Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest

Biotine & haar: hoe werkt het en waarom heb je het nodig?

De voedingsstof biotine (vitamine B8) is onlosmakelijk verbonden met ons haar. Je ziet het daarom veelvuldig terug in haarverzorgingsproducten. Toch heeft deze vitamine nog andere belangrijke functies in het lichaam. Wat is biotine eigenlijk en wat kan het precies voor jouw haar en gezondheid betekenen? We zochten het uit!

Lees verder onder de afbeelding

Biotine & haar: hoe werkt het en waarom heb je het nodig?

Onderwerpen in dit artikel

  • Wat is biotine?
  • Biotine in voeding
  • Hoeveel biotine per dag?
  • Hoe werkt biotine voor haar?
  • Wat doet biotine nog meer?
  • Tot slot

Wat is biotine?

Biotine, ook wel vitamine H of vitamine B8 genoemd, is een in water oplosbare vitamine die onderdeel is van het vitamine B-complex. Het B-complex is een groep belangrijke voedingsstoffen die onder andere nodig zijn voor de stofwisseling, het zenuwstelsel en de spijsvertering.1 Het woord biotine komt van het Griekse woord "biotos", wat "leven" of “(levens)onderhoud” betekent. De bijnaam vitamine H komt voort vanuit de Duitse woorden ‘Haut' en ‘Haar’, wat huid en haar betekent.

Biotine speelt een rol bij verschillende stofwisselingsprocessen in ons lichaam. Zo is de vitamine bijvoorbeeld onmisbaar bij de omzetting van voedingsstoffen naar energie, maar ook voor het behoud van gezond haar, huid en nagels.

Biotine in voeding

Wanneer je een gezond, volwaardig en gevarieerd dieet volgt dan krijg je voldoende biotine binnen. De vitamine wordt namelijk veel in alledaagse voedingsmiddelen gevonden, waaronder:

  • Gekookte eieren (met name het eigeel)
  • Grasgevoerd orgaanvlees, zoals runder- of kippenlever
  • Noten zoals amandelen, pinda’s, walnoten en hazelnoten
  • Zalm
  • Avocado
  • Champignons
  • Zoete aardappel
  • Spinazie
  • Broccoli
  • Bloemkool
  • Volle (biologische) granen (tarwe, rogge, haver, gerst)
  • Peulvruchten
  • Frambozen
  • Bananen
  • Zonnebloempitten

Hoeveel biotine per dag?

Voor biotine is er een zogenaamde adequate inname (AI) vastgesteld. De AI geeft een aanbeveling voor de minimale hoeveelheid die we van een bepaalde voedingsstof per dag moeten binnenkrijgen. Voor biotine ligt de AI op 40 microgram (mcg) per dag voor zowel mannen als vrouwen.2 Wanneer je borstvoeding geeft is de AI iets hoger, namelijk 45 mcg.

In landen waar over het algemeen voldoende calorieën geconsumeerd worden, krijgt men voldoende vitamine B8 binnen. Dit heeft voornamelijk twee redenen:

  • De adequate inname ligt relatief laag.
  • Biotine komt voor in voedingsmiddelen die veel worden gegeten.

Hoe werkt biotine voor het haar?

Een van de grootste voordelen van biotine is dat het een rol speelt bij de haargroei, waardoor het dik en glanzend haar stimuleert. Dit heeft met name te maken met dat biotine betrokken is bij de productie van keratine.3 Keratine is een belangrijk eiwit dat rijkelijk voorkomt in onze huid, nagels en haar, waar het onder andere voor structuur, stevigheid en glans zorgt.

Het is belangrijk om te onthouden dat biotine feitelijk een onderdeel van de puzzel is als het gaat om de conditie van het haar. Andere factoren, zoals een volwaardig dieet rijk aan vitamines, mineralen, silicium, collageen, goede vetten en een gezonde leefstijl zijn minstens zo belangrijk.

Wat doet biotine nog meer?

Biotine is onderdeel van het B-complex. Deze familie van 8 B-vitamines zijn enorm belangrijk voor onze gezondheid. Naast dat biotine dus bijdraagt aan normale haargroei, heeft het ook andere belangrijke functies. We bespreken de belangrijkste:

Ondersteunt het metabolisme

Vitamine B8 is, samen met andere B-vitamines, nodig om het voedsel dat je eet om te zetten in bruikbare energie, oftewel de stofwisseling.4

De vitamine doet dit op verschillende manieren:1

  • Het zet glucose uit koolhydraten en suikerbronnen om in bruikbare "brandstof", de favoriete energiebron van het lichaam.
  • Het helpt het lichaam om aminozuren uit eiwitten te gebruiken om meerdere lichaamsfuncties uit te voeren.
  • Het activeert vetzuren uit vetrijke voedingsmiddelen zoals oliën of dierlijke vetten.

Draagt bij aan de hersenfunctie

Biotine speelt een belangrijke rol in de ondersteuning van het functioneren van de hersenen en het zenuwstelsel. De vitamine speelt onder andere een rol bij de neurotransmitterfunctie en energieproductie in de hersenen.5,6

Biotine is betrokken bij de omzetting van koolhydraten in glucose, de belangrijkste energiebron voor de hersenen. Bovendien is biotine een cofactor voor enzymen die betrokken zijn bij de productie en functie van neurotransmitters, zoals serotonine, dopamine en GABA. Deze neurotransmitters spelen een essentiële rol bij de communicatie tussen zenuwcellen en het reguleren van de gemoedstoestand, het geheugen en de concentratie.

Belangrijk voor de huid

Biotine is betrokken bij de productie van vetzuren, aminozuren en eiwitten.7,8 Voedingsstoffen die belangrijk zijn voor de structuur en het uiterlijk van de huid. Vetzuren helpen de hydratatie van de huid waardoor deze er soepeler, zachter en jonger uitziet. Aminozuren en eiwitten dienen als de bouwstenen van de huid en dragen hiermee bij aan haar stevigheid en veerkracht.

Keratine, vooral bekend van haar en nagels, speelt ook een rol bij de structuur van de huid. Dit eiwit maakt namelijk deel uit van de opperhuid, de bovenste laag van de huid.9

 

Voor mooie, sterke nagels

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat biotine helpt bij de ondersteuning van mooie en sterke nagels.10,11,12 Biotine speelt hierbij, net als bij de huid, een rol in de productie van vetzuren en eiwitten die essentieel zijn voor de structuur en het uiterlijk van de nagels.

Keratine, een eiwit dat rijkelijk aanwezig is in nagels, speelt een essentiële rol bij het behoud van hun structuur. Daarnaast zijn vetzuren belangrijk voor de hydratatie van de nagels, waardoor ze voldoende vocht vasthouden. Biotine draagt dus indirect bij aan het behoud van sterke en mooie nagels door de productie van deze essentiële componenten te ondersteunen.

Tot slot

Biotine is een belangrijke component van veel haarverzorgingsproducten. Hoewel biotine bewezen belangrijk is voor het haar, komt de echte haarverzorging voor het grootste gedeelte toch echt van binnenuit. Bovendien is biotine veel meer dan alleen een haarvitamine. Zo speel het namelijk ook een belangrijke rol in andere lichaamsprocessen, zoals de stofwisseling en energiehuishouding, de bescherming van de hersenen en de verzorging van huid en nagels. Heb je behoefte aan persoonlijk advies over dit onderwerp? Vraag dan een gratis advies op maat aan.

Advies nodig over biotine?
Onze productadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven gratis advies op maat.
Vraag gratis advies aan
Britt

Britt

Productadviseur

Referenties
  1. Fernandez-Mejia, C. (2005). Pharmacological effects of biotin. The Journal of Nutritional Biochemistry, 16(7), 424-427.
  2. Gezondheidsraad. (2018). Voedingsnormen voor vitamines en mineralen voor volwassenen.
  3. Bistas, K. G., & Tadi, P. (2021). Biotin. In StatPearls [Internet]. StatPearls Publishing.
  4. Zempleni, J., Wijeratne, S. S., & Hassan, Y. I. (2009). Biotin. Biofactors, 35(1), 36-46.
  5. Peters R. A. (1936). The Vitamin B Complex. British Medical Journal, 2(3957), 903–905.
  6. Malouf, R., Grimley Evans, J., & Cochrane […] and Cognitive Improvement Group. (1996). Vitamin B6 for cognition. Cochrane Database of Systematic Reviews, 2010(1).
  7. Zempleni, J., Hassan, Y. I., & Wijeratne, S. S. (2009). Biotin and […]. Expert Review of […] & Metabolism, 4(2), 167-184.
  8. Patel, D. P., Swink, S. M., & Castelo-Soccio, L. (2017). A review of the use of biotin for […]. Skin Appendage […], 3(3), 166-169.
  9. Rice, R. H., & Green, H. (1979). Presence in human epidermal cells of a soluble protein precursor of the cross-linked envelope: activation of the cross-linking by calcium ions. Cell, 18(3), 681-694.
  10. Hochman, L. G., Scher, R. K., & Meyerson, M. S. (1993). […] nails: response to daily biotin supplementation. Cutis, 51(4), 303-305.
  11. Floersheim, G. L. (1989). Treatment of […] fingernails with biotin. Zeitschrift fur […], 64(1), 41-48.
  12. Colombo, V. E., Gerber, F., Bronhofer, M., & Floersheim, G. L. (1990). Treatment of […] fingernails and […] with biotin: scanning electron microscopy. Journal of the American Academy of Dermatology, 23(6), 1127-1132.