Vitakruid
Vitakruid

5 x havermout voor een verrassend ontbijt in een handomdraai

5 x havermout voor een verrassend ontbijt in een handomdraai

Het is maandagochtend, half zeven. Met frisse tegenzin rol je uit bed om aan de dag te beginnen. Een snelle warme douche, paar schone kleren en ruim een half uur later ben je klaar om aan je ontbijt te beginnen. Met nog vijftien  minuten op de klok spurt je naar de keuken om een gezonde en voedzame maaltijd in elkaar te flansen. Maar binnen tien minuten voedzaam en gezond, dat is toch onmogelijk? 

De lekkerste havermout recepten

Havermout vormt de beste basis voor een goed begin van de dag. Het krachtvoer zit boordevol voedingsstoffen, is budgetvriendelijk, simpel klaar te maken en bovendien veelzijdig. Alleen het smaakimago van de beige korrels valt onder het gros van de ontbijters nog wat op te vijzelen. Met deze vijf overheerlijke havermoutvarianten doen we een poging!

Deze vijf havermout recepten laten zich eindeloos variëren. Kies bijvoorbeeld voor een andere topping en geef je ontbijt een verrassende twist. Eet smakelijk!

Denk je dat jij gezond genoeg eet en leeft?

Check het via onze vitaminetest en kijk of jij extra vitaminen of mineralen moet nemen.

Doe de vitaminetest

Overnight oats (+-5 minuten)

Deze overnight oats maak je de avond van tevoren klaar. Duik lekker je bed in, laat de havermout ’s avonds weken en geniet in de ochtend van een heerlijk ontbijt! 

Overnight oats

Ingrediënten

  • 40 gram gebroken havermout
  • 1 theelepel gebroken bruin lijnzaad
  • +/- 200 ml water of (plantaardige) melk
  • 1 halve peer in blokjes gesneden
  • 4 in reepjes gesneden kumquats
  • 1 theelepel Ceylon kaneel
  • Handje gemengde noten (walnoten, paranoten, amandelen)
  • 1 snufje bourbonpoeder of 3 druppels vanillearoma
  • 1 theelepel pompoenpitten
  • 1 theelepel notenpasta

Zo maak je het

  1. Doe de havermout, lijnzaad, pompoenpitten in een kom of bakje.
  2. Verkruimel de noten en voeg toe.
  3. Voeg het water of de havermelk toe tot alle ingrediënten onder water staan.
  4. Voeg vanillearoma en kaneel toe en roer het geheel door elkaar.
  5. Voeg tot slot peer en kumquats toe en top af met een lepel notenpasta.
  6. Dek het geheel af en zet een nacht in de koelkast; klaar om te serveren.

Kumquats zijn van nature rijk aan vitamine C, kalium en vezels. Bovendien bevatten havermout en pompoenpitten veel meervoudig onverzadigde vetzuren die het cholesterol laag houden.

Gebakken havermout (+- 10 min)

Als je vaak een paar minuutjes over hebt in de ochtend dan is deze variant misschien iets voor jou. Net zo lekker als de bekende baked oats, maar dan net even anders!

Gebakken havermout

Ingrediënten

  • 1 volle eetlepel kokosolie (onbewerkt)
  • 20 gram havermout
  • 1 theelepel gebroken bruin lijnzaad
  • 1 handje gehakte amandelen
  • 1 theelepel koekkruiden of Ceylon kaneel
  • 1 appel of peer in blokjes gesneden
  • 150 ml (plantaardige) yoghurt

Zo maak je het:

  1. Laat de kokosolie op zacht vuur smelten in een koekenpan.
  2. Voeg havermout, lijnzaad, gehakte amandelen toe en laat vijf minuten zachtjes bakken.
  3. Voeg het in blokjes gesneden fruit samen met de koekkruiden/kaneel toe en laat kort meebakken. Let op: continu blijven roeren.
  4. Haal de pan van het vuur en laat het geheel kort afkoelen.
  5. Voeg de half warme gebakken havermout toe aan 150 ml yoghurt of yoghurtvervanger.

Amandelen zijn van nature rijk aan vitamine E, C, seleen, fosfor, calcium, magnesium en verschillende antioxidanten. Daarnaast is lijnzaad een uitstekende bron van vezels en goede vetten.

Hartverwarmende havermout (+-10 minuten) 

Zeker tijdens de gure winterdagen leent een warm bord havermout zich perfect om de kou buiten even te vergeten. De winterse geuren van kaneel en cacao laten je huis niet alleen heerlijk ruiken, maar zorgen ook voor een hartverwarmende smaak!

Bessen havermout

Ingrediënten:

  • +/- 200 ml (plantaardige) melk, eventueel aangelengd met water
  • 25 gram grove havervlokken
  • 10 gram havergrutten
  • 1 flinke theelepel gemalen lijnzaad
  • +/- 10 gram zonnebloempitten
  • +/- 10 gram pompoenpitten
  • Biologische wilde blauwe bessen en frambozen naar smaak
  • 1 theelepel kaneel en/of cacao
  • 1 theelepel notenpasta/amandelpasta

Zo maak je het:

  1. Doe de havervlokken, havergrutten, lijnzaad, pompoenpitten, zonnebloempitten, (plantaardige) melk en het water in een kom/bakje en laat een nacht weken.
  2. Voeg in de ochtend kaneel/cacao, notenpasta en fruit toe.
  3. Warm het geheel gedurende ongeveer 5 minuten op in een pannetje en serveer.

Rauwe cacao bevat een hoog gehalte flavanolen. Deze antioxidanten beperken weefselschade en verlagen het risico- op hart en vaatziekten. Ook frambozen en blauwe bessen zijn antioxidantenbommen!

Worteltaart havermout 

Voor een verrassende twist probeer je deze worteltaart havermout. In een handomdraai bereid, met de smaak van een verse, warme worteltaart!

Wortel taart

Ingrediënten:

  • 40 gram havermout
  • 250 ml (plantaardige) melk
  • 1 klein handje rozijnen
  • 1 klein handje walnoten
  • 30 – 50 gram geraspte wortel (naar smaak)
  • 1 eetlepel honing
  • 1 volle theelepel speculaaskruiden

Zo maak je het:

  1. Doe de havermout met (plantaardige) melk in een pannetje en laat zachtjes opwarmen.
  2. Voeg rozijnen, walnoten en wortel toe en laat inkoken. Roer het geheel af en toe even door.
  3. Haal de havermout uit de pan en voeg in het bord de honing en speculaaskruiden toe.

Tip: Probeer ook eens de pompoenvariant door de wortel, rozijnen en walnoten te vervangen voor pompoenpuree en een handje pecannoten. Pompoenpuree vind je in de supermarkt in het schap bij de babyvoeding. Geen pompoenpuree? Bak dan zelf de pompoenblokjes op 200 graden in de oven en pureer met een staafmixer tot een glad geheel.

De oranje kleur van zowel wortel als pompoen associëren we met een hoog gehalte vitamine A. Deze antioxidant is goed voor het gezichtsvermogen, de huid, het immuunsysteem en de opname van ijzer.

Proteïne havermout 

Als sporter wil je natuurlijk een eiwitrijk ontbijt. Met een eiwitpoeder, bij voorkeur wei-isolaat, voeg je naast een heerlijke smaak, ook de nodige proteïnen aan je ontbijt toe.

Proteïne havermout

Ingrediënten:

  • 40 gram havermout 
  • 1 halve maatlepel vanille isolaat-eiwitpoeder (+- 10 gram)
  • +- 200 ml water of (plantaardige) melk
  • 1 eetlepel pindakaas
  • Een handje blauwe bessen
  • 1 halve geprakte banaan
  • 1 theelepel Ceylon kaneel

Zo maak je het:

  1. Doe de havermout samen met water of de (plantaardige) melk in een pannetje en laat het geheel koken tot de havermout warm is.
  2. Haal de pan van het vuur en voeg eiwitpoeder, pindakaas,  geprakte banaan en kaneel toe. Roer dit door elkaar.
  3. Top vervolgens af met blauwe bessen en eventueel naar smaak nog wat kaneel.

Eiwitten zijn de bouwstof voor ons lichaam en helpen bij de aanmaak van spierweefsel. De goede balans tussen eiwitten, koolhydraten en vetten maken dit ontbijt bovendien uitermate voedzaam.

Een bord vol gezondheidsvoordelen!

Met weinig tijd en een vleugje creativiteit tover je in een mum van tijd een heerlijk havermout ontbijt op tafel.

Maar naast een lekkere smaak, zit elke portie havermout boordevol vezels, antioxidanten, vitamines en mineralen. Zo bevat het beige gekleurde graan de in water oplosbare vezel bèta-glucaan, die het vermogen heeft in volume toe te nemen. Deze vezel helpt het cholesterol- en bloedsuikergehalte te verlagen, bevordert de groei van gezonde darmbacteriën en verhoogt het gevoel van volheid. Gezond, voedzaam, lekker en snel te bereiden; het ogenschijnlijk onmogelijke ontbijt bestaat dus toch!

Geïnspireerd geraakt? Toon ons jouw versie van deze recepten en tag ons op onze social media kanalen via @vitakuid


Menu
Sluiten
Avatar
Kom je er niet uit?

Vraag gratis advies op maat aan van onze orthomoleculair therapeuten of doe de vitaminetest!

Vraag gratis advies aan!
Doe de vitaminetest