Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest

Koude handen en voeten? Zo verbeter jij je doorbloeding

Lianne Kusters

Lianne

MSc. Nutrition & Health 16 jan. 2024Bijgewerkt: 20 feb. 20247 min. leestijd

Altijd koude handen of voeten in de winter? Veel mensen hebben hier last van, maar gelukkig is er veel tegen te doen. Wij onderzochten wat de oorzaak van koude handen en voeten is, wat je er tegen kunt doen en hoe je je doorbloeding kunt verbeteren.

Lees verder onder de afbeelding

Koude handen en voeten? Zo verbeter jij je doorbloeding

Onderwerpen in dit artikel

 • Waarom koude handen en voeten?
 • Altijd koude handen en voeten?
 • Oorzaken slechte doorbloeding
 • Tips om doorbloeding te verbeteren
 • Tot slot: houd je lichaam warm

Waarom koude handen en voeten?

Koude handen en voeten ontstaan vaak wanneer het koud is. Ons lichaam is heel goed in onze temperatuur constant te houden bij koud weer. Een van de mechanismen die ons lichaam hiervoor gebruikt, is het reguleren van de bloedstroom. Bij blootstelling aan kou trekken bloedvaten samen, waardoor er minder bloedtoevoer is naar je handen en voeten. Dit is een natuurlijke reactie van het lichaam om warmte vast te houden. De vitale organen – zoals hart, longen en hersenen – zijn belangrijk voor overleving en hebben voldoende bloedtoevoer nodig om warm te blijven.

Het samentrekken van bloedvaten staat bekend als vasoconstrictie, en leidt onder andere tot een tijdelijke afname van de bloedcirculatie naar de handen en voeten.1 Hierdoor kan een branderig of tintelend gevoel ontstaan, ook wel wintertenen genoemd, evenals het verschijnen van witte vingers of tenen.

Vrouwen hebben vaker last van koude handen en voeten dan mannen. Dit komt doordat vrouwen in het algemeen een hogere lichaamstemperatuur hebben dan mannen en de hormoonhuishouding bij vrouwen anders is. Het hormoon oestrogeen kan namelijk zorgen voor een daling in lichaamstemperatuur.2 Ook kinderen, ouderen en mensen met een lage spiermassa hebben vaker last van koude handen en voeten.

Altijd koude handen en voeten?

Ondanks dat het krijgen van koude handen en voeten een natuurlijke reactie is van je lichaam om warmte van te houden bij kou, ervaren sommige mensen dit sterker dan anderen. Het kan voorkomen dat je zelfs in de zomer koude handen en voeten ervaart, ook al is de buitentemperatuur verre van koud. Een mogelijke reden hiervoor kan zijn dat de bloedcirculatie in het lichaam niet optimaal verloopt.

Oorzaken slechte doorbloeding

Een goede doorbloeding is van groot belang voor het functioneren van het lichaam. Bij een verminderde bloedcirculatie krijgen lichaamscellen niet alle zuurstof en essentiële voedingsstoffen die ze nodig hebben. Ook kunnen afvalstoffen niet goed worden afgevoerd. Dit kan leiden tot symptomen zoals zwelling, tintelingen, een droge huid, of koude handen en voeten.

Stress

Onder invloed van stress produceert je lichaam de hormonen cortisol, adrenaline en noradrenaline. Deze hormonen veroorzaken vernauwing van de bloedvaten en resulteren in een verminderde bloedstroom.3

Lees ook onze blogs over wat stress is en hoe je kunt omgaan met stress.

Ongezonde leefstijl

Leefstijlfactoren spelen een grote rol bij het functioneren van de doorbloeding. Een zittende levensstijl en ongezond eten kunnen voor vasoconstrictie zorgen. Roken draagt eveneens bij aan een verminderde bloedcirculatie doordat het de vernauwing van bloedvaten veroorzaakt. Dit bemoeilijkt de pompfunctie van het hart bij het verplaatsen van bloed door het lichaam.4

Bekijk ons blog over wat een gezonde leefstijl eigenlijk is.

Leeftijd

Naarmate je ouder wordt, veranderen je hart en bloedvaten. Normaal ouder worden zorgt ervoor dat je minder lichaamsvocht hebt, inclusief minder vocht in je bloedbaan. Dit leidt tot een afname van het bloedvolume en een verminderde doorbloeding.

Tips om doorbloeding te verbeteren

Hoewel koude handen en voeten in de meeste gevallen een normale lichaamsreactie is, zijn er toch een aantal dingen die je kunt doen. Met onderstaande tips kun je je lichaam een handje helpen en de doorbloeding verbeteren.

Beweeg

Dagelijks voldoende bewegen is essentieel voor een goede doorbloeding. Beweging zorgt er niet alleen voor dat je lichaam het warm krijgt, maar draagt ook bij aan de regulering van stresshormonen. Tijdens het sporten produceert je lichaam endorfine, wat bijdraagt aan een positief gevoel en het ervaren van minder stress.5 Probeer elke dag minstens een half uur te bewegen, bijvoorbeeld door een stevige wandeling te maken, een rondje te joggen of een intensieve HIIT (high intensity intervaltraining) te doen. Hierdoor stimuleer je je hartslag, en bevorder je het zuurstoftransport naar je cellen.

In onze eerder geschreven blogs lees je wat de beweegrichtlijnen zijn en of 10.000 stappen per dag nodig zijn.

Yoga is eveneens goed voor je bloedcirculatie. Bij omgekeerde yogahoudingen verplaatst het bloed van de onderste helft van je lichaam naar je hart en hersenen, terwijl draaibewegingen in yogaposes het bloed naar je organen leiden.

Bekijk ook de andere voordelen van yoga.

Drink voldoende water

Zorg ervoor dat je gedurende de dag voldoende vocht binnenkrijgt. Wanneer je te weinig drinkt, is het bloed dikker en is het voor je lichaam moeilijker om het bloed rond te pompen door je lichaam. Daarnaast kunnen door een tekort aan vocht afvalstoffen minder goed afgevoerd worden. Dit is met name cruciaal wanneer je veel transpireert, zoals na het sporten of tijdens warm weer. Zorg er dan voor dat je voldoende drinkt om je vochtbalans op peil te houden.

Koud douchen

Waarschijnlijk staat koud douchen niet bovenaan je lijst als je last hebt van koude handen en voeten, maar verrassend genoeg kan het bijdragen aan een verbetering van de bloedcirculatie. Het afwisselen van koud en warm water tijdens het douchen zorgt ervoor dat je bloedvaten samentrekken en uitzetten, wat resulteert in een krachtigere doorstroming van bloed door het lichaam. Het effect is tijdelijk, maar het is een fijne manier om je bloedsomloop een boost te geven.

Koud douchen iets te intens in de winter? Alleen je handen en voeten onderdompelen in afwisselend koud en warm water werkt ook! Laat je handen en/of voeten gedurende 2 tot 3 minuten in een bakje met warm water weken en dompel ze vervolgens kort onder in een bakje met koud water. Herhaal dit proces een aantal keer en voilà: warme handen en/of voeten!

Eet voldoende en gezond

Het lichaam heeft voldoende brandstof nodig om alle lichaamsfuncties te vervullen, waaronder het handhaven van de lichaamstemperatuur. Ook wat je eet is van belang. Zorg ervoor dat je dieet voldoende vitamine C, ijzer en vitamine B12 bevat. Vitamine C speelt een cruciale rol bij de gezondheid van je bloedvaten, terwijl ijzer en B12 essentieel zijn voor de vorming van rode bloedcellen.6

Daarnaast is het slim om voldoende omega-3-vetzuren binnen te krijgen. De omega-3-vetzuren uit vette vis en walnoten dragen bij tot de verbetering van de elasticiteit van de bloedvaten en bevorderen een betere bloedcirculatie.7,8

Lees meer over voeding die gezond is voor hart en vaten.

Massage

Een massage is super voor je gezondheid! Naast dat een massage goed werkt tegen stress, kan het ook helpen om de doorbloeding te stimuleren. Het verwijdt de bloedvaten in de huid, waardoor de bloedcirculatie wordt bevorderd en afvalstoffen beter afgevoerd kunnen worden.

Stop met roken

Stoppen met roken heeft meteen positieve effecten op je lichaam. Sigaretten bevatten talloze chemische stoffen die schadelijk zijn voor je hart- en bloedvaten. Al na ongeveer 2 weken na het stoppen verbetert je bloedcirculatie, wat ervoor zorgt dat je beter kunt bewegen en je minder last van koude handen en voeten hebt.

Tot slot: houd je lichaam warm

Nog steeds last van koude handen en voeten? Probeer dan je lichaam op te warmen. Geniet van warme dranken, zoals je favoriete thee. Draag dikke sokken en een warme trui die je rug en buik bedekken wanneer het buiten koud is. Creëer een knusse sfeer met dekentjes en omring jezelf met gezelligheid en fijne mensen. Maak een warme kruik voor in bed als je het koud hebt in de avond. Geniet van de winterzon op je gezicht. Wanneer je lichaam warm is, stuurt je zenuwstelsel een signaal dat het veilig is en je lichaam kan ontspannen.8 Een ontspannen lichaam zorgt vanzelf voor een betere bloedcirculatie!

Advies nodig over het verbeteren van de doorbloeding?
Onze productadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven gratis advies op maat.
Vraag gratis advies aan
Britt

Britt

Productadviseur

Referenties
 1. Alba, B. K., Castellani, J. W., & Charkoudian, N. (2019). Cold‐induced cutaneous vasoconstriction in humans: Function, dysfunction and the distinctly counterproductive. Experimental Physiology, 104(8), 1202–1214.
 2. Baker, F. C., Siboza, F., & Fuller, A. (2020). Temperature regulation in women: Effects of the menstrual cycle. Temperature, 7(3), 226–262.
 3. Gordan, R., Gwathmey, J. K., & Xie, L. (2015). Autonomic and endocrine control of cardiovascular function. World Journal of Cardiology, 7(4), 204.
 4. Trap-Jensen J. (1988). Effects of smoking on the heart and peripheral circulation. American Heart Journal, 115(1 Pt 2), 263–267.
 5. Mikkelsen, K., Stojanovska, L., Polenakovic, M., Bosevski, M., & Apostolopoulos, V. (2017). Exercise and mental health. Maturitas, 106, 48–56. 
 6. Oudemans-van Straaten, H. M., Spoelstra-de Man, A. M., & de Waard, M. C. (2014). Vitamin C revisited. Critical care (London, England), 18(4), 460. 
 7. Banel, D. K., & Hu, F. B. (2009). Effects of walnut consumption on blood lipids and other […] factors: a meta-analysis and systematic review. The American Journal of Clinical Nutrition, 90(1), 56–63. 
 8. Lavie, C. J., Milani, R. V., Mehra, M. R., & Ventura, H. O. (2009). Omega-3 polyunsaturated fatty acids and cardiovascular […]. Journal of the American College of Cardiology, 54(7), 585–594.