Vitakruid
Vitakruid
Vraag gratis advies aan!
Doe de vitaminetest

Vetten 101 – Hoe zit het precies met gezonde en ongezonde vetten?

Vetten 101 – Hoe zit het precies met gezonde en ongezonde vetten?


In de jaren zestig financierde de suikerindustrie onderzoek dat de risico's van suiker bagatelliseerde en de gevaren van vet vergrootte. Althans, volgens een artikel in JAMA Internal Medicine. Mede hieraan zou vet zijn slechte reputatie te danken hebben.

Volkomen onterecht! En het teveel beperken van vet kan zelfs risico's voor de gezondheid opleveren. Vetten zijn bijvoorbeeld nodig voor onze cellen en hersenfunctie. Daarnaast zorgen ze ervoor dat de in vetoplosbare vitamines zoals A, D , E en K, werken zoals ze zouden moeten. 

Er zijn talloze soorten vet - sommige goed voor ons, andere niet. Wetenschappelijk onderzoek naar de gezondheidsrisico's en voordelen van vetten is voortdurend in ontwikkeling. Het huidige bewijs en de huidige richtlijnen suggereren dat we ons dieet moeten concentreren op het consumeren van goede vetten en het vermijden van ongezonde vetten. Goede vetten komen voornamelijk uit noten, zaden en vis. Gezonde vetten zijn vloeibaar bij kamertemperatuur, niet vast. Er zijn twee brede categorieën van nuttige vetten: enkelvoudig onverzadigde en meervoudig onverzadigde vetten.

Inhoudsopgave

  • Soorten vetten
  • Onverzadigde vetten
  • Verzadigde vetten
  • Transvetten
  • Effecten van ongezonde vetten 
  • Verzadigde vetten en gezondheid
  • Vervangen van slechte vetten door goede vetten
  • Tot slot


Soorten vetten

Dieetvetten verdelen we in drie categorieën: onverzadigd, verzadigd en trans.

Meer lezen


Menu
Sluiten
Avatar
Kom je er niet uit?

Vraag gratis advies op maat aan van onze orthomoleculair therapeuten of doe de vitaminetest!

Vraag gratis advies aan!
Doe de vitaminetest