Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest

Hoe herken ik de beste probiotica voor mijn baby? 4 punten

Janneke Lindhout

Janneke

Research & Development 27 feb. 2023Bijgewerkt: 20 feb. 20247 min. leestijd

Als ouder wil je natuurlijk alleen het allerbeste voor je kindje. Maar hoe weet je nu welke probiotica voor je baby het meest geschikt is? De punten in dit blog helpen je bij het maken van de beste keuze!

Lees verder onder de afbeelding

Hoe herken ik de beste probiotica voor mijn baby? 4 punten

Onderwerpen in dit artikel

 • Waarom probiotica voor baby's?
 • Probiotica tijdens borstvoeding en zwangerschap
 • De beste probiotica voor de baby
 • Tot slot: blije flora, blije baby

Waarom probiotica voor baby’s?

Onder probiotica verstaan we de levende bacteriën die van nature in ons lichaam aanwezig zijn. Iedereen van jong tot oud heeft deze bacteriën nodig. Het is daarom van belang dat de probiotica die je kiest rekening houdt met de levensfase waarin de gebruiker verkeerd.

Is probiotica voor een baby gevaarlijk?

Verschillende klinische onderzoeken tonen aan dat probiotica veilig is te gebruiken voor zuigelingen tussen de 0 en 24 maanden.1 Het is wel belangrijk dat het supplement is afgestemd op de levensfase. Hierover lees je meer in ons blog wanneer welke probiotica innemen? We adviseren daarnaast om alleen een variant met wetenschappelijke onderbouwing te kiezen van een betrouwbare aanbieder.

Probiotica tijdens borstvoeding en zwangerschap

Tijdens de zwangerschap verandert er veel in je lijf. En dat is niet zo gek aangezien je lichaam zich voorbereidt op het ter wereld brengen van een kind. Gezien het microbioom van de baby zich al in de baarmoeder ontwikkelt, worden de bacteriële-bewoners door zowel moeder als foetus verwelkomd.2

Ook na de bevalling blijft dit belangrijk. Moedermelk bevat probiotica die nauw verwant zijn aan de bacteriën die in het vroege leven van de baby het lichaampje koloniseren.3 Baby probiotica is daarom ook geschikt voor (aanstaande) moeders. De voedingsstoffen die de moeder tijdens de zwangerschap en borstvoeding binnenkrijgt geef ze namelijk door aan de baby.

In ons blog probiotica & zwanger kun je meer lezen over de veiligheid en toepassing van probiotica rondom de zwangerschap.

De beste probiotica voor de baby

Een probiotica speciaal samengesteld voor pasgeborenen is dus gericht op deze bijzondere levensfase. Daarnaast zijn er nog meer factoren van belang voor een probiotica voor baby’s. Al deze factoren komen samen in Symflora® Baby: een wetenschappelijke onderbouwd probiotica supplement speciaal ontwikkeld voor het eerste levensjaar.

Voordelen product
 • Voor het belangrijke eerste levensjaar
 • Vier probiotica stammen geselecteerd voor baby
 • Met ProbioAct® technologie voor stabiliteit, overleving en metabole activiteit
Symflora® Baby
Symflora® Baby 30  sachet

Benieuwd waar wij rekening mee hebben gehouden in de ontwikkeling van deze probiotica formule en waar je op moet letten wanneer je probiotica supplement voor je baby zoekt? Je leest de belangrijkste vier punten hieronder.

1. Samenstelling van probiotica stammen

Kijk altijd naar de samenstelling van de probiotica en welke bacteriestammen deze bevatten. Zo zijn de Bifidobacterium de eerste bacteriën die het lichaampje van een baby koloniseren. Een probiotica speciaal ontwikkeld voor baby’s moet dus vooral deze stammen bevatten.4

Symflora® Baby bevat maar liefst vier stammen van de Bifidobacteriën (zie figuur 1). Aan onze baby probiotica is geen prebiotica toegevoegd, omdat het microbioom van de baby nog niet ver genoeg ontwikkeld is.


Figuur 1: de samenstellingstabel van onze baby probiotica.

Na het eerste levensjaar worden de Bifidobacteriën vergezeld door de Lactobacillus bacteriestammen. Na het eerste levensjaar raden we dus net andere probiotica stammen aan voor je kindje. We adviseren om daarna over te gaan op Symflora® Junior (zie figuur 2).   

Figuur 2: tijdlijn voor het gebruik van onze baby en junior probiotica.

2. Metabole activiteit is belangrijker dan kve/g

De metabole activiteit vertelt ons iets over het aantal actieve bacteriën. Dit aantal is zelfs nog belangrijker dan de kve/g (kolonievormende eenheden per gram).5

Tijdens de reis door ons lichaam worden ze namelijk onder andere blootgesteld aan maagzuur en gal. En niet elke bacteriestam is opgewassen tegen deze zuurgraad. Hoe beter de metabole activiteit, hoe groter de kans dat de bacteriën onbeschadigd het microbioom bereiken.

Onderzoek naar de metabole activiteit van Symflora® Baby toont aan dat de stammen stabiel blijven na het doorlopen van de spijsvertering (zie figuur 3).

Figuur 3: de metabole activiteit van Symflora® Baby.

3. Wetenschappelijke onderbouwde technologie

Van een goede probiotica kan dus met wetenschappelijke onderbouwing de effectiviteit van de stammen worden aangetoond. Kies daarom altijd voor een supplement waarvan deze informatie beschikbaar is.

Onze baby probiotica bevat zogenoemde ProbioAct® Technology. Deze technologie bestaat uit voeding voor de probiotica die bijdragen aan de stabiliteit, overleving en metabole activiteit van de bacteriestammen.

4. Gemakkelijke toediening

Wanneer je bovenstaande punten in ogenschouw neemt rest de vraag: hoe zorg ik dat de bacteriestammen uit het sachet in het lichaampje van mijn baby komen? Hier hebben we uiteraard rekening mee gehouden. De toediening van de probiotica. Zo voeg je het eenvoudig toe aan flesvoeding, afgekolfde borstvoeding of smeer je het rond de tepel bij het geven van borstvoeding.

Tot slot: blije flora, blije baby

Je weet nu waar je op moet letten bij het kiezen van de beste probiotica voor je baby, zoals de samenstelling en de metabole activiteit. Door op de punten in dit blog te letten weet je zeker dat je de beste keuze maakt voor je kindje. Toch nog twijfels? Raadpleeg dan een gespecialiseerd therapeut.

Advies nodig over probiotica voor baby's?
Onze productadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven gratis advies op maat.
Vraag gratis advies aan
Britt

Britt

Productadviseur

Referenties
 1. Van den Nieuwboer, M., Claassen, E., Morelli, L., Guarner, F., & Brummer, R. J. (2014). Probiotic [...]. [...] Microbes, 5(1), 45–60.
 2. Yao, Y., Cai, X., Chen, C., Fang, H., Zhao, Y., Fei, W., Chen, F., & Zheng, C. (2020). The Role of Microbiomes in Pregnant Women and Offspring: Research Progress of Recent Years. Frontiers in Pharmacology, 11.
 3. Yao, Y., Cai, X., Ye, Y., Wang, F., Chen, F., & Zheng, C. (2021). The Role of Microbiota [...]: From Early Life to Adulthood. Frontiers in [...], 12.
 4. Saturio, S., Nogacka, A. M., Alvarado-Jasso, G. M., Salazar, N., de Los Reyes-Gavilán, C. G., Gueimonde, M., & Arboleya, S. (2021). Role of Bifidobacteria [...]. Microorganisms, 9(12), 2415.
 5. Fijan S. (2014). [...] an overview of recent literature. International Journal of Environmental Research and Public Health, 11(5), 4745–4767.
 6. Winclove. (z.d.). […] intestinal […] of newborns.