Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest
In veel culturen heeft het ontbijt een vaste plek. Maar wát we 's ochtends eten, kan soms erg verschillen. Wat is nu echt een gezond ontbijt? Zijn het je ontbijtgranen en de boterham met pindakaas, of toch de misosoep en rijst zoals in Japan? In dit blog bespreken we wat een ontbijt gezond maakt en delen we 10 ontbijtcombinaties voor een heerlijke start van je dag.
Lees verder onder de afbeelding
Ontbijten is niet iets waar iedereen behoefte aan heeft. De een wordt wakker met flinke trek, de ander krijgt pas rond elf uur iets door de keel. En wat voor jou een vaste gewoonte is, voelt voor een ander als iets wat ‘moet’. Het ontbijt is dan ook wereldwijd de meest overgeslagen maaltijd. Onder jongeren is dat al jaren zo, maar ook steeds meer volwassenen slaan het over.1 Het ontbijt is dan ook een van de meest besproken maaltijden als het gaat om gezondheid.
Na een nacht zonder eten staat je lichaam in de ochtend op een laag pitje. Je bloedsuikerspiegel is gedaald, je glycogeenvoorraad is voor een deel opgebruikt, en je hersenen zijn toe aan nieuwe brandstof. Ontbijt is dan vaak het moment waarop je lichaam weer toegang krijgt tot verse energie. Daarmee stijgt je bloedsuikerspiegel, komt je insulineproductie weer op gang, en wordt je stofwisseling geactiveerd.2,3 Dit proces heet ook wel de postprandiale respons: de reactie van je lichaam op voedselinname na vasten.
Daarnaast speelt ontbijt misschien een rol in hoe je lichaam omgaat met energie gedurende de dag. Ontbijten zorgt ervoor dat je lichaam al vroeg op de dag energie krijgt om mee aan de slag te gaan. Er wordt ook gedacht dat je lichaam in de ochtend gevoeliger is voor insuline, waardoor je net wat beter met suikers en koolhydraten zou kunnen omgaan.3,4
Ook zou ontbijt kunnen helpen om na het vasten glucose weer beschikbaar te maken voor je hersenen, de belangrijkste brandstof voor je brein. Na een nacht vasten kan een stabiele energietoevoer helpen met je concentratie en geheugenprocessen.2,5
Niet iedereen heeft 's ochtends trek en sommige mensen functioneren prima zonder ontbijt. Maar is het nu eigenlijk gezond of ongezond om het ontbijt over te slaan?
Uit onderzoek blijkt dat mensen die regelmatig het ontbijt overslaan vaker een hoger lichaamsgewicht hebben of sterkere schommelingen in hun bloedsuiker ervaren.6,7 Tegelijkertijd zijn er ook studies waarin het tijdelijk overslaan van het ontbijt juist leidde tot gewichtsverlies, waarschijnlijk doordat deelnemers op zo'n dag iets minder calorieën binnenkregen.3,7
Daarnaast worden mensen die het ontbijt overslaan vaker in verband gebracht met minder beweging, meer snackmomenten en minder voedzame keuzes.2 Of dit echt komt doordat ze niet ontbijten, of vooral iets zegt over hun leefstijl als geheel, is moeilijk om met zekerheid te zeggen.
Wat maakt dat het ontbijt zo'n waardevol moment kan zijn? 2,3,4
Je dag starten met een gezond ontbijt kan daarom voor veel mensen een goed idee zijn. Betekent dat ook dat het voor iedereen nodig is? Dat kunnen we nog niet zeggen. Voor nu blijft het dus aan jezelf of je dat moment wel of niet wilt benutten.
Een gezond ontbijt bestaat uit onderdelen die je lichaam echt iets bieden en die elkaar aanvullen. Deze basis kun je gebruiken om je eigen voedzame ontbijt op te bouwen:
Nieuwe energie na de nacht krijg je het snelst uit koolhydraten. Maar niet alle koolhydraten werken hetzelfde. Volkoren granen, groente en fruit bevatten vezels die ervoor zorgen dat die energie niet in één keer vrijkomt. Zo blijft je bloedsuiker stabieler en zorgt ervoor dat je langer een vol gevoel hebt. Daarnaast worden je darmen er ook blij van.
Wat is goed voor je darmen? Ontdek onze top 20 voeding.
Je lichaam heeft eiwitten nodig voor herstel en onderhoud, ook in de ochtend. Plantaardige bronnen, zoals peulvruchten, soja, noten en zaden, leveren aminozuren die je lichaam daarvoor kan inzetten. Ze bevatten weliswaar niet allemaal alle essentiële aminozuren, maar door verschillende plantaardige eiwitten te combineren, kom je al een heel eind. Dierlijke eiwitten, zoals in zuivel of ei, bevatten van nature wél alle essentiële bouwstenen.
In ons eerdere blog lees je welke voeding de meeste eiwitten bevat.
Vetten zijn niet alleen een bron van energie, maar helpen ook bij de opname van de vetoplosbare vitamines A, D, E en K. Plantaardige bronnen, zoals die uit noten, zaden, avocado en olijfolie, bevatten vooral onverzadigde vetzuren. Je hebt er maar een kleine hoeveelheid van nodig, want vet levert veel calorieën in een klein volume.
Wat is cholesterol? En wanneer is het goed of slecht?
Sommige vitamines en mineralen, zoals vitamine C, slaat je lichaam niet op. Deze heb je dus dagelijks nodig, het liefst verspreid over de dag zodat je lichaam ze direct kan gebruiken voor allerlei lichamelijke processen. Kies bij je ontbijt daarom voor voeding die van nature rijk is aan deze micronutriënten, zoals fruit of groenten.
Tijdens je slaap verlies je ongemerkt vocht. Dat is normaal, maar daardoor begin je je dag wel met een kleine achterstand. Iets drinken bij je ontbijt helpt om dat aan te vullen. Water of thee zijn altijd goed. Ook iets vloeibaars als drinkyoghurt (al dan niet plantaardig) of zelf geperste vruchtensap met pulp telt gewoon mee.
Een gezond ontbijt hoeft niet ingewikkeld te zijn, maar wél gevarieerd. Door koolhydraten, eiwitten en vetten te combineren, geef je je lichaam precies wat het nodig heeft in de ochtend. Met deze gezonde ontbijtcombinaties weet je zeker dat je dag goed van start gaat:
Het beeld van een gezond ontbijt met ei, brood of yoghurt staat stevig. Maar werkt dat wel voor iedereen? Ontbijt heeft vooral een functie: je voorzien van nutriënten om wakker te worden, op gang te komen en je dagelijkse taken goed uit te kunnen voeren. Daarvoor bestaat niet één ultiem recept, maar wel een duidelijke gemene deler: volwaardig, vezelrijk, onbewerkt en afgestemd op wat jij nodig hebt. Een ontbijt waar je lichaam echt iets aan heeft, maakt het verschil voor je dag.