Vitakruid
Vitakruid
sluiten
Vraag gratis advies aan
Doe de vitaminetest

De beste probiotica kopen? 4 punten waar je op moet letten

Hidde Robeer

Hidde

R&D Officer 30 jun. 2022Bijgewerkt: 19 okt. 20226 min. leestijd

Om dure poep te voorkomen nemen we je mee in de wereld van probiotica supplementen. Want wat is het eigenlijk? En waar moet je precies op letten als je niet genoegen neemt met iets anders dan de beste probiotica? En wat is de rol van prebiotica in dit verhaal? We geven vier belangrijke punten waar je op moet letten.

Wil je meer weten over de werking van onze darmen? Bekijk dan ons gezondheidsdoel darmen.

Lees verder onder de afbeelding

De beste probiotica kopen? 4 punten waar je op moet letten

Onderwerpen in dit artikel

 • Wat is probiotica?
 • Wat is een probiotica supplement?
 • Probiotica van Vitakruid
 • 1. Een combinatie van pre- en probiotica
 • 2. Aantal bacteriële stammen
 • 3. Werkzaamheid: juiste hoeveelheid kve/g
 • 4. De juiste verpakking en toedieningsvorm
 • Tot slot

Wat is probiotica?

Het aantal bacteriën dat in en op je leeft is meer dan het aantal lichaamscellen dat je lichaam rijk is.1 Een deel van deze bacteriën zijn ‘slecht’ en kunnen eventueel voor problemen zorgen, het andere deel zijn zogenoemde goede bacteriën. Deze bacteriën hebben veel verschillende belangrijke functies binnen ons systeem, waaronder balans behouden en overgroei voorkomen. Hier vallen probiotica onder.

Deze microben – bacteriën – zijn onderdeel van ons microbioom; een gemeenschap van minstens net zoveel gisten, schimmels, protozoa en andere micro-organismen.2Je microbioom (of darmflora) is met name rijkelijk aanwezig in je dikke darm, maar ook in je mond, vagina, urinewegen, longen en op je huid. Eigenlijk vinden we ze in alle onderdelen van je lichaam die in direct contact staan met de buitenwereld.

Je microbioom is betrokken bij verschillende lichaamsfuncties, een goed gebalanceerde darmflora is dan ook belangrijk. Verschillende factoren kunnen je microbioom ontregelen, denk hierbij aan aanhoudende spanning, overmatige suikerinname en een vezelarm dieet.

Naast ons lichaam en supplementen vinden we probiotica ook terug in voeding. Met name in (biologische) gefermenteerde producten zoals kimchi, zuurkool, miso en zuivel zoals yoghurt, kefir en sommige kaassoorten. Helaas overleven een groot deel van deze bacteriën de zuurtegraad van je maag niet. Een hoogwaardig probiotica supplement kan daarom een goede aanvulling zijn op de je dagelijkse voeding.

Wil je advies over je darmflora?

Zoek een Vitakruid therapeut bij jou in de buurt.

Of vraag vrijblijvend online advies aan

Prebiotica: voeding voor probiotica

Je bent wat je eet. Of beter gezegd, je bent wat je de miljarden microben te eten geeft die onderdeel van je microbioom zijn. En dat is precies wat prebiotica is; gezonde voeding voor probiotica

Prebiotica zijn onverteerbare voedingsvezels die als voeding voor de gezonde bacteriën in je darm fungeren, en de groei en overlevingskans van deze gezonde microben stimuleren. Prebiotica zijn vooral te vinden in groenten en fruit zoals bananen, uien, asperges, artisjokken, zoete aardappels, peulvruchten en volkoren granen.

Wat is een probiotica supplement?

Naast probiotische voeding kiest men ook geregeld voor een probiotica supplement als handreiking voor de microbiële balans in de darmen. Probiotica supplementen komen voor in verschillende vormen, soorten en maten. Zo zijn er speciale probiotica voor vrouwen, (pasgeboren) kinderen en ouderen. Je vindt een probioticum over het algemeen in de vorm van een poeder, in capsules of in vloeibare vorm.

Probiotica van Vitakruid

Het hoogwaardige probiotica Symflora® Basis is een samenstelling waarin dosering, de combinatie met prebiotica en de beste toedieningsvorm samenkomen. De Symflora® van Vitakruid is een wetenschappelijk onderbouwde formule met een breed spectrum aan bacteriële stammen. 

Voordelen product
 • Maar liefst acht verschillende bacteriële stammen
 • Hoge activiteit in verteringsgestel volgens onderzoek
 • Sachet geeft optimale bescherming tegen vocht, licht en lucht
Symflora® Basis
Symflora® Basis 30  sachet

De criteria waar wij bij Vitakruid een probiotica supplement op selecteren komen overeen met de punten waar je als consument rekening mee moet houden wanneer je een probiotica supplement wilt kopen. Benieuwd welke dit zijn? Hieronder leggen we het uit. 

1. Een combinatie van pre- en probiotica

Uit onderzoek blijkt dat een goed probiotica supplement ook prebiotica bevat.4 Zoals vermeld heeft prebiotica de belangrijke functie om de probiotica te voeden en sterker te maken zodat ze een grotere overlevingskans hebben binnen je spijsvertering.4 Toch is een gecombineerd pre- en probiotica supplement nog relatief uniek. In de Symflora® Basis formule vind je hoogwaardige prebiotica in de vorm van Inuline en fructo-oligosacchariden (FOS).

2. Aantal bacteriële stammen 

Uit onderzoek is gebleken dat een probioticum met meerdere bacteriële stammen effectiever is dan een probiotica supplement met slechts één stam.5Zie de combinatie van stammen als een goed functionerend elftal. Ieder teamlid (stam) heeft zijn eigen, unieke talenten en kwaliteiten voor de positie waar hij staat opgesteld. Ter illustratie; een team opstellen met elf aanvallers zal niet voor de beste sportprestatie zorgen.  

Het gaat dus om de diversiteit en hoe de spelers elkaar aanvullen wat het tot een goed functionerend geheel maakt. Symflora® Basis is een formule met maar liefst acht verschillende bacteriële stammen.

3. Werkzaamheid: juiste hoeveelheid kve/g

Wat daarnaast belangrijk is voor de kwaliteit van een probiotica is in hoeverre de bacteriële stammen ons spijsvertering overleven. Binnen ons verteringsgestel worden de probiotica namelijk blootgesteld aan maagzuur en gal.6 Voor veel microben betekent dit einde oefening. Ze overleven simpelweg de zuurtegraad van je maag niet, hierdoor bereiken minder levende cellen daadwerkelijk je darmen.

Probiotica worden gemeten in kolonievormende eenheden (kve’s) of colony forming units (cfu’s). Deze eenheden vertegenwoordigen het aantal levensvatbare bacteriën per dosis. Producten met 1 x 109 CFU bevatten 1 miljard levensvatbare of levende bacteriën per dosis.

Onderzoekers suggereren dat probiotica ten minste 106 (1 miljoen) levensvatbare kve's per gram moeten bevatten.7,8 Zodoende kunnen genoeg bacteriën de spijsvertering overleven om zo hun werk te doen.

Symflora van Vitakruid bevat 2 x 109 cfu, wat neerkomt op 2 miljard kolonievormende eenheden. Uit onderzoek van de gerenommeerde probiotica ontwikkelaar Winclove Probiotics – in samenwerking met de Universiteit van Maastricht – blijkt dat de kve’s in Symflora® stabiel blijven in ons verteringsgestel. Oftewel, het aantal probiotica dat je inneemt heeft een grote overlevingskans en komt grotendeels onbeschadigd je verteringsgestel door. Dit zorgt voor een hogere metabole activiteit, wat kort gezegd staat voor de activiteit van onbeschadigde bacteriële stammen binnen het verteringsgestel.8 

Denk je dat jij gezond genoeg eet en leeft?

Check het via onze vitaminetest en kijk of jij extra vitaminen of mineralen moet nemen.

Doe de Vitaminetest

 

4. De juiste verpakking en toedieningsvorm 

Probiotica zijn levende bacteriële stammen, dit maakt dat ze vrij kwetsbaar zijn voor factoren als temperatuur, vocht, lucht en licht. De toedieningsvorm van een probiotica supplement is dan ook belangrijk om de levensvatbaarheid en kwaliteit van de culturen te waarborgen

Om deze reden komt Symflora® in handige sachets van 2 gram (1 dosering). Deze sachets bieden optimale bescherming tegen bovenstaande invloeden en voorkomen verlies aan stabiliteit zoals bij het openen en sluiten van een pot. De inhoud van de sachet los je gemakkelijk op in glas handwarm water. Laat het ongeveer een minuut staan en neem het daarna in op een lege maag. 

Wil je daarnaast het microbioom van je kinderen een stabiele basis bieden? Momenteel zijn we bezig met de ontwikkeling van twee nieuwe probiotica supplementen. Eentje voor pasgeborenen en een voor opgroeiende kinderen. Houd onze website en Facebook & Instagram dus in de gaten!

Tot slot

Iedereen heeft baat bij een gebalanceerd microbioom. Een vezelrijk dieet met regelmatig ruimte voor gefermenteerde voeding is daarom belangrijk. Mocht je hiernaast jouw darmflora extra willen ondersteunen, dan zou een hoogwaardig probioticum een optie kunnen zijn. 

Met de informatie uit dit artikel in het achterhoofd heb je alle kennis die nodig is om een goed probiotica supplement uit te kiezen. Zo wil je dat het probiotica gecombineerd is met prebiotica, meerdere bacteriële stammen bevat en een hoog overlevingspercentage heeft. Daarnaast is het belangrijk om te letten op hoe het supplement verpakt is. Hierdoor ben je verzekerd van de kwaliteit en de functie voor de darmflora. 

Advies nodig over probiotica?
Onze orthomoleculair therapeuten beantwoorden graag al jouw vragen en geven gratis advies op maat.
Vraag gratis advies aan
Avatar

Iris

Orthomoleculair Therapeut

Referenties
 1. Sender, R., Fuchs, S., & Milo, R. (2016). […]. PLoS biology, 14(8).
 2. Vemuri, R., Shankar, E. M., Chieppa, M., Eri, R., & Kavanagh, K. (2020). […]. Microorganisms, 8(4), 483.
 3. Reid, G., Gadir, A. A., & Dhir, R. (2019). Probiotics: […]. Frontiers in Microbiology, 10, 424. 
 4. Shah, B. R., Li, B., Al Sabbah, H., Xu, W., & Mráz, J. (2020). […] prebiotic dietary fibers and probiotics […]. Trends in Food Science & Technology, 102, 178-192.
 5. Hechard, Y., Dherbomez, M., Cenatiempo, Y., & Letellier, F. (1990). […]. Letters in Applied Microbiology, 11(4), 185-188.
 6. Fooks, L., & Gibson, G. (2002). Probiotics as […]. British Journal of Nutrition, 88(1), 39-49.
 7. Marinova, V. Y., Rasheva, I. K., Kizheva, Y. K., Dermenzhieva, Y. D., & Hristova, P. K. (2019). […] probiotic dietary supplements. Biotechnology & Biotechnological Equipment, 33(1), 834-841.
 8. Shi, L. H., Balakrishnan, K., Thiagarajah, K., Ismail, N. I. M., & Yin, O. S. (2016). Beneficial properties of probiotics. Tropical Life Sciences Research, 27(2), 73.