Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest

Hormoonbalans voor vrouwen: 4 tips

Wanneer hormonen in balans zijn communiceren ze gemoedelijk onderling en met je cellen. Verschillende interne en externe factoren kunnen dit complexe systeem beïnvloeden en een hormonale disbalans veroorzaken met verregaande invloed op je mentale, fysieke en emotionele gezondheid. In dit artikel geven we 4 tips om de hormoonbalans voor vrouwen te ondersteunen.

Wil je weten hoe je je hormonen verder kan ondersteunen door middel van voeding, leefstijl en supplementen? Bekijk dan ons gezondheidsdoel menstruatie en stemming

Lees verder onder de afbeelding

Hormoonbalans voor vrouwen: 4 tips

Onderwerpen in dit artikel

  • Wat zijn hormonen?
  • Hormonen in balans
  • Hormonen uit balans
  • Wat veroorzaakt een hormonale disbalans bij vrouwen?
  • 4 tips voor een gezonde hormoonbalans voor vrouwen
  • Tot slot

Wat zijn hormonen?

Hormonen – zoals oestrogeen, progesteron, testosteron, adrenaline en insuline – zijn belangrijke chemische boodschappers die onder andere communiceren met je weefsels, organen, lichaamsfuncties en andere hormonen. Ze worden uitgescheiden door verschillende klieren en organen, waaronder je schildklier, bijnieren, hypofyse, eierstokken en pancreas. Hormonen hebben een activerende en remmende werking op cellen met vergelijkbare receptoren. Zie hormonen als de sleutels en de receptoren als de bijbehorende sloten. 

Hormonen bepalen voor een heel groot deel je mentale en fysieke gezondheid. Ze spelen bijvoorbeeld een belangrijke rol bij het beheersen van je eetlust, je slaapkwaliteit, vruchtbaarheid, stressrespons, gewicht en humeur.

Wil je meer informatie over nutriënten die bijdragen aan een normale hormoonhuishouding? Dit lees je in Waar moet je op letten bij het kopen van een DIM supplement?  

Hormonen in balans 

Normaal gesproken produceert je lichaam de exacte hoeveelheid van elk hormoon dat nodig is om de hormonen in balans te houden en belangrijke processen goed te laten verlopen. Echter kunnen bepaalde (leefstijl) factoren zoals een sedentaire (inactieve) levensstijl en westerse voedingspatronen jouw hormoonbalans negatief beïnvloeden. Daarnaast nemen de natuurlijke niveaus van bepaalde hormonen af met de leeftijd, en ervaren sommige vrouwen een meer dramatische afname dan anderen. 

Hierover lees je meer in ons blog Rode klaver ondersteunt het overgangsproces:** welke kruiden helpen nog meer? of op onze gezondheidsdoelenpagina overgang.

Welk supplement is geschikt voor mij?

Check het via onze vitaminetest en kijk welke vitaminen en mineralen relevant zijn.

Doe de Vitaminetest
 

Hormonen uit balans

Wanneer je hormonen uit balans zijn heb je te veel of te weinig van een bepaald hormoon in je lichaam. Oestrogeendominantie is zo’n veel gehoorde hormonale disbalans. Hierbij is ten opzichte van progesteron teveel oestrogeen aanwezig in je lichaam. 

Zelfs kleine veranderingen kunnen al vervelende gevolgen hebben op je gesteldheid. Je zou hormonen kunnen vergelijken met een ingewikkeld recept met veel verschillende ingrediënten; te veel of te weinig van één ingrediënt, kan al van grote invloed zijn op het eindproduct.

Wanneer je hormonen uit balans zijn kan dat zich uiten in een breed scala aan ‘vage’ problemen. Veel voorkomende symptomen van hormonen uit balans zijn:

  • Zware, pijnlijke en/of onregelmatige menstruatie
  • Overmatige haargroei op gezicht, de kin en bijvoorbeeld armen
  • Haaruitval
  • Huidproblemen, zoals puistjes of droge huid
  • Verminderd libido
  • Vaginale droogheid
  • Gewichtstoename, met name rondom de heupen en buik
  • Verminderde vruchtbaarheid
  • Moeite met inslapen of doorslapen  

Wat veroorzaakt een hormonale disbalans bij vrouwen?

Veel oorzaken van hormonale onbalans bij vrouwen zijn gerelateerd aan leeftijd of leefstijl:

  • Overgang en menopauze
  • Ongezonde leefstijl
  • Hormonale anticonceptie zoals de pil en hormoonspiraal 
  • Blootstelling aan xeno-oestrogenen (chemische oestrogeen-achtige stoffen)
  • Prematuur ovarieel falen (vervroegde overgang)
  • Zwangerschap 

4 tips voor een gezonde hormoonbalans voor vrouwen

Vermoed jij dat jouw hormoonhuishouding wel wat ondersteuning kan gebruiken? De volgende tips kunnen je daarbij helpen.

1. Eet genoeg gezonde vetten

Wist je dat jouw lichaam verschillende soorten vetten nodig heeft om hormonen aan te maken? Denk bijvoorbeeld aan verzadigd vet en cholesterol. Vet is essentieel voor een gezonde hormoonbalans en daarmee een goede gezondheid. Mocht je jezelf nu achter de oren krabben; dat is inderdaad het tegenovergestelde van wat de voedingsindustrie ons wilt doen geloven. 

Onze favoriete bronnen van gezonde vetten zijn:

  • Kokosolie
  • Avocado
  • Ghee en roomboter van grasgevoerde koeien
  • In het wild gevangen vette vis, zoals zalm en sardines

Verder adviseren wij je om geraffineerde suikers, koolhydraten en plantaardige/zaadoliën te beperken of, liefst nog, te vermijden.

Veel geraffineerde oliën -, raap(zaad)-, soja- en arachideolie hebben een hoog gehalte aan omega-6-vetten. zoals saffloer-, zonnebloem-, maïs-, koolzaad Daarnaast zijn ze sterk bewerkt en oxideren ze snel (worden ranzig) wanneer ze worden blootgesteld aan zuurstof of UV licht. Natuurlijke bronnen van gezonde vetten, zoals omega 3-vetzuren, vind je in wilde vette vis, lijnzaad, chiazaad, walnoten en grasgevoerde dierlijke producten.

Er is één type omega 6-vetzuur waar we een uitzondering voor maken, namelijk GLA (gamma-linolzuur). Deze vorm vinden we terug in hennepzaden, teunisbloemolie of bernagieolie. Studies tonen aan dat suppletie met GLA gezonde progesteronspiegels kan ondersteunen.1 

2. Eet genoeg eiwit

Eiwitten leveren niet alleen essentiële aminozuren die je lichaam niet zelf kan aanmaken, maar je lichaam heeft het ook nodig om van eiwit afgeleide hormonen te produceren. Deze hormonen noemen we ook wel peptidehormonen.2 

Je endocriene klieren (hormoonklieren) maken deze hormonen voor een groot deel uit aminozuren. Peptidehormonen spelen een cruciale rol bij het reguleren van veel fysiologische processen, zoals groei, energiemetabolisme, eetlust, stress en vruchtbaarheid.1

3. Regelmatige lichaamsbeweging

Lichamelijke beweging heeft een sterke invloed op de hormonale gezondheid. Afgezien van het verbeteren van de bloedtoevoer naar je spieren, verhoogt lichaamsbeweging de gevoeligheid van de hormoonreceptoren. Dit betekent dat het de levering van voedingsstoffen en hormoonsignalen verbetert.3

Een groot voordeel van lichaamsbeweging is het vermogen om de insulinespiegels te verlagen en de insulinegevoeligheid te verhogen.2,4,5

Insuline is een hormoon dat ervoor zorgt dat cellen suiker uit je bloedbaan kunnen opnemen zodat het gebruikt kan worden voor energie. Maar door een sedentaire leefstijl en ongezonde voeding kunnen je cellen hier ongevoelig voor worden waardoor ze niet meer effectief op insuline reageren. Dit is een risicofactor voor allerlei gezondheidsproblemen.

Is de sportschool niks voor jou en sport je liever vanuit huis? Nuttige oefeningen voor thuis lees je in het artikel Krachttraining voor thuis: 5 oefeningen.

4. Verminder stress

Stress schaadt je hormonen op verschillende manieren. Het hormoon cortisol staat bekend als het stresshormoon omdat het je lichaam helpt omgaan met langdurige stress.

De reactie van je lichaam op stress activeert de productie van cortisol. Zodra de stressor voorbij is, stopt de reactie. Bij chronische stress stopt de reactie niet of niet helemaal waardoor een constante vraag is naar cortisol. Cortisol wordt van hetzelfde ‘moederhormoon’ als progesteron gemaakt, namelijk pregnenolone. Bij chronische stress ‘rooft’ de vraag naar cortisol de pregnenolone die nodig is voor progesteron wat voor een disbalans zorgt.6 

Daarnaast zorgen de verhoogde cortisolspiegels voor meer eetlust en de behoefte naar suikerhoudend en vetrijk voedsel. Dit kan op zijn beurt leiden tot overmatige calorie-inname en gewichtstoename.5,7,8 Uit onderzoek blijkt dat je je cortisolspiegel kunt verlagen door technieken voor stressvermindering toe te passen, zoals meditatie en yoga.9,10

Ben je benieuwd hoe je stress te lijf gaat door middel van voeding, leefstijl en supplementen? Bekijk ons gezondheidsdoelenpagina stress

Tot slot

Je hormonen zijn betrokken bij elk aspect van je gezondheid en een goede balans is cruciaal om veel processen goed te laten verlopen. En hoewel je soms geen controle hebt op bepaalde factoren die van invloed zijn op hormonen, kun je jouw hormoonbalans wel degelijk ondersteunen. Het eten van pure en gezonde producten, dagelijks bewegen en zorgen voor voldoende ontspanning kunnen een grote bijdrage leveren aan het verbeteren van de hormoonhuishouding. 

Advies nodig over je hormonen?
Onze productadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven gratis advies op maat.
Vraag gratis advies aan
Britt

Britt

Productadviseur

Referenties
  1. Parhizkar S, Latiff LA. (2013). [...] benefits of linoleic Acid by improvement of [...] rats. Adv Pharm Bull, 3(1):31-36.
  2. Rose, A. J. (2019). Role of peptide hormones in the adaptation to altered dietary protein intake. Nutrients, 11(9), 1990.
  3. Layman, D. K., Anthony, T. G., Rasmussen, B. B., Adams, S. H., Lynch, C. J., Brinkworth, G. D., & Davis, T. A. (2015). Defining meal requirements for protein to optimize metabolic roles of amino acids. The American journal of clinical nutrition, 101(6), 1330S-1338S.
  4. Whillier, S. (2020). Exercise and [...]. Physical Exercise for Human Health, 137-150.
  5. Huang, Z., Tang, J., & Ji, K. (2021). Exercise prevents [...]: involvement of [..] in the spleen. Diabetology & Metabolic [...], 13(1), 1-9.
  6. Joseph, J. J., & Golden, S. H. (2017). Cortisol [...]: the bidirectional link between [...]. Annals of the New York Academy of Sciences, 1391(1), 20-34.
  7. Hewagalamulage, S. D., Lee, T. K., Clarke, I. J., & Henry, B. A. (2016). [...], cortisol, and [...]: a role for cortisol responsiveness in identifying individuals prone to [...]. Domestic animal endocrinology, 56, S112-S120.
  8. Chao, A. M., Jastreboff, A. M., White, M. A., Grilo, C. M., & Sinha, R. (2017). [...], cortisol, and other appetite‐related hormones: Prospective prediction of 6‐month changes in [...]. [...], 25(4), 713-720.
  9. Koncz, A., Demetrovics, Z., & Takacs, Z. K. (2021). Meditation interventions efficiently reduce cortisol levels of [...]: a meta-analysis. Health psychology review, 15(1), 56-84.
  10. Katuri, K. K., Dasari, A. B., Kurapati, S., Vinnakota, N. R., Bollepalli, A. C., & Dhulipalla, R. (2016). Association of yoga practice and serum cortisol levels in [...] with [...]. Journal of International Society of [...], 6(1), 7.