Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest

De beste probiotica kopen? 4 punten waar je op moet letten

Om dure poep te voorkomen nemen we je mee in de wereld van probiotica supplementen. Want wat is het eigenlijk? En waar moet je precies op letten als je niet genoegen neemt met iets anders dan de beste probiotica? En wat is de rol van prebiotica in dit verhaal? We geven vier belangrijke punten waar je op moet letten.

Lees verder onder de afbeelding

De beste probiotica kopen? 4 punten waar je op moet letten

Onderwerpen in dit artikel

 • Wat is probiotica?
 • Wat is een probiotica supplement?
 • Probiotica van Vitakruid
 • 1. Een combinatie van pre- en probiotica
 • 2. Aantal bacteriële stammen
 • 3. Werkzaamheid: juiste hoeveelheid kve/g
 • 4. De juiste verpakking en toedieningsvorm
 • Tot slot

Wat is probiotica?

Het aantal bacteriën dat in en op je leeft is meer dan het aantal lichaamscellen dat je lichaam rijk is.1 Deze bacteriën hebben veel verschillende belangrijke functies binnen ons systeem, waaronder balans behouden en overgroei voorkomen. Hier vallen probiotica onder.

Deze microben – bacteriën – zijn onderdeel van ons microbioom; een gemeenschap van minstens net zoveel gisten, schimmels, protozoa en andere micro-organismen.2  Je microbioom (flora) is met name rijkelijk aanwezig in je dikke darm, maar ook in je mond, vagina, urinewegen, longen en op je huid. We vinden ze dus op veel onderdelen van het lichaam die in direct contact staan met de buitenwereld.

Je microbioom is betrokken bij verschillende lichaamsfuncties, een goed gebalanceerde flora is dan ook belangrijk. Verschillende factoren kunnen je microbioom ontregelen, denk hierbij aan aanhoudende spanning, overmatige suikerinname en een vezelarm dieet.

Naast ons lichaam en supplementen vinden we probiotica ook terug in voeding. Met name in (biologische) gefermenteerde producten zoals kimchi, zuurkool, miso en zuivel zoals yoghurt, kefir en sommige kaassoorten. Helaas overleven een groot deel van deze bacteriën de zuurtegraad van je maag niet. Een hoogwaardig probiotica supplement kan daarom een goede aanvulling zijn op je dagelijkse voeding.

Prebiotica: voeding voor probiotica

Je bent wat je eet. Of beter gezegd, je bent wat je de miljarden microben te eten geeft die onderdeel van je microbioom zijn. En dat is precies wat prebiotica is; voeding voor de probiotica

Prebiotica zijn onverteerbare voedingsvezels die als voeding voor de levende bacteriën in je lichaam fungeren, en de groei en overlevingskans van deze microben stimuleren. Prebiotica zijn vooral te vinden in groenten en fruit zoals bananen, uien, asperges, artisjokken, zoete aardappels, peulvruchten en volkoren granen.

Wat is een probiotica supplement?

Naast probiotische voeding kiest men geregeld voor een probiotica supplement. Probiotica supplementen komen voor in verschillende vormen, soorten en maten. Zo zijn er speciale probiotica voor vrouwen, zwangeren en pasgeborenenkinderen en ouderen. Je vindt een probioticum over het algemeen in de vorm van een poeder, in capsules of in vloeibare vorm.

Probiotica van Vitakruid

Het hoogwaardige Symflora® is een samenstelling waarin de selectie van stammen, dosering en de combinatie met prebiotica samenkomen. Symflora® van Vitakruid is een wetenschappelijk onderbouwde formule met een breed spectrum aan bacteriële stammen. 

Voordelen product
 • Maar liefst acht verschillende probiotica stammen
 • Sachet geeft optimale bescherming tegen vocht, licht en lucht
 • Een combinatie van pre- en probiotica
Symflora® Original
Symflora® Original 30  sachet

De criteria waar wij bij Vitakruid een probiotica supplement op selecteren komen overeen met de punten waar je als consument rekening mee moet houden wanneer je een probiotica supplement wilt kopen. Benieuwd welke dit zijn? Hieronder leggen we het uit. 

1. Een combinatie van pre- en probiotica

Uit onderzoek blijkt dat een goed probiotica supplement ook prebiotica bevat.4 Zoals eerder vermeld heeft prebiotica de belangrijke functie om de probiotica te voeden en sterker te maken zodat ze een grotere overlevingskans hebben binnen je spijsvertering. Toch is een gecombineerd pre- en probiotica supplement nog relatief uniek. In de Symflora® formule vind je hoogwaardige prebiotica in de vorm van Inuline en fructo-oligosacchariden (FOS).

2. Aantal bacteriële stammen 

Onderzoek toont aan dat een probioticum met meerdere bacteriële stammen effectiever is dan een probiotica supplement met slechts één stam.5  Zie de combinatie van stammen als een goed functionerend elftal. Ieder teamlid (stam) heeft zijn eigen, unieke talenten en kwaliteiten voor de positie waar hij staat opgesteld. Ter illustratie; een team opstellen met elf aanvallers zal niet voor de beste sportprestatie zorgen.  

Het gaat dus om de diversiteit en hoe de spelers elkaar aanvullen wat het tot een goed functionerend geheel maakt. Symflora® Original is een formule met maar liefst acht verschillende bacteriële stammen.

3. Werkzaamheid: hoeveelheid kve/g of overleving? 

Wat daarnaast belangrijk is voor de kwaliteit van een probiotica is in hoeverre de bacteriële stammen ons spijsvertering overleven. Binnen ons verteringsgestel worden de probiotica namelijk blootgesteld aan maagzuur en gal.Het overlevingspercentage is zelfs belangrijker dan de hoeveelheid kve/g (kolonievormende eenheden of colony forming units). Deze eenheden vertegenwoordigen het aantal levensvatbare bacteriën per dosis.7,8 

Uit onderzoek van de gerenommeerde probiotica ontwikkelaar Winclove Probiotics – in samenwerking met de Universiteit van Maastricht – blijkt dat de kve’s in Symflora® stabiel blijven in ons verteringsgestel. Oftewel, het aantal probiotica dat je inneemt heeft een grote overlevingskans en komt grotendeels onbeschadigd je verteringsgestel door. Dit zorgt voor een hogere metabole activiteit, wat kort gezegd staat voor de activiteit van onbeschadigde bacteriële stammen binnen het verteringsgestel.

 

4. Probiotica sachets of capsules?

Probiotica zijn levende bacteriële stammen, dit maakt dat ze vrij kwetsbaar zijn voor factoren als temperatuur, vocht, lucht en licht. Het is daarom belangrijk om de levensvatbaarheid en kwaliteit van de culturen te waarborgen. De bacteriestammen in Symflora® worden beschermd door de ProbioAct® Technology. Hierdoor heeft de probiotica een grotere overlevingskans en komen de stammen grotendeels onbeschadigd je verteringsgestel door.

Mede hierdoor kunnnen we de probiotica aanbieden in twee verschillende toedieningsvormen, sachets en capsules. De inhoud van het sachet los je gemakkelijk op in een glas handwarm water. Voor degenen die liever capsules nemen dan poeder is Symflora® Original ook verkrijgbaar in capsulevorm, waarbij drie capsules qua dosering gelijk staat aan een sachet. 

Voordelen product
 • In gebruiksvriendelijke capsules
 • Met acht verschillende probiotica stammen
 • Een combinatie van pre- en probiotica

Tot slot

Iedereen heeft baat bij een uitgekiende selectie van bacteriestammen. Let bij het kiezen van een probiotica supplement daarom op de selectie van stammen, de overleving en of er prebiotica aan is toegevoegd. Met de informatie uit dit artikel in het achterhoofd heb je alle kennis die nodig is om een goed probiotica supplement te kiezen. Welke toedieningsvorm (sachets of capsules) je kiest, bepaal je zelf. 

Advies nodig over probiotica?
Onze productadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven gratis advies op maat.
Vraag gratis advies aan
Britt

Britt

Productadviseur

Referenties
 1. Sender, R., Fuchs, S., & Milo, R. (2016). […]. PLoS biology, 14(8).
 2. Vemuri, R., Shankar, E. M., Chieppa, M., Eri, R., & Kavanagh, K. (2020). […]. Microorganisms, 8(4), 483.
 3. Reid, G., Gadir, A. A., & Dhir, R. (2019). Probiotics: […]. Frontiers in Microbiology, 10, 424. 
 4. Shah, B. R., Li, B., Al Sabbah, H., Xu, W., & Mráz, J. (2020). […] prebiotic dietary fibers and probiotics […]. Trends in Food Science & Technology, 102, 178-192.
 5. Hechard, Y., Dherbomez, M., Cenatiempo, Y., & Letellier, F. (1990). […]. Letters in Applied Microbiology, 11(4), 185-188.
 6. Fooks, L., & Gibson, G. (2002). Probiotics as […]. British Journal of Nutrition, 88(1), 39-49.
 7. Marinova, V. Y., Rasheva, I. K., Kizheva, Y. K., Dermenzhieva, Y. D., & Hristova, P. K. (2019). […] probiotic dietary supplements. Biotechnology & Biotechnological Equipment, 33(1), 834-841.
 8. Shi, L. H., Balakrishnan, K., Thiagarajah, K., Ismail, N. I. M., & Yin, O. S. (2016). Beneficial properties of probiotics. Tropical Life Sciences Research, 27(2), 73.