Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest
Het duizelt in je hoofd als je te snel opstaat en je spiegelbeeld geeft je een bleke versie van de werkelijkheid. Je loopt op je tandvlees bij het afvinken van je to-do lijst en je zit met lange tanden naar je ontbijt te kijken. Tijd voor een vitamine B12 check!
Lees verder onder de afbeelding
Vitamine B12 heet ook wel cobalamine en is lid van de wateroplosbare vitamine B-familie. In de kern van vitamine B12 zit een metaal: kobalt. Dit metaal verklaart de naam cobalamine. De natuurlijke vormen die je terugvindt in dierlijke voeding zijn methyl-, hydroxy- en adenosylcobalamine. Waarvan je de methyl- en adenosylvariant als biologische actieve vorm in het lichaam terugziet.1
Een korte uitleg over de werking van het nutriënt cobalamine is wel op zijn plaats. Elk mens heeft een voorraad vitamine B12 in het lichaam. De lever slaat hier een groot deel van op. Hiervan verlaat een kleine hoeveelheid dagelijks het lichaam via gal en urine, omdat het verbruik zeer zuinig is beschikt je lichaam zo over een vitamine B12 voorraad.
Je kunt hier drie tot wel tien jaar uit putten, ofwel zolang de voorraad strekt. Micro-organismen in je dikke darm maken zelf vitamine B12 aan. Dat is prima zou je denken, maar niets in minder waar. De productieplek in de darm zorgt helaas niet voor directe opname door het lijf. De afdeling die hier verantwoordelijk voor is bevindt zich aan het eind van je dunne darm.
Logistiek gezien vindt de aanvoer van bruikbare vitamine B12 plaats via onze voeding. Als je kijkt waar in onze voeding deze vitamine voorkomt, dan beland je vooral bij: vlees, vis, schelpdieren, gevogelte, zuivel en eieren. De darmflora van dieren zijn in staat om vitamine B12 te produceren. Om die reden komt vitamine B12 uitsluitend voor in dierlijke producten.2
Lees meer over voeding en vitamine B12 in dit blog.
In voeding is B12 gebonden aan eiwitten. In de maag zorgt het maagzuur ervoor dat vitamine B12 los gemaakt wordt van dit eiwit. Vanuit de maag komt de losgemaakte cobalamine terecht in de dunne darm, alwaar B12 zich koppelt aan een ander eiwit; de intrinsieke factor. Zo neemt aan het eind van de dunne darm het lichaam de B12 op voor actief gebruik.
De vorming van deze intrinsieke factor gebeurt al in de maag, maar pas in de dunne darm vormt dit eiwit samen met B12 een stel. Eenmaal samen opgenomen in de darmcellen scheiden de wegen van B12 en intrinsieke factor en koppelt vitamine B12 zich aan een ander eiwit om zo op transport te gaan naar het bloedplasma.3
De voedingsstof B12 is essentieel voor allerlei processen in het lichaam. Eet je regelmatig dierlijke producten met daarin B12 dan heeft dit een positieve invloed op de stofwisseling van je zenuwcellen, het immuunsysteem en je spijsvertering. Daarnaast ondersteunt dit voedingsnutriënt je energieniveau. Er bestaan zes biologisch werkzame vormen van vitamine B12:
De vormen methylcobalamine en adenosylcobalamine zijn direct biologisch actief in ons lichaam.4 Daarnaast hebben ze binnen het brede werkgebied van vitamine B12 beide een iets andere functie en werkplek.
Staat er veel denkwerk op je programma iedere dag? Methylcobalamine is de vorm van vitamine B12 die goed is voor het concentratievermogen. Een gezonde en heldere geest moet goed gevoed worden. Zet in drukke tijden voldoende voeding op tafel van dierlijke oorsprong.
Voel je je futloos en lijkt de kleur uit je gelaat vertrokken? Kijk eens kritisch naar je dagmenu. Voeg mogelijk wat meer zuivel en biologisch vlees, vis of kip toe. Adenosylcobalamine werkt in de mitochondriën, onze energiefabriekjes binnen de cellen. En is een belangrijke bron voor onze energie en bij de aanmaak van rode bloedcellen.
Volgens de Gezondheidsraad hebben volwassenen dagelijks een hoeveelheid van 2,8 microgram vitamine B12 nodig. Dit is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH). Over het algemeen krijgen we in Nederland via onze voeding genoeg vitamine B12 binnen. Er zijn geen nadelige effecten bekend van een hoge inname van vitamine B12. Daarom is er geen bovengrens aan te geven. Een ontoereikend niveau kan wel kwaad.5
Meer lezen over gezonde B12 waardes? Lees ons blog Wat is een gezonde vitamine B12 waarde?
Veganisten vormen hierbij een risicogroep, omdat B12 natuurlijk alleen van dierlijke producten afkomstig is. Ben je veganistisch? Hou dan je vitamine B12 voedingsbronnen extra goed in de gaten.
Naast een verminderde inname is een verstoorde opname ook mogelijk. Je neemt voldoende vitamine B12 rijke nutriënten, maar ergens in het traject van mond naar dunne darm gaat er iets mis in de opname van de betreffende vitamine.6 Twijfel je of je wel voldoende vitamine B12 binnenkrijgt of opneemt? Schakel dan de hulp in van een arts of orthomoleculair therapeut voor verder onderzoek.
Wat doet vitamine B12? Je kunt beter stellen wat doet het niet. Vitamine B12 lijkt de interim manager van je lichaam en heeft op meerdere vlakken invloed. Wanneer je regelmatig vlees, vis, kip en zuivelproducten eet vul je normaal gesproken je vitamine B12 level aan. Dit houdt je fit en vitaal en levert voordelen op voor je humeur en concentratie. De lever heeft een voorraad opgeslagen waar het lichaam uit kan putten, maar deze is niet eindeloos.
Hou daarom je vitamine B12 waarde goed in de gaten, zeker wanneer je een veganistisch eetpatroon volgt. Jongleer jij je dagelijks suf om alle ballen hoog te houden? Dan levert het micronutriënt cobalamine een welkome bijdrage aan je geestelijke veerkracht. Met als bonus een goed geoliede energiehuishouding.