Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest

Vitamine D & K voor je baby: waarom, hoeveel en tot wanneer?

Het wonder dat je na 9 maanden zwangerschap vanuit je armen toelacht is in één ogenblik het belangrijkste in je leven. Groei en ontwikkeling zijn in deze periode cruciaal om uit te groeien tot een volwaardig mens. Mede hierom adviseert de Gezondheidsraad ondersteuning in de vorm van vitamine K en D om bij te dragen aan de extra behoefte van je baby

Alle verdere informatie over dit nutriënt en supplementen lees je op de categoriepagina vitamine D

Lees verder onder de afbeelding

Vitamine D & K voor je baby: waarom, hoeveel en tot wanneer?

Onderwerpen in dit artikel

  • Samenwerking tussen vitamine D & K
  • Vitamine D is essentieel voor je baby
  • Vitamine K is essentieel voor je baby
  • Vitamine K & D Baby: aanbevolen door verloskundigen
  • Tot slot

Naast voeding is vitamine D & K suppletie dus van groot belang voor pasgeborenen. In het belangrijke eerste levensjaar zijn baby’s namelijk nog niet in staat om deze vitaminen zelf aan te maken. En dat terwijl dit vitaminen-tweetal net zo belangrijk is als dat andere essentiële duo voor je baby: (moeder)melk en liefde. 

Wil je meer informatie over zwangerschap, leefstijl en welke supplementen je hierbij kunnen ondersteunen? Bekijk dan het gezondheidsdoel Zwangerschap & borstvoeding.    

De Gezondheidsraad adviseert daarom om extra vitamine D en K aan je baby te geven. Dit is ook de reden waarom de verloskundige direct na de geboorte 1000 mcg vitamine K toedient.1 Vanwege het belang voor je baby zijn er duidelijke richtlijnen opgesteld voor de inname onder zuigelingen. Waarom deze richtlijnen er zijn, welke hoeveelheid je baby moet binnenkrijgen en voor hoe lang, beantwoorden we in dit artikel.    

Samenwerking tussen vitamine D & K

Maar eerst leggen we uit waarom men vitamine D en K veelal in één adem noemt. Afgezien van de afzonderlijke gezondheidseigenschappen zijn D en K uitstekende collega’s voor de calciumdistributie in het lichaam. 

Vandaar dat het loont om beide samen te suppleren. Waar vitamine D de opname van kalk in de botten verhoogt* is vitamine K als distributeur van belang voor de samenstelling van de botten.* Beide zijn van grote waarde tijdens de periode van groei en ontwikkeling van je baby. 

Vitamine D is essentieel voor je baby 

Vitamine D is van belang voor de samenstelling van de botten van kinderen* en heeft een positieve invloed op het immuunsysteem van kinderen.* Het is daarom betreurenswaardig dat baby’s deze vitamine niet voldoende zelf kunnen aanmaken uit zon en voeding.

Het is algemeen bekend dat de zonnevitamine grote waarde heeft binnen onze gezondheid. Echter speelt vitamine D ook een belangrijke rol in de ontwikkeling van je kind.Vitamine D is daarnaast goed voor het celdelingsproces en speelt een rol in weefselgroei en ontwikkeling.* Ook zorgt het mede voor een goede weerstand van kinderen.* Al met al dus een waardevol nutriënt voor ons kroost!

Wil je meer informatie over vitamine d voor je baby? Lees het in ons blog.

Hoeveel en hoe lang geef ik vitamine D aan mijn baby?

Onze baby’s krijgen onvoldoende vitamine D binnen uit zowel voeding als zon. Vandaar dat de Gezondheidsraad adviseert om kinderen 10 mcg extra vitamine D per dag te geven, tot en met 4 jaar.3 Dit advies houdt rekening met inname van vitamine D via voeding. 

Advies nodig over vitamine D voor je baby?

Zoek een Vitakruid therapeut bij jou in de buurt.

Of vraag vrijblijvend online advies aan




Vitamine D & K voor je baby: waarom, hoeveel en tot wanneer?

Vitamine K is essentieel voor je baby

Vitamine K draagt bij aan een goed verloop van de bloedstolling* en is goed voor het skelet.* Naast vitamine D is ook K een essentiële vitamine voor je baby. Zuigelingen hebben de eerste drie maanden namelijk nog niet de juiste darmbacteriën om zelf vitamine K aan te maken.4

De vitamine K-aanmaak vindt voornamelijk in de darm plaats – onder leiding van bacteriën – en is in kleine hoeveelheden aanwezig in gefermenteerde voeding, zoals kaas en kwark.5 Helaas hebben pasgeboren baby’s nog niet de juiste darmflora om zelf vitamine K aan te maken. Daarbij zijn kwark en kaas nu niet bepaald items die we scharen onder babyvoeding. Voor je baby is het dus van essentieel belang om voldoende binnen te krijgen. 

Hoeveel en hoe lang geef ik vitamine K aan mijn baby?

Alle baby’s krijgen na de geboorte vitamine K toegediend. Aan deze dosering hebben ze in ieder geval de eerste week genoeg. De Gezondheidsraad adviseert vanaf de achtste dag een dagelijkse hoeveelheid van 150 microgram. Na drie maanden is de baby in staat om zelf vitamine K aan te maken en kan je stoppen met deze dagelijkse dosering.6

Advies nodig over vitamine D of K?
Onze productadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven gratis advies op maat.
Vraag gratis advies aan
Britt

Britt

Productadviseur

Vitamine K & D Baby: aanbevolen door verloskundigen

Om het advies van de Gezondheidsraad en de aanbeveling van de verloskundige op te kunnen volgen hebben we de combiverpakking Vitamine K & D Baby ontwikkeld. Deze combi bevat een flesje vitamine K en D, speciaal voor jouw pasgeboren baby. 

Voordelen product
  • Aanbevolen door de Gezondheidsraad en verloskundigen
  • Slechts één verpakking nodig voor het eerste jaar!
  • Vitamine K helpt bij de normale bloedstolling
Vitamine K & D Baby
Vitamine K & D Baby 10 ml  combipack

Het flesje Vitamine K Baby bevat zowel vitamine K1 als K2. Dit is van belang gezien beide een specifieke functie hebben voor pasgeborenen.7 Vitamine K1 kennen we vooral van zijn bijdrage aan een normale bloedstolling, al zijn voor K2 ook dergelijke effecten gemeten.* Uit onderzoek blijkt daarnaast dat K2 een grotere rol heeft voor de instandhouding van normale botten.* Door de inhoud van 10 ml heb je alles om de eerste 3 maanden door te komen. Dankzij het pipet is de vloeibare vitamine K bovendien makkelijk te doseren: elke dag geef je vier druppels. 

Het flesje Vitamine D Baby bevat de beste vorm: vitamine D3. Dit is – net als de vorm die we zelf aanmaken onder invloed van de zon – de biologisch beschikbare vorm. Ons lichaam neemt deze vorm het beste op.8 Met het flesje van 10 ml Baby D kun je bovendien een jaar vooruit (zie figuur 1)!

Vitamine D & K voor je baby: waarom, hoeveel en tot wanneer?
Figuur 1: tijdbalk aangaande het gebruik van Vitamine Baby K & D en Multi Dag & Nacht Junior.

Ons advies is om na Vitamine K & D Baby over te stappen op de Multi Dag & Nacht Junior. Deze multivitamine bevat naast een dagdosering van 10 mcg vitamine D3, vele andere vitaminen en mineralen waar kinderen in de groei baat bij hebben. 

Voordelen product
  • Unieke concept van een Multi en Omega in één!
  • Met enkel natuurlijke zoetstoffen
  • Twee flesjes voor optimaal dag- en nachtritme (bioritme)
Multi Dag & Nacht® Junior
Multi Dag & Nacht® Junior 300 ml & 60 ml  combipack

De alternatieven voor het eerste jaar

Wil je graag iets anders dan alleen vitamine D en/of K voor je baby onder de 1 jaar? Bijvoorbeeld extra omega 3-vetzuren? In dat geval raden we de Multi Nacht Junior aan. Dit supplement is speciaal voor jonge kinderen en bevat naast 10 mcg D3 ook een aantal andere nutriënten, waaronder DHA. Dit vetzuur ondersteunt de visuele ontwikkeling van zuigelingen tot de leeftijd van 12 maanden.*

Voordelen product
  • Unieke concept van een Multi en Omega-3 in één!
  • Ook geschikt voor de allerkleinsten (vanaf 0 jaar)
  • Hoge dosering DHA uit plantaardige bron (AlphaMega3®) voor de hersenen
Multi Nacht Junior
Multi Nacht Junior 60  milliliter

Tot slot

Voor onze pasgeboren kinderen creëren we een warm nest waar ze in alle rust kunnen groeien. Naast voeding zijn vitamine K en D hierbij van essentieel belang. Vandaar dat de Gezondheidsraad dit actief adviseert en verloskundigen direct na de geboorte vitamine K toedienen, een dosering waarmee je pasgeboren kroost een week vooruit kan. Hiermee heb je alles wat je nodig hebt voor de eerste periode na de geboorte!

*Op basis van de goedgekeurde gezondheidsclaims van Vitamine K & D Baby en Multi Dag & Nacht Junior.

Referenties
  1. Gezondheidsraad. (2017). Vitamine K bij zuigelingen. 
  2. Holmlund-Suila, E., Viljakainen, H., Hytinantti, T., Lamberg-Allardt, C., Andersson, S., & Mäkitie, O. (2012). High-dose vitamin D intervention in infants—effects on vitamin D status [...]. The Journal of [...] Metabolism, 97(11), 4139-4147.
  3. RIVM. (2013). Vitamine D inname van zuigelingen op basis van huidige voedselverrijking en suppletie-advies.
  4. Olson, J. A. (1987). Recommended dietary intakes (RDI) of vitamin K in humans. The American journal of clinical nutrition, 45(4), 687-692
  5. Shearer MJ, Bach A, Kohlmeier M. (1996). Chemistry, nutritional sources, tissue distribution and metabolism of vitamin K with special reference to [...]. Journal of Nutrion, 126.
  6. De Winter, J. P., Joosten, K. F., Ijland, M. M., Verkade, H. J., Offringa, M., Dorrius, M. D., & van Hasselt, P. M. (2011). Nieuwe Nederlandse richtlijn voor vitamine K-toediening aan voldragen pasgeborenen. Nederlands tijdschrift voor [...], 155(18).
  7. Schurgers, L. J., & Vermeer, C. (2000). Determination of phylloquinone and menaquinones in food. Pathophysiology of [...], 30(6), 298-307.
  8. Tripkovic, L., Lambert, H., Hart, K., Smith, C. P., Bucca, G., Penson, S., Chope, G., Hyppönen, E., Berry, J., Vieth, R., & Lanham-New, S. (2012). Comparison of vitamin D2 and vitamin D3 supplementation in raising serum 25-hydroxyvitamin D status: a systematic review and meta-analysis. The American journal of clinical nutrition, 95(6), 1357–1364.