Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest

Hoe herken ik de beste omega 3 visolie?

Ken je levertraan nog? Bij de gedachte zal menig 50-plusser het maagzuur nog omhoog voelen borrelen; vloeibare rottende vis is een treffende smaakomschrijving. Toch waren de legio gezondheidsvoordelen van omega 3 toen al op grote schaal bekend.

Lees verder onder de afbeelding

Hoe herken ik de beste omega 3 visolie?

Onderwerpen in dit artikel

  • Wat is omega 3 visolie?
  • Waarom een omega 3-visoliesupplement?
  • Wat is de beste omega 3 visolie?
  • Tot slot

Tegenwoordig neem je gelukkig gewoon een omega 3 visoliecapsule en geniet je zonder indringende smaak alsnog van de voordelen. Er zijn namelijk visoliesupplementen in overvloede. Maar ze zijn niet allemaal van dezelfde kwaliteit. Hoe herken jij in de oceaan van supplementen de beste omega 3 visolie? Dat leggen wij je uit!

Wat is omega 3 visolie?

Omega 3 bestaat eigenlijk uit drie verschillende soorten onverzadigde vetzuren: ALA (alfa-linoleenzuur), EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur). Vooral de laatste twee staan bekend om hun gezondheidsbevorderende effecten: ze zijn namelijk goed voor onder andere het hart, bloeddruk en triglyceridenspiegel. Wil je meer lezen over het verschil tussen deze soorten? Dit beschrijven we in het artikel Omega-3 vetzuren: Wat is het verschil tussen ALA, DHA en EPA?

DHA en EPA vind je rijkelijk terug in vette vis. Men wint de olie voornamelijk uit vissen zoals ansjovis, sardines, kabeljauw, makreel en haring vanwege het hoge gehalte omega 3-vetzuren. Hier maken ze vervolgens een concentraat van: de alom bekende visolie. Dit is ook de reden waarom omega 3 en visolie vaak door elkaar wordt gebruikt, al is het dus niet hetzelfde.

Meer lezen over waar omega 3 in zit? Dit beschrijven we in het blog Waar zit omega 3 in?

Nog een leuk feitje: vissen maken DHA en EPA helemaal niet zelf aan. De échte omega 3-bronnen zijn algen.1 Zij produceren de bekende omega 3-vetzuren. Vissen eten deze algen en krijgen zo zelf een hoog gehalte aan omega 3 binnen. En door vis te eten of supplementen te slikken krijgen wij het gezonde vetzuur weer binnen.

Wil je weten waar een goed algenolie supplement aan moet voldoen? Dit lees je in het blog Wat is de beste vegan omega 3 algenolie?

Waarom een omega 3-visoliesupplement?

Dan zit je toch goed als je af en toe vis eet? Ja en nee. Feitelijk klopt het, maar de praktijk leert anders. Wil je aan de juiste hoeveelheid omega 3-vetzuren komen? Dan moet je minimaal twee keer in de week vette, ongefrituurde vis eten.2 Lukt jou dat elke week? Dan ben je goed bezig. Zo laat onderzoek naar omega 3-waarden zien dat de meeste mensen in westerse landen dit bij lange na niet redden.3 Dit resulteert in lage omega 3-waarden in het lichaam. 

Wat is de beste omega 3-visolie?

Ga je voor een visoliesupplement? We vertellen hieronder waar moet je precies op moet letten?

1. De hoeveelheid visolie met werkzame stof: EPA en DHA

Het eerste aandachtspunt is de hoeveelheid visolie in het supplement. Toch kun je hier ook gemakkelijk misleid worden, want een hoge hoeveelheid visolie betekent niet altijd een hoge hoeveelheid omega 3, of een hoge hoeveelheid van de werkzame stoffen EPA en DHA. En dát zijn juist de stoffen waar we de gezondheidsbevorderende effecten aan toeschrijven. Zo raden we producten aan die minimaal 1000 mg visolie bevatten, maar dan wel met een hoeveelheid EPA en DHA van minimaal 600 mg.

Al geldt niet voor elke doelgroep hetzelfde advies. Zo is deze verhouding goed voor een gemiddeld persoon: hiermee zit je ruim aan de gemiddelde dagelijkse behoefte. Sporters kunnen daarentegen weer baat hebben bij een visolie supplement met een hogere EPA gehalte. 

Heb je echter een verhoogde visoliebehoefte, dan kun je beter kiezen voor een hogere dosering EPA en DHA, zoals rond de 1000 mg. Ben je benieuwd of jij een verhoogde omega 3 behoefte hebt? Vraag dan gratis persoonlijk advies op maat aan.

Percentage omega 3

Deze hoeveelheden staan in een bepaalde verhouding tot elkaar, en worden daarom vaak gecommuniceerd als percentages. Bij een product met 1000 mg visolie dat 600 mg van de werkzame stoffen EPA en DHA bevat, heeft het supplement dus een omega 3-concentratie van 60%. Kies overigens altijd voor een product wat de absolute hoeveelheden of percentages op het etiket weergeeft. Als het etiket geen hoeveelheden vermeldt, dan heeft de fabrikant vaak wat te verbergen.Je kan er dan vanuit gaan dat de hoeveelheid werkzame stoffen aan de lage kant is.

Hoe herken ik de beste omega 3 visolie?

2. De natuurlijke vorm: triglyceriden in plaats van ethylesters

Dan is er nog iets waar je op kunt letten, namelijk de molecuulvorm. Visolieconcentraat heeft immers van nature niet zo’n hoog gehalte aan EPA en DHA. In onbewerkte visolie zijn deze twee stoffen namelijk gebonden aan andere vetzuren. Deze natuurlijke molecuulvorm heeft de naam triglyceride, en zorgt voor een concentraat met maar zo’n 26-57 procent aan werkzame stoffen EPA en DHA.4

In visoliesupplementen streven we naar een hoger percentage, zodat je relatief minder nodig hebt voor hetzelfde effect. Daarom scheiden hoogwaardige aanbieders EPA en DHA van de andere vetzuren door middel van een zorgvuldig extractieproces. Er zijn echter twee manieren om dit te doen:

  • Supplementen met ethylesters: Tijdens het extractieproces wordt het molecuul als het ware uit elkaar gehaald om zo de werkzame stoffen te scheiden, en vervolgens weer opnieuw in elkaar te zetten. In dit geval kiest men voor een nieuwe molecuulvorm van de omega 3-vetzuren, ethylesters genaamd. Dit is een iets makkelijkere en goedkopere optie, maar is daardoor net iets minder goed opneembaar voor het lichaam.5,6

  • Supplementen met triglyceriden: Bij deze manier zet je de werkzame stoffen na extractie terug in de originele triglyceride-molecuulvorm. Deze natuurlijke vorm is biologisch beschikbaar en daarmee het best opneembaar voor het lichaam.5,6 Vooral voor diegenen met een verhoogde behoefte, is dit de vorm die je in de kast wil hebben.

3. Oxidatiewaarde van de visolie (Totox)

Dat levertraan vroeger zo smerig smaakte had te maken met de hoge oxidatiewaarde. Als olie oxideert, wordt het ranzig en bederft het. Dat ruik én proef je. Een stof oxideert wanneer je het blootstelt aan lucht. Zuurstof kan namelijk een chemische reactie hebben met bepaalde stoffen, zoals olie. Langdurige blootstelling aan open lucht verandert dus de moleculen in de stof, en dat komt je gezondheid doorgaans niet ten goede.7,8 Vandaar dat men visolie vaak in luchtdichte capsules aanbiedt. Maar zelfs in een dergelijk luchtdichte softgel loopt de visolie het risico om te oxideren.

Hoe kan je dan nagaan dat jouw visoliesupplement een lage zogenoemde oxidatiewaarde heeft? Hieronder twee punten waar je op kan letten:

  • Totox-waarde: dit staat voor de totale oxidatie-waarde, wat wordt aangeduid met een cijfer. Bij goede visoliesupplementen doet de ontwikkelaar er namelijk alles aan om dit zo laag mogelijk te houden. De Europese richtlijn is vastgesteld op een maximum Totox-waarde van 26. Je wilt dus dat je supplement hier ruim onder zit. Je kunt een beetje oxidatie nooit helemaal voorkomen, dus een écht lage oxidatiewaarde voor visolie ligt vaak rond de 5. Nog een tip: hoe lager de oxidatie, hoe helderder de olie. Je kunt de puurheid zo dus makkelijk terugzien. In een capsule is dat echter moeilijk, want de capsules zelf hebben vaak een gelige kleur.
  • Toegevoegde antioxidanten: voor een lage oxidatiewaarde kun je ook extra antioxidanten toevoegen aan een visolie. Niet alleen zijn antioxidanten goed voor je lichaam, ze gaan ook de oxidatie van olie tegen. Zo werken ze goed samen met omega 3-vetzuren.9 Bekende antioxidanten zijn bijvoorbeeld vitamine D en E. Hierbij geldt vitamine E (d-alfa-tocoferol) als een basis-antioxidant. Als je voor een écht lage oxidatie waarde gaat, zoek dan een visolie supplement waar ook vitamine D in zit.

Vissige oprispingen

Als laatste werkt een zeer lage oxidatiewaarde ook goed tegen visachtige oprispingen. Je weet wel, wanneer je na het nemen van een omega 3-supplement nog die vissmaak ‘opboert’. Heb je vaak last van zogenoemde oprispingen, dan is een visolie-supplement met een lage oxidatiewaarde voor jou de oplossing!

4. Contaminatie: hoeveelheid verontreinigde stoffen in visolie

In onze voedingsmiddelen komen soms verontreinigende stoffen terecht, zoals zware metalen. Dat noemen we ook wel contaminatie. Verre van goed voor onze gezondheid natuurlijk. Daarom is het belangrijk dat we onze voedingsmiddelen testen op verontreiniging. Hier zijn overigens Europese richtlijnen voor: bepaalde voedingstoffen mogen niet meer dan een vastgestelde hoeveelheid zware metalen bevatten. Neem bijvoorbeeld lood: visproducten mogen maximaal 0,3 mg lood per kg hebben.10 Maar liever heb je natuurlijk dat jouw visolie daar nog een stuk onder zit. Het liefst minder dan 0,1 mg per kg.

Hoe herken ik de beste omega 3 visolie?

5. Duurzaamheid

De laatste, maar absoluut niet de minste: is de omega 3-visolie duurzaam? Dit blijkt uit verschillende aspecten. Allereerst begint het natuurlijk bij de vissoort waaruit de olie gewonnen is. Is dit bijvoorbeeld een bedreigde vissoort? Inmiddels staan er al heel wat soorten op de rode lijst, zoals makreel, kabeljauw en beekforel.11 Deze vissen worden regelmatig gewonnen voor visolieproductie, maar zijn absoluut geen duurzame optie. Als jij het milieu hoog in het vaandel hebt staan, wil je de olie van deze vissen dus liever vermijden. Een betere optie is bijvoorbeeld ansjovis: deze staat niet op de rode lijst én heeft van nature een korte levensduur.

Voordelen product
  • Zeer hoge omega 3-concentratie van >80%
  • Maar liefst 1.120 mg(!) omega 3-visolie per capsule
  • Natuurlijke en beste opneembare triglyceride-vorm

Daarnaast wil je natuurlijk alleen in zee met een gecertificeerd vissersbedrijf. Er zijn diverse certificaten die verschillende aspecten van duurzaamheid beoordelen; deze geven vaak aan dat het vissersbedrijf voldoet aan specifieke eisen. Hieronder een aantal voorbeelden van belangrijke, internationale duurzaamheidscertificaten:

  • Friend of the Sea®: dit is een certificering van zeedieren uit duurzame visserij. Ze toetsen op verschillende aspecten, waaronder het tegengaan van overbevissing, aantasten van de zeebodem en natuurlijk het voldoen aan alle wettelijk gestelde eisen.
  • Marin Trust®: dit certificaat gaat over de duurzaamheid van visproducten en arbeidsomstandigheden. Ze controleren o.a. op het respecteren van gestelde visquota, het vastleggen van alle gegevens rondom vangst en de herkomst, maar ook de werkomstandigheden in de productiefabrieken.
  • Green-e®: dit is een certificaat voor het gebruik van groene energie. Zo certificeren ze bedrijven met een volledig groene energievoorziening.
  • IFOS®: dit is een speciaal certificaat voor visoliën en het waarborgen van kwaliteit. Ze letten met name op de graad van contaminatie, de kwaliteit van de omega 3-vetzuren en de hoeveelheid werkzame stoffen in het product.

Let op: deze certificaten mogen niet altijd getoond worden op een visolieproduct vanwege de achterliggende wetgeving. Ben je echt op zoek naar een duurzame visolie? Bekijk dan de website van de omega 3-leverancier van het supplement. Hier kun je deze certificaten wél altijd terugvinden.

Voordelen product
  • Vitamine D is goed voor de spieren
  • Natuurlijke en beste opneembare triglyceride-vorm
  • Duurzaam gewonnen uit niet-bedreigde vissoort

Tot slot

Zoals we in dit blog hebben laten zien, is het gebruik van een visolie supplement geen overbodige luxe. Als het je niet lukt om minimaal twee keer in de week vette vis te eten, dan kom je niet aan de omega 3-vetzuren die je lichaam nodig heeft. In dat geval is een visoliesupplement ideaal. Maar, dan wil je natuurlijk wel de beste omega 3-visolie. Die selecteer je door op een aantal belangrijke punten te letten.

  1. Als eerste is het belangrijk dat er genoeg werkzame stoffen in je supplement zitten. Je wil dus een supplement met een hoog gehalte EPA en DHA. Voor een gemiddeld persoon is 600 mg EPA en DHA voldoende in een visolie van 1000 mg, maar voor iemand met een hogere behoefte is minimaal 900 mg aan werkzame stoffen noodzakelijk. Sporters kunnen baat hebben bij een hoger EPA gehalte. 
  2. Daarnaast is de triglyceride-vorm de natuurlijke en best opneembare vorm voor het lichaam.
  3. Check verder de oxidatiewaarde van de visolie. Deze moet wettelijk onder de 26 zitten, maar een supplement met een écht lage oxidatiewaarde zit vaak rond de 5. Bovendien worden er vaak antioxidanten toegevoegd, zoals vitamine D en E, die ook oxidatie tegengaan.
  4. Verder is de mate van contaminatie belangrijk voor een goede visolie. Hierover zijn wettelijke richtlijnen vastgesteld. Ook is duurzaamheid steeds belangrijker, wat zich vertaalt in de winning van niet-bedreigde vissoorten en een groen en verantwoord productieproces.
  5. Als laatste zijn er nog diverse certificeringen die aantonen welke ontwikkelaars aan de gestelde standaarden op het gebied van duurzaamheid voldoen.

Met bovenstaande informatie in het achterhoofd zul jij dus nooit meer vragend naar een visolie-etiket hoeven turen!

Kom je er niet uit?
Vraag ’t Vitakruid!
Onze productadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven gratis advies op maat.
Vraag gratis advies aan
Britt

Britt

Productadviseur

* Goedgekeurde gezondheidsclaims op basis van Visolie 1400 TG met D3.

Referenties
  1. Barclay, W. R., Meager, K. M., & Abril, J. R. (1994). Heterotrophic production of long chain omega-3 fatty acids utilizing algae and algae-like microorganisms. Journal of [...], 6(2), 123-129.
  2. Domingo, J. L. (2007). Omega-3 fatty acids and the benefits of fish consumption: is all that glitters gold?. Environment International, 33(7), 993-998.
  3. Stark, K. D., Van Elswyk, M. E., Higgins, M. R., Weatherford, C. A., & Salem Jr, N. (2016). Global survey of the omega-3 fatty acids, docosahexaenoic acid and eicosapentaenoic [...]. Progress in Lipid Research, 63, 132-152.
  4. Neubronner, J., Schuchardt, J. P., Kressel, G., Merkel, M. V., von Schacky, C., & Hahn, A. (2011). Enhanced increase of omega-3 index in response to long-term n-3 fatty acid supplementation from triacylglycerides versus ethyl esters. European Journal of Clinical Nutrition, 65(2), 247-254.
  5. Moffat, C. F., McGill, A. S., Hardy, R., & Anderson, R. S. (1993). The production of fish oils enriched in polyunsaturated fatty acid‐containing triglycerides. Journal of the American Oil Chemists' Society, 70(2), 133-138.
  6. Walker, R. E., Jackson, K. H., Tintle, N. L., Shearer, G. C., Bernasconi, A., Masson, S. & Harris, W. S. (2019). Predicting the effects of supplemental EPA and DHA on the omega-3 index. The American Journal of Clinical Nutrition, 110(4), 1034-1040.
  7. Heller, M., Gemming, L., Tung, C., & Grant, R. (2019). Oxidation of fish oil supplements in Australia. International Journal of Food Sciences and Nutrition, 70(5), 540-550.
  8. Kazuo, M. (2019). Prevention of fish oil oxidation. Journal of Oleo Science, 68(1), 1-11.
  9. Jamilian, M., Samimi, M., Mirhosseini, N., Ebrahimi, F. A., Aghadavod, E., Talaee, R. & Asemi, Z. (2018). The influences of vitamin D and omega-3 co-supplementation on clinical, metabolic and genetic parameters in women with [...]. Journal of [...], 238, 32-38.
  10. Europese Voedselveiligheid Autoriteit. (2006). Europese verordening nr. 1881/2006 inzake vaststelling van maximum gehalten aan bepaalde verontreinigingen in levensmiddelen. 
  11. Dijksma, S. A. M. (2015, oktober). Staatscourant. Vaststelling geactualiseerde Rode lijsten flora en fauna in Staatscourant Nr. 36471.