Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest

Vette huid: 10 tips tegen een onzuivere huid

Een stralende huid is een weerspiegeling van je gemoed en gezondheid. En dan bedoelen we niet de glimmende weergave van ons gezicht, want die zijn we liever kwijt dan rijk. Hoe ontstaat zo’n vette huid en belangrijker; hoe kom je er vanaf? We geven je 10 tips.
 

Lees verder onder de afbeelding

Vette huid: 10 tips tegen een onzuivere huid

Onderwerpen in dit artikel

  • Wat is een vette huid?
  • Hoe krijg je een vette huid?
  • Wat te doen tegen een vette huid?
  • Huid verbeteren met 10 tips
  • Tot slot

Spiegeltje, spiegeltje aan de wand, wie is de gezondste van het land? Het is een feit: onze huid weerspiegelt onze gezondheid. Wil jij je huid verbeteren? Grijp dan niet meteen naar dure tubes en potjes. Een gezonde huid komt écht van binnenuit. In dit artikel vind je 10 tips om op een natuurlijke manier een vette huid in het gezicht te voorkomen of herstellen.


 

Wat is een vette huid?

Onze huid is ons grootste orgaan en beschermt ons elke dag weer tegen invloeden van buitenaf. Denk aan ziekteverwekkers, uv-licht, chemicaliën en beschadiging. Om ons optimaal te beschermen bestaat de huid uit maar liefst drie lagen: de epidermis, dermis en de hypodermis.1 

In de dermis bevinden zich talgklieren die talg uitscheiden. Talg bestaat uit vetten en beschermt de huid tegen ongewenste indringers, houdt vocht vast en zorgt ervoor dat antioxidanten makkelijker van de bloedbaan naar de huidlagen getransporteerd kunnen worden.2 Heel welkom dus! 

Het gezicht, de hoofdhuid, de bovenhals en de borst bevatten de meeste talgklieren. Deze talgklieren produceren precies de hoeveelheid talg die we nodig hebben. Toch kan er ook een overproductie van talg ontstaan en dat zorgt voor een vervelende vette huid in het gezicht. Daarnaast zorgt een vette huid vaak voor mee-eters en kleine puistjes. Dit komt omdat talgkliertjes verstopt raken. 

Hoe krijg je een vette huid?

Een vette huid ontstaat door een verhoogde aanmaak van talg. De vraag daarbij: hoe komt het dat de talgproductie hoger is dan gewenst? Dit kan verschillende oorzaken hebben. Erfelijke factoren, de hormoonhuishouding, voeding, leefstijl, leeftijd of geslacht kunnen een belangrijke rol spelen. Zo zie je bijvoorbeeld dat een veranderende hormoonhuishouding in de puberteit regelmatig zorgt voor een vette huid met puistjes. 

De conditie van je huid is gelukkig ook afhankelijk van jouw voedingspatroon en leefstijl. Dat betekent dat een vette huid in de meeste gevallen geen pech is, maar dat je er zelf iets aan kunt doen. Meer over voeding en de relatie met je huid lees je in ons blog Voeding als basis voor een gezonde huid

Welk supplement is geschikt voor mij?

Check het via onze vitaminetest en kijk welke vitaminen en mineralen relevant zijn.

Doe de Vitaminetest

Wat te doen tegen een vette huid?

De cosmetische industrie vertelt ons vooral dat een vette huid goed te behandelen met crèmes, serums, lotions enzovoort. Door te smeren pak je echter niet de oorzaak van een vette huid aan. Wat je zelf kunt doen is je voeding en leefstijl eens onder de loep nemen. Want met slimme aanpassingen zorg jij er zelf voor dat je huid weer mooi wordt. 

Weet je niet waar je op moet letten? Deze 10 tips helpen jou op weg naar een stralende, in plaats van vette huid. 

Huid verbeteren met 10 tips

1. Appelazijn voor de huid en beperk suikerinname 

Appelazijn kan door de hoeveelheid antioxidanten en alpha hydroxy zuren je huid te hulp te schieten. Dode huidcellen maken hierdoor plaats voor een nieuwe huid. Ook kan appelazijn de huid behoeden voor ouderdomsvlekken.

Daarnaast kan een voedingspatroon met veel snelle suikers niet bevorderlijk zijn voor een gezond lichaam. Het kan namelijk zorgen voor een hoge talgproductie. Een overvloed aan suikers zorgt ervoor dat je alvleesklier veel insuline aanmaakt. Insuline bevordert de aanmaak van het androgene hormoon globuline. Het resultaat? Een verhoogde talgproductie en een vette huid.3

2. Eet en drink minder melkproducten

Ook melkproducten stimuleren de aanmaak van insuline. Vooral magere melk lijkt een bijzonder negatief effect te hebben op de werking van de talgklieren.3 De combinatie van puberteit en melkproducten zorgt bij veel pubers voor het ontstaan van een vette huid. Omdat vooral androgene hormonen betrokken zijn, komt een vette huid bij een man vaker voor dan bij vrouwen. 

3. Kies voor gefermenteerde zuivelproducten

Hoewel melkproducten niet bevorderlijk zijn voor een gezonde huid hebben gefermenteerde zuivelproducten wél een gunstig effect. Dit komt omdat ze de talgproductie verminderen. Dit is toe te schrijven aan de aanwezigheid van lactoferrine en Lactobacillus-bacteriën in deze producten. Kies dus met een gerust hart voor voedingsmiddelen zoals karnemelk of kefir.

4. Eet gezonde vetten

Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar de juiste vetten helpen een vette huid voorkomen. Meervoudig onverzadigde vetzuren zoals omega-3 en -6, hebben namelijk een gunstig effect op de huidconditie.3 Voeg regelmatig chiazaden, walnoten, olijfolie, en vette vis toe aan je voedingspatroon voor een goede dosis omega-3. Voor omega-6 kies je voor plantaardige oliën zoals druivenpitolie en lijnzaadolie. Let daarbij wel op een goede verhouding tussen omega-3 en omega-6.4  

Vette huid: 10 tips tegen een onzuivere huid

5. Focus op vitaminen

Voor een huid in topconditie zijn verschillende vitamines nodig. Zowel vitamine A, C, D, E én B zijn daarbij belangrijk. Om de talgproductie te remmen is vooral voldoende vitamine D en A belangrijk.3 Vitamine D voorkomt ook dat poriën worden geblokkeerd en een onrustige huid in het gezicht ontstaat.

6. Selenium

Selenium reguleert de talgproductie en heeft reactieve eigenschappen.3 Gelukkig is het eenvoudig wat extra selenium binnen te krijgen. Dit mineraal vind je namelijk in paranoten. Ook vis en rood vlees bevatten selenium.5

7. Thee-time

Last van een vette huid én onzuiverheden? Kies dan regelmatig voor een lekkere kop groene thee. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat groene thee het aantal onzuiverheden op de neus en kin kan verminderen.5

8. Vermijd stress zoveel mogelijk

Stress heeft een negatief effect op de gezondheid van de huid.7 Dit uit zich bij de één in een droge huid, een ander krijgt last van rode plekken of puistjes. Een overschot aan de stresshormonen testosteron en cortisol kan ook zorgen voor een verstoorde talgproductie. Wat je huidprobleem ook is, minder stress zorgt voor een betere huid. 

9. Smeren én reinigen

Smeer je dagelijks make-up op je huid? Vergeet dan niet om ’s avond je huid te reinigen. Op dit manier voorkom je dat poriën verstopt raken.

10. Vitamine C & de huid

Wanneer een gezonde huid jouw doel is dan kun je niet zonder vitamine C. Deze vitamine is namelijk belangrijk voor de huid en helpt bij de bescherming tegen invloeden van vervuiling en zonlicht.8 Ook draagt onze weerstandsfavoriet bij aan de vorming van collageen wat van belang is voor de huid.

Tot slot

Last van een vette huid? Geen zorgen. In veel gevallen kun je er zelf iets aan doen. Door je leefstijl en voeding aan te passen, krijgt jouw huid weer aandacht die het nodig heeft om te gaan stralen. Laat onder andere snelle suikers en mekproducten zoveel mogelijk staan om een overproductie van talg te voorkomen. Kies voor gezonde voeding rijk aan vetten, vitamines en mineralen om te zorgen voor een mooie huid die straalt. En vergeet niet om stress zoveel mogelijk te vermijden. De conditie van jouw huid zal binnen de kortste keren opbloeien.

Advies nodig over een vette huid?
Onze productadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven gratis advies op maat.
Vraag gratis advies aan
Britt

Britt

Productadviseur

 

Referenties
  1. Yousef, Hani, Mandy Alhajj, and Sandeep Sharma. (2017). Anatomy, skin (integument), epidermis.
  2. Oyewole, Anne O., and Mark A. Birch‐Machin. (2015). Sebum, [...] and the skin: current concepts and future perspective. Experimental Dermatology, 24,9, 651-654.
  3. Podgórska, Aleksandra, et al. (2021). [...] and Intake of Selected Dietary Nutrients—A Summary of Information. [...], 9(6)
  4. Simopoulos, Artemis P. (2002). The importance of the ratio of omega-6/omega-3 essential fatty acids. Biomedicine & pharmacotherapy, 56(8), 365-379.
  5. Kunachowicz H., Przygoda B., Nadolna I., Iwanow K. (2019) Food Composition and Nutrition Tables. 2nd ed. 
  6. Lu P.H., Hsu C.H. (2016). Does supplementation with green tea extract improve [...] in post-adolescent women? A randomized, double-blind, and placebo-controlled clinical trial. Complement.
  7. Pondeljak N, Lugović-Mihić L. (2020). Stress-induced Interaction of Skin [...], Hormones, and Neurotransmitters. Clinical Therapy. 
  8. Pullar JM, Carr AC, Vissers MCM. (2017). The Roles of Vitamin C in Skin [...]. Nutrients, 9(8), 866.
  9. Baker ZN, Cobine PA, Leary SC. (2017). The mitochondrion: a central architect of copper homeostasis. Metallomics, 9(11), 1501-1512.