Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest

Collageen drank: 10 manieren om collageen te drinken (of eten!)

Waarom nog elke dag collageen drank met water aanlengen, als je er ook echt iets lekkers van kunt maken? Dit zijn 10 manieren om collageen te drinken (of eten)!

Lees verder onder de afbeelding

Collageen drank: 10 manieren om collageen te drinken (of eten!)

Onderwerpen in dit artikel

  • Wat is collageen drank?
  • Waarom neem je collageen drank?
  • 10 manieren om collageen te drinken (of eten!)
  • Tot slot: laat je creativiteit de vrije loop

Wat is collageen drank?

Collageen is een eiwit opgebouwd uit maar liefst achttien verschillende aminozuren en vinden we terug op verschillende plekken in het lichaam. Zo komt collageen type 1 voornamelijk voor in de huid, pezen, ligamenten, hoornvliezen, bloedvaten en botten. Collageen type 2 bevindt zich in het kraakbeen. En we treffen collageen type 3 aan in de huid en bloedvaten.

Collageen fungeert in het lichaam onder andere als een soort ‘frame’ voor je cellen en houdt dus als het ware de boel bij elkaar.1,2 Vandaar ook de naam collageen, afkomstig van het Griekse kólla, wat lijm betekent. Meer over collageen en waar het voor dient lees je in onze blog Wat is collageen? Alles over deze eiwitvorm.

Tegenwoordig is deze bouwsteen verkrijgbaar in supplementvorm, meestal als poeder waarmee je vervolgens collageen drank maakt door het aan te lengen met water.

Waarom neem je collageen drank?

Het lichaam maakt zelf collageen aan. Dus waarom zou je collageen drank nemen? Je lichaamseigen collageenproductie is het hoogst in je jongere levensjaren, maar na verloop van tijd neemt deze gestaag af. Externe factoren, zoals roken, UV-straling en luchtvervuiling, versnellen bovendien dit proces.3

De afname van collageen in de huid is onder andere de oorzaak achter het ontstaan van de eerste tekenen van huidveroudering. Een collageen drank kan dan ondersteuning bieden.3

Gebruik je nog geen collageen drank? Lees hoe je de juiste keuze maakt in onze blog Hoe herken ik het beste collageen poeder supplement?

10 manieren om collageen te drinken (of eten!)

Collageen drank maak je door het eiwit simpelweg aan te lengen met water, maar dat wordt na verloop van tijd wel een beetje eentonig. En dat terwijl de neutrale smaak zich juist uitstekend leent voor in allerlei recepten! We laten je zien dat collageen drinken helemaal niet saai hoeft te zijn.

Dit zijn 10 smakelijke alternatieven voor je collageen drank:

1. Smoothies

Makkelijk, snel, lekker en helemaal te personaliseren. Maak een heerlijke collageen smoothie met je favoriete basis en toevoegingen. Denk bijvoorbeeld aan kokosyoghurt, banaan, blauwe bessen, agavesiroop en een schepje collageenpoeder.

Voordelen product
  • Maakt de huid zachter, gladder en soepeler
  • Natuurlijke huidverjonging
  • Vitamine C draagt bij aan de collageenvorming, wat de huid verstevigt

2. Overnight oats

Overnight oats zijn het makkelijkste voedzame ontbijt dat je de avond ervoor klaarmaakt met onder andere havermout en plantaardige melk. Ga voor inspiratie naar onze blog 5 x havermout voor een verrassend ontbijt in een handomdraai en verrijk ze met een schepje collageenpoeder!

3. Hummus

Hummus is heerlijk als dip met rauwe groenten of op brood. Pureer met een staafmixer: 400 gram kikkererwten (uit blik en uitgelekt), 1 teentje knoflook, 3 eetlepels tahin, sap van een halve citroen, een snufje komijn en paprikapoeder, 1 eetlepel olijfolie en peper en zout naar smaak. Voeg eventueel nog wat olijfolie of water toe als de hummus te stevig is. Schepje collageen erbij en dippen maar!

4. Vegan latte

Eens iets anders dan een standaard kop koffie? Collageen drinken wordt leuker met een vegan latte. Zet een kop dark roast espresso en giet het in een grote mok met een schepje collageen. Verwarm nu 200 ml havermelk tot onder het kookpunt en klop het op met een melkschuimer of een garde. Voeg dit ook toe aan je mok. Met een paar druppeltjes vanille extract zorg je voor een extra smaakbeleving.

5. Vegan hot choco

Perfect nu de dagen weer kouder en korter worden. Mix 200 ml amandelmelk met 1 eetlepel rauwe cacao en agavesiroop naar smaak, en verwarm het al roerend in een steelpannetje. Voeg als laatste, als de chocolademelk niet meer kookt en is afgekoeld, een schepje collageen toe en roer het goed. Let op met verhitting en supplementen, veel nutriënten kunnen daardoor hun werking (deels) verliezen. Ons collageen supplement kan temperaturen tot 80 graden goed verdragen.

6. Mocktails

Een mocktail is een alcoholvrije cocktail, zoals de ‘nojito’ op basis van alcoholvrije rum, rietsuiker, bruiswater, limoen en munt. Maar eigenlijk maakt het niet uit welke mocktail je maakt. Wat je favoriet ook is, verrijk het met een schepje collageenpoeder en maak de feestelijkste collageen drank ooit!

7. Dressing

Een dressing is als de kers op de taart van je salade. De simpelste gezonde dressing maak je zelf met 3 eetlepels extra vierge olijfolie, een eetlepel verse citroensap en zout en peper naar smaak. Schep er een beetje collageenpoeder door en schenk het over je salade.

8. Dessert

Gebruik collageen in je favoriete desserts. Ter inspiratie: blend een banaan met twee eetlepels notenpasta, een eetlepel rauwe cacao, agavesiroop naar smaak en een eetlepel (plantaardige) melk voor een supersnel gezond toetje. Roer er een schepje collageen door en geniet!

9. Kokosreep

Een kokosreep is heerlijk als tussendoortje en voorziet je van veel vezels. Bekijk ons kokosreep recept en voeg zelf een schepje collageen toe.

10. Notenpasta

Notenpasta is supereenvoudig om zelf te maken. Kies de noten die je wilt, bijvoorbeeld cashewnoten, amandelen, hazelnoten of allemaal. Gooi ze met de collageenpoeder in een keukenmachine en maal net zo lang tot er een gladde pasta ontstaat. Dit kan even duren, eerst moet de olie namelijk vrijkomen. Maar met een beetje geduld smeer je straks je eigengemaakte notenpasta met collageen op brood.

Tot slot: laat je creativiteit de vrije loop

Neem afscheid van je eentonige collageen drank met water en voeg het nu toe aan al je (onverhitte) recepten. Van smoothies en desserts tot notenpasta’s en dressings. Dankzij de neutrale smaak werkt het in principe in bijna elke keukencreatie. Zo maak je dagelijks collageen drinken pas echt leuk!

Advies nodig over collageen?
Onze productadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven gratis advies op maat.
Vraag gratis advies aan
Britt

Britt

Productadviseur

Referenties
  1. Anderson, K. L. (2020). Clinical Evidence [...] of a Collagen Peptide Nutraceutical Drink on the Skin. J Drugs Dermatol, 19, s5-s10.
  2. Mays, P. K., McANULTY, R. J., Campa, J. S., & Laurent, G. J. (1991). Age-related changes in collagen synthesis and degradation in rat tissues. Importance of degradation of newly synthesized collagen in regulating collagen production. Biochemical Journal, 276(2), 307-313.
  3. Reilly DM, Lozano J. (2020). Skin collagen through the lifestages: importance for skin health and beauty. Plast Aesthet Res 2021;8:2.