Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest

Slaaptekort: hoe herken je het en wat kun je doen?

Slaap is een essentieel onderdeel van ons welzijn, maar wat als je er te weinig van krijgt? Slaaptekort kan sluipend zijn, met gevolgen die verder gaan dan een simpele geeuw. In dit blog gaan we dieper in op die gevolgen, aan welke symptomen je slaaptekort herkent en wat je eraan kunt doen.

Lees verder onder de afbeelding

Slaaptekort: hoe herken je het en wat kun je doen?

Onderwerpen in dit artikel

 • Het belang van een goede nachtrust
 • Hoe ontstaat slaaptekort?
 • Slaaptekort symptomen: herken de eerste signalen
 • Gevolgen van slaaptekort op lange termijn
 • Wat is slaapschuld & kan je slaap inhalen?
 • 8 tips bij slaaptekort: wat kun je doen?
 • Tot slot: slaaptekort went niet

Het belang van een goede nachtrust

Slaap is niet zomaar een dagelijkse routine; het is een onmisbare bouwsteen voor onze algehele gezondheid en welzijn. Tijdens je slaap ondergaat het lichaam een reeks van herstellende processen, van onder meer je spieren, hersenen, immuunsysteem en hart en vaten. Een goede nachtrust is dus iets wat iedereen zou moeten nastreven, en hangt af van de duur, kwaliteit, timing, regelmaat en afwezigheid van verstoringen.1

Slaap is ook van belang voor de regulatie van verschillende hormonen. Tijdens de diepe slaapfases scheidt het lichaam groeihormonen af, die nodig zijn voor groei en celreparatie.2 Slaap reguleert ook hormonen die je eetlust beïnvloeden: ghreline en leptine. Deze zorgen ervoor dat we op de juiste momenten eten en een signaal ontvangen als we vol zijn.2

Bovendien speelt slaap een centrale rol in je cognitieve functies, zoals het reguleren van emoties. Het helpt je om je evenwichtig en alert te voelen.3 Slaap is dus niet alleen bedoeld om ons uitgerust te laten voelen; het is een vitaal proces dat zowel ons lichaam als geest gezond en functioneel houdt.

Lees ook onze blog Hoeveel slaap heb ik nodig?.

Hoe ontstaat slaaptekort?

Slaaptekort kan door een verscheidenheid aan factoren ontstaan, die zowel intern als extern kunnen zijn. Hier zijn enkele van de meest voorkomende oorzaken:1,4

Leefstijl en gewoonten

In onze moderne, hectische wereld is het niet ongewoon dat werk, sociale verplichtingen of zelfs bingewatchen van series ons slaapritme verstoren. Het gebrek aan regelmaat kan resulteren in chronisch slaaptekort.

Stress

Aanhoudende stress over bijvoorbeeld je werk, financiën of relaties maken het moeilijk om te ontspannen met als gevolg dat je uren ligt te piekeren in bed ten koste van de slaapkwaliteit.

We vertelden eerder al eens wat je doet tegen slecht slapen door piekeren..

Verstoorde slaap

Chronische slapeloosheid, onrustige benen en overdag plots in slaap vallen beïnvloeden allemaal de slaapkwaliteit en -duur. Bij vermoedens van een verstoorde slaap is het belangrijk om eerst een bezoek te brengen aan je huisarts.

Omgevingsfactoren

Een slecht matras, een te warme slaapkamer, lawaai of licht kunnen het inslapen bemoeilijken. Net zoals het gebruik van beeldschermen voor het slapengaan, die blauw licht. afgeven dat de productie van slaaphormonen verstoort.

Middelen en medicijnen

Het gebruik van cafeïne, nicotine, alcohol of bepaalde medicijnen kan de slaap beïnvloeden.

Onderliggende gezondheidsproblemen

Verschillende gezondheidsproblemen kunnen het moeilijk maken om een goede nachtrust te krijgen, met slaaptekort als resultaat.

Slaaptekort is niet altijd het gevolg van een enkele oorzaak. Vaak is het een combinatie van verschillende factoren. De eerste stap naar het vinden van een oplossing, is het identificeren van wat bij jou van toepassing is.

Slaaptekort symptomen: herken de eerste signalen

Langdurig slaaptekort kan onze gezondheid schade toebrengen. Het is daarom essentieel om de tekenen zo snel mogelijk te herkennen zodat je tijdig kunt ingrijpen. Hoewel ze vaak per persoon variëren, zijn hier de meest voorkomende symptomen van slaaptekort:1,3

 • Vermoeidheid
 • Slaperigheid overdag
 • Prikkelbaarheid
 • Gebrek aan concentratie
 • Verhoogde eetlust
 • Stemmingswisselingen
 • Verminderde immuunfunctie
 • Verhoogd risico op ongevallen
 • Vermoeid uiterlijk (bleke huid, wallen onder de ogen)
 • Spiersamentrekkingen (trillende handen, trillend ooglid)

Gevolgen van slaaptekort op lange termijn

Een enkele nacht van te weinig slaap zal niet veel blijvende schade aanrichten, maar aanhoudend slaaptekort kan dat wel! Wat kunnen gevolgen zijn van chronisch slaaptekort?

Gezondheidsproblemen

Langdurig slaapgebrek lijkt een negatief effect te hebben op verschillende gezondheidsmarkers, waaronder gewicht, bloedsuikerspiegel, bloeddruk en cholesterol.1,2,3,4,5

Cognitieve achteruitgang

Wat begint met gebrek aan concentratie, kan op lange termijn onherstelbare consequenties hebben. Chronisch slaaptekort is in verband gebracht met een hoger risico op cognitieve achteruitgang.6

Psychologische effecten

Te weinig slaap vermindert je emotionele veerkracht waardoor je minder goed kan omgaan met stress en tegenslagen. Op de lange termijn kan slaaptekort leiden tot een ernstige verstoring van de gemoedstoestand of emoties.1,4

Verminderde immuunfunctie

Constant te weinig slaap krijgen kan het immuunsysteem verzwakken, wat je vatbaarder maakt voor allerlei ziekteverwekkers.3,7

Wat is slaapschuld & kan je slaap inhalen?

We hebben allemaal wel eens een paar nachten te weinig slaap gehad en dit geprobeerd in het weekend ‘in te halen’. Maar wat als we je vertellen dat die gemiste uurtjes slaap zich opstapelen, als een soort schuld? Dit noemen we slaapschuld. Kom je bijvoorbeeld elke nacht een uurtje te kort, komt dit na een week al neer op een volledige nacht van 7 uur. Wil je dat slaaptekort inhalen in één nacht, zou je dus zo’n 14 uur moeten slapen.

En hoewel bijslapen heerlijk kan voelen, is het ook niet echt een quick fix. De effecten van slaaptekort poets je namelijk niet zomaar weg met een paar uurtjes extra slaap. Te veel schommelingen in je slaapritme schopt bovendien je biologische klok in de war, wat vervolgens weer negatief effect kan hebben op je slaapritme.

Slaap is net zo belangrijk voor overleven als water en voeding. Een week ongezond eten maak je ook niet goed door één dag alleen groenten en fruit te eten. In plaats van slaaptekort te willen inhalen, is een consistent slaapritme wat je echt wilt nastreven.

8 tips bij slaaptekort: wat kun je doen?

We kunnen naar het plafond blijven staren, hopen op een paar uurtjes slaap, maar wat als de gemiste uren zich blijven opstapelen? Hier zijn enkele tips die je helpen de kwaliteit van je slaap te verbeteren:

1. Consistent ritme

Tegen de hectiek van het moderne leven in, probeer elke dag op dezelfde tijd naar bed te gaan en op te staan. Ja, ook in het weekend. Je interne klok zal je dankbaar zijn.

2. Stressmanagement

Vind manieren om dagelijkse stress te verminderen, zoals mediteren, wandelen of het van je af schrijven in een dagboek.

3. Creëer een slaapvriendelijke kamer

Als externe factoren je wakker houden, investeer dan in verduisterende gordijnen, oordopjes of een white noise apparaat.

4. Beperk schermgebruik

Probeer een uur voor het slapengaan je telefoon of laptop weg te leggen, lees in plaats daarvan nog even uit een boek.

5. Bekijk je medicatie

Als je vermoedt dat medicijnen je slaap beïnvloeden, overleg dan met je arts over mogelijke alternatieven of aanpassingen.

6. Voed je lichaam goed

Je leefstijl heeft veel invloed op de kwaliteit van je slaap en herstel gedurende de nacht. Dit begint altijd met een basis van gezonde voeding. Vermijd daarnaast cafeïne en zware maaltijden voor het slapengaan. Kies in plaats daarvan voor lichte, voedzame snacks.

7. Beweeg regelmatig

Lichaamsbeweging draagt op verschillende manieren bij aan beter slapen, zoals door het verminderen van stresshormonen en het verbeteren van de gemoedstoestand. Maar vermijd intensieve workouts voor het slapengaan.8

Tot slot: slaaptekort went niet

Terwijl de uitdagingen van het moderne leven ons soms beroven van de rust die we verdienen, is het belangrijk om te onthouden dat je opties hebt. In plaats van proberen te wennen aan minder slaap of het in de weekenden in te halen, is een prioriteit maken van je slaapkwaliteit een verstandigere route. Door je bewust te zijn van de oorzaken van slaaptekort en proactief stappen te ondernemen om deze aan te pakken, maak je de weg weer vrij voor betere nachten en heldere dagen.

Lees ook onze recente blog: Een goede nachtrust helpt de hersenen ontgiften..

Advies nodig over slaap?
Onze productadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven gratis advies op maat.
Vraag gratis advies aan
Britt

Britt

Productadviseur

Referenties
 1. Medic, G., Wille, M., & Hemels, M. E. (2017). Short- and long-term health consequences of sleep disruption. Nature and Science of Sleep, 9, 151–161.
 2. Sharma, S., & Kavuru, M. (2010). Sleep and metabolism: an overview. International Journal of Endocrinology, 2010, 270832.
 3. Worley S. L. (2018). The Extraordinary Importance of Sleep: The Detrimental Effects of Inadequate Sleep on Health and Public Safety Drive an Explosion of Sleep Research. P & T : a Peer-Reviewed Journal for Formulary Management, 43(12), 758–763.
 4. Hanson, J.A., Huecker, M.R. (2023). Sleep Deprivation. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing.
 5. Ramar, K., Malhotra, R. K., Carden, K. A., Martin, J. L., Abbasi-Feinberg, F., Aurora, R. N., Kapur, V. K., Olson, E. J., Rosen, C. L., Rowley, J. A., Shelgikar, A. V., & Trotti, L. M. (2021). Sleep is essential to health: an American Academy of Sleep Medicine position statement. Journal of Clinical Sleep Medicine : JCSM : official publication of the American Academy of Sleep Medicine, 17(10), 2115–2119.
 6. Gaur, A., Kaliappan, A., Balan, Y., Sakthivadivel, V., Medala, K., & Umesh, M. (2022). Sleep and […]: The Link. Maedica, 17(1), 177–185.
 7. Garbarino, S., Lanteri, P., Bragazzi, N. L., Magnavita, N., & Scoditti, E. (2021). Role of sleep deprivation in […] risk and outcomes. Communications Biology, 4(1), 1304.
 8. Uchida, S., Shioda, K., Morita, Y., Kubota, C., Ganeko, M., & Takeda, N. (2012). Exercise effects on sleep physiology. Frontiers in Neurology, 3, 48.