Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest

Wat is vitamine B12? Alles over dit nutriënt!

Het is verreweg de bekendste uit de B-familie en in tegenstelling tot andere vitamines van nature alleen te vinden in dierlijke producten. Maar wat is vitamine B12 eigenlijk, hoe doe je dat als vegetariër of veganist, en wat zijn methylcobalamine en adenosylcobalamine?

Lees ook waar het goed voor is, of je niveau toereikend is & meer op de vitamine B12 categoriepagina.

Lees verder onder de afbeelding

Wat is vitamine B12? Alles over dit nutriënt!

Hoe het begon…

De eerste onderzoeken naar wat vitamine B12 is vonden plaats in de 19e eeuw over een periode van ruim 100 jaar. De ondersteunende rol van het nutriënt bij de vorming van rode bloedcellenen werden zelfs het onderwerp van twee afzonderlijke Nobelprijzen.* Waaronder de succesvolle interventie studie van wetenschappers George Minot en William Murphy na een speciaal dieet met grote hoeveelheden lever. Ook George Whipple ontving hiervoor de Nobelprijs omdat zijn onderzoek in 1920 met honden – en datzelfde dieet – de basis vormde voor het onderzoek van Minot en Murphy.1,2

Wat is vitamine B12?

Er vonden nog meer onderzoeken plaats naar B12 waar ook de namen cobalamine en extrinsieke factor uit voortkwamen. Vitamine B12 is een essentieel nutriënt wat betekent dat we afhankelijk zijn van voeding voor het handhaven van gezonde niveaus. Hoewel we vrijwel alle vitamines terugvinden in groente en fruit, komt B12 alleen voor in vlees, vis, zuivel en eieren. 

Micro-organismen zijn verantwoordelijk voor de aanmaak van de vitamine. En hoewel dit proces ook plaatsvindt in het mensenlichaam, levert het ons helaas niets op. 

Bacteriën maken het namelijk aan in onze dikke darm. Evolutionaire misser? Want de opname van vitamine B12 vindt alleen plaats in onze dunne darm. We zullen het dus echt moeten doen met voeding of een supplement.

Cobalamine valt onder de wateroplosbare vitamines. Deze vitamines vinden we terug in het vocht van voedingsbronnen, en in geval van overschotten verlaten ze je lichaam via de urine. Vitamine B12 is een uitzondering op die regel, je lever kan er namelijk een kleine hoeveelheid van opslaan.3

Welk supplement is geschikt voor mij?

Check het via onze vitaminetest en kijk welke vitaminen en mineralen relevant zijn.

Doe de Vitamine B12-test

Wat is de functie van vitamine B12?

Vitamine B12 speelt een rol in verschillende processen, zo

  • activeert het de natuurlijke energie in je lichaam*;
  • ondersteunt het je immuunsysteem*;
  • draagt het bij aan een heldere geest, geestelijke veerkracht, de leerprestaties, het geheugen en de concentratie*;
  • ondersteunt het de vermindering van vermoeidheid*;
  • is het van belang voor de vorming van rode bloedlichaampjes*;
  • helpt het bij het proces van celvernieuwing*:
  • en ondersteunt het de opbouw van zenuwcellen.*

Samenwerking met andere B-vitamines

B-vitamines zijn niet voor niets onderdeel van dezelfde familie. Bijna allemaal zijn ze betrokken bij het vrijmaken van energie uit je voeding.* Tussen enkele B-vitamines bestaat een directe afhankelijkheid, anderen hebben een onderlinge interactie. 

Dat betekent echter ook dat de niveaus elkaar kunnen beïnvloeden. Vandaar dat je vaak een B-complex tegenkomt, een supplement met daarin meerdere B-vitamines. Neem je een hoge dosering van de ene, dan wil je geen onwenselijke verschuivingen bij de rest veroorzaken. Of vice versa. Neem je bijvoorbeeld vitamine B12 dan kan dit een lage B6-status verergeren.4,5 

In enkele gevallen is er juist sprake van een B6-stapeling in het bloed en de weefsels wanneer de vitamine niet goed afgevoerd wordt door de scheve huishouding. In dat geval wil je er folaat (B11) bij nemen, wat de B6-stapeling kan verhelpen. De onderlinge interacties van B-vitamines zien er als volgt uit: 

B12: methylcobalamine of adenosylcobalamine?

Vitamines in supplementen komen in verschillende vormen voor, zo ook B12. Methylcobalamine en adenosylcobalamine zijn beide een biologisch actieve vorm van het nutriënt. Omdat wateroplosbare vitamines in principe maar kort in je lichaam verblijven, krijgt een direct bruikbare variant de voorkeur voor optimale opname.

Krijg je bijvoorbeeld de kunstmatige vorm cyanocobalamine binnen, dan moet je lichaam het eerst omzetten naar een werkzame vorm. Maar met de actieve vormen van vitamine B12, methylcobalamine en adenosylcobalamine, kan het direct overgaan tot actie. Daarmee haal je dus veel meer uit je supplement!

Wil je weten hoe je de beste variant kiest? We helpen je op weg in onze blog Hoe herken je het beste vitamine B12-supplement?

Advies over vitamine B12?
Onze productadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven gratis advies op maat.
Vraag gratis advies aan
Britt

Britt

Productadviseur

Wat is de adequate inname van vitamine B12?

Met adequate inname bedoelen we de minimale hoeveelheid van een nutriënt die je op een dag binnen moet krijgen. Dit wordt ook aangeduid als de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid, welke vastgesteld wordt door de Gezondheidsraad.

Wat is de aanbeveling voor vitamine B12? Die hangt af van onder andere je leeftijd en geslacht:

Kinderen
0 - 6 maanden 
0,4 mcg        
6 - 11 maanden     
0,5 mcg   
1 - 3 jaar 
0,7 mcg
4 - 8 jaar
1,3 mcg
 
Mannen
9 - 13 jaar             
2,0 mcg         
14 - 18 jaar
2,8 mcg
19 - 70 jaar 
2,8 mcg
> 70 jaar
2,8 mcg
 
Vrouwen
9 - 13 jaar             
2,0 mcg         
14 - 18 jaar
2,8 mcg
19 - 70 jaar
2,9 mcg
>70 jaar
2,8 mcg

Bron: Gezondheidsraad publicatie nr. 2004/04.6

Wat is jouw ideale vitamine B12 dosering?

Verschillende factoren, bijvoorbeeld maagzuurremmers, lachgas en alcohol, remmen de opname van cobalamine. Daarom krijgen we liever iets meer binnen om gezonde niveaus te handhaven. Supplementen met B12 zijn dan ook hoger gedoseerd dan wat is aanbevolen. 

Dit is compleet veilig omdat het lichaam zelf ervoor zorgt dat het niet teveel opneemt. (Lees ook: Vitamine B12 teveel: is dat mogelijk?)

Geef je borstvoeding of ben je zwanger? Ook dan verandert je behoefte. Gezien de grote verschillen in behoeften hebben we meerdere formules in ons assortiment. Zo bestaat er voor iedereen een geschikte match. Wil je jouw ideale B12 supplementen ontdekken? Raadpleeg onze blog Wanneer welk vitamine B12 supplement?

Tot slot

We hopen je vraag ‘Wat is vitamine B12’ zo goed mogelijk te hebben beantwoord. De volgende stap is bepalen of je voldoende van het nutriënt binnenkrijgt, of heb je baat bij een supplement? Check of je voldoende binnenkrijgt aan de hand van onze blog Vitamine B12 & voeding: waar zit vitamine B12 in? Of neem direct contact op met een van onze orthomoleculair specialisten voor gratis advies op maat.

*Goedgekeurde gezondheidsclaims:

  • Vitamine B12 activeert de natuurlijke energie in je lichaam
  • Vitamine B12 ondersteunt je immuunsysteem
  • Vitamine B12 draagt bij aan een heldere geest, geestelijke veerkracht, de leerprestaties, het geheugen en de concentratie
  • Vitamine B12 ondersteunt de vermindering van vermoeidheid
  • Vitamine B12 is van belang voor de vorming van rode bloedlichaampjes
  • Vitamine B12 helpt bij het proces van celvernieuwing
  • Vitamine B12 helpt energie vrijmaken uit voeding
  • Vitamine B12 ondersteunt de opbouw van zenuwcellen
Referenties
  1. Jeney A. (2013). […]. Orvosi hetilap, 154(44), 1754–1758.
  2. Shampo, M.A., Kyle, R.A., Steensma, D.P. (2006). William Murphy-Nobel Prize fort he Treatment of […]. Stamp vignette on medical science, 81(6), 726.
  3. Guéant JL, Caillerez-Fofou M, Battaglia-Hsu S, Alberto JM, Freund JN, Dulluc I, Adjalla C, Maury F, Merle C, Nicolas JP, Namour F, Daval JL. (2013). Molecular and cellular effects of vitamin […]. Biochimie, 95(5), 1033-1040. 
  4. Brown, M.J, Ameer, M.A., Beier, K. (Updated 2022) Vitamin B6 […].
  5. Canissario, R., Stanton, M., Modica, J.S., Logigian, E.L., Lizarraga, K.J. (2021) […]: A case series. Letter to the editor, 120028.
  6. Commissie Voedingsnormen van de Gezondheidsraad. (2003). Voedingsnormen vitamine B6, foliumzuur en vitamine B12.