Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest

Voeding als basis voor een gezonde en stralende huid

Voeding kan de gezondheid van je huid maken óf breken. Rammelt jouw eetpatroon aan alle kanten? Dan kun je smeren wat je wilt maar die gezonde huid komt er niet. Neem afscheid van peperdure crèmes en ga terug naar de basis; het voeden van je huid van binnenuit. In dit artikel leggen we uit aan welke voeding je huid behoefte heeft. Hallo stralende huid!

Lees verder onder de afbeelding

Voeding als basis voor een gezonde en stralende huid

Onderwerpen in dit artikel

  • Een stralende huid met voeding, is dat realistisch?
  • Hebben gezichtscrèmes dan geen nut?
  • Een beetje voeding met een vleugje geluk
  • Eet je mooi!

Een stralende huid met voeding, is dat realistisch?

Je huid is een weerspiegeling van wat er binnenin je lijf gebeurt. Zo krijg je wallen onder je ogen bij een korte nacht en barsten je lippen wanneer je te weinig drinkt. Puistjes kunnen samen hangen met een hormonen en er bestaat een verband tussen constitutioneel eczeem en voedselallergieën.1,2 Zorg je niet goed voor je innerlijke gezondheid, dan heeft het smeren van crèmes geen zin. Je bent dan bezig met symptoombestrijding in plaats van de oorzaak bij de bron aan te pakken.

Hebben gezichtscrèmes dan geen nut?

Gezichtscrèmes kunnen wel degelijk bijdragen aan een gezonde en stralende huid. Zo doe je er goed aan je huid te beschermen tegen zonneschade met een goede zonnebrand of foundation met beschermingsfactor (SPF). Veel gezichtscrèmes bevatten echter ingrediënten die onze huid meer kwaad dan goed doen. Zoals parfum om je crème heerlijk te laten geuren, maar wat tegelijkertijd ook de kans op irritatie vergroot. Lees je daarom goed in over de ingrediënten van gezichtscrèmes en beschouw je innerlijke gezondheid als de basis voor een stralende huid.

Een beetje voeding met een vleugje geluk

De conditie van je huid hangt af van een beetje geluk maar ook van je voedings-en leefstijlkeuzes. Genetische factoren en het verouderingsproces ontkomt geen van ons aan. Wel ligt het binnen jouw macht om dit proces te versnellen of te vertragen. Hieronder volgen 7 voedingstips om langer te genieten van je jeugdige uitstraling.

Vitamine C

Vitamine C draagt bij aan de collageenvorming dat helpt om de huid van binnenuit te versterken. Na ongeveer je 25ste levensjaar neemt de collageenproductie in je huid gestaag af. Externe factoren als uv-straling uit zonlicht, roken en bepaalde voedingsmiddelen doen hier nog een schepje bovenop. Het gevolg? Je huid verliest stevigheid en vertoont tekenen van veroudering. Ook heeft vitamine C een krachtige antioxidatieve werking waardoor het helpt beschermen tegen invloeden van vervuiling en zonlicht.

Voeding als basis voor een gezonde en stralende huid

Zink

Zink is een sporenelement dat je lichaam niet zelf aanmaakt, je moet dus voldoende binnenkrijgen uit voeding of een supplement. Zink voedt de huid van binnenuit en ondersteunt het herstellend vermogen van de huid. Vlees, gevogelte, peulvruchten, noten, zaden en schelp- en schaaldieren zijn bronnen van zink. Zink als supplement is het best opneembaar als zink methionine. 

Probiotica

Een afwijkende darmflora is in verband gebracht met een veranderde immuunrespons met invloed op de huid.3 Kamp jij met huidproblemen, neem dan ook eens je spijsvertering onder de loep. Grote kans dat wanneer je de balans in je darmen herstelt, je huid er ook van opknapt! Zorg voor voldoende probiotica op je menu met bijvoorbeeld kefir, kimchi of kombucha. Probiotica zijn levende bacteriën die van nature onze darm bewonen.

B-vitamines

Riboflavine (vitamine B2), niacine (vitamine B3) en biotine (vitamine B8) helpen bij de verzorging van de huid van binnenuit. Voeding met B-vitamines zijn onder andere lever, noten, zaden, zuivel en vis. Ook activeren ze de natuurlijke energie in je lichaam, ondersteunt biotine de normale haargroei en heeft riboflavine een antioxidatieve werking. Kortom, B-vitamines mogen niet ontbreken in je  beauty menu!

Olijfolie

Olijven zijn een bron van verschillende vitamines die belangrijk zijn voor een gezonde en stralende huid. Zoals vitamine A die helpt je huid gezond te houden en vitamine E die als antioxidant fungeert. Maar wat olijven echt uniek maakt is de aanwezigheid van polyfenolen. Dit zijn antioxidanten die schadelijke vrije radicalen in ons lichaam neutraliseren. Met name in koudgeperste, extra vierge olijfolie kan de hoeveelheid polyfenolen flink oplopen. Polyfenolen in olijfolie hebben een antioxidatieve werking voor bloedlipiden, zoals het goede cholesterol.

Voeding als basis voor een gezonde en stralende huid

Eet je mooi!

Wie droomt er nu niet van de eeuwige jeugd? We geven zonder pardon honderden euro’s uit aan de beste gezichtscrèmes en smeren ons een ongeluk. Vaak zonder blijvend resultaat. Tijd om terug te keren naar de basis en je huid vanuit de bron te voeden. Want ware schoonheid komt dus écht van binnenuit.

Advies nodig over een gezonde huid?
Onze productadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven gratis advies op maat.
Vraag gratis advies aan
Britt

Britt

Productadviseur

Lees ook:

Waar zit magnesium in – voeding met met magnesium
Antioxidanten in voeding 12 rijke bronnen
Voeding voor een collageen boost
Waar zit calcium in
Waar zit vitamine B12 in - voeding met vitamine B12

 

 

Referenties
  1. Ju, Q., Tao, T., Hu, T., Karadağ, A. S., Al-Khuzaei, S., & Chen, W. (2017). Sex hormones and [...] . Clinics in dermatology, 35(2), 130–137.
  2. Newland, K., Warren, L., & Gold, M. (2013) Food allergy and testing in [...]: a clinical approach and algorithm. The Australasian Journal of Dermatology, 54(2), 79–84.
  3. De Pessemier, B., Grine, L., Debaere, M., Maes, A., Paetzold, B., & Callewaert, C. (2021). Gut-Skin Axis: Current knowledge of the interrelationship between [...] and skin conditions. Microorganisms, 9(2), 353.