Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest

Probiotica en zwanger: is het veilig en hoe gebruik je het?

Zwangerschap brengt veel veranderingen met zich mee, waaronder op het gebied van voeding en supplementen. Het kan overweldigend zijn om te bepalen wat wel en niet veilig is voor jou en je baby. Bovendien helpt het niet dat er veel tegenstrijdige informatie beschikbaar is en dat je vanuit meerdere hoeken wellicht ongevraagd advies krijgt. In dit blog gaan we dieper in op de vraag of probiotica en zwanger een veilige combinatie is.

Lees verder onder de afbeelding

Probiotica en zwanger: is het veilig en hoe gebruik je het?

Onderwerpen in dit artikel

  • Is probiotica veilig voor moeder en kind?
  • Probiotica tijdens de zwangerschap
  • Probiotica en borstvoeding
  • Probiotica en flesvoeding
  • Probiotica voor kinderen
  • Hoogwaardige probiotica
  • Tot slot: probiotica veilig voor moeder en baby

Is probiotica veilig voor moeder en kind?

Probiotica zijn levende bacteriën die van nature in en op ons lichaam voorkomen. Daarnaast zit er ook natuurlijke probiotica in voeding. Denk hierbij aan gefermenteerde voeding zoals yoghurt, kefir, augurken, tempeh, brie, zuurdesembrood, salami, bier en wijn.

Rauwmelkse producten en alcohol worden afgeraden tijdens de zwangerschap, maar andere producten zoals gepasteuriseerde zuivel, zuurkool, kimchi, miso en augurken kunnen wel gewoon gegeten worden. Let er wel op dat het pasteurisatieproces van zuivel ervoor zorgt dat er minder levende bacteriën in het product zitten.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) vormen specifieke probiotische stammen in voedsel – waaronder de bekende lactobacillus, bifidobacterium en lactococcus – geen risico voor de gezondheid van de mens.1

Hoe veilig zijn probiotica supplementen?

De meeste klinische onderzoeken wijzen op de veiligheid van probiotica supplementen. Met name de stammen lactobacillus, bifidobacterium en lactococcus zijn na langdurig gebruik veilig gebleken.2,3,4,5 Maar wat is de veiligheid van probiotica tijdens de zwangerschap? Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat probiotica veilig is voor zowel de moeder als het kind tijdens de zwangerschap en lactatieperiode.6,7

Probiotica tijdens zwangerschap

Tijdens de bevalling komt een baby voor het eerst echt in aanraking met levende bacteriën. Bij een vaginale bevalling krijgt het kindje als het ware een douche van de bacteriën van de moeder. Bij een keizersnede komt de baby daarentegen in aanraking met micro-organismen uit de omgeving.

Het 3e trimester

In het derde trimester nemen de melkzuurbacteriën in het borstweefsel toe in voorbereiding op de borstvoeding.8 Vlak voor de bevalling is deze hoeveelheid op zijn hoogst en blijft deze tijdens de lactatieperiode relatief constant. De melkproductie neemt pas weer af door het geven van flesvoeding of het overgaan op vaste voeding.

Symflora® Original en Baby

In het eerste en tweede trimester kun je een probiotica voor volwassenen gebruiken. De kwaliteit van probiotica is onder andere te herkennen aan de juiste mix van bacteriële stammen. Symflora® Original bevat maar liefst acht verschillende stammen en is verkrijgbaar in sachets en capsules.

Voordelen product
  • Maar liefst acht verschillende probiotica stammen
  • Sachet geeft optimale bescherming tegen vocht, licht en lucht
  • Een combinatie van pre- en probiotica
Symflora® Original
Symflora® Original 30  sachet

Vanaf week 32 van de zwangerschap stap je over op Symflora® Baby om specifiekere stammen naar je baby te brengen. Een goede probiotica voor baby’s kun je ook herkennen aan de samenstelling van de probiotica stammen, waarbij er één specifieke stam is die niet mag ontbreken.

De eerste stammen die het microbioom van de baby koloniseren zijn namelijk de bifidobacteriën.9 Symflora® Baby bevat daarom vier verschillende bifidobacterium-stammen.

Voordelen product
  • Voor het belangrijke eerste levensjaar
  • Vier probiotica stammen geselecteerd voor baby
  • Met ProbioAct® technologie voor stabiliteit, overleving en metabole activiteit
Symflora® Baby
Symflora® Baby 30  sachet

Onze probiotica voor vrouwen – Symflora® Femme – kan ook veilig gebruikt worden tijdens de zwangerschap en borstvoedingsperiode. Deze probiotica verschilt van de andere producten in de Symflora®-lijn doordat het een gist (Saccharomyces cerevisiae) bevat in plaats van bacteriestammen. Symflora® Original en Symflora® Baby blijven onze eerste keus voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven.

Probiotica en borstvoeding

Moedermelk bevat van nature levende bacteriën, waaronder de stammen bididobacterium en lactobacillus, die we overigens ook vinden in het lichaam van de moeder en baby.8 Bij het geven van borstvoeding geeft de moeder de probiotica door aan haar pasgeboren kindje. Wij raden daarom aan om tijdens de lactatieperiode Symflora® Baby te blijven gebruiken (zie figuur 1).

Wil jij je kleintje ook rechtstreeks probiotica geven? Dan kun je Symflora® Baby aan afgekolfde moedermelk toevoegen of op de tepel (voor tijdens de borstvoeding) of speen aanbrengen.

Voor andere supplementen die na de bevalling ondersteuning bieden kun je kijken in ons blog met 5 tips voor moeder en kind.

Probiotica en flesvoeding

Als je je baby flesvoeding geeft, kun je na de bevalling als moeder de Symflora® Baby blijven gebruiken of overstappen op Symflora® Original. Voor je kleintje kun je Symflora® Baby gemakkelijk aan flesvoeding toevoegen.

Figuur 1: tijdlijn voor het gebruik van onze baby en junior probiotica.

Probiotica voor kinderen

Een paar keer met je ogen knipperen en je kindje viert alweer zijn of haar eerste verjaardag! Doordat het microbioom over de tijd verandert ben je in elke levensfase gebaat bij een andere probiotica.8 In het eerste levensjaar zijn vooral de bifidobacteriën overheersend, maar later sluiten de stammen van de lactobacillus zich hierbij aan.

Vanaf 1 jaar kunnen kinderen daarom overstappen van Symflora® Baby op Symflora® Junior. Een goede probiotica voor kinderen is voornamelijk te herkennen aan een combinatie van stammen die samen een goed team vormen. De junior formule bevat daarom twee bifidobacterium-stammen en vier lactobacillus-stammen.

Daarnaast zit er prebiotica en vitamine D3 in Symflora® Junior. De prebiotische vezels dienen als voedingsbodem voor de probiotica. Hierdoor kunnen de stammen groeien en zijn ze een langer leven toebedeeld wanneer ze de reis door ons lichaam maken. Vitamine D3 is toegevoegd omdat het mede voor een goede weerstand van kinderen zorgt.*

Voordelen product
  • Zes probiotica stammen speciaal geselecteerd voor kind
  • Vitamine D heeft een positieve invloed op het immuunsysteem van kinderen
  • Met ProbioAct® technologie voor stabiliteit, overleving en metabole activiteit
Symflora® Junior
Symflora® Junior 30  sachet

Vanaf 12 jaar kan Symflora® Junior weer ingeruild worden voor Symflora® Original. Zo is er voor elke levensfase een passende probiotica (zie figuur 2)!

Figuur 2: wanneer gebruik je de baby, junior of orginal probiotica formule?

Hoogwaardige probiotica

Alle producten in de Symflora®-lijn bevatten de ProBioAct® Technology. Dit is een technologie die de overleving, stabiliteit en metabole activiteit van de probiotica garandeert. Het is namelijk niet genoeg om een grote hoeveelheid bacteriële eenheden in te nemen, ze moeten ook de zure omgeving van het maagdarmkanaal kunnen overleven. ProBioAct® zorgt ervoor dat de bacteriën op de juiste plaats aankomen.

Tot slot: probiotica veilig voor moeder en baby

Uit onderzoek blijkt dat probiotica veilig te gebruiken is voor moeder en baby tijdens en na de zwangerschap. Het is aan jou om te beslissen of je deze bacteriën wilt toevoegen aan je routine. Zo ja, kies dan een probiotica die het beste bij jou en je kindje past in deze spannende tijd. Heb je na het lezen van dit blog toch nog vragen? Neem dan contact op met een van onze therapeuten.

Advies nodig over probiotica rondom de zwangerschap?
Onze productadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven gratis advies op maat.
Vraag gratis advies aan
Britt

Britt

Productadviseur

Referenties
  1. Food and Agriculture Organization of the United Nations and World Health Organization (2002). Joint FAO/WHO working group report on drafting guidelines for the evaluation of probiotics in food. Food and Agricultural Organization of the United Nations.
  2. Ishibashi, N., & Yamazaki, S. (2001). Probiotics and safety. The American Journal of Clinical Nutrition, 73(2), 465s-470s.
  3. Snydman, D. R. (2008). The safety of probiotics. Clinical […], 46(Supplement_2), S104-S111.
  4. Borriello, S. P., Hammes, W. P., Holzapfel, W., Marteau, P., Schrezenmeir, J., Vaara, M., & Valtonen, V. (2003). Safety of probiotics that contain lactobacilli or bifidobacteria. Clinical […], 36(6), 775-780.
  5. Shi, L. H., Balakrishnan, K., Thiagarajah, K., Ismail, N. I. M., & Yin, O. S. (2016). Beneficial properties of probiotics. Tropical Life Sciences Research, 27(2), 73.
  6. Elias, J., Bozzo, P., & Einarson, A. (2011). Are probiotics safe for use during pregnancy and lactation?. Canadian Family Physician, 57(3), 299-301.
  7. Jarde, A., Lewis-Mikhael, A. M., Moayyedi, P., Stearns, J. C., Collins, S. M., Beyene, J., & McDonald, S. D. (2018). Pregnancy outcomes in women taking probiotics or prebiotics: a systematic review and meta-analysis. BMC Pregnancy and Childbirth, 18(1), 1-14.
  8. Chassard, C., de Wouters, T., & Lacroix, C. (2014). Probiotics tailored to the infant: a window of opportunity. Current Opinion in Biotechnology, 26, 141-147.
  9. Fernández, L., Langa, S., Martín, V., Maldonado, A., Jiménez, E., Martín, R., & Rodríguez, J. M. (2013). The human milk microbiota: origin and potential roles in health […]. Pharmacological Research, 69(1), 1-10.