Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest

Teunisbloemolie capsules? 3x waarom borage olie beter is

Een mooiere huid van binnenuit? Of een supplement voor een gehydrateerde huid? Je komt al snel uit bij teunisbloemolie, een GLA-houdend product. Maar wist je dat borage olie eigenlijk een veel betere keuze is?

Lees verder onder de afbeelding

Teunisbloemolie capsules? 3x waarom borage olie beter is

Onderwerpen in dit artikel

  • Wat is de teunisbloem?
  • Teunisbloemolie werking
  • Teunisbloemolie: gevaarlijk?
  • 3 redenen waarom borage olie beter is dan teunisbloemolie

Wat is de teunisbloem?

De teunisbloem is een gewas dat zich vooral kenmerkt door de vrolijke gele bloemen. De plant komt van oorsprong uit Amerika, maar is inmiddels ook ingeburgerd op andere continenten. De teunisbloem werd in de 17e eeuw namelijk naar Europa verscheept.1 Wanneer de bladeren verwelken, blijft een zaaddoos over. Deze zaden zijn van essentieel belang, want deze perst men om de befaamde teunisbloemolie uit te winnen.1 

Teunisbloemolie werking

De zaden van de teunisbloem zijn namelijk rijk aan gamma-linoleenzuur (GLA).2 Dit is een omega 6-vetzuur waaraan we verschillende werkingen toeschrijven. De belangrijkste hiervan is het hydrateren van de huid. Zo maakt het de huid van binnenuit mooier. Bovendien is GLA een essentieel vetzuur voor de huid, wat het lichaam niet zelf kan aanmaken.3 Voor de inname ervan ben je dus afhankelijk van voedsel of supplementen. 

Welk supplement is geschikt voor mij?

Check het via onze vitaminetest en kijk welke vitaminen en mineralen relevant zijn.

Doe de Vitaminetest

Teunisbloemolie: gevaarlijk?

Met de aandacht voor de gezondheidsvoordelen van teunisbloemolie, kwam echter ook aandacht voor de gevaren. Want, is teunisbloemolie gevaarlijk? Er zijn een handjevol mogelijke bijwerkingen die hier en daar genoemd worden, maar gelukkig is er weinig reden tot grote zorgen. 

Er zijn enkele mensen die overgevoelig kunnen zijn voor teunisbloemolie (capsules). Dit kan leiden tot milde buik- en darmkwalen. Bovendien kan deze gevoeligheid ook betrekking hebben op een specifiek bestanddeel van teunisboemolie of een toevoeging in de capsule. In dat geval kan een soortgelijk alternatief uitkomst bieden, bijvoorbeeld borage olie.4 Of borage bijwerkingen heeft, lees je in ons blog Is borage olie gevaarlijk?

Een andere belangrijk aandachtspunt om te noemen is dat de werkzame stof GLA een bloedverdunnend effect kan hebben. Dit komt doordat GLA de bloedstolling kan laten afnemen.5 Wees dus voorzichtig als je hier al iets tegen inneemt en raadpleeg altijd eerst een arts of specialist.

Teunisbloemolie capsules? 3x waarom borage olie beter is

3 redenen waarom borage olie beter is dan teunisbloemolie

Er zijn weinig natuurlijke bronnen van het befaamde vetzuur GLA, waardoor de teunisbloem een populaire bron is geworden om bijvoorbeeld te verwerken tot teunisbloemolie capsules. Maar is dat wel terecht? Is dit de beste bron met het hoogste GLA-gehalte en dus de grootste hoeveelheid werkzame stoffen? 

Deze vragen kunnen we volmondig met ‘nee’ beantwoorden.  Er bestaat namelijk nóg een GLA-houdend gewas, dat ook wijdverspreid is in de Europese natuur. Dit is het komkommerkruid, ook wel bernagie of borage genoemd. De officiële benaming is Borago officinalis, een kruid dat al bij de oude Grieken bekend stond om de gezondheidsbevorderende werking. 

Ook deze plant bevat zaden, waaruit we borage olie winnen. En als we naar de wetenschap kijken, ben je met de olie van de bernagieplant vele malen beter uit dan met teunisbloemolie. Waarom? Wij geven je 3 redenen:

1. Verhouding: 2x hoger GLA-gehalte

Borage olie bevat het hoogste gehalte GLA van alle oliehoudende gewassen. Zo vind je in de zaden van het komkommerkruid maar liefst 2 tot 3 keer zoveel van het omega-6 vetzuur dan in teunisbloemolie. In 100 gram teunisbloemolie zit 7-10 gram GLA, terwijl borage olie maar liefst 18-25 gram bevat.6 

2. Prijs-kwaliteitverhouding: goedkoper uit met borage olie

Dit gegeven werkt door op verschillende gebieden. Teunisbloemolie bevat dus zeker de helft minder aan werkzame stoffen, terwijl het supplement niet de helft goedkoper is dan borage olie. 

Teunisbloemolie kost al snel €25,- voor 60 capsules van 1500 mg met zo’n 120 mg GLA. Terwijl ons supplement €44,90 kost voor dezelfde hoeveelheid borage olie, maar met 300 mg GLA per capsule. Ons product bevat 2,5 keer meer werkzame stof, maar is dus niet 2,5 keer zo duur! 

3. Gebruiksgemak: je krijgt meer voor minder

Bovendien kunnen we nog een voordeel voor borage olie benoemen. Doordat het een hoger gehalte werkzame stoffen bevat, heb je namelijk ook minder capsules nodig voor dezelfde werking. Zo moet je bijvoorbeeld drie keer meer teunisbloemolie capsules slikken om dezelfde werkzaamheid te bereiken als één borage olie capsule. Tel uit je winst!

Borage Olie 1500 mg GLA 300 mg van Vitakruid

Uiteraard hebben wij hier rekening mee gehouden bij de ontwikkeling van ons borage olie supplement. Eén capsule bevat 1500 mg borage olie, wat goed is voor maar liefst 300 mg GLA! Een dosering waar het meeste effectiviteit mee werd bereikt in wetenschappelijk onderzoek.7

Voordelen product
  • 300 mg GLA per softgel
  • Hydrateert de huid
  • Maakt de huid van binnenuit mooier

Tot slot

Meer werkzame stoffen tegen een lagere prijs. En dan hoef je maar één capsule per dag te slikken om de wetenschappelijk onderbouwde dosering te halen. Gek genoeg is dit gegeven niet algemeen bekend en blijft de verkoop van teunisbloemolie capsules populairder dan van zijn hoogwaardige tegenhanger. Maar: een gewaarschuwd mens telt voor twee. Stap jij over op borage olie?

Advies nodig over teunisbloem of borage?
Onze productadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven gratis advies op maat.
Vraag gratis advies aan
Britt

Britt

Productadviseur

 

Referenties
  1. Oude Essink, H. (2007). Teunisbloem:(Oenothera L.). Bijenhouden, 6-7.
  2. Timoszuk, M., Bielawska, K., & Skrzydlewska, E. (2018). Evening primrose (Oenothera biennis) biological activity dependent on chemical composition. Antioxidants, 7(8), 108.
  3. Muggli, R. (2005). Systemic evening primrose oil improves the biophysical skin parameters of healthy adults. International Journal of Cosmetic Science, 27(4), 243-249.
  4. Teunisbloemolie voor uw [...]. (z.d.). InfoNu. Geraadpleegd op 2 maart 2022. 
  5. Ziboh, V.A., and Fletcher, M. (1992). Dose-response effects of dietary gamma linolenic acid enriched oils on human polymorphonuclear-neutrophil biosynthesis of leukotriene B4. Amer. J.Clin. Nutr. 55:39.
  6. Fan, Y. Y., & Chapkin, R. S. (1998). Importance of dietary γ-linolenic acid in human [...] nutrition. The Journal of nutrition, 128(9), 1411-1414.
  7. Balić, A., Vlašić, D., Žužul, K., Marinović, B., & Bukvić Mokos, Z. (2020). Omega-3 versus omega-6 polyunsaturated fatty acids [...]. International Journal of Molecular Sciences, 21(3), 741.