Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest

Ashwagandha vs. shatavari: wat is het beste vrouwenkruid?

Yin en Yang: twee kosmische zielsverwanten die ondanks een vermeende tegenstelling in elkaars verlengde liggen. Dit Chinese fenomeen symboliseert de dualiteit tussen vrouwelijk- (Yin) en mannelijkheid (Yang). Bovendien vormt het een onontkoombare parallel met de Ayurvedische kruiden die centraal staan in dit artikel: ashwagandha en shatavari.

Lees meer over de werking en voordelen van Ashwagandha in ons blog Ashwagandha werking: welke voordelen heeft de wortel?

Lees verder onder de afbeelding

Ashwagandha vs. shatavari: wat is het beste vrouwenkruid?

Onderwerpen in dit artikel

  • Wat is ashwagandha?
  • De werking van ashwagandha
  • Yin en Yang energie
  • Wat is shatavari?
  • De werking van shatavari
  • Conclusie: shatavari is het beste vrouwenkruid

Deze twee onderscheidende kruiden hebben wezenlijk bestaansrecht in ieders huisraad. Ongeacht ons geslacht bezitten we namelijk zowel mannelijke als vrouwelijke energieën. Maar welk van deze kruiden is het meest geschikt voor de vrouw? En in het bijzonder ten aanzien van vrouwenproblemen? Wil je juist meer weten over welke supplementen het beste zijn voor rondom de menstruatie, lees je in het blog Wat is het beste supplement bij ongemakken rondom de mentruatie?**

Als vrouw bezit je het bijzondere vermogen om leven te dragen en de wereld te verrijken met een unieke creatie. Een uitzonderlijke gave waardoor we als vrouw bij tijd en wijle laveren tussen emoties. Ietwat oneerbiedig duidt men dit in het algemeen als vrouwenproblemen. Voor een genuanceerde balans tussen de psychologische en fysiologische aspecten van ons lichaam zou een zogenoemd adaptogeen weleens dé toevlucht kunnen zijn.1 Onder adaptogene stoffen verstaan we verbindingen of kruiden die in staat zijn om deze aspecten te herkennen en te stabiliseren om zo de hormoonbalans in evenwicht te brengen. Het adaptogeen ashwagandha is bijvoorbeeld in staat om ons stresshormoon (cortisol) te verlagen.2

Wat is ashwagandha?

De wortel die zijn naam deels ontleent aan zijn onlosmakelijke sterke geur kennen we als ashwagandha. Een combinatie van het woord ‘ashva’ (paard) en ‘gandha’ (geur). Dit kruid – met paard-achtige aroma – is afkomstig uit de Indische geneeskunde, waar het de benaming Indiase ginseng aan te danken heeft.

De bladeren en wortels van de ashwagandha zijn onder andere rijk aan ijzer, glycowithanolides (antioxidanten), tannine, glucose, kaliumnitraat en vetzuren.3 De wortel van de ashwagandha is te verkrijgen als poeder, in gedroogde vorm of als verse wortel. Ondanks dat het extract bruikbaar is als functioneel ingrediënt in voeding en dranken – zoals thee – zien we het tegenwoordig geregeld als voedingssupplement. Heb je interesse in een ashwagandha supplement? Bekijk dan ons blog Ashwagandha kopen? 5 punten waar je op moet letten.

Welk supplement is geschikt voor mij?

Check het via onze vitaminetest en kijk welke vitaminen en mineralen relevant zijn.

Doe de Vitaminetest

De werking van ashwagandha

Indiase ginseng behoort tot de elite van de Ayurveda (wetenschap van lang leven) in de traditionele Hindoeïstische geneeskunde. In deze omgeving is het kruid al eeuwen in gebruik tegen diverse kwalen en ongemakken. Benieuwd naar de precieze werking van Indiase ginseng? Dit behandelen we in het blog Ashwagandha werking: welke voordelen heeft de wortel?

Om uit te leggen hoe deze lichtbruine wortel in ons lichaam te werk gaat lichten we het verband toe met een alom bekend Chinees symbool: Yin en Yang. De representatie van innerlijke balans tussen zowel de mannelijke als vrouwelijke energie. Hierbij staat ‘Yin’ voor de vrouwelijke, beheerste en rustig water-energielichaam. ‘Yang’ symboliseert ons mannelijke en actieve vuur-energielichaam. 

Benieuwd naar de testimonials van het gebruik van ashwagandha? Deze lees je in ons blog Ashwagandha ervaringen: welke voordelen kent dit kruid?

Yin en Yang energie

Volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde bezitten we allemaal – ongeacht ons geslacht of seksuele identiteit – deze energielichamen. De Yin Yang energieën zijn voortdurend in beweging en aan verandering onderhevig afhankelijk van onze mentale en lichamelijke gesteldheid.

Maar hoe verhoudt dit zich tot ashwagandha? Het kruid staat bekend om de Yang-verhogende eigenschappen. In het oude India is het veel in gebruik voor een balans van de actieve energie in het lichaam.4 Concluderend zorgt het ashwagandha-extract dus voornamelijk voor een toename van de Yang (mannelijke) zijde van het spectrum. Dit betekent overigens niet dat het ongeschikt is voor vrouwen. Volgens onderzoek van de American Botanical Council kunnen namelijk zowel de mannelijke- als vrouwelijke reproductieve hormonen baat hebben bij een gebalanceerd actief vuur-energielichaam.5

Benieuwd welke wetenschappelijk onderbouwde combinatie ashwagandha volledig tot zijn recht laat komen? Hier schreven we eerder dit blog over.

Ashwagandha vs. shatavari: wat is het beste vrouwenkruid?

Wat is shatavari?

De andere adoptogeen waar we in dit artikel aandacht aan besteden is afkomstig van een plant uit de aspergefamilie: shatavari. Dit is echter geen eetbare aspergesoort. De wortel en de vrucht van de aspergeplant is waar we de werkzaamheid aan toe schrijven. De zogenoemde Asparagus Racemosus is – net als ashwagandha – een veelgebruikt extract in de Ayurvedische geneeskunde.

Maar met de bewoording veelgebruikt doen we shatavari eigenlijk tekort. Waar men dit extract traditioneel duidt als ‘Koningin der Kruiden’ heeft de letterlijke vertaling van shatavari betrekking op haar botanische achtergrond. Door de wortelstructuur werd de plant namelijk gedoopt tot ‘honderd wortels’.

Toen de eigenschappen van het extract aan het licht kwamen veranderde deze naam in ‘honderd echtgenoten’ of ‘die honderd echtgenoten bezit’.6 Maar wat zijn die – ogenschijnlijk – opwindende eigenschappen nu precies?

De werking van shatavari

Waar ashwagandha gezien kan worden als de mannelijke Yang van het kruiden-gamma is shatavari te categoriseren als de vrouwelijke Yin-component. De Asparagus Racemosus voedt en versterkt onze vrouwelijke, rustende energie.7 Precies wat nodig kan zijn gedurende de maandelijkse periode waar we als vrouw allemaal mee te maken krijgen.
Een periode die bijwijlen neerslachtigheid of zelfs een hinderlijk gevoel in de onderrug tot gevolg heeft. Zogenoemde Yin-kruiden zorgen voor afkoeling wanneer de algehele gemoedstoestand een kookpunt lijkt te bereiken. Het gevoel van rusteloosheid maakt plaats en onnodige activiteit kalmeert. Hiermee voeden deze extracten onze innerlijke vitaliteit.8

Uit onderzoek naar de Ayurvedische geneeskunde is bovendien gebleken dat Yin-kruiden gezonde cycli ondersteunen en de kenmerkende ongemakken bedwingen.9 Hierdoor beschouwen we deze kruiden als unieke vrouwenextracten.

Conclusie: shatavari is het beste vrouwenkruid

Er circuleren zowel mannelijke (Yin) als vrouwelijke (Yang) energieën in ons lichaam. Ongeacht ons geslacht of seksuele identificatie. Ter ondersteuning van ongemakken rondom de menstruatie is het beste vrouwenkruid te allen tijde shatavari. Vooral vanwege de werking op de vrouwelijke, rustende energie.

De besproken Ayurvedische kruiden ashwagandha en shatavari zien we op het eerste oog misschien als twee separate entiteiten, toch sluiten de actieve en rustende energielichamen zorgvuldig op elkaar aan. Net als hun zielsverwanten Yin & Yang.

Advies nodig over shatavari?
Onze productadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven gratis advies op maat.
Vraag gratis advies aan
Britt

Britt

Productadviseur

Referenties
  1. Panossian A. Understanding adaptogenic activity: specificity of the pharmacological action of adaptogens and other phytochemicals. Ann N Y Acad Sci. 2017 Aug;1401(1):49-64.2
  2. Chandrasekhar K, Kapoor J, Anishetty S. A prospective, randomized double-blind, placebo-controlled study of safety and efficacy of a high-concentration full-spectrum extract of ashwagandha root in reducing [...] in adults. Indian J [...]. 2012 Jul;34(3):255-62.
  3. Bhattacharya SK, Satyan KS, Ghosal S. Antioxidant activity of glycowithanolides from Withania somnifera. Indian journal of [...] 1997;35:236-9.
  4. Singh, N., Bhalla, M., de Jager, P., & Gilca, M. (2011). An overview on ashwagandha: a Rasayana (rejuvenator) of Ayurveda. African Journal of [...], 8(5S).
  5. Engels, G. & Brinckmann, J. (2013). Ashwagandha. HerbalGram, 99, 1-7.
  6. Lad & Frawley. (1986). The yoga of herbs: an Ayurvedic guide to herbal medicine.
  7. Tierra, M. (1988). Planetary herbology. Twin Lakes, WI: Lotus Press.
  8. Yance, D. (2013). Adaptogens in [...] herbalism: Elite herbs and natural compounds for mastering [...]. Rochester, VT: Healing Arts Press.