Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest

Welke vitamine na bevalling? 5 tips voor moeder én kind

Na de geboorte van een baby breekt er een bijzondere periode aan vol wonderen en uitdagingen. Eén van die uitdagingen is zorgen dat zowel moeder als kind voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen. Supplementen kunnen hierbij een ondersteunende rol bieden. Maar welke vitaminen na de bevalling zijn belangrijk?

Lees verder onder de afbeelding

Welke vitamine na bevalling? 5 tips voor moeder én kind

Onderwerpen in dit artikel

  • Waarom zijn vitamines na de bevalling zo belangrijk?
  • 5 tips voor moeder én kind
  • Tot slot: zorgen voor jezelf staat gelijk aan zorgen voor je baby

Waarom zijn vitamines na de bevalling zo belangrijk?

De transformatie van zwanger- naar moederschap gaat verder dan alleen de bevalling. Zowel fysiek als emotioneel zijn de uitdagingen immens en hierbij spelen vitamines en andere voedingsstoffen een belangrijke rol. Ze geven energie en bevorderen een gezonde ontwikkeling van de baby.* Laten we inzoomen op de drie belangrijkste redenen waarom vitamines en andere nutriënten na de bevalling zo belangrijk zijn:

1. Energie voor de moeder

Tijdens de zwangerschap en bevalling heeft het lichaam veel energie en voedingsstoffen verbruikt. Om de nodige energie te hebben om voor je baby te zorgen, heb je een sterke basis van essentiële voedingsstoffen nodig. Onder andere verschillende B-vitamines en het mineraal magnesium ondersteunen het energieniveau en helpen bij vermoeidheid.*

2. Ontwikkeling van het kind

In de eerste maanden na de geboorte groeit en ontwikkelt een baby zich in een ongelooflijk tempo. Voor deze groei zijn vitamines en voedingsstoffen nodig, zoals het omega 3-vetzuur DHA voor de ontwikkeling van vitale organen als de hersenen en ogen.*

3. Overdracht via borstvoeding

Tijdens het geven van borstvoeding geef je veel vitamines en andere voedingstoffen direct door aan je kind. De samenstelling van de melk die je doorgeeft, kun je zien als een weerspiegeling van je dieet. Om ervoor te zorgen dat een baby alle benodigde voedingsstoffen in de juiste verhoudingen krijgt, is het dus ook belangrijk dat je als moeder een gebalanceerde inname van vitamines en mineralen hebt.

5 tips voor moeder én kind

Gezien de behoefte van zowel moeder als kind tijdens deze belangrijke periode, kan het soms lastig zijn om alle essentiële nutriënten uit het dagelijkse dieet te halen. Supplementen kunnen daarbij een handje helpen. Welk vitamine (of andere) supplement na de bevalling kies je? We geven 5 suggesties:

1. Een multi voor mama’s

In de periode na de bevalling kan een multivitamine die afgestemd is op de specifieke behoeften van de moeder een welkome aanvulling zijn. De Multi Dag & Nacht® Mama bevat essentiële vitamines en mineralen die na de bevalling ondersteuning bieden. We zetten een aantal belangrijke nutriënten uit de Multi Mama op een rij:

  • IJzer: draagt bij aan het proces van celvernieuwing, bevordert de energiestofwisseling, ondersteunt de afweer van het lichaam en helpt bij vermoeidheid.
  • Foliumzuur: bij stress en spanning, draagt bij aan extra energie bij moeheid, heeft een positieve invloed op het immuunsysteem en speelt een rol in weefselgroei.
  • Vitamine C: draagt bij aan fitheid, is goed voor het kraakbeen, is van belang voor de vorming van collageen wat de huid verstevigt, activeert de natuurlijke energie in het lichaam en stimuleert het immuunsysteem na fysieke inspanning.
  • Jodium: is van belang voor het zenuwstelsel, is essentieel voor de productie van schildklierhormonen en ondersteunt het herstellend vermogen van de huid.
  • Zink: speelt een rol bij het opbouwen van lichaamseiwit, is goed voor haren en huid, zorgt mede voor een goede weerstand en is celbeschermend.
  • Vitamine D: is goed voor de spieren en botten, speelt een rol in de calciumhuishouding en ondersteunt het immuunsysteem.

Voordelen product
  • Foliumzuur in de dosering aanbevolen door Gezondheidsraad & verloskundigen
  • Quatrefolic®: beste foliumzuur wereldwijd beschikbaar
  • Met B-vitaminen voor het energieniveau
Multi Dag & Nacht® Mama
Multi Dag & Nacht® Mama 2 x 30  tabletten

2. Postpartum Mama: complete formule voor de kersverse moeder

De kersverse moeder kan ondersteuning voor het energieniveau goed gebruiken. We hebben daarom vitamine C, B12, magnesium, folaat en ijzer toegevoegd aan de Postpartum formule. Samen helpen ze energie vrij te maken uit voeding en dragen ze bij aan fitheid. Folaat, vitamine B12 en ijzer hebben nog een andere belangrijke functie na de bevalling: ze ondersteunen de aanmaak van rode bloedlichaampjes. Pasgeboren baby’s kunnen nog niet zelf choline produceren.

Daarom bevat moedermelk veel choline en wordt het toegevoegd aan flesvoeding. Op basis van nieuwe wetenschappelijke inzichten adviseert De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) een verhoogde inname voor zwangeren en vrouwen die borstvoeding geven. In Postpartum Mama is daarom 120 mg choline aanwezig.

Voordelen product
  • Fenegriek helpt om opnieuw fit te worden na de bevalling**
  • Vitamine C, B12, magnesium & folaat zijn goed voor de gemoedstoestand
  • Fenegriek ondersteunt de melkproductie na de bevalling**
Postpartum Mama
Postpartum Mama 90  tabletten

3. DHA als bouwsteen voor de hersenen en de visuele ontwikkeling

DHA is een type omega-3 vetzuur dat een onmisbare rol speelt in de ontwikkeling van de hersenen en het gezichtsvermogen van zowel de moeder als de baby. Wanneer minimaal 250 mg per dag wordt ingenomen door de moeder, bereikt deze de baby via de borstvoeding. DHA is dan ook een niet te missen nutriënt in deze periode. Samen met EPA helpt het een normale bloeddruk in stand houden, heeft het een gunstige invloed op het hart en is het goed voor de triglyceridenspiegel.

Voordelen product
  • Zeer hoge omega 3-concentratie van >80%
  • Maar liefst 1.120 mg(!) omega 3-visolie per capsule
  • Natuurlijke en beste opneembare triglyceride-vorm

4. Probiotica via borstvoeding of flesvoeding

Baby’s komen tijdens de bevalling voor het eerst in aanraking met levende bacteriën. Tijdens een vaginale bevalling krijgen zij bacteriën van de moeder mee uit het geboortekanaal. Bij een keizersnede mist het echter dit contact en komt de baby in aanraking met bacteriën uit de omgeving. Daarna ontvangen baby’s aanvullend melkzuurbacteriën via de borstvoeding.

Symflora® Baby bevat vier bifidobacterium stammen die speciaal geselecteerd zijn voor baby’s. Deze probiotica is geschikt voor zowel moeder als baby. De voeding en supplementen die je tijdens de borstvoeding binnenkrijgt geef je immers door aan je baby. Symflora® Baby kan toegevoegd worden aan flesvoeding en afgekolfde moedermelk of aangebracht worden op de tepel (voor tijdens de borstvoeding).

Benieuwd hoe je probiotica gebruikt rondom de zwangerschap? Lees dan ons blog Probiotica en zwanger.

Voordelen product
  • Voor het belangrijke eerste levensjaar
  • Vier probiotica stammen geselecteerd voor baby
  • Met ProbioAct® technologie voor stabiliteit, overleving en metabole activiteit
Symflora® Baby
Symflora® Baby 30  sachet

5. Vitamine D & K voor je baby

Het laatste supplement in deze lijst is niet gericht op de moeder maar op de baby. Bij pasgeboren baby's verdienen twee vitamines bijzondere aandacht: vitamine D en vitamine K. De Gezondheidsraad adviseert zelfs een extra inname van deze vitamines.

In de eerste 3 maanden hebben baby’s nog niet voldoende darmbacteriën om zelf vitamine K aan te maken. Dit is ook de reden waarom na de geboorte een vitamine K-injectie op het programma staat. Vitamine K ondersteunt de bloedstolling en speelt een rol bij de botaanmaak.

Voor vitamine D geldt er zelfs een aanbeveling van 10 mcg tot en met het 3e levensjaar. Deze zonnevitamine is van belang voor de opbouw van sterke botten van kinderen en heeft een positieve invloed op het immuunsysteem van kinderen.

Kijk voor meer informatie naar het blog Vitamine D & K voor je baby.

Voordelen product
  • Vrij van gluten, lactose, suiker & kunstmatige smaakstoffen
  • Vitamine K helpt bij de normale bloedstolling
  • Vitamine D is van belang voor de opbouw van sterke botten van kinderen
Vitamine K & D Baby
Vitamine K & D Baby 10 ml  combipack

Tot slot: zorgen voor jezelf staat gelijk aan zorgen voor je baby

Terwijl moeders lichaam zich aanpast na de bevalling, is de baby volop bezig zich te ontwikkelen. Maar wat niet iedereen weet, is dat borstvoeding veel meer is dan alleen een bron van voeding. Het is een complex mengsel dat moet zorgen voor de essentiële voedingsstoffen die een baby nodig heeft. Met de juiste ondersteuning verloopt deze bijzondere reis na de bevalling vloeiender en gezonder. En herinner jezelf eraan dat zorgen voor jezelf gelijkstaat aan zorgen voor jullie beiden.

*Op basis van goedgekeurde gezondheidsclaims

Advies nodig over supplementen na de bevalling?
Onze productadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven gratis advies op maat.
Vraag gratis advies aan
Britt

Britt

Productadviseur