Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest

Hoe herken ik de beste probiotica voor mijn kind? 4 punten

Ouders hebben het beste met hun kinderen voor. Een gebalanceerd en op elkaar in gespeeld team van levende bacteriën – oftewel probiotica – mag daarbij niet ontbreken. Maar wat is de beste probiotica voor een kind? Hoe je deze herkent en waarom een hoge hoeveelheid kve/g niet van belang is voor de kwaliteit van een probiotica lees je hier.

Lees verder onder de afbeelding

Hoe herken ik de beste probiotica voor mijn kind? 4 punten

Onderwerpen in dit artikel

 • Meer bacteriën dan lichaamscellen
 • Probiotica voor kinderen
 • 1. Wetenschappelijk onderbouwd zestal probiotica-stammen
 • 2. De toevoeging van prebiotica
 • 3. Positieve invloed op het immuunsysteem van kinderen*
 • 4. ProbioAct® Technology als wekker voor de bacteriën
 • Tot slot

Meer bacteriën dan lichaamscellen

In en op het menselijk lichaam vind je meer bacteriën dan lichaamscellen. Hoewel ‘bacteriën’  misschien een negatieve betekenis met zich meedragen, heeft iedereen van jong tot oud deze bacteriën nodig. Ze zijn namelijk onderdeel van ons microbioom (darmflora) waarin alle micro-organismen van ons maagdarmstelsel gehuisvest zijn.1

Probiotica laten zich omschrijven als levende bacteriën (meestal aangeduid als bacteriestammen) die in ons hele lichaam aanwezig zijn. Hier vormen ze de zogenoemde flora. Hoewel de naam anders doet vermoeden, heeft het geheel van deze micro-organismen in het maag-darmkanaal weinig van doen met het bloem- en plantenrijk. De darmflora staat met een bacterieel inwonersaantal van honderdduizend miljard daarnaast wel bekend als een gastvrije omgeving.2

Deze gastvrijheid zorgt voor een verscheidenheid aan bacteriën die allemaal een andere rol op zich nemen.

Probiotica voor kinderen

Binnen iedere levensfase past een probiotica die overeenkomt met het vraag en aanbod in die periode. De samenstelling van bacteriën bij volgroeide volwassenen is bijvoorbeeld anders dan bij een pasgeboren baby’tje. Daarom is de beste probiotica voor volwassenen niet per definitie de beste probiotica voor een pasgeboren baby.

Parallel aan de groei en ontwikkeling van dreumes tot achtstegroeper ligt de verandering van kleine hapjes naar echte porties. Voor de beste probiotica voor kinderen tussen de 1 en 12 jaar zijn we daarom opzoek gegaan naar een combinatie van bacteriestammen die samen een goed functionerend team vormen. Deze zoektocht heeft geresulteerd in Symflora® Junior: een probiotica formule met zes bacteriële stammen, prebiotica én vitamine D3 die je eenvoudig oplost in een glas water.

Voordelen product
 • Zes probiotica stammen speciaal geselecteerd voor kind
 • Vitamine D heeft een positieve invloed op het immuunsysteem van kinderen
 • Met ProbioAct® technologie voor stabiliteit, overleving en metabole activiteit
Symflora® Junior
Symflora® Junior 30  sachet

Benieuwd welke stammen dit zijn en waarom er prebiotica aan deze formulering is toegevoegd? Hieronder lees je de vier belangrijkste punten hoe je de beste probiotica voor je kind herkent.

1. Wetenschappelijk onderbouwd zestal probiotica-stammen

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat een probiotica met een combinatie van meerdere stammen effectiever is dan een formule met maar één stam.3 Je zou het kunnen vergelijken met een orkest waarin elk individu een ander instrument speelt en daarmee bijdraagt aan de harmonie van het geheel.

In het eerste jaar van de pasgeborene zijn vooral de stammen van de zogenoemde Bifidobacteriën dominant. Een probiotica specifiek gericht op baby's moet dus vooral deze stammen bevatten. Het microbioom ontwikkelt zich verder in deze eerste levensjaren waarbij de Bifido-stammen aansluiting vinden met stammen van de Lactobacillus. In onze junior probiotica kiezen we daarom voor een combinatie van deze twee stammen (zie figuur 1).


Figuur 1: de samenstellingstabel van onze junior probiotica.

Veelgehoorde misvatting over de hoeveelheid kve/g

Een veelgehoorde bewering over probiotica is dat de hoeveelheid kve/g (de koloniën probiotica dat in een gram van het product aanwezig is) van belang is voor de kwaliteit van probiotica. Maar wat blijkt: meer is niet per definitie beter. De hoeveelheid kve/g zegt namelijk niks over de kwaliteit en de wetenschappelijke onderbouwing, zoals het aantal bacteriestammen die de zure omgevingen in het lichaam weet te overleven.4

2. De toevoeging van prebiotica

Naast probiotica bestaat er zogenoemde prebiotica. Dit zijn natuurlijke vezels die de bacteriën in onze darmen als het ware voeden waardoor ze kunnen groeien en langer in leven blijven. Als je de samenstellingstabel hierboven bekijkt zie je onder prebiotica de natuurlijke vezels inuline, FOS (fructo-oligosaccharide) en dextrine. Deze vezels voorzien de bacteriestammen aan de linkerzijde van de tabel van voldoende brandstof wat ze een groot, sterk en duurzaam bestaan in de flora verschaft.

3. Positieve invloed op het immuunsysteem van kinderen*

Symflora® Junior is niet alleen een combinatie van pre- en probiotica. Zo hebben we ook vitamine D3 aan de formule toegevoegd. Dit nutriënt ondersteunt het immuunsysteem van kinderen en draagt daarmee bij aan een goede weerstand.* Bovendien adviseert de Gezondheidsraad een inname van 10 mcg vitamine D voor kinderen tot 4 jaar.5

4. ProbioAct® Technology als wekker voor de bacteriën 

Bacteriën zijn gevoelige micro-organismen. Helemaal wanneer je ze een tijdje bewaart en moet oplossen om in te nemen. Daarom worden de bacteriestammen in Symflora® Junior beschermt door de innovatieve ProbioAct® Technology. Deze technologie bestaat uit een aantal specifieke ingrediënten die ervoor zorgen dat de bacteriestammen onder andere houdbaar zijn op kamertemperatuur en beschermd worden tijdens het oplossen en innemen.

Daarnaast zorgt ProbioAct® voor het ‘wakker’ maken van de bacteriën. Naast gevoelig zijn de bacteriële micro-organismen namelijk nogal lui. Doordat de bacteriën ontwaakt aan hun reis richting het microbioom beginnen, komen ze levend aan.

Tot slot

De beste probiotica voor je kind herken je ten eerste aan een gebalanceerde en wetenschappelijk onderbouwde selectie van levende bacteriën. Daarnaast is het belangrijk dat de bacteriën gevoed worden door een prebiotica, waardoor ze kunnen groeien en langer in leven blijven.

De toevoeging van vitamine D3 zorgt voor een positieve invloed op het immuunsysteem van je kroost.* Ten slotte zorgt de ProbioAct® Technology dat de bacteriën ontwaken, stabiel blijven en daardoor actief worden. Dit maakt Symflora® Junior een op elkaar ingespeeld team dat samenwerkt voor het beste resultaat.

Advies nodig over probiotica voor kinderen?
Onze productadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven gratis advies op maat.
Vraag gratis advies aan
Britt

Britt

Productadviseur

Referenties
 1. Sender, R., Fuchs, S., & Milo, R. (2016). […]. PLoS biology, 14(8).
 2. Maag Lever Darm Stichting. (z.d.). Probiotica. Geraadpleegd op 15-2-2023.
 3. Hechard, Y., Dherbomez, M., Cenatiempo, Y., & Letellier, F. (1990). […]. Letters in Applied Microbiology, 11(4), 185-188.
 4. Winclove Probiotics. (z.d.). The more the merrier?. Geraadpleegd op 15-2-2023.
 5. Gezondheidsraad. (2012). Evaluatie van de voedingsnormen voor vitamine D.