Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest
De overgang kent vele fysieke en mentale uitdagingen. Gelukkig is het mogelijk om deze onvermijdelijke en zware periode zo goed mogelijk door te komen met de juiste nutriënten in je voedingspatroon. Welke voeding en vitaminen tijdens de overgang het beste zijn bespreken we in dit blog.
Lees verder onder de afbeelding
De overgang is de periode waarin het lichaam van een vrouw van vruchtbaar naar niet-vruchtbaar gaat. Deze periode bestaat uit drie fasen:
Lees ook onze blogs over wanneer de overgang begint en hoe lang de overgang duurt.
De één vliegt soepel door de overgang heen terwijl de ander gebukt gaat onder allerlei overgangsverschijnselen. Typische klachten zijn bijvoorbeeld:
Meer weten over gewichtstoename in de overgang? Lees dan ons blog over afvallen in de overgang.
Overgangsklachten worden veroorzaakt door een verandering in de hormoonhuishouding. Hormonen zijn signaalstoffen die allerlei processen in het lichaam regelen. In het geval van de overgang gaat het om de geslachtshormonen progesteron en oestrogeen.
De productie van progesteron en oestrogeen neemt af tijdens de overgang. Dit zorgt voor de stopzetting van de menstruatie, maar kan ook leiden tot verschillende gezondheidsrisico’s. Oestrogeen speelt namelijk een rol bij de bescherming van hart en vaten, het behoud van botmassa en de regulering van de bloedsuikerspiegel.
Tijdens de overgang treden hormonale veranderingen op die de schildklierfunctie verminderen en de stofwisseling vertragen. Dit resulteert in een lager energieverbruik, wat kan leiden tot gewichtstoename bij dezelfde calorie-inname. Bovendien neemt de spiermassa af, terwijl buikvet toeneemt, wat bijdraagt aan het aankomen in gewicht. Kortom, de caloriebehoefte verandert tijdens de overgang.
Gezond eten en bewegen zijn belangrijk tijdens de overgang. Een streng dieet is niet nodig, maar je kunt wel je calorie-inname iets verminderen. Let op de grootte van je porties en eet voldoende fruit, groenten en vezels. Blijf ook in beweging, met name krachttraining. Dit helpt om spiermassa en botdichtheid te behouden.
Hoeveel calorieën je precies nodig hebt, verschilt per vrouw. Over het algemeen kun je je calorie-inname per dag met zo'n 200 tot 300 calorieën verminderen.
Een gezond voedingspatroon is belangrijk tijdens de overgang. We bespreken een aantal nutriënten die hierbij van belang zijn.
Fyto-oestrogenen zijn plantaardige stoffen die qua structuur op oestrogenen lijken. Ze kunnen zich binden aan oestrogeenreceptoren en daarmee de werking van oestrogeen nabootsen. Hoewel hun werking minder krachtig is dan die van lichaamseigen oestrogeen, kunnen fyto-oestrogenen nog steeds helpen bij het verminderen van overgangssymptomen zoals opvliegers.1
Zet daarom de volgende voedingsproducten op het menu:
Onderzoek suggereert dat het eten van veel bladgroenten en kruisbloemige groenten de overgangsklachten kan verminderen.2 Dit komt door de stof DIM (diindolylmethane), die in deze groenten voorkomt. DIM kan de balans van oestrogeen in het lichaam reguleren door de productie van gunstig oestrogeen (2OHE1) te stimuleren en de hoeveelheid van ongunstig vormen van oestrogeen (zoals 16OHE1) te verminderen.
Enkele voorbeelden zijn: broccoli, bloemkool, boerenkool, kool, spruitjes, paksoi, radijs, rucola en tuinkers.
Tijdens de overgang is het extra belangrijk om voldoende calcium uit voeding binnen te krijgen. Calcium is een belangrijke bouwsteen voor de botten. Een dagelijkse inname van 1200 milligram calcium uit voeding is belangrijk om het verlies van botmineralen te verminderen. Calciumrijke voedingsbronnen zijn onder andere zuivel, groene bladgroenten als boerenkool, noten (amandelen), zaden (chiazaad) en peulvruchten.
Cholesterol en andere vetzuren spelen een rol bij de synthese van oestrogeen en progesteron. Gezonde vetten haal je uit ongebrande noten, pompoenpitten, avocado, olijfolie, biologische roomboter of kokosolie, ghee (geklaarde boter), lijnzaadolie en natuurlijk vette vis als zalm, makreel, sardines en haring.
Benieuwd hoe het precies zit met gezonde en ongezonde vetten? Lees dan ons eerder geschreven blog.
Eiwitten zijn van belang voor de opbouw en het onderhoud van spieren. Bovendien zorgen ze voor verzadiging, wat tijdens de overgang helpt om gewicht op peil te houden. Haal je eiwitten uit mager vlees, vis, zuivel, eieren, noten en peulvruchten.
Vezels verzachten en vertragen de stoelgang. Daarnaast ondersteunen ze een gezond cholesterol- en glucosegehalte in het bloed.3,4 Om voldoende vezels binnen te krijgen, is het belangrijk om een gevarieerd voedingspatroon te volgen. Goede bronnen van vezels zijn groenten, fruit, lijnzaad, chiazaad en havermout.
Bekijk ook ons eerder verschenen blog 15x voeding met veel vezels.
Tijdens de overgang kan de schildklier ontregeld raken. Voldoende jodium helpt om de schildklierfunctie te ondersteunen. Goede bronnen van jodium zijn volkorenbrood (door toevoeging van gejodeerd zout), zuivel, eieren, (vette) vis en zeewier.
Om de overgang te verzachten, is het beter om de volgende voedingsmiddelen te beperken:
Tips voor een goede nachtrust bij slecht slapen in de overgang lees je in ons eerder verschenen blog.
Om de fysieke en mentale uitdagingen van de overgang beter aan te kunnen, is het waardevol om je voedingspatroon aan te passen. Voeding rijk aan fyto-oestrogenen, DIM (diindolylmethaan) en gezonde vetten kan hierbij een verschil maken. Het maken van bewuste keuzes in je dieet is essentieel tijdens de overgang. Als je last blijft houden van klachten, is het verstandig om professioneel advies en ondersteuning te zoeken bij een huisarts of therapeut.