Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest

Wat is probiotica?

Bacteriën op je bord of uit een potje. Dat klinkt niet heel smakelijk. Toch zijn probiotica erg populair en gebruiken steeds meer mensen het. Maar wat is probiotica nu precies? Waarom zijn deze bacteriën belangrijk? In dit artikel behandelen we alle ins en outs over probiotica.

Lees verder onder de afbeelding

Wat is probiotica?

Onderwerpen in dit artikel

  • Probiotica: betekenis
  • Wat doet probiotica?
  • Pre- en probiotica
  • Probiotica in voeding
  • Waarom probiotica suppleren?
  • Hoe lang probiotica gebruiken?
  • Tot slot

Probiotica: betekenis

Probiotica is samengesteld uit het Latijnse woord pro (voor) en het Griekse woord bios (leven). De betekenis is dan ook letterlijk ‘voor het leven’.1

Wat zijn probiotica?

Probiotica zijn levende bacteriën die van nature in en op ons lichaam voorkomen. Bacteriën worden al snel geassocieerd met iets slechts, maar dit hoeft niet per se zo te zijn. Ons lichaam huisvest honderden miljarden goede én slechte bacteriën, bij elkaar opgeteld ongeveer 1,5 kilo aan gewicht. Samen vormen deze bacteriën de flora, ook wel het microbioom genoemd.

Honderden bacteriefamilies in de darm 

In ons lichaam leven honderden bacteriefamilies. Elke stam bestaat uit een reeks bacteriën die een bepaalde functie heeft in het lichaam. Een diversiteit aan stammen is belangrijker dan een grote hoeveelheid van één familie.

Evenwicht tussen goede en slechte bacteriën 

Het microbioom is dus betrokken bij veel verschillende lichaamsfuncties. Voor onze gezondheid is het dan ook belangrijk dat de verhouding goede en slechte bacteriën in balans is.

Pre- en probiotica

We weten nu wat probiotica zijn, maar er wordt ook vaak gesproken over prebiotica. Het scheelt slechts één lettertje, maar toch is het niet hetzelfde. Prebiotica zijn onverteerbare vezels die de voedingsbodem vormen voor de goede bacteriën in ons lichaam. 

Prebiotica kunnen we dus zien als de voeding voor de vriendelijke beestjes. Ze stimuleren de groei en activiteit van de goede bacteriën, en daardoor hun overlevingskans.2 Idealiter combineer je probiotica en prebiotica, zowel in je voeding als in eventuele suppletie.

In onze voeding zit prebiotica voornamelijk in:

  • Knolgewassen; zoals koolrabi, knolselderij en bieten
  • Wortelsoorten; zoals winterwortel en pastinaak
  • Bladgroenten; zoals spinazie, rucola en alle slasoorten
  • Fruit en fruitschillen; met name appel en ananas
  • Ui en knoflook

Probiotica in voeding 

Het is mogelijk om natuurlijke probiotica via onze voeding binnen te krijgen. Bacteriën ontstaan namelijk na fermentatie, een bewerkingsproces waarbij micro-organismen worden toegevoegd. Zo verandert melk na een fermentatieproces bijvoorbeeld in yoghurt. Maar er zijn nog een aantal andere voorbeelden te noemen van gefermenteerde voeding.

Probiotische voeding op een rij:

  • Zuivel; zoals yoghurt, kefir en karnemelk
  • Rauwmelkse kazen; zoals brie en gorgonzola
  • Kombucha
  • Zuurdesembrood
  • Gefermenteerde sojaproducten; zoals miso, natto en tempeh
  • Gefermenteerde groenten; zoals zuurkool, kimchi, augurken en natto

Let bij het kopen van zuivel erop dat het product nog levende culturen bevat. Veel zuivelproducten zijn tegenwoordig gepasteuriseerd, waardoor de levende bacteriën zijn gedood.

Kijk voor meer informatie over probiotische voeding naar ons blog 10x natuurlijke probiotica in voeding.

Waarom probiotica suppleren?

Als ik deze bacteriën uit voeding kan halen, waarom zou ik het dan nog suppleren? Er zijn verschillende redenen waarom een probioticum nuttig kan zijn.

Antibiotica

Na een antibioticakuur wordt vaak een probioticum geadviseerd. Antibiotica zorgt er namelijk voor dat niet alleen de slechte, maar ook een groot deel van de bacteriën verdwijnen. Probiotica wordt dan ingezet om de oude balans in het microbioom terug te brengen. 

Pasteurisatie

De meeste zuivelproducten bevatten geen levende bacteriën meer door bewerkingsprocessen zoals pasteurisatie. Om de producten langer houdbaar te maken worden ze na fermentatie verhit om de bacteriën dood te maken. Het is natuurlijk fijn wanneer melk langer houdbaar is, maar door het pasteuriseren zullen niet alleen de slechte maar ook de nuttige bacteriën in het product verdwijnen. 

Zuurtegraad maag

Een groot deel van de bacteriën uit voeding overleeft daarnaast de zuurtegraad van de maag niet. De probiotica komen daardoor niet aan op de plek waar ze horen te zijn. Dit is helaas ook vaak het geval bij probiotica supplementen. Maar hoe herken je dan een goed probiotica supplement? 

Kies een hoogwaardig probiotica supplement

Wil je jouw lichaam voeden met goedaardige bacteriën? Kies dan voor een hoogwaardig probioticum.

Een goed probiotica supplement bevat minstens acht verschillende soorten bacteriële stammen. Daarnaast is het belangrijk dat de bacteriën de zure omgeving van ons lichaam overleven. Verder is het aan te raden om pre- en probiotica te combineren om de overlevingskans van de microben te vergroten.

Voordelen product
  • Maar liefst acht verschillende probiotica stammen
  • Sachet geeft optimale bescherming tegen vocht, licht en lucht
  • Een combinatie van pre- en probiotica
Symflora® Original
Symflora® Original 30  sachet

Waar je nog meer op moet letten bij het kiezen van probiotica kun je lezen in ons blog De beste probiotica kopen? 4 punten waar je op moet letten. Of in ons blog over de beste probiotica voor kinderen.

Hoe lang probiotica gebruiken?

Dat is een lastige vraag om te beantwoorden. Dit is namelijk per persoon verschillend en afhankelijk van de reden van de inname van probiotica. De probiotica ervaringen zullen dan ook op individueel niveau verschillen. Sommige mensen zien al na een paar dagen verbeteringen, maar het kan ook een aantal weken of zelfs maanden duren.

Twijfel jij over de beste aanpak? Laat je dan adviseren door een van onze adviseurs.

Tot slot 

Hopelijk klinkt na het lezen van dit artikel een hap bacteriën minder eng. Deze strijders kunnen we goed gebruiken. Voeg daarom meer vezelrijke en gefermenteerde voeding toe aan je dieet. Of haal een hoogwaardig probioticum in huis voor een extra boost aan nuttige bacteriën. 

Staan deze vriendelijke beestjes binnenkort ook bij jou op het menu?

Advies nodig over probiotica?
Onze productadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven gratis advies op maat.
Vraag gratis advies aan
Britt

Britt

Productadviseur

Referenties
  1. Food and Agriculture Organization of the United Nations and World Health Organization (2002). Joint FAO/WHO working group report on drafting guidelines for the evaluation of probiotics in food. Food and Agricultural Organization of the United Nations.
  2. Shah, B. R., Li, B., Al Sabbah, H., Xu, W., & Mráz, J. (2020). […] prebiotic dietary fibers and probiotics […]. Trends in Food Science & Technology, 102, 178-192.