Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest

Hoe lang duurt de overgang? 5 tips om je lichaam te ondersteunen

Ans Bosman

Ans

Productadviseur 8 jun. 2022Bijgewerkt: 21 feb. 20246 min. leestijd

Soms voelt het even alsof er geen einde aan lijkt te komen. We beloven je; dit einde is er echt! Hoe lang duurt de overgang, en hoe maak je dit draaglijker voor jezelf? We geven je antwoord op al je vragen.

Lees verder onder de afbeelding

Hoe lang duurt de overgang? 5 tips om je lichaam te ondersteunen

Onderwerpen in dit artikel

 • Hoe lang duurt de overgang?
 • Wanneer is de overgang echt voorbij?
 • Hoe ver ben ik in de overgang?
 • 5x je lichaam ondersteunen tijdens de overgang
 • Tot slot: neem  het heft in eigen handen

De overgang bij vrouwen is een natuurlijk en onvermijdelijk proces dat uit zichzelf op gang komt wanneer er geen vruchtbare eitjes meer in de eierstokken zijn. Je lichaam bereidt zich voor op een nieuwe levensfase waarin het voortplantingssysteem haar functie verliest. Deze periode heet de overgang.

Wanneer de overgang begint verschilt per persoon, maar gemiddeld gebeurt dit tussen je 45ste en 55ste levensjaar. Er zijn een aantal symptomen waaraan je merkt of de overgang voor jou begonnen is. Zo merk je het vaak als eerste aan een verandering van de menstruatie. Deze kan bijvoorbeeld ineens heviger worden en met kortere tussenpozen.

Twijfel je nog of jij al in de overgang bent? Ga dan naar de checklist in ons recente blog Overgang & leeftijd: wanneer begint de overgang?

Hoe lang duurt de overgang?

Deze vraag is moeilijk te beantwoorden, hoe lang de overgang duurt verschilt per persoon en is afhankelijk van meerdere factoren. Zo speelt erfelijkheid een rol maar ook je leefstijlkeuzes. Met ‘hoe lang duurt de overgang duurt’ bedoelen we de volledige overgangsfase. Vanaf het eerste moment dat de menstruatie verandert, tot de eerste jaren zonder menstruatie. En niet om je te ontmoedigen, maar dit kan soms wel tien tot vijftien jaar duren.

 
Welk supplement is geschikt voor mij?

Check het via onze vitaminetest en kijk welke vitaminen en mineralen relevant zijn.

Doe de Vitaminetest

Wanneer is de overgang echt voorbij?

Dit is de vraag waar we het liefst antwoord op krijgen, en geven als dat kon! Oestrogeen en progesteron zijn de hormonen in de overgang die de duur bepalen. Het dalen van progesteron en oestrogeen in de overgang zorgt voor lichamelijke veranderingen. In het begin kan door de afname van progesteron de menstruatie ineens heel licht worden en zelfs even uitblijven. Je overgang is dan nog niet voorbij. Naarmate het hormoon verder afneemt kan het bloedverlies later namelijk weer even heviger worden.

De overgang is pas echt voorbij wanneer de menstruatie een heel jaar uitblijft. Vanaf dit moment kan de menopauze worden bepaald. Dat is namelijk je allerlaatste menstruatie. Eén van de factoren die bepaalt hoe lang de overgang duurt en hoe je deze ervaart, is erfelijkheid. Hoewel we daar geen invloed op hebben, helpt het je wel om een inschatting te maken als je weet hoe de overgang voor je moeder of oma was. 

Hoe ver ben ik in de overgang?

De overgang kent drie fases. Aan de hand hiervan kunnen vrouwen in de overgang enigszins bepalen hoe ver ze in het proces zijn en hoe lang ze nog voor de boeg hebben.

 • Premenopauze: deze fase begint zo’n vier jaar voor je laatste menstruatie. Omdat er minder oestrogeen in het lichaam is, kan je al lichte overgangssymptomen waarnemen. Denk hierbij aan een veranderende menstruatie, verandering van de conditie van je haar en huid, opvliegers en stemmingswisselingen.
 • Menopauze: menstrueer je al een jaar niet meer? Dan kun je zeggen dat je de menopauze achter de rug hebt. Dus eigenlijk duurt deze ‘fase’ maar een dag.
 • Postmenopauze: met de menopauze achter de rug, is de overgang niet direct voorbij. Deze laatste fase duurt namelijk nog zo’n drie jaar in welke de vrouwelijke hormonen zoeken naar een nieuwe balans. Je kunt dan nog af en toe zowel fysieke als emotionele verschijnselen van de overgang waarnemen. Lees ook het blog: Menopauze/overgang: 8 fabels & de feiten.

 

5 x je lichaam ondersteunen tijdens de overgang

Leefstijlfactoren beïnvloeden de overgang, en daar hebben we gelukkig wél grip op! Zo bestaat er een verband tussen roken en een vroegere menopauze.1 Wat kun je nog meer doen om je lichaam op natuurlijke wijze te ondersteunen voor een prettiger verloop van de overgang?

 1. Soja, lijnzaad, hop en rode klaver
  Wat deze voedingsmiddelen met elkaar gemeen hebben zijn fyto-oestrogenen. Deze plantaardige oestrogenen hebben volgens onderzoekers positief effect op de ernst van de overgangssymptomen.2
 2. Cafeïne en alcohol vermijden
  Minder koffie en alcoholische versnaperingen dus, deze kunnen namelijk de ernst van de opvliegers negatief beïnvloeden.3
 3. Regelmatig sporten
  Intensieve workouts kunnen de ernst van opvliegers verminderen.3
 4. Magnesium
  Magnesium is niet alleen goed voor de spieren, maar draagt ook bij aan de geestelijke veerkracht, is goed voor de gemoedstoestand, geestelijke energie en gunstig voor een goede geestelijke balans.4
 5. Meer groente en fruit
  Tijdens een studie waar ruim 17.000 vrouwen aan deelnamen, werd een afname van 19% in opvliegers ervaren door degenen die meer groenten en fruit aten. Dit effect werd toegeschreven aan gewichtsverlies en gezondere voeding.5

Meer tips hoe je jouw lichaam op natuurlijke wijze ondersteunt tijdens de overgang? Je vindt ze op onze gezondheidsdoelenpagina Overgang

Tot slot: neem het heft in eigen handen

Hoewel we weinig invloed hebben op hoe lang de overgang duurt, heb je wel enigszins grip op de ernst van je overgangssyptomen. Door je lichaam op de juiste manier te ondersteunen, hoef je deze ingrijpende levensfase geen eigen leven te laten leiden.

Advies over je lichaam ondersteunen tijdens de overgang
Onze productadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven gratis advies op maat.
Vraag gratis advies aan
Britt

Britt

Productadviseur

Referenties
 1. Sun, L., Tan, L., Yang, F., Luo, Y., Li, X., Deng, H. W., & Dvornyk, V. (2012). Meta-analysis suggests that smoking is associated with an increased risk of early natural […]. […] (New York, N.Y.), 19(2), 126–132.
 2. Franco, O. H., Chowdhury, R., Troup, J., Voortman, T., Kunutsor, S., Kavousi, M., Oliver-Williams, C., & Muka, T. (2016). Use of Plant-Based Therapies and […]: A Systematic Review and Meta-analysis. JAMA, 315(23), 2554–2563.
 3. Kandiah, J., & Amend, V. (2010). An Exploratory Study on Perceived Relationship of Alcohol, Caffeine and Physical Activity on […] in […] Women. Journal of the American Dietetic Association, 110.
 4. Eby, G. A., 3rd, & Eby, K. L. (2010). Magnesium for treatment […]: a review and hypothesis. Medical hypotheses, 74(4), 649–660.
 5. Kroenke, C. H., Caan, B. J., Stefanick, M. L., Anderson, G., Brzyski, R., Johnson, K. C., LeBlanc, E., Lee, C., La Croix, A. Z., Park, H. L., Sims, S. T., Vitolins, M., & Wallace, R. (2012). Effects of a dietary intervention and weight change […] in the Women’s Health Initiative. […]: The Journal of the North American […] Society, 19(9), 980–988