Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest

Vitamine D essentieel voor je baby

Hidde Robeer

Hidde

Research & Development 3 jan. 2022Bijgewerkt: 20 feb. 20246 min. leestijd

Groeien kost veel energie en daar komt een grote behoefte aan voldoende vitaminen en mineralen bij kijken. Hoewel borst- of flesvoeding waardevolle nutriënten bevat, is aanvullend vitamine D voor je baby onmisbaar. Waarom dat zo is en hoeveel vitamine D je baby nodig heeft vertellen we in dit artikel.

Alle overige informatie die je wilt weten over dit prohormoon lees je op onze categoriepagina vitamine D

Lees verder onder de afbeelding

Vitamine D essentieel voor je baby

Onderwerpen in dit artikel

  • Wat doet vitamine D?

Wat doet vitamine D?

Vitamine D vervult meerdere belangrijke taken in het mensenlichaam. Zo ondersteunt het ons immuunsysteem, is het goed voor de werking van de spieren, en is het van belang voor de calciumopname uit voeding. In tegenstelling tot andere vitamines (die we uit voeding halen) maakt ons lichaam zelf vitamine D aan. Dit gebeurt in de huid bij blootstelling aan zonlicht, maar dan wel op voorwaarde dat de zonkracht hoog genoeg is. En laat nu net dat laatste niet altijd het geval zijn. In Nederland is de zonkracht tussen oktober en april te laag voor de vitamine D-synthese. Hoe dit precies in elkaar steekt lees je in ons blog hoeveel vitamine d per dag.

Tevens speelt vitamine D een rol in weefselgroei en -ontwikkeling (celdelingsproces) en is het van belang voor de opbouw van sterke tanden. Een nutriënt dat je niet wilt mislopen wanneer je nog een aantal jaren groeien voor de boeg hebt.

De functie van vitamine D opgesomd:  

  • het verhogen van de calciumopname in de botten;
  • bijdragen tot de normale opname/gebruik van fosfor;
  • een normale groei en ontwikkeling van de botten van baby’s en kinderen ondersteunen;
  • de opbouw van sterke tanden ondersteunen;
  • bijdragen aan het celdelingsproces (weefselgroei en -ontwikkeling);
  • de afweer van het lichaam (van baby’s en kinderen) ondersteunen;
  • bijdragen aan een normale spierfunctie en soepele spieren.

Vitamine D essentieel voor je baby


Waarom is vitamine D essentieel voor je baby?

Calcium, dat we opnemen dankzij vitamine D, is nodig voor de normale groei en ontwikkeling van de botten van je baby. Omdat zo’n piepjong babyhuidje natuurlijk nog heel kwetsbaar is stellen we deze liever niet bloot aan direct zonlicht. En zouden we dit wel doen dan levert dit van oktober tot april weinig op.

Extra vitamine D voor je baby is dus onmisbaar voor een goede groei en ontwikkeling en een sterke weerstand. Daarom luidt er een advies vanuit de Gezondheidsraad om vitamine D voor je baby aan te vullen met een supplement.1

Hoeveel vitamine D voor je baby?

De Gezondheidsraad adviseert een dosering 10 mcg vitamine D druppels voor je baby. Deze dosering geef je dagelijks tot de leeftijd van vier jaar, daarna is het alleen nog nodig in de wintermaanden om het gebrek aan zonkracht te compenseren. Voor kinderen met een getinte of donkere huid is het belangrijk om ook na de vierde verjaardag vitamine D te blijven gebruiken. Een donkere huid heeft namelijk veel meer zonlicht nodig om dezelfde hoeveelheid van de zonvitamine aan te maken waardoor ontoereikende niveaus sneller op de loer liggen. 

Vitamine D druppels voor je baby dien je eenvoudig toe door het te mengen in de fles of gewoon zo op een lepeltje. Door hier een dagelijkse gewoonte van te maken ondersteun je een optimale groei en gezondheid van je baby.

Advies nodig over vitamine D voor je baby?

Zoek een Vitakruid therapeut bij jou in de buurt.

Of vraag vrijblijvend online advies aan

Ook vitamine K voor je baby

Vitamine K, belangrijk voor de bloedstolling, is de tweede (en laatste) nutriënt dat onmisbaar is voor je baby. Na de geboorte krijgt je baby direct vitamine K druppels toegediend vanwege het grote risico op ontoereikende niveaus. Naar verwachting krijgen baby’s in 2022 vitamine K-injecties toegediend. Het is namelijk gebleken dat sommige baby’s vitamine K druppels niet goed opnemen.

Krijgt je baby na de geboorte (kunstmatige) flesvoeding, dan is aanvullend vitamine K na de injectie in principe overbodig. Geef je borstvoeding? Gebruik dan vanaf dag 8 tot 3 maanden dagelijks 150 mcg vitamine K voor je baby, zo luidt het advies van de Gezondheidsraad

Bovendien speelt vitamine K net als D een belangrijke rol bij de calciumopname. Waar vitamine D namelijk zorgt voor de opname in de darmen, zorgt calciumdistributeur vitamine K2 ervoor dat het opgenomen calcium terechtkomt daar waar het nodig is, zoals de botten en het gebit. Wie ‘K’ zegt moet ook ‘D’ zeggen dus, of andersom...

Conclusie: vitamine D en K voor je baby

Je wilt natuurlijk niets liever dan jouw bundle of joy een geweldige start van het leven meegeven.  En hoe kan dat beter dan door een optimale gezondheid en groei van de botten te ondersteunen? Met vitamine D en K druppels heb je alle ingrediënten in huis om je baby te laten groeien als kool.

 

Referenties
  1. Gezondheidsraad. (2012). Dossier Evaluatie van de voedingsnormen voor vitamine D.