Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest

Wanneer welke probiotica innemen?

Voor elke levensfase hebben we een probiotica ontwikkeld die naadloos aansluit op de behoeften in die periode. Het lichaam van volwassenen is namelijk anders samengesteld dan dat van baby’s of kinderen. Per levensfase selecteren we dus de best passende formuleringen. Maar wanneer moet je welke probiotica innemen en waarom? 

Lees verder onder de afbeelding

Wanneer welke probiotica innemen?

Probiotica noemen we ook wel levende bacteriën die zich in ons lichaam bevinden en deel uitmaken van onze flora. Binnen deze flora zijn verschillende stammen aanwezig met elk hun eigen karakter en identiteit. Samen vormen deze stammen een hecht team. De samenstelling hiervan verschilt echter sterk per levensfase. 

Probiotica voor jong en oud

Iedere levensfase kenmerkt zich door verschillende routines. Zo zijn baby’s net slaapmachines die wakker worden om te eten om vervolgens weer terug te keren naar dromenland. De dreumes, peuter en kleuter is binnen zijn eigen belevingswereld daarentegen een echte pionier met kritisch smaakpalet waarin altijd plaats lijkt te zijn voor snoep of snacks. 

En dan zijn er wij volwassenen. We jongleren met werk, gezin en een sociaal leven, terwijl we tussendoor tijd proberen te vinden voor wat sportieve beweging. 

Passende bacteriestammen voor iedere levensfase

Zo kent elke levensfase dus zijn eigen routines en gewoontes wat we terug zien in de samenstelling van de flora. Welke samenstelling van bacteriestammen je het best kunt innemen is daarom sterk afhankelijk van de levensfase waarin je zit. 

Zo zien we dat de lichaampjes van pasgeborenen vooral gekoloniseerd worden door de stammen die bij de familie van de Bifidobacteriën horen.1 In de daaropvolgende eerste levensjaren ontwikkelt de flora waarbij de Bifido-familie zich uitbreidt en aansluiting vindt met stammen van de Lactobacillus. Bij (jong)volwassenen is de flora volledig gevormd en kunnen we spreken van een combinatie van meerdere – en verschillende – stammen.2

Elke levensfase vraagt dus om andere probiotische stammen. Maar wanneer zet je nu welke probiotica in? Je leest het hieronder. 

De kracht van Symflora® Baby

Symflora® Baby bevat maar liefst vier bacteriële stammen die van nature al aanwezig zijn in het lichaampje van de baby.1 Dit zijn de zogenoemde Bifidobacteriën. Deze wetenschappelijk onderbouwde stammen zijn actief op drie niveaus binnen ons lichaam. De stammen zijn uitvoerig getest op hun stabiliteit en activiteit.3 

Voordelen product
  • Voor het belangrijke eerste levensjaar
  • Vier probiotica stammen geselecteerd voor baby
  • Met ProbioAct® technologie voor stabiliteit, overleving en metabole activiteit
Symflora® Baby
Symflora® Baby 30  sachet

Aan Symflora® Baby is geen prebiotica toegevoegd omdat het lichaam van de baby nog niet ver genoeg ontwikkeld is.

Waarom Symflora® Baby?

Symflora® Baby is ontwikkeld voor moeder en baby. Vanaf week 32 van de zwangerschap kun je als aanstaande moeder het team van bacteriestammen gaan begeleiden naar je baby. In het eerste en tweede trimester adviseren we onze reguliere probiotica formule: Symflora® Original

De probiotica die je al zwangere neemt geef je door aan de ongeboren spruit. Na de geboorte voeg je de probiotica makkelijk toe aan flesvoeding, afgekolfde borstvoeding of breng je het aan op het tepelhof. Na de eerste verjaardag van de dreumes kan daarom overgestapt worden van onze baby probiotica op Symflora® Junior zoals te zien is in onderstaande tijdlijn (figuur 1).

Wil je meer weten over de veiligheid en toepassing van probiotica rondom de zwangerschap? Lees dan ons blog probiotica & zwanger.

 

Figuur 1: tijdlijn voor het gebruik van onze baby en junior probiotica.

De kracht van Symflora® Junior

Speciaal voor de kinderperiode (1 tot 12 jaar) hebben we Symflora® Junior ontwikkeld. Waar in het eerste levensjaar vooral de Bifidobacteriën dominant zijn vinden deze later aansluiting met stammen van de Lactobacillus. Onze junior probiotica bevat daarom een combinatie van deze twee stammen. 

Voordelen product
  • Zes probiotica stammen speciaal geselecteerd voor kind
  • Vitamine D heeft een positieve invloed op het immuunsysteem van kinderen
  • Met ProbioAct® technologie voor stabiliteit, overleving en metabole activiteit
Symflora® Junior
Symflora® Junior 30  sachet

Waarom Symflora® Junior?

Symflora® Junior is speciaal ontwikkeld voor kinderen in de groei. De zes stammen in deze formule zijn uitgebreid wetenschappelijk onderzocht op hun hoge metabole activiteit.4  Daarnaast hebben we een uitgekiende selectie prebiotica toegevoegd. Deze natuurlijke vezels voeden de bacteriën waardoor ze kunnen groeien en langer blijven leven.5

Daarnaast bevat deze formulering – die je oplost in een glas handwarm water – vitamine D3, ter ondersteuning van de afweer van kinderen.* Het advies van de Gezondheidsraad voor kinderen is een dagelijkse hoeveelheid van 10 mcg vitamine D per dag.6 Met de 5 mcg die aanwezig is in Symflora® Junior zit je dus al op de helft van dit advies. 

Na de twaalfde verjaardag breekt er een nieuwe levensfase aan waar weer andere probiotica bij past (figuur 2).


Figuur 2: tijdlijn voor het gebruik van onze baby, junior en traditionele probiotica.

Symflora® Original als sachets én capsules

Vanaf het twaalfde levensjaar adviseren we Symflora® Original. Voorheen ging deze probiotica formule – en alom gewaardeerde evergreen – door het leven als Symflora® Basis. We kiezen voor een naamsverandering die meer in lijn is met de hoogwaardigheid van deze probiotica formule. 

Voordelen product
  • Maar liefst acht verschillende probiotica stammen
  • Sachet geeft optimale bescherming tegen vocht, licht en lucht
  • Een combinatie van pre- en probiotica
Symflora® Original
Symflora® Original 30  sachet

Deze combinatie van pre- en probiotica bevat maar liefst acht verschillende bacteriële stammen en bieden we ook aan als Symflora® Capsules. De formule van de capsules is identiek aan de sachets, drie capsules staat wat betreft dosering gelijk aan één sachet. Vind je het oplossen van je sachet in water te veel gedoe? Dan zijn deze gebruiksvriendelijke probiotica capsules ideaal voor jou. 

Voordelen product
  • In gebruiksvriendelijke capsules
  • Met acht verschillende probiotica stammen
  • Een combinatie van pre- en probiotica

Stabiliteit, overleving en activiteit

Kenmerkend voor bacteriën is hun gevoeligheid voor invloeden van buitenaf. Wanneer je hier geen rekening mee houdt is het aantal bacteriën dat levend aankomt op de plek waar ze thuishoren minimaal. Om deze reden hebben we de zogenoemde ProbioAct® Technology aan al onze probiotica formules toegevoegd. Deze technologie bestaat uit zorgvuldig uitgekozen voedingsstoffen die bijdragen aan de stabiliteit, overleving en metabole activiteit van de bacteriestammen.  

Hoe meer zielen, hoe meer vreugde?

Het is daarnaast belangrijk om te weten dat de hoeveelheid kve/g – het aantal kolonievormende eenheden per gram – niet bepalend is voor de kwaliteit van je probiotica. Kve/g staat voor het aantal bacteriële eenheden dat de reis door ons verteringsgestel overleeft. Doordat de stammen tijdens deze reis worden blootgesteld aan maagzuur en gal is deze overleving niet vanzelfsprekend. 

Hoe hoger de kve/g, hoe beter is daarom een veelgehoorde misvatting. De kve/g zegt namelijk niks over waar het bij probiotica daadwerkelijk om moet gaan: de hoeveelheid bacteriestammen die de zure omgevingen in het lichaam overleven.  

Tot slot: een probiotica voor iedere levensfase

Per levensfase selecteren we de beste passende probiotica formulering. Voor de baby kiezen we vier probiotica stammen die van nature al aanwezig zijn. Daarna kan de overstap gemaakt worden naar de junior probiotica formule (1 tot 12 jaar), waar we prebiotica en vitamine D aan hebben toegevoegd. Vanaf 12 jaar en ouder is er Symflora® Original, in zowel sachets als capsules. Zo kies je de probiotica die het best bij je past. 

Advies nodig over probiotica?
Onze productadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven gratis advies op maat.
Vraag gratis advies aan
Britt

Britt

Productadviseur

Referenties
  1. Saturio, S., Nogacka, A. M., Alvarado-Jasso, G. M., Salazar, N., de Los Reyes-Gavilán, C. G., Gueimonde, M., & Arboleya, S. (2021). Role of Bifidobacteria […]. Microorganisms, 9(12), 2415.
  2. Fooks, L., & Gibson, G. (2002). […] the gut flora. British Journal of Nutrition, 88(1), 39-49.
  3. Abou El-Soud, N. H., Said, R. N., Mosallam, D. S., Barakat, N. A. M., & Sabry, M. A. (2015). Bifidobacterium lactis in treatment of children with […]. A randomized double blind controlled trial. Open access Macedonian Journal of Medical Sciences, 3(3), 403.
  4. Browne, et al. (2017). Microbiota in health and disease: from pregnancy to childhood. Wageningen Academic Publishers.
  5. Roberfroid, M. (2007). Prebiotics: the concept revisited. The Journal of Nutrition, 137(3), 830-837.
  6. Gezondheidsraad. (2012). Evaluatie van de voedingsnormen voor vitamine D
  7. Winclove Probiotics. (z.d.). The more the merrier?. Geraadpleegd op 15-2-2023.