Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest

Omega 6 gezonder dan omega 3?

Omega 6 (arachidonzuur) wordt, net als omega 3 en 9, beschouwd als een essentieel vetzuur. Dat wil zeggen dat het menselijk lichaam ze nodig heeft voor een goede gezondheid, maar ze niet zelf kan aanmaken. Omega 6 moet je dus uit voeding halen. Maar wat doet omega 6 eigenlijk en is het (on)gezonder dan omega 3?

Meer weten over essentiële vetzuren? Bekijk onze categoriepagina omega 3 (visolie)

Lees verder onder de afbeelding

Omega 6 gezonder dan omega 3?

Onderwerpen in dit artikel

  • Wat zijn omega 6-vetzuren?
  • Is omega-6 gezond?
  • Waar zit omega 6 in?
  • Omega 6 in voeding
  • Tot slot

Wat zijn omega 6-vetzuren?

Zowel omega 3 als omega 6 behoren tot de groep onverzadigde vetten die bekend staat als meervoudig onverzadigde vetzuren (of PUFA’s; polyunsaturated fatty acids). De term ‘meervoudig onverzadigd’ verwijst naar de chemische structuur gekenmerkt door meer dan één dubbele binding langs de koolstofketen. Meervoudig onverzadigde vetzuren hebben dus meerdere dubbele bindingen ten opzichte van enkelvoudig verzadigde vetzuren. 

Het meest voorkomende omega 6-vet is linolzuur (LA). Linolzuur kan het lichaam omzetten in langere omega 6-vetten zoals arachidonzuur (AA).1

Daarnaast kennen we ook gamma-linoleenzuur (GLA), niet te verwarren met de omega 3 soort alfa-linoleenzuur (ALA). Gamma-linoleenzuur (GLA) is een omega 6-vetzuur dat voorkomt in bepaalde oliën, zoals teunisbloemolie en borage olie. Een groot deel van GLA wordt in ons lichaam omgezet in een ander vetzuur: dihomo-gamma-linoleenzuur (DGLA). Onderzoek toont aan dat GLA en DGLA verschillende gezondheidsvoordelen hebben, waaronder voor de huid en de urinewegen. 

Lees in dit blog meer over teunisbloemolie en borage olie en waarom de laatst genoemde beter is.

Is omega 6 gezond?

Omega 6 vetzuren spelen over het algemeen een belangrijke rol in je lichaam, zo helpt linolzuur bijvoorbeeld het cholesterolniveau gezond te houden. Daarnaast zijn zowel EPA (omega 3) als arachidonzuur (omega 6) nodig om signaalmoleculen te produceren, eicosanoïden genaamd. Deze signaalmoleculen hebben verschillende belangrijke functies binnen ons lichaam, waaronder voor het immuunsysteem.2 

Als het lichaam er echter te veel van produceert (omdat je bijvoorbeeld te veel omega 6 binnenkrijgt), kunnen ze een negatief effect hebben op de gezondheid.3 Zo toont onderzoek aan dat met name de signaalmoleculen die uit arachidonzuur (AA) geproduceerd worden, het risico op gezondheidsproblemen kunnen vergroten.4

Effect omega 6 op omega 3

Omega 3 vetzuren zijn belangrijk om een gezond lichaam te behouden, daarnaast veronderstellen onderzoekers dat teveel omega 6 deze gunstige effecten tegengaat. Zo is uit onderzoek gebleken dat onze voorouders gelijke hoeveelheden omega 6 en omega 3-vetzuren consumeerden.

Lees hier meer over waar omega 3 in zit

De omega 6 tot omega 3 ratio

In het westerse dieet ligt de consumptie van omega 6 erg hoog in vergelijking met die van omega 3.5 De ideale verhouding van omega 6 tot omega 3 is een onderwerp van discussie en er is geen consensus over een specifieke ratio. Want ook wanneer je een ideale verhouding of specifieke ratio vetzuren binnenkrijgt, kan dit namelijk alsnog te weinig of te veel zijn. Voor gezondheidsorganiaties als de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is er dan ook geen aanleiding om adviesaanbeveling te doen over een ideale verhouding of ratio. 

Van het omega 6 vetzuur linolzuur krijgen we over het algemeen dus voldoende binnen. Van de omega 3-vetzuren ALA, EPA en DHA is de inname over het algemeen te laag. 

In dit artikel lees je alles over de optimale verhoudingen tussen omega 3-6-9. 

Waar zit omega 6 in?

Omega 6-vetten komen veel voor in bewerkte voedingsmiddelen, zoals koekjes, kant-en-klaarmaaltijden, ‘pakjes en zakjes’, fastfood en gefrituurde producten. Producten waar de supermarkten vol mee liggen. Dit komt met name doordat er in deze producten veelvuldig gebruik gemaakt wordt van geraffineerde (sterk bewerkte) plantaardige oliën. Hierbij moet je denken aan oliën en vetten als margarine, raapzaadolie, koolzaadolie, zonnebloemolie, sojaolie en maisolie. Deze oliën zijn vaak erg hoog in omega 6 ten opzichte van omega 3. 

Geraffineerde oliën zijn daarnaast vatbaar voor oxidatie (worden ranzig). Oxidatie gebeurt met name bij verhitting, maar ook wanneer de olie in contact komt met zuurstof of niet donker bewaard wordt. Daarbij verliezen geraffineerde oliën het grootste deel van hun eigenschappen al tijdens het bewerkingsproces. 

Omega 6 in voeding

Naast in bewerkte producten komt omega 6 natuurlijk ook in ‘pure’ vorm voor in voeding.

Een deel van de voedingsmiddelen die rijk aan omega 6-vetzuren zijn:

  • Walnoten
  • Zonnebloempitten
  • Pijnboompitten
  • Paranoten
  • Tofu

Tot slot

Of omega 6 gezonder is dan omega 3? Niet per se, maar laat dat geen reden zijn om het vetzuur volledig uit je dieet te bannen. Linolzuur is gezond en essentieel voor een vitaal lichaam. Het is de hoeveelheid die bepaalt of het ‘gezond’ of ‘ongezond’ is. De vetzuren hebben allemaal gezondheidsvoordelen, maar de hoeveelheid die we binnenkrijgen is leidend. Zo krijgen we over het algemeen te weinig omega 3 binnen en te veel omega 6. Wil jij je omega 3 inname verbeteren? 

Ondersteuning in de vorm van (vegan) suppletie behandelden we eerder in de volgende blogs:

Advies nodig over omega 6 en omega 3?
Onze productadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven gratis advies op maat.
Vraag gratis advies aan
Britt

Britt

Productadviseur

Referenties
  1. Gibson, R. A., Muhlhausler, B., & Makrides, M. (2011). Conversion of linoleic acid and alpha‐linolenic acid to long‐chain polyunsaturated fatty acids (LCPUFAs), […]. Maternal & Child Nutrition, 7, 17-26.
  2. Smith, W. L. (1989). The eicosanoids and their biochemical mechanisms of action. Biochemical Journal, 259(2), 315.
  3. Hardwick, J. P., Eckman, K., Lee, Y. K., Abdelmegeed, M. A., Esterle, A., Chilian, W. M., ... & Song, B. J. (2013). Eicosanoids in […]. Advances in Pharmacology, 66, 157-266.
  4. Calder, P. C. (2015). Marine omega-3 fatty acids and […]: Effects, mechanisms and clinical relevance. Biochimica et Biophysica Acta (BBA)-Molecular and Cell Biology of Lipids, 1851(4), 469-484.
  5. Patterson, E., Wall, R., Fitzgerald, G. F., Ross, R. P., & Stanton, C. (2012). […] high dietary omega-6 polyunsaturated fatty acids. Journal of Nutrition and Metabolism, 2012.
  6. Harris W. S. (2018). The Omega-6:Omega-3 ratio: A critical appraisal and possible successor. Prostaglandins, leukotrienes, and essential fatty acids, 132, 34–40.