Vitakruid
Vraag gratis advies aan
Doe de vitaminetest

Wat is probiotica?

Arabella van de Laarschot

Arabella

R&D Officer 24 nov. 2022Bijgewerkt: 16 feb. 20236 min. leestijd

Bacteriën op je bord of uit een potje. Dat klinkt niet heel smakelijk. Toch zijn probiotica erg populair en gebruiken steeds meer mensen het. Maar wat is probiotica nu precies? Waarom zijn deze bacteriën belangrijk voor de darmen? In dit artikel behandelen we alle ins en outs over probiotica en de darmen.

Lees verder onder de afbeelding

Wat is probiotica?

Onderwerpen in dit artikel

 • Probiotica: betekenis
 • Wat doet probiotica?
 • Pre- en probiotica
 • Probiotica in voeding
 • Waarom probiotica suppleren?
 • Hoe lang probiotica gebruiken?
 • Tot slot

Probiotica: betekenis

Probiotica is samengesteld uit het Latijnse woord pro (voor) en het Griekse woord bios (leven). De betekenis is dan ook letterlijk ‘voor het leven’.1

Wat zijn probiotica?

Probiotica zijn levende bacteriën die van nature in de darmen voorkomen. Bacteriën worden al snel geassocieerd met iets slechts, maar dit hoeft niet per se zo te zijn. In onze darmen bevinden zich honderden miljarden goede én slechte bacteriën, bij elkaar opgeteld ongeveer 1,5 kilo aan gewicht. Samen vormen deze bacteriën de darmflora, ook wel het microbioom genoemd.

Honderden bacteriefamilies in de darm 

In de darm leven honderden bacteriefamilies. Elke stam bestaat uit een reeks bacteriën die een bepaalde functie heeft in het lichaam. Zo dragen ze bijvoorbeeld bij aan het verteren van voedsel, maar kunnen ze ook een effect hebben op het darmslijmvlies. Een diversiteit aan stammen is daarom belangrijker dan een grote hoeveelheid van één familie.

Evenwicht tussen goede en slechte bacteriën 

Het microbioom is dus betrokken bij veel verschillende lichaamsfuncties. Voor onze gezondheid is het dan ook belangrijk dat de verhouding goede en slechte bacteriën in balans is. Er wordt namelijk als het ware een oorlog uitgevochten in je darmen. De vriendelijke strijders zorgen ervoor dat de slechteriken niet de overhand krijgen. 

Denk je dat jij gezond genoeg eet en leeft?

Check het via onze vitaminetest en kijk of jij extra vitaminen of mineralen moet nemen.

Doe de Vitaminetest

Pre- en probiotica

We weten nu wat probiotica zijn, maar er wordt ook vaak gesproken over prebiotica. Het scheelt slechts één lettertje, maar toch is het niet hetzelfde. Prebiotica zijn onverteerbare vezels die de voedingsbodem vormen voor de goede bacteriën in onze darmen. 

Prebiotica kunnen we dus zien als de voeding voor de vriendelijke beestjes. Ze stimuleren de groei en activiteit van de goede bacteriën, en daardoor hun overlevingskans.2 Idealiter combineer je probiotica en prebiotica, zowel in je voeding als in eventuele suppletie.

In onze voeding zit prebiotica voornamelijk in:

 • Knolgewassen; zoals koolrabi, knolselderij en bieten
 • Wortelsoorten; zoals winterwortel en pastinaak
 • Bladgroenten; zoals spinazie, rucola en alle slasoorten
 • Fruit en fruitschillen; met name appel en ananas
 • Ui en knoflook

Probiotica in voeding 

Het is mogelijk om natuurlijke probiotica via onze voeding binnen te krijgen. Bacteriën ontstaan namelijk na fermentatie, een bewerkingsproces waarbij micro-organismen worden toegevoegd. Zo verandert melk na een fermentatieproces bijvoorbeeld in yoghurt. Maar er zijn nog een aantal andere voorbeelden te noemen van gefermenteerde voeding.

Probiotische voeding op een rij:

 • Zuivel; zoals yoghurt, kefir en karnemelk
 • Rauwmelkse kazen; zoals brie en gorgonzola
 • Kombucha
 • Zuurdesembrood
 • Gefermenteerde sojaproducten; zoals miso, natto en tempeh
 • Gefermenteerde groenten; zoals zuurkool, kimchi, augurken en natto

Let bij het kopen van zuivel erop dat het product nog levende culturen bevat. Veel zuivelproducten zijn tegenwoordig gepasteuriseerd, waardoor de levende bacteriën zijn gedood.

Kijk voor meer informatie over probiotische voeding naar ons blog 10x natuurlijke probiotica in voeding.

Waarom probiotica suppleren?

Als ik deze goede bacteriën uit voeding kan halen, waarom zou ik het dan nog suppleren? Er zijn verschillende redenen waarom een probioticum nuttig kan zijn.

Antibiotica

Na een antibioticakuur wordt vaak een probioticum geadviseerd. Antibiotica zorgt er namelijk voor dat niet alleen de slechte, maar ook een groot deel van de goede bacteriën uit de darm verdwijnt. Probiotica wordt dan ingezet om de oude balans in het microbioom terug te brengen. 

Pasteurisatie

De meeste zuivelproducten bevatten geen levende bacteriën meer door bewerkingsprocessen zoals pasteurisatie. Om de producten langer houdbaar te maken worden ze na fermentatie verhit om de bacteriën dood te maken. Het is natuurlijk fijn wanneer melk langer houdbaar is, maar door het pasteuriseren zullen niet alleen de slechte maar ook de nuttige bacteriën in het product verdwijnen. En daar zijn onze darmen minder blij mee.

Zuurtegraad maag

Een groot deel van de bacteriën uit voeding overleeft daarnaast de zuurtegraad van de maag niet. De probiotica komen daardoor niet aan op de plek waar ze horen te zijn. Dit is helaas ook vaak het geval bij probiotica supplementen. Maar hoe herken je dan een goed probiotica supplement? 

Kies een hoogwaardig probiotica supplement

Wil je jouw lichaam voeden met goedaardige bacteriën? Kies dan voor een hoogwaardig probioticum.

Een goed probiotica supplement bevat minstens acht verschillende soorten bacteriële stammen. Daarnaast is het belangrijk dat de bacteriën het maag-darmkanaal overleven. Verder is het aan te raden om pre- en probiotica te combineren om de overlevingskans van de microben te vergroten.

Voordelen product
 • Maar liefst acht verschillende probiotica stammen
 • Hoog overlevingspercentage & metabole activiteit
 • Sachet geeft optimale bescherming tegen vocht, licht en lucht
Symflora® Original
Symflora® Original 30  sachet

Waar je nog meer op moet letten bij het kiezen van probiotica kun je lezen in ons blog De beste probiotica kopen? 4 punten waar je op moet letten. Of in ons blog over de beste probiotica voor kinderen.

Hoe lang probiotica gebruiken?

Dat is een lastige vraag om te beantwoorden. Dit is namelijk per persoon verschillend en afhankelijk van de reden van de inname van probiotica. De probiotica ervaringen zullen dan ook op individueel niveau verschillen. Sommige mensen zien al na een paar dagen verbeteringen, maar het kan ook een aantal weken of zelfs maanden duren.

Twijfel jij over de beste aanpak? Laat je dan adviseren door een orthomoleculair therapeut.

Tot slot 

Hopelijk klinkt na het lezen van dit artikel een hap bacteriën minder eng. Deze strijders kunnen we goed gebruiken. Voeg daarom meer vezelrijke en gefermenteerde voeding toe aan je dieet. Of haal een hoogwaardig probioticum in huis voor een extra boost aan nuttige bacteriën. 

Staan deze vriendelijke beestjes binnenkort ook bij jou op het menu?

Advies nodig over probiotica?
Onze orthomoleculair therapeuten beantwoorden graag al jouw vragen en geven gratis advies op maat.
Vraag gratis advies aan
Avatar

Iris

Orthomoleculair Therapeut

Referenties
 1. Food and Agriculture Organization of the United Nations and World Health Organization (2002). Joint FAO/WHO working group report on drafting guidelines for the evaluation of probiotics in food. Food and Agricultural Organization of the United Nations.
 2. Shah, B. R., Li, B., Al Sabbah, H., Xu, W., & Mráz, J. (2020). […] prebiotic dietary fibers and probiotics […]. Trends in Food Science & Technology, 102, 178-192.