Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest
Het is een herkenbaar probleem: je wast je haar 's ochtends maar tegen de avond is je haar vettig. Ontzettend irritant, want je voelt je nu eenmaal fijner met fris haar. En wat blijkt? Die dure shampoos die je koopt, maken het vaak alleen maar erger! In deze blog lees je waarom je haar zo snel vet wordt én krijg je praktische tips om dit zonder chemische middelen op te lossen.
Lees verder onder de afbeelding
Vet haar ontstaat door een overactieve talgproductie in je hoofdhuid. Je hoofdhuid produceert van nature talg (sebum) om je haar te beschermen en soepel te houden. Maar soms raakt dit natuurlijke proces uit balans en wordt er te veel talg aangemaakt. Hier zijn meerdere oorzaken voor.
Hormonen hebben veel invloed op je haar. Misschien herken je wel dat je haar vetter wordt vlak voor je menstruatie of dat je in de puberteit ineens last krijgt van een vette hoofdhuid. Dat is geen toeval! Tijdens de puberteit, zwangerschap, je maandelijkse cyclus of in de overgang veranderen je hormoonspiegels, waardoor je hoofdhuid meer talg aanmaakt. Bijna iedereen heeft hier dus in bepaalde levensfasen last van.
Heb je familieleden die ook snel vet haar hebben? Dan heb je waarschijnlijk dezelfde aanleg. Sommige mensen hebben nu eenmaal van nature actievere talgklieren dan anderen. Kijk maar eens naar je ouders of broers en zussen, vaak zie je dezelfde haarpatronen terugkomen. Maar ook met deze genetische 'gave' kun je vet haar prima tegengaan met de juiste aanpak, daar vertellen we je straks meer over.
Wat je elke dag met je haar doet, heeft veel invloed op hoe snel het vet wordt. Gebruik je veel stylingproducten? Was je het elke dag? Douche je met gloeiend heet water? Dit zijn allemaal gewoontes die je hoofdhuid in de war kunnen brengen. Agressieve shampoos met sulfaten maken het vaak alleen maar erger doordat ze je hoofdhuid uitdrogen, waarna die juist extra talg aanmaakt.
Je haar is wat je eet! Oké, niet helemaal, maar wat er op je bord ligt heeft zeker invloed op je haar en hoofdhuid. Veel vette snacks, suikers en witmeelproducten voeren je talgproductie op. Ook stress en te weinig slaap helpen niet mee. Als je gespannen bent, maakt je lichaam meer stresshormonen aan die je talgklieren actiever maken. Een dagje ontspannen doet dus niet alleen je hoofd, maar ook je haar goed.
Genoeg over het probleem, tijd voor de oplossingen! Je hoeft gelukkig niet meteen naar dure producten of behandelingen te grijpen. Met deze natuurlijke tips pak je vet haar bij de wortel aan.
Het klinkt tegenstrijdig, maar je haar élke dag wassen maakt het juist vetter. Het zit zo: als je vaak wast met agressieve shampoos, verwijder je alle natuurlijke oliën van je hoofdhuid. Je hoofdhuid denkt: "Help, al mijn beschermlaagje is weg!" en maakt extra talg aan om dit te compenseren. Voor je het weet zit je in een vicieuze cirkel.
Probeer je haar dus minder vaak te wassen, bijvoorbeeld om de dag of zelfs maar 2-3 keer per week. De eerste twee weken is het even doorbijten wanneer je haar wat vetter voelt. Maar daarna vindt je hoofdhuid een nieuwe balans en blijft je haar langer fris.
Let ook op de ingrediëntenlijst van je shampoo. Staat er "Sodium Lauryl Sulfate" of "SLS" tussen? Deze agressieve reinigingsmiddelen worden ook gebruikt om garagevloeren en motoren te ontvetten, en dat is niet bepaald iets wat je voor je haar wilt. Ze halen alle natuurlijke oliën weg, waardoor je hoofdhuid juist extra talg gaat aanmaken, met als gevolg: nóg vetter haar.
Gebruik liever een sulfaatvrije en natuurlijke shampoo. Deze reinigt je haar zonder alle natuurlijke oliën weg te halen. En let meteen ook op siliconen in je producten (ingrediënten die eindigen op '-cone', '-conol', '-xane' of '-xanol'). Die leggen een laagje over je haar, waardoor het er zwaarder uitziet en sneller vet lijkt.
Die hete douche is heerlijk, maar niet voor je haar. Heet water stimuleert je talgklieren om meer olie te produceren, wat je haar snel vet maakt. Douche daarom met lauw water en spoel je haar aan het eind na met koel water. Koel water sluit namelijk je haarschubben. Dit heeft meerdere voordelen: je haar wordt direct glanzender, minder pluizig én het houdt vocht en voedingsstoffen beter vast. En als bonus ben je meteen goed wakker voor je dag! Een win-win.
Benieuwd naar de andere voordelen van koud douchen? Lees het in ons andere blog.
Er zijn ook een aantal natuurlijke remedies die je kunt inzetten voor je haar. En vaak heb je ze al in huis! Het is vooral een kwestie van uitproberen en kijken wat werkt. Hier zijn een aantal opties:
Wat je eet heeft invloed op je haar. Kies vaker voor voeding zoals vette vis, lijnzaad en walnoten voor goede vetten. Ook zink (in pompoenpitten en noten) is goed voor je haren, en B-vitamines zoals biotine (in eieren en volkoren producten) ondersteunen gezond en glanzend. Vergeet ook niet voldoende water te drinken. Een goed gehydrateerd lichaam helpt je hele lichaam, inclusief een vette huid, in balans te houden.
Wist je dat er op je haarborstel van alles blijft plakken? Elke keer dat je borstelt blijven er talg en stylingproducten achter, die je later weer terug in je haar brengt. Maak je borstel daarom wekelijks schoon met warm water en shampoo, of laat hem weken in water met een scheutje appelazijn.
En let ook op je kussensloop. Tijdens je slaap neemt je kussen veel talg op van je haar en gezicht. Was je kussensloop daarom minstens één keer per week. Of kies voor een zijden kussensloop: deze vermindert wrijving waardoor je haar minder breekt en pluist, én neemt minder talg op dan bijvoorbeeld katoen.
Raak je vaak onbewust je haar aan? Hoe vaker je met je handen door je haar gaat, hoe vetter het wordt. Op je handen zitten natuurlijke oliën en bacteriën die je zo overbrengt op je haar. Elke keer dat je door je haar gaat, verspreid je weer een beetje van die stoffen. Hetzelfde geldt voor te veel borstelen: dit stimuleert je hoofdhuid en verspreidt olie door je hele haar. Borstel je haar daarom alleen wanneer het echt nodig is, en probeer je haar minimaal aan te raken.
Soms heb je gewoon geen tijd om je haar te wassen, maar ziet het er wel vettig uit. Met droogshampoo los je dat probleem snel op! Het poeder neemt het overtollige vet op zonder dat je hoeft te wassen. Kies wel een zo natuurlijk mogelijke droogshampoo zonder parfum en alcohol. En gebruik het niet te vaak, want droogshampoo kan je haar en hoofdhuid uitdrogen.
Heb je geen droogshampoo in huis? Strooi dan wat maïzena of rijstmeel op je hoofdhuid, laat het even intrekken en borstel het daarna goed uit. Simpel en goedkoop! Heb je donker haar? Gebruik dan liever een beetje cacaopoeder, dat valt minder op en werkt net zo goed.
Je haar kan in het begin juist vetter worden als je overstapt op een natuurlijke aanpak. Je hoofdhuid is immers jarenlang gewend geraakt aan agressieve producten. Na elke wasbeurt ging je talgproductie extra hard werken om het tekort aan te vullen. Je hoofdhuid moet nu opnieuw leren dat dit niet meer nodig is.
De eerste 2-3 weken zijn uitdagend, maar na ongeveer een maand merk je al dat je haar minder snel vet wordt. En na 6-8 weken heeft je hoofdhuid zijn natuurlijke balans teruggevonden. Vanaf dat moment heb je veel minder last van vettig haar en blijft het na een wasbeurt veel langer fris. Heb dus vooral geduld, want het is de wachttijd waard!
Terwijl je hoofdhuid zich aanpast aan je nieuwe routine, kun je met deze trucjes je haar er toch verzorgd uit laten zien:
Vet haar hoeft niet meer je dag te verpesten! Met deze natuurlijke tips geef je je hoofdhuid de kans om zichzelf te herstellen. Het vraagt wat geduld en doorzettingsvermogen, maar het resultaat mag er zijn: haar dat veel minder snel vet wordt. Probeer verschillende tips uit om te zien wat bij jou werkt, want niet iedereen reageert hetzelfde. En vergeet niet: hoe minder je aan je haar zit en hoe natuurlijker je het verzorgt, hoe beter je hoofdhuid in balans blijft. Succes met je nieuwe haarroutine!