Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest

Wat is een gezonde vitamine B12 waarde?

Om goed te functioneren is het belangrijk dat je vitaminewaarden op peil zijn, toch is dat niet voor iedereen vanzelfsprekend. Wat is een gezonde vitamine B12 waarde en wanneer krijg je te maken met ontoereikende niveaus, of juist een overschot?

Lees verder onder de afbeelding

Wat is een gezonde vitamine B12 waarde?

Onderwerpen in dit artikel

  • Waarom is je B12 waarde belangrijk?
  • Hoe wordt de waarde van vitamine B12 vastgesteld?
  • Wat is een gezonde vitamine B12 waarde?
  • Waarde vitamine B12 te laag, wat nu?
  • Waarom een hoog gedoseerd B12-supplement?
  • Is je vitamine B12 waarde te hoog?
  • Tot slot: normaalwaarde of gezonde waarde

Waarom is je B12 waarde belangrijk?

Vitamine B12, of cobalamine, is een veelzijdig nutriënt dat meerdere belangrijke rollen in ons lichaam vervult. Zo ondersteunt het je immuunsysteem, bevordert het de energiestofwisseling en is het van belang voor de vorming van rode bloedcellen.* Vitamine B12 krijg je binnen door het eten van dierlijke producten, zoals vlees, zuivel en eieren. Een plantaardige bron is er niet; eet je geen dierlijke producten dan ben je aangewezen op een supplement om je vitamine B12 waarde te onderhouden.

Door de vele verschillende functies van het nutriënt kunnen symptomen bij een afwijkende vitamine B12 waarde zeer uiteenlopen. Niet alleen vegetariërs en veganisten lopen een verhoogd risico, ook ouderen krijgen er sneller mee te maken en doen er daarom goed aan hun vitamine B12 waarde in de gaten te houden.

Lees meer in ons blog Wat is vitamine B12? Alles over dit nutriënt!

Hoe wordt de waarde van vitamine B12 vastgesteld?

Ons lichaam slaat de meeste vitamine B12 op in de lever waar een optimale voorraad – afhankelijk van leeftijd, gezondheid en leefstijl – voor 3 tot 10 jaar lang voldoende kan zijn. Aangezien we niet zo snel een sample uit onze lever zullen halen om een meting te doen, zijn er andere manieren om een indicatie van je B12-waarde vast te stellen.

Inzicht krijgen in je vitamine B12 waarde kan middels verschillende onderzoeken die je aanvraagt via je huisarts. Meestal wordt er gekozen voor de serum B12 test, deze test meet zowel de actieve als non-actieve B12 in je bloed.1  Laat de serum test een vitamine B12 normaalwaarde zien, dan sluit dit niet altijd ontoereikende niveaus uit, omdat je niet weet hoeveel ervan actief is. Een andere optie is het testen van het hemoglobine in je bloed, deze kan namelijk ook laag zijn wanneer je B12 ontoereikend is.

Een andere manier om je waarde inzichtelijk te krijgen is de Actief-B12 test. Deze kan je huisarts aanvragen en meet het actieve B12 in je lichaamscellen. 

Wat is een gezonde vitamine B12 waarde?

In Nederland geldt een minimale serum-B12 waarde van 148 pmol/L. Alles lager dan 148 pmol/L is dus ontoereikend. Toch kan iemand met een vitamine B12 waarde van tussen de 148 en 500 pmol/L ook te maken hebben met ontoereikende niveaus. Wanneer deze waarde gemeten wordt kan een vervolgtest – waarbij je alleen het actief vitamine B12 meet – een logische vervolgstap zijn. 

Lees, wanneer je vitamine B12 10.000 overweegt, meer in ons blog Vitamine B12 10.000: waarom & wanneer?

Serum vitamine B12 waarde

De signalen van een lage waarde worden soms pas erg laat opgemerkt of blijven ze zelfs helemaal uit. Het NHG (Nederlands Huisartsen Genootschap) gaat daarom uit van een grijs gebied bij een serum B12 waarde van 148 pmol/L tot 250 pmol/L.2 Helaas bestaat er geen wereldwijde consensus over een minimale B12 waarde

Ter illustratie: Japan heeft aanzienlijk hogere minimumwaarde (500 pmol/L) vastgesteld dan de Verenigde Staten (200 pmol/L). Duitsland en Spanje zitten hier weer tussenin met een minimumwaarde van 365 pmol/L. Afgaande op de gegevens van het NHG is de vitamine B12 normaalwaarde dus alles boven de 250 pmol/L, zoals te zien is in onderstaande tabel.3  

Serum vitamine B12 waarde tabel 
Vitamine B12 waarde < 148 pmol/LTe laag
Vitamine B12 waarde 148 pmol/L – 250 pmol/LGrijs gebied
Vitamine B12 waarde > 250 pmol/L Normaal

Actief B12 waarde 

De Actief-B12 test meet alleen het deel van de vitamine B12 die onze cellen kan opnemen. Vergeleken met de serum-B12 waarde (die de bindingen aan zowel de transporteiwitten Haptocorrine als Transcobalamine II meet) ligt de focus van Actief-B12 test alleen op Transcobalamine II. 

Deze test (ook bekend als Holo-TC) geeft je dus een indicatie van het actieve B12 in het bloed. Doordat het Actief-B12 sneller keldert kan het voorkomen dat je actieve waarde ontoereikend is terwijl je totale B12 nog een ‘normaal’ percentage laat zien. Normaal gesproken is het percentage Actief-B12 tussen de 10 en 30 procent van het totaal.  

Indicatieve waarde van Actief-B12 
Vitamine B12 waarde < 20 pmol/LTe laag
Vitamine B12 waarde 20 – 36 pmol/LGrijs gebied
Vitamine B12 waarde > 36 pmol/LNormaal

Ondanks deze indicatieve waarden bestaat er wetenschappelijke consensus dat alleen een laboratoriumonderzoek geen volledig beeld geeft. Om deze reden moet je altijd de verschillende lichamelijke en/of psychische ongemakken meewegen bij het stellen van een diagnose.  

Waarde vitamine B12 te laag, wat nu?

Bij een vitamine B12 waarde lager dan 148 pmol/L adviseert het NHG een behandeling met een supplement van tenminste 1000 microgram.2 Een vitamine B12 supplement van 1000 mcg zien wij echter als een toegankelijke onderhoudsdosering voor vegetariërs of veganisten die geen ongemakken ervaren. 

Voordelen product
  • Natuurlijke en goed opneembare vorm methylcobalamine
  • Snelle opname door smelttablet
  • Ideale onderhoudsdosering voor veganisten en vegetariërs
 

Dus wat staat je te doen? Allereerst is het belangrijk om te achterhalen waardoor deze afwijkende niveaus zijn ontstaan. Heeft het te maken met je dieet? Bijvoorbeeld door het uitsluiten van dierlijke producten, of komt het door medicatiegebruik? Een supplement kan je vervolgens ondersteunen om je vitamine B12 waarde weer op peil te krijgen.

Maar nu is de vraag; welk supplement zet je in wanneer er sprake is van B12 deficiëntie? Onderstaande tabel maakt je wegwijs in wat wij adviseren voor de indicatieve waarde van een serum B12 en een Actief-B12 test.

Advies serum vitamine B12 waarde 
Vitamine B12 waarde < 148 pmol/LB12 Combi 10.000 met folaat
Vitamine B12 waarde 148 pmol/L – 250 pmol/LB12 Combi 6000 met folaat en P-5-P
Vitamine B12 waarde 250 pmol/L – 450 pmol/L  B12 1000 mcg Methylcobalamine
Vitamine B12 waarde > 450 pmol/L   Multivitamine (volstaat)
 
Advies Actief-B12 waarde 
Vitamine B12 waarde < 20 pmol/LB12 Combi 10.000 met folaat
Vitamine B12 waarde 20 – 40 pmol/LB12 Combi 6000 met folaat en P-5-P
Vitamine B12 waarde 40 – 60 pmol/L B12 1000 mcg Methylcobalamine
Vitamine B12 waarde > 60 pmol/L  Multivitamine (volstaat)

Gezien alleen laboratoriumonderzoek geen eenduidig uitsluitsel kan geven, is dus wel het advies om je niet blind te staren op je B12-waarden, maar ook een luisterend oor te bieden aan je lichaam. 

Voordelen product
  • Beste vormen van B12 in hoge doseringen
  • Vitamine B12 helpt om vermoeidheid en moeheid te verminderen
  • Quatrefolic®, de best opneembare vorm van foliumzuur
 

Waarom een hoog gedoseerd B12-supplement?

De vaak hoge doseringen van vitamine B12 supplementen hebben te maken met het wateroplosbare karakter van het nutriënt. We adviseren daarom om vitamine B12 in de ochtend te suppleren, aangezien het de natuurlijke energie in je lichaam activeert.* Wateroplosbare vitamines bevinden zich in het vocht van voedingsmiddelen en laten zich minder makkelijk opnemen dan vetoplosbare vitamines. Vitamine D, A, K en E vallen onder de vetoplosbare vitamines en bevinden zich in het vet van voedingsmiddelen.

Welk supplement is geschikt voor mij?

Check het via onze vitaminetest en kijk welke vitaminen en mineralen relevant zijn.

Doe de Vitamine B12-test
 

Door het wateroplosbare karakter van B12 is de dosering vaak hoger. Een overschrijding van de referentie inname is daarom eerder regel dan uitzondering. Je hoeft je overigens geen zorgen te maken wanneer de RI de duizendtallen overschrijdt: de European Food Safety Authority (EFSA) stelt dat er geen nadelige effecten in verband zijn gebracht met een hoge B12-inname. Bovendien kent vitamine B12 als therapeutisch middel een geschiedenis van veilig en langdurig gebruik.4 

Naast therapeutische toepassingen bestaan er andere formules die ieder een unieke toepassing kennen. Welke bij jouw situatie past lees je in ons blog Wanneer welk vitamine B12-supplement?  

Is je vitamine B12 waarde te hoog?

Veel mensen gebruiken vitamine B12 supplementen zonder van te voren hun waarde te laten bepalen. Wat als je niveaus gezond zijn, maar je toch extra van het nutriënt inneemt? Ondanks dat er geen negatieve gevolgen bekend zijn van een hoge vitamine B12 waarde, is het altijd een goed idee je plannen te bespreken met een deskundige. Een orthomoleculair specialist kan je bijvoorbeeld precies vertellen welke formule het meest geschikt is voor jou. 

Tot slot: normaalwaarde of gezonde waarde?

Normaalwaarden van vitaminen gaan vaak over de minimale waarde die je nodig hebt om te functioneren. Dit zijn niet per definitie ook gezonde waarden, zoals we terugzien in de vitamine B12 waarde die overduidelijk te laag is bij aantallen onder serum 148 pmol/L of actief onder 20 pmol/L. Waarbij ook zeker aan de bel getrokken mag worden is een serum waarde tussen de 148 pmol/L en 250 pmol/L en actief tussen 20 en 36 pmo/L. Heb jij je serum of actief vitamine B12 laten testen? Bespreek je resultaten met een specialist voor advies op maat. 

Advies nodig over je vitamine B12 waarde?
Onze productadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven gratis advies op maat.
Vraag gratis advies aan
Britt

Britt

Productadviseur

*Goedgekeurde gezondheidsclaims:

  • Vitamine B12 ondersteunt het immuunsysteem.
  • Vitamine B12 bevordert de energiestofwisseling.
  • Vitamine B12 is van belang voor de vorming van rode bloedcellen.
Referenties
  1. Nexo, E., & Hoffmann-Lücke, E. (2011). Holotranscobalamin, a marker of vitamin B-12 status: analytical aspects and […]. The American Journal of Clinical Nutrition, 94(1), 359S–365S. 
  2. Wiersma, T., Koch-Woutersen, H. (2014). NHG-Standpunt Diagnostiek van vitamine-B12-deficiëntie. Huisarts & Wetenschap, 57(9).
  3. Nederlands Huisartsen Genootschap. (2018). Laboratoriumdiagnostiek Vitamine B12-deficiëntie (LESA). NHG Standaarden, Richtlijnen & praktijk.
  4. European Food Safety Authority. (2006). Tolerable Upper Intake Levels for Vitamins and Minerals. Scientific Panel on Dietetic Products, Nutrition […].