangrijkst eiwit in het bindweefsel, zoals botten, kraakbeen en spieren. Vitamine D verhoogt de calciumopname in de botten, speelt een rol bij de botaanmaak en draagt bij aan het behoud van soepele en sterke spieren.*

Een beauty formule

Onze Vegan Collageen Builder is een ware beauty formule voor schoonheid van binnenuit. Het helpt de elasticiteit, zachtheid en stevigheid van de huid te behouden. Het vermindert de zichtbare tekenen van het ouder worden, helpt de huid er stralender uit te zien en dient daarmee als natuurlijke huidverjonging.

Ook de verzorging van haren en nagels kan niet achterblijven! Denk aan stevig, volumineus haar en verzorgde nagels. Wie wil dat nou niet?

Essentiële nutriënten voor vegetariërs en veganisten

Vegetariërs en veganisten krijgen via hun voedingspatroon geen natuurlijke bronnen collageen binnen. Om de benodigde aminozuren voor de aanmaak van collageen binnen te krijgen, kunnen zij verschillende plantaardige voedingsmiddelen eten. Het is echter belangrijk om een gevarieerd dieet te volgen en voldoende van deze voedingsmiddelen te consumeren, wat voor sommige mensen een uitdaging kan zijn.

Voor veganisten en vegetariërs is het bovendien moeilijk om genoeg vitamine D en zink binnen te krijgen. Plantaardige producten bevatten relatief minder van deze nutriënten en de opname ervan is minder efficiënt dan bij dierlijke producten.

Tot slot: een volwaardig alternatief voor dierlijk collageen

Vegan collageen bestaat formeel niet. Een collageen booster bestaande uit plantaardige producten kan als goed alternatief dienen voor dierlijk collageen, maar hierbij is wel de kwaliteit doorslaggevend. Daarbij is de juiste hoeveelheid en samenstelling van de aminozuren van belang, maar ook de keuze van nutriënten die dienen als bondgenoten.

Vegan Collageen Builder is samengesteld voor mensen die geen dierlijke producten consumeren en tegelijkertijd geen concessies willen doen aan kwaliteit en resultaten. Het heeft dezelfde aminozuursamenstelling als humaan type 1 collageen en het is bewezen dat het de collageenproductie met 135 procent verhoogt. Winst voor jou én winst voor de dieren!

Advies nodig over collageen?
Onze productadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven gratis advies op maat.
Vraag gratis advies aan
Britt

Britt

Productadviseur

*Goedgekeurde gezondheidsclaims:

 • Vitamine C ondersteunt de vorming van collageen, wat belangrijk is voor een goede conditie van de bloedvaten, de instandhouding van sterke botten, het kraakbeen, de conditie van de huid het behoud van een sterk gebit.
 • Vitamine D bevordert een goed calciumgehalte in het bloed, is goed voor de calciumhuishouding en verhoogt de calciumopname in de botten.
 • Vitamine D speelt een rol bij botaanmaak, is goed voor het skelet en voor het behoud van sterke botten.
 • Vitamine D speelt een rol bij het behouden van soepele en sterke spieren.
 • Zink ondersteunt het herstellend vermogen van de huid en is goed voor haren en nagels.
 • Zink helpt bij het opbouwen van lichaamseiwit.